Τήνος: Το πνεύμα της γιορτής

Έχοντας ταυτιστεί με το λεγόμενο ”θρησκευτικό τουρισμό”, γεγονός που κατά τη γνώμη μας μάλλον την αδικεί, η Τήνος θεωρείται ένας εκ των κλασσικότερων προορισμών για τις πασχαλινές αποδράσεις.

Έχοντας ταυτιστεί με το λεγόμενο ”θρησκευτικό τουρισμό”, γεγονός που κατά τη γνώμη μας μάλλον την αδικεί, η Τήνος θεωρείται ένας εκ των κλασσικότερων προορισμών για τις πασχαλινές αποδράσεις.

Με πλήθος κόσμου να συρρέει κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις και να επισκεφθεί το ναό της Παναγίας, το Πάσχα στην Τήνο είναι αυθεντικά παραδοσιακό, χωρίς να ”φορτώνεται” τον προσποιητό κοσμοπολιτισμό άλλων κυκλαδίτικων νησιών, αλλά και χωρίς να στερείται επιλογών για όσους δεν επιθυμούν να περάσουν όλο το τετραήμερο παρακολουθώντας θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Πανέμορφα χωριά, ορεινά στην πλειοψηφία τους, με πυκνή βλάστηση που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το άγονο κυκλαδίτικο τοπίο, παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα και αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια και περιστερώνες, ενδιαφέροντα μουσεία και ιδιαίτερο ύφος, προκαλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει τη γοητεία τους.

Ιδιαίτερα τώρα, που ο… ανταγωνισμός των δελεαστικών παραλιών του νησιού δεν είναι ακόμα ενεργός, θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε απερίσπαστοι τον πραγματικό χαρακτήρα της Τήνου.

Για την περίπτωση που… χαθείτε, καθώς τα χωριά είναι μάλλον πολλά για ένα τετραήμερο, προτείνουμε να επισκεφθείτε τον Πύργο και την Καρδιανή, που είναι δύο από τα γοητευτικότερα, για την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα και το καταπράσινο τοπίο με τα τρεχούμενα νερά αντίστοιχα. Αξίζει, επίσης, να δείτε το σεληνιακό τοπίο στο Βώλακα, αποτέλεσμα ενός μοναδικού παγκοσμίως γεωλογικού σχηματισμού.

Όσον αφορά τα πασχαλινά έθιμα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιφορά των επιταφίων των καθολικών και ορθόδοξων εκκλησιών, που συναντιούνται στην Εξέδρα της Χώρας όλοι μαζί. Ένας από αυτούς, ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου, μπαίνει στη θάλασσα, με τους αναμμένους πυρσούς και το φλεγόμενο σταυρό του να δημιουργούν ένα μοναδικό θέαμα.

Η Ανάσταση στο ναό της Παναγίας, στη Χώρα, είναι μια καλή επιλογή αν μπορείτε να παραβλέψετε τα πλήθη κόσμου που την παρακολουθούν. Διαφορετικά, επιλέξτε κάποια από τις αμέτρητες εκκλησίες ή τα ξωκλήσια που βρίσκονται σε όλο το νησί. Την Κυριακή του Πάσχα μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή της Αγάπης, που πραγματοποιείται στην Εξέδρα της Χώρας.

Για τη διαμονή σας, προτείνουμε το Porto Tango Hotel (τηλ.: 22830 24411) στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, καθώς και γυμναστήριο με σάουνα, υδρομασάζ, το νεόχτιστο ”Tango Thalasso Spa Center”, και εστιατόριο με μενού βασισμένο σε βιολογικά προϊόντα. Οι τιμές των δίκλινων δωματίων για το τετραήμερο του Πάσχα διαμορφώνονται στα 139 ευρώ για το πρώτο διήμερο, συν 99 ευρώ για το δεύτερο.

Οικονομικότερη επιλογή, το Porto Holidays (τηλ.: 22830 23440) στον Αγ. Ιωάννη Πόρτο, που προσφέρει studios πλήρως εξοπλισμένα με τηλεόραση, κουζίνα, τηλέφωνο, air condition και μεγάλες αυλές σε τιμές που ξεκινούν από 40 ευρώ την ημέρα.

Για παραδοσιακές τηνιακές γεύσεις, επισκεφθείτε το ”Κουτούκι της Ελένης”, στη Χώρα –εξαίσιες οι μαραθοτηγανίτες αλλά και οι ”πειραγμένες” συνταγές, όπως το κοτόπουλο με μπύρα– και τα Οινομαγειρέματα, στον Πάνορμο. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη λούτζα, είδος αλλαντικού που θυμίζει προσούτο, το παραδοσιακό τηνιακό τυρί και τους θαλασσινούς μεζέδες. Για τα ξενύχτια σας, φροντίζει ο Κουρσάρος, στη Χώρα, με καλή ροκ μουσική και κεφάτη ατμόσφαιρα που κρατάει μέχρι το πρωί.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v