Ποιο είναι το σωστό κάθισμα για το γραφείο;

Τι πρέπει να ξέρετε πριν αγοράσετε κάθισμα για το γραφείο και πώς πρέπει να είναι η στάση σας σε αυτό για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα; Απαντήσεις για να κάτσετε ήσυχοι.
Ποιο είναι το σωστό κάθισμα για το γραφείο;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Για τα δεινά της καθιστικής ζωής έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο. Μυοσκελετικά προβλήματα, παχυσαρκία, παθολογικές καταστάσεις. Όμως τι γίνεται αν αναγκαστικά θα πρέπει να περάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του 24ωρου μας καθισμένοι;
Σε αυτήν την περίπτωση, για να προλάβουμε τα χειρότερα θα πρέπει – τουλάχιστον – να φροντίσουμε να έχουμε τη σωστή στάση του σώματος και το κάθισμα που θα χρησιμοποιήσουμε να είναι εργονομικό.

«Η καρέκλα του γραφείου θα πρέπει υποστηρίζει την οσφυϊκή χώρα, την περιοχή δηλαδή η οποία βρίσκεται χαμηλά στην μέση. Επίσης, όταν καθόμαστε σε αυτήν, ένα ειδικό μαξιλάρι ή μια ειδική εργονομική πλάτη καρέκλας τα οποία θα εξασφαλίζουν ότι η «πλάτη» της θα ακουμπά χαμηλά στη μέση μας μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στη σωστή θέση του σώματός του και να μας προστατέψουν από διάφορες ραχιαλγίες», εξηγεί ο κ. Σταύρος Αλευρογιάννης, Ορθοπαιδικός και Αθλίατρος και προσθέτει:

"Τα πόδια θα πρέπει να ακουμπούν κάτω σε ορθή γωνία και να φτάνουν ακριβώς στην κόγχη του καθίσματος. Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα και αποφεύγεται το ‘μούδιασμα’ μιας και τα περισσότερα νεύρα και αγγεία περνούν από την πίσω πλευρά των μηρών και του γλουτού".

Τα κριτήρια επιλογής καθίσματος

«Η αγορά του κατάλληλου καθίσματος είναι ίσως η σοβαρότερη αγορά που μπορεί να κάνουμε, ίσως και πιο σοβαρή από εκείνη του γραφείου», εξηγεί ο κ. Σέργιος Δασκαλόπουλος, της εταιρείας Sigma η οποία εξειδικεύεται στην εμπορία εργονομικών ειδών γραφείου

«Η επιλογή που θα κάνουμε εξαρτάται από το πόση ώρα καθόμαστε σε αυτό, ενώ τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να προσέξουμε είναι το ύψος της έδρας, η καμπυλότητα της πλάτης, δηλαδή αν η καμπύλη του καθίσματος ‘αγκαλιάζει’ τη μέση μας, το ύψος των μπράτσων και το πόσο μαλακή είναι η έδρα και η πλάτη. Αν καθόμαστε αρκετές ώρες, τότε η επιφάνεια που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι σκληρή για δύο λόγους: αφ’ενός η μαλακή θα πατηθεί πολύ γρήγορα μετά από χρήση και θα σκληρύνει, αφ’ ετέρου σε όσο μεγαλύτερη επαφή με το σώμα μου έρχεται κάτι, τόσο περισσότερο με κουράζει», προσθέτει ο ίδιος.

Το πιο σημαντικό λοιπόν που έχετε να κάνετε πριν προβείτε στην αγορά ενός καθίσματος για το γραφείο, είναι να το δοκιμάσετε έτσι ώστε να βρείτε εκείνο το οποίο θα σας βολεύει περισσότερο στην μέση. Η καμπύλη που δημιουργεί η σπονδυλική μας στήλη σε εκείνο το σημείο διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω ύψους και στάσης του σώματος, επομένως είναι πολύ σημαντικό το κάθισμα να σας κάνει να νοιώθετε άνετα στο συγκεκριμένο σημείο. «Δεν έχει σημασία η αξία του καθίσματος», λέει σχετικά ο κ. Δασκαλόπουλος, «μπορεί να κοστίζει και 100€ και να μας κάνει και να κοστίζει 2000€ και να μην μας βολεύει καθόλου».

Το ίδιο ισχύει και για το ρηλάξ της πλάτης, το μπρος- πίσω δηλαδή που κάνει η πλάτη του καθίσματος. Όπως αναφέρει ο κ. Δασκαλόπουλος υπάρχουν δύο «σχολές» στην συγκεκριμένη λειτουργία: «Υπάρχουν καθίσματα στα οποία η πλάτη κινείται ανεξάρτητα από την έδρα (μηχανισμός synchron) και άλλα στα οποία η έδρα και η πλάτη κινούνται ταυτόχρονα προς τα πίσω. Κανένα από τα δύο δεν είναι λάθος, επομένως και εδώ επιλέγουμε τι μας βολεύει περισσότερο».

Επίσης, η στήριξη στα μπράτσα του καθίσματος ανακουφίζει τους μύες από το βάρος των ώμων και των ίδιων των χεριών. Επομένως, το ύψος των μπράτσων πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστο στο ίδιο ύψος ή και ψηλότερα από το γραφείο ή τον πάγκο για να μην τρίβεται το αντιβράχιο στην κόγχη της επιφάνειας του γραφείου ή της εργασιακής επιφάνειας.
Απαραίτητο συμπλήρωμα, τέλος, ενός καλού καθίσματος είναι το υποπόδιο και μάλιστα το ανακλινόμενο γιατί βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, ανακουφίζει το μυϊκό σύστημα από την πολύωρη αδράνεια και προσφέρει ισόρροπη κατανομή του βάρους του σώματος.

Η σωστή στάση του σώματος
Οποιοδήποτε κάθισμα και αν επιλέξετε, αν κάθεστε σε αυτό… όπως λάχει, τότε η ζημιά στην σπονδυλική σας στήλη και τα προβλήματα στην μέση/αυχένα είναι θέμα χρόνου. Ποια είναι λοιπόν η σωστή στάση του σώματος όταν καθόμαστε;

Τα πέλματά μας θα πρέπει να ακουμπούν στο έδαφος και όταν γίνεται αυτό, δεν θα πρέπει η έδρα του καθίσματος να μας πιέζει πίσω από το γόνατο καθώς κάτι τέτοιο δυσκολεύει τη ροή του αίματος στην καρδιά και μας κάνει να κουραζόμαστε πιο γρήγορα. Επίσης, όταν καθόμαστε, η πρώτη ορθή γωνία που πρέπει να σχηματίζεται είναι στο γόνατο και η δεύτερη στη λεκάνη η οποία πρέπει να είναι κάθετη με το υπόλοιπο σώμα. Αυτή η στάση σε συνδυασμό με το σωστό πάτημα των πελμάτων στο έδαφος κατανέμει ισόποσα το κέντρο βάρους σε όλο το σώμα, έτσι ώστε οι σπόνδυλοι να μην δέχονται όλο το βάρος του κορμού και «κουράζονται». Ιδανικά, η διανομή του βάρους του ανθρώπινου σώματος πάνω σε ένα κάθισμα είναι 75% του όλου βάρους επάνω την έδρα του καθίσματος, 8% στην πλάτη και 17% στο δάπεδο.

Επίσης, το μπράτσο του καθίσματος θα πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία με την επιφάνεια εργασίας και ο αγκώνας με τον καρπό και το πληκτρολόγιο ή το βιβλίο να είναι και αυτά στην ίδια ευθεία μεταξύ τους έτσι ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουμε για να γράψουμε/διαβάσουμε. Τέλος, το πληκτρολόγιο ιδανικά θα πρέπει να απέχει 7 εκατοστά από την άκρη του γραφείου έτσι ώστε να μπορούν οι καρποί μας να ακουμπούν σταθερά πάνω σε αυτό.

Ακόμα και αν τηρήσετε όλες τις παραπάνω οδηγίες, έχετε κατά νου ότι ανά μία ώρα οι γιατροί συνιστούν να κάνετε διάλειμμα από το… καθισιό για δέκα λεπτά και είτε να περπατήσετε είτε να ξαπλώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάτε λίγο πιο πίσω την πλάτη του καθίσματος και να βάλετε τα πόδια πάνω στο γραφείο για να αποκαταστήσετε την κυκλοφορία του αίματος.

Το κόστος
Το κόστος αγοράς ενός εργονομικού καθίσματος γραφείου κυμαίνεται από 100€ μέχρι 2.500 χιλιάδες ευρώ και εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το υλικό του (δέρμα, δερματίνη, αλουμίνιο), όμως όπως αναφέραμε και πιο πάνω μια… δοκιμή θα σας πείσει και με γνώμονα αυτή θα πρέπει να κάνετε και την κατάλληλη αγορά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v