Πού χρειάζεται η βοήθειά μας;

Οι εθελοντικές οργανώσεις, οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια γύρω μας, και όλοι οι τρόποι να κάνετε το καλό… χωρίς απαραίτητα να δώσετε χρήματα.
Πού χρειάζεται η βοήθειά μας;
της Ηρώς Κουνάδη

Μια παλιά ινδιάνικη παροιμία λέει ότι, για τον καθένα, τα προβλήματά του είναι τα σημαντικότερα. Τουλάχιστον μέχρι να αποφασίσει να ρίξει μια δεύτερη ματιά στα προβλήματα των άλλων, και να δοκιμάσει να τους βοηθήσει. Όχι πως τότε τα προβλήματά του θα φαίνονται λιγότερο σημαντικά. Απλώς θα τα σκέφτεται λιγότερο. Γιατί, ανάμεσα στα πολλά άλλα οφέλη του, ο εθελοντισμός μας κάνει να νιώθουμε καλά –ή έστω καλύτερα.

Ή μπορεί να μην είναι ο εθελοντισμός που το κάνει αυτό. Μπορεί να είναι το χαμόγελο και η ευγνωμοσύνη στα μάτια ενός ανθρώπου που βοηθήσαμε, έστω και αφιερώνοντας ελάχιστο από τον χρόνο και την ενέργειά μας. Μπορεί να είναι η (ψευδ)αίσθηση ότι κάναμε κι εμείς μια τόση δα κίνηση για να γίνει ο κόσμος λίγο καλύτερος. Όποιος και αν είναι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να βοηθήσετε, εμείς συγκεντρώσαμε παρακάτω μερικούς σκοπούς, οργανισμούς και ανθρώπους στους οποίους χρειάζεται η βοήθειά σας. Για να σας βοηθήσουμε να βοηθήσετε.

Στην ActionAid

Η μη κυβερνητική οργάνωση που κάνει τεράστιο αγώνα για να σταματήσει να υπάρχει φτώχεια στον πλανήτη χρειάζεται πάντα τη βοήθειά μας. Κι οι τρόποι να την δώσετε είναι πολλοί: Μπορείτε, για παράδειγμα, να γίνετε ανάδοχος ενός παιδιού από μια φτωχή κοινότητα της Αφρικής ή της Ασίας, πληρώνοντας μια μικρή συνδρομή κάθε χρόνο, ή –αν δεν έχετε χρήματα να διαθέσετε– να γίνετε εθελοντής και να βοηθήσετε το σπουδαίο έργο της. Λεπτομέρειες για το τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε θα βρείτε εδώ.

Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Οι άνθρωποι που σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο, που τα βάζουν με αρρώστιες όπως ο έμπολα, φυσικές καταστροφές όπως ο πρόσφατος σεισμός του Νεπάλ και τραυματισμούς σε εμπόλεμες ζώνες, χρειάζονται όση βοήθεια μπορείτε να τους παρέχετε: Είτε με τη μορφή χρημάτων τα οποία μπορείτε να δώσετε εφάπαξ, ή με μια μηνιαία συνδρομή (12€ τον μήνα φτάνουν για να εμβολιαστούν 54 παιδάκια κατά της ιλαράς) είτε συμμετέχοντας στο έργο τους ως εθελοντής. Εδώ μπορείτε να δείτε τις –ιατρικές και μη– ειδικότητες που χρειάζονται, και εδώ να δείτε αν πληροίτε τις προϋποθέσεις και να κάνετε την σχετική αίτηση.

Στους γείτονές μας

Είναι πιθανότατα από τα απλούστερα πράγματα στον κόσμο: να πιείτε ένα καφέ με τη μοναχική γιαγιά στο απέναντι διαμέρισμα, να ρωτήσετε αν χρειάζεται ο ηλικιωμένος γείτονάς σας κάτι από το σούπερ μάρκετ μια που πηγαίνετε, να πεταχτείτε μέχρι το φαρμακείο να τους αγοράσετε τα φάρμακά τους. Και αν σκέφτεστε «θα με περάσουν για κανά παράξενο αν τους χτυπήσω ξαφνικά την πόρτα να κάνουμε παρέα, δεν με ξέρουν καν», το πρόγραμμα Εθελοντής Γείτονας της Γραμμής Ζωής σας βγάζει από τη δύσκολή θέση. Απλώς συμπληρώνετε τα στοιχεία της αίτησης εδώ και εκείνοι αναλαμβάνουν να σας φέρουν σε επαφή με τους γείτονές σας… χωρίς αμήχανες συστάσεις και εξηγήσεις.

Στους αστέγους

Μπορείτε να πάτε στον άστεγο που κοιμάται κάτω από το σπίτι σας ένα πιάτο φαγητό –δύο σουβλάκια, έστω, αν σας φαίνεται «κάπως» το πιάτο με το φαγητό. Μπορείτε να αγοράζετε κάθε μήνα την Σχεδία (που ούτως ή άλλως είναι ενδιαφέρον περιοδικό) από τους άστεγους πωλητές της με τα κόκκινα γιλέκα όπου τους πετυχαίνετε. Μπορείτε, επίσης, να γίνετε εθελοντής και να βοηθήσετε το έργο της Κλίμακας, που φροντίζει τους άστεγους της πόλης. Τα γραφεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης βρίσκονται στην οδό Ευμολπιδών 30-32, στο Γκάζι (τηλ.: 210 3417160-3). Τέλος, μια άλλη καλή ιδέα είναι να γίνετε εθελοντής του Μπορούμε, του εθελοντικού δικτύου που συγκεντρώνει προσφορές περισσευούμενου φαγητού και το διαθέτει σε συσσίτια.

Στην ελληνική φιλοζωική εταιρεία

Η μεγαλύτερη οργάνωση που φροντίζει τα αδέσποτα ζωάκια ανά την Ελλάδα εδώ και σαράντα χρόνια χρειάζεται πάντα τη βοήθειά μας. Πέραν της προφανούς χρηματικής προσφοράς, μπορείτε να βοηθήσετε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: Να συμμετάσχετε ή να βοηθήσετε στα μπαζάρ της οργάνωσης, στις ενημερωτικές εκστρατείες, στην προετοιμασία ομαδικών αποστολών, καθώς και στο φιλοζωικό και κτηνιατρικό κέντρο της Εταιρίας στο Κορωπί, όπου θα βγάζετε τα θεραπευμένα σκυλάκια βόλτα για άθληση ή θα τα μεταφέρετε με δικό σας μέσο, αν προκύψει κάποιος τραυματισμός και δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο. Μάθετε περισσότερα και συμπληρώστε την αίτηση εδώ.

Στο Χαμόγελο του Παιδιού

Στα Νοσοκομεία Παίδων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας νοσηλεύονται ανήλικα παιδιά κατόπιν Εισαγγελικής εντολής, τα οποία δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά έχουν απομακρυνθεί από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω κακοποίησης, παραμέλησης, εγκατάλειψης ή έκθεσης σε κίνδυνο. Το Χαμόγελο του Παιδιού φροντίζει αυτά τα παιδιά, κι εσείς μπορείτε να βοηθήσετε το σπουδαίο αυτό έργο συμμετέχοντας στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στηρίζοντάς τα ή ακόμα και απλώς μιλώντας μαζί τους, ως εθελοντής της οργάνωσης.

Μπορείτε, επίσης, να παρέχετε τη βοήθειά σας σε κάποιο από τα σπίτια φιλοξενίας παιδιών του Χαμόγελου του Παιδιού, ή να βοηθήσετε στην οργάνωση bazaar και εκθέσεων συμμετέχοντας στο Εθελοντικό Δημιουργικό Εργαστήρι. Δείτε εδώ περισσότερους τρόπους να βοηθήσετε το Χαμόγελο του Παιδιού και εδώ τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε αν θέλετε να γίνετε εθελοντής. 

Στους μετανάστες

Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για μια από τις πιο κατατρεγμένες κοινωνικές ομάδες δίπλα μας. Σκεφτείτε πόσο θα εκτιμούσατε εσείς μια αυθόρμητη βοήθεια, μια κίνηση καλής θέλησης, μια ένδειξη φιλίας, αν αναζητούσατε καλύτερη τύχη/ δουλειά/ ζωή σε μια χώρα που δεν ξέρετε κανέναν. Δύο ιδέες για να ξεκινήσετε:

- Να διδάξετε ελληνικά στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, ή να βοηθήσετε το έργο τους παρέχοντας γραμματειακή υποστήριξη. Λεπτομέρειες στα τηλέφωνα 6945237837 και 6974486368 και στο site τους
- Να μαγειρέψετε για τη Συλλογική Κουζίνα στο Στέκι Μεταναστών (κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι) ή να βοηθήσετε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το σπουδαίο έργο τους, λεπτομέρειες για το οποίο θα βρείτε εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v