X-Files: Ξανάρχονται – 11 πράγματα που δεν ξέρατε

Λίγο πριν ξανανοίξουν οι απόρρητοι φάκελοι του FBI, μαζεύουμε πληροφορίες και αξέχαστες στιγμές από την δημοφιλέστερη σειρά των 90s.
X-Files: Ξανάρχονται – 11 πράγματα που δεν ξέρατε
Πριν από λίγες μέρες, η Fox ανακοίνωσε ότι το καλοκαίρι του 2015 ξεκινά γυρίσματα για ένα επετειακό mini series έξι ολόφρεσκων επεισοδίων X-Files με πρωταγωνιστές τον David Duchovny ως Fox Mulder και την Gillian Anderson ως Dana Scully. Κι ενώ τα παιδιά των 90s και οι απανταχού λάτρεις της σειράς οργανώνουν ήδη μαραθώνιους των εννέα σαιζόν της δημοφιλούς σειράς, εμείς συγκεντρώνουμε όσα δεν ξέρατε/ δεν θυμόσασταν/ δεν περιμένατε από τους «φακέλους» που έβαλαν τις θεωρίες συνωμοσίας και τις ιστορίες με εξωγήινους στις ζωές μας.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 1991 από το Πανεπιστήμιο του Harvard, 3,7 εκατομμύρια (ναι, εκατομμύρια) άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν απαχθεί από εξωγήινους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτή ακριβώς η έρευνα ήταν που έδωσε στον Chris Carter την ιδέα για τη δημιουργία της σειράς.



Ένα ζευγάρι πρακτόρων του FBI, στο οποίο η γυναίκα είναι σκεπτικίστρια, ενώ ο άνδρας «θέλει να πιστέψει»; Τώρα μπορεί να μας φαίνεται λογικό, όμως τότε, στις αρχές των 90s, ο δημιουργός της σειράς χρειάστηκε να παλέψει για να πείσει το στούντιο παραγωγής να σπάσει το στερεότυπο.

Στην πραγματική ζωή, ο David Duchovny είναι σκεπτικιστής, ενώ η Gillian Anderson πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας και τους εξωγήινους.

Ο χαρακτήρας της Dana Scully είναι εμπνευσμένος από την Clarice Starling της Σιωπής των Αμνών. Ως… ανταπόδοση του φόρου τιμής, η Jodie Foster έκανε την φωνή του τατουάζ που μιλούσε στο επεισόδιο “Never Again” της τέταρτης σαιζόν.



Η Gillian Anderson ήταν μόλις 24 χρονών όταν πρωτοξεκίνησε να υποδύεται την Dana Scully. Χρειάστηκε κάμποσο μακιγιάζ και υποκριτικό ταλέντο για να μοιάζει με 35άρα πράκτορα του FBI.

Ο Cigarette Smoking Man, κατά κόσμον William B. Davis, δεν είχε καπνίσει ποτέ τσιγάρο στη ζωή του πριν αναλάβει τον ρόλο του «κακού» στα X-Files. Κάπνιζε κανονικά τσιγάρα για τις ανάγκες του ρόλου τις δύο πρώτες σαιζόν της σειράς, πριν το «γυρίσει» σε φυτικά υποκατάστατα από εκείνα που χρησιμοποιούν οι καπνιστές που προσπαθούν να το κόψουν.

Ο Nicholas Lea, που παίζει τον Alex Krycek, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην πρώτη σαιζόν, στο επεισόδιο “Gender Bender”, ως ένας… εντελώς άλλος άνθρωπος. Όταν τελικά ανέλαβε τον ρόλο του Alex Krycek, το σχέδιο ήταν να αντικαταστήσει την Dana Scully για τρία μόνο επεισόδια –όσο η Gillian Anderson θα έλειπε σε άδεια μητρότητας. Κατέληξε να μείνει για οκτώ ολόκληρες σαιζόν.

Το επεισόδιο “Home” που ήταν, κατά πολλούς, ένα από τα πιο τρομακτικά της σειράς, ήταν εμπνευσμένο από την αυτοβιογραφία του Charlie Chaplin. Ήταν, επίσης, ένα από τα επεισόδια που κυκλοφόρησε με προειδοποιητικό σήμα για “graphic content” στην αμερικανική τηλεόραση –κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό «κατάλληλο μόνο για ενήλικες». Ο σκηνοθέτης του επεισοδίου περιέγραψε την σκηνή όπου ένα άρρωστο μωρό θάβεται ζωντανό ως «την πιο απαίσια σκηνή της καριέρας του».



Ο Mark Snow, δημιουργός της στοιχειωτικής μουσικής της σειράς, έχει δηλώσει ότι έμπνευση γι’ αυτήν ήταν το κομμάτι των Smiths “How soon is now”. Η ηχώ (που κάνει το όλο κομμάτι ακόμα πιο τρομακτικό) ήταν ένα ευτυχές ατύχημα κατά την ηχογράφηση.

Το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας Smithsonian φιλοξενεί πολλά από τα διάσημα αντικείμενα της σειράς –μεταξύ των οποίων το διάσημο πόστερ “I want to believe” που κοσμεί το γραφείο του Fox Mulder, το σενάριο του πιλότου της σειράς και τα σήματα του FBI του Mulder και της Scully.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v