Τήνος: Μια πανέμορφη... παρεξήγηση!

”Τι να πάμε να κάνουμε στην Τήνο;” Η λάθος αυτή ερώτηση έχει πολλές απαντήσεις: καταπληκτικές παραλίες, πανέμορφα μικρά και μεγαλύτερα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά, αλησμόνητο φαγητό και χρώμα κυκλαδίτικο. Οι παλαιοί θαμώνες του νησιού δηλώνουν χαρούμενοι που οι ορδές των τουριστών επιμένουν να θέτουν την Τήνο εκτός της ατζέντας τους. Λέτε να ξέρουν περισσότερα;
Τήνος: Μια πανέμορφη... παρεξήγηση!

της Ηρώς Κουνάδη

Προλαβαίνουμε για ένα νησάκι ακόμα; Αν διατηρούμε μέσα μας το πνέυμα του καλοκαιριού, σίγουρα! Η Τήνος, λίγες μόνο ώρες μακριά από τη Ραφήνα και μια ανάσα από την κοσμική Μύκονο, υπόσχεται αυθεντικό κυκλαδίτικο άρωμα, αλλά και την πολυτέλεια των άδειων παραλιών.

Η ιδέα να πάμε Τήνο το Σαββατοκύριακο αρχικά δεν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Όπως, υποθέτω, και για την πλειοψηφία των αναγνωστών που δεν επιλέγει τις εξορμήσεις της με βάση θρησκευτικά κριτήρια, η πρώτη αντίδραση ήταν χλιαρή –αν όχι εντελώς αρνητική. Αδικαιολόγητα, όπως πολύ γρήγορα αποδείχθηκε.

Φθάνοντας στο λιμάνι της Τήνου αργά το βράδυ, η πρώτη εικόνα που τραβά την προσοχή είναι ο φωτισμένος ναός της Παναγίας, το επιβλητικό οικοδόμημα που φιλοξενεί την εικόνα που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, στην οποία η Τήνος χρωστά μεγάλο μέρος της φήμης της, αλλά και της ”αδικίας” να στερείται λίγη από τη δημοτικότητα που θα της αναλογούσε, αν δεν είχε ταυτιστεί αποκλειστικά και μόνο με το λεγόμενο ”θρησκευτικό τουρισμό”.

Αδικία, γιατί η Τήνος αποτελεί μια σύνθεση εικόνων φυσικής ομορφιάς, γραφικών παραδοσιακών χωριών και μαγευτικών παραλιών που μακράν απέχουν από τη μονοσήμαντη εικόνα που της έχει αποδοθεί. Η Χώρα του νησιού, κλασσική κυκλαδίτικη εικόνα, αμφιθεατρικά κτισμένη γύρω από το λιμάνι, με κατάλευκα κτίσματα και στενά σοκάκια, έντονη κίνηση και νυχτερινή ζωή, είναι μόνο η εισαγωγή στη συνολική εικόνα της Τήνου και παρ’ ολ’ αυτά - ας μας επιτραπεί- λόγω του ”πανυγηριού” που έχει στηθεί γύρω από την εκκλησία, ίσως το μόνο μέρος του νησιού που καλό θα ήταν να αποφεύγεται.

Η πραγματική ομορφιά του νησιού βρίσκεται στα χωριά του. Ορεινά στην πλειοψηφία τους, ξεχασμένα σε άλλη εποχή, άλλα με εκπληκτικά καταπράσινα τοπία, που δε θυμίζουν σε καμία περίπτωση την άγονη εικόνα που οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδυάσει με τις Κυκλάδες, άλλα με παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα, στενά καλντερίμια και ενδιαφέροντα αξιοθέατα, όλα, όμως, με τη δική τους, μοναδική ομορφιά που κάνει όσους έχουν επισκεφθεί το νησί να συνιστούν ανεπιφύλακτα μία επίσκεψη σε όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά.

Θα ήταν αναμφίβολα άδικο να ξεχωρίσουμε τα ”καλύτερα”, καθώς όλα ανεξαιρέτως αξίζουν μία, έστω σύντομη, επίσκεψη, ενώ η συνολική εικόνα που δημιουργούν αποτελεί, ίσως, τη χαρακτηριστικότερη της Τήνου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Πύργο, ο οποίος κατέχει τη φήμη του ομορφότερου, ίσως, χωριού και αποτελεί ένα υπαίθριο μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ φιλοξενεί και το σπίτι και μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, και την Καρδιανή, μια καταπράσινη όαση με πανύψηλα πλατάνια, τρεχούμενα νερά και παραδοσιακά κυκλαδίτικα κτίσματα.

Οι παραλίες της Τήνου αποτελούν ένα από τα δυνατά σημεία της. Τριάντα εννέα στο σύνολό τους, και αμμουδερές στην πλειοψηφία τους, άλλες οργανωμένες και άλλες απόμερες, δεν έχουν απολύτως τίποτα να ζηλέψουν από τις κοσμοπολίτικες παραλίες των Κυκλάδων.

Οι ντόπιοι θα σας συμβουλεύσουν να επιλέξετε παραλία ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου –κάποια από τις νότιες όταν φυσά βοριάς και κάποια από τις βόρειες για τους νοτιάδες– καθώς τα μελτέμια εδώ δεν αστειεύονται. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι κατά την αρχαιότητα θεωρούταν ότι ο Αίολος κατοικούσε σε ένα από τα βουνά της Τήνου.

Μερικές από τις καλύτερες παραλίες είναι ο Άγιος Πέτρος, η Λιβάδα, η Παχιά Άμμος, που είναι και η πλέον εξωτική του νησιού, αν και συχνά εκτεθειμένη στους βοριάδες, ο Άγιος Φωκάς και ο Άγιος Ρωμανός.

Διαμονή

Στην Τήνο θα βρείτε πληθώρα ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων, για κάθε γούστο και budget. Στη Χώρα λειτουργεί, επίσης, οργανωμένο κάμπινγκ, με δωμάτια και σκηνές.

Δύο από τις καλύτερες επιλογές διαμονής αποτελούν τα Tinos Beach Hotel (τηλ.: 22830 22626-9) στα Κιόνια, με 180 πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα και σουίτες με κλιματισμό, δορυφορική τηλεόραση, ψυγείο και μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα και Porto Tango Hotel (τηλ.: 22830 24411) στον Άγιο Ιωάννη, το οποίο διαθέτει δωμάτια με όλες τις απαραίτητες παροχές, καθώς και γυμναστήριο με σάουνα, υδρομασάζ, το νεόχτιστο ”Tango Thalasso Spa Center”, και εστιατόριο με μενού βασισμένο σε βιολογικά προϊόντα.

Φαγητό και διασκέδαση

Εκτός από τις ομορφιές της, η Τήνος έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της μοναδικούς μεζέδες παραδοσιακής κουζίνας. Η έξοδος για φαγητό στο νησί σε γενικές γραμμές θα σας κοστίσει τα αναμενόμενα 20-25 ευρώ το άτομο, ενώ τα εστιατόρια και τα μεζεδοπωλεία όπου μπορείτε να δοκιμάσετε παραδοσιακές τηνιακές γεύσεις είναι κάθε άλλο παρά λίγα.

Εμείς δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Κουτούκι της Ελένης, στη Χώρα, για σπιτικούς μεζέδες –δοκιμάστε μαραθοτηγανίτες οπωσδήποτε–και πρωτότυπες γεύσεις, όπως το κοτόπουλο με μπύρα, και τα Οινομαγειρέματα στον Πάνορμο, για εξαιρετικές ντόπιες σπεσιαλιτέ, όπως η λούτζα, είδος αλλαντικού που θυμίζει προσούτο, και θαλασσινούς μεζέδες.

Όσον αφορά τη βραδινή σας έξοδο, τόσο στη Χώρα όσο και σε αρκετά από τα χωριά θα βρείτε μπαράκια και club που θα σας κρατήσουν ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Δύο από τα καλύτερα είναι ο Κουρσάρος, όπου θα ακούσετε καλή μουσική, με έμφαση στους ροκ ήχους, και ο Κάκτος, από το μπαλκόνι του οποίου θα απολαύσετε εκπληκτική θέα στη φεγγαρόλουστη θάλασσα.

Αξίζει να δείτε:

* Τους αμέτρητους περιστεριώνες του νησιού –λέγεται πως είναι πάνω από 600– εξαίρετο δείγμα παραδοσιακής τηνιακής αρχιτεκτονικής.

* Το Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια

* Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην Παναγία της Τήνου, το οποίο φιλοξενεί πλούσια συλλογή εκθεμάτων από την αρχαιότητα, καθώς και ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνα.

* Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών που κατάγονταν από την Τήνο, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.

* Το σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, με έργα και προσωπικά αντικείμενα του φημισμένου γλύπτη, στον Πύργο.

* Το Μαυσωλείο της Έλλης, όπου φυλάσσονται τα οστά των μελών του πληρώματος του καταδρομικού Έλλη, που τορπιλίστηκε το 1940 στο λιμάνι της Τήνου, καθώς και διάφορα αντικείμενα από το ιστορικό καταδρομικό.

* Τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Τήνου, που αριθμεί συνολικά πάνω από 700, με κυριότερη βέβαια την εκκλησία της Παναγίας, στη Χώρα.

* Το σεληνιακό τοπίο στο Βώλακα, αποτέλεσμα ενός μοναδικού παγκοσμίως γεωλογικού σχηματισμού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v