Ομάδες πόλης: Οι εθελοντές της διπλανής πόρτας

Εννιά ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αποδεικνύουν ότι υπάρχουν πολίτες που είναι διατεθειμένοι να γνωρίσουν καλύτερα και να βελτιώσουν την πόλη τους.
Ομάδες πόλης: Οι εθελοντές της διπλανής πόρτας
του Γιώργου Κόκουβα

Περίπατοι και ξεναγήσεις, αισθητικές παρεμβάσεις σε δρόμους και πάρκα, δράσεις για οικονομικά αδύναμους πολίτες και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ξεχασμένες γειτονιές. Οι εννιά ομάδες και οργανώσεις πολιτών που ακολουθούν, φροντίζουν να θυμίσουν στους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πως οι πόλεις τους ανήκουν και πραγματοποιούν δράσεις όπως οι παραπάνω για να τις (ξανα)γνωρίσουμε, να τις βοηθήσουμε και να απολαύσουμε όσα έχουν να προσφέρουν. 

Atenistas 
Ποιοι είναι: Μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας που «θέλουν να κάνουν κάτι για την πόλη τους και μέχρι σήμερα δεν έβρισκαν κανάλι δημιουργικής συμμετοχής».
Τι κάνουν: Οι Ατενίστας έχουν δημιουργήσει πέντε διαφορετικές ομάδες εργασίας, τις Creativa (συλλογικότητα καλλιτεχνών για δημιουργική επέμβαση στην πόλη), Culture (πολιτιστικές εκδηλώσεις σε γειτονιές), Green (επεμβάσεις σε προβληματικά σημεία), Plus (δράσεις για ενίσχυση αδύναμων κοινωνικών ομάδων), Polis (ανάδειξη της ιστορίας της πόλης μέσω ξεναγήσεων). Ενδεικτικά αναφέρουμε την τελευταία δράση των Atenistas, το 4ο OpenWalk που χάρισε δωρεάν πρόσβαση σε 18 μικρά μουσεία της Αθήνας, με συμμετοχή 5.000 Αθηναίων. 



PireActive 
Ποιοι είναι
: Μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν την πόλη τους και πιστεύουν ότι μπορούν να την κάνουν ομορφότερη, φροντίζοντας τα πάρκα, τις παραλίες και τις γειτονιές του λιμανιού. Στόχος τους είναι η αφύπνιση της γειτονιάς, η «υιοθέτηση» χώρων και η γνωριμία με την πόλη του Πειραιά.
Τι κάνουν: Πραγματοποιούν δράσεις όπως συναυλίες με τρόφιμα αντί εισιτηρίου για φιλανθρωπικούς σκοπούς, χρωματισμούς δημοτικών σχολείων, συζητήσεις για την πόλη, ξεναγήσεις σε ξεχασμένες γειτονιές όπως η Τρούμπα και τα Βούρλα. Η τελευταία δράση των Pireactive είναι προγραμματισμένη για τις 23/11, οπότε και εθελοντές θα αναλάβουν να μεταμορφώσουν τα παγκάκια στην πλατεία Σερφιώτου. 



Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά 
Τι είναι: Ομάδα πρότυπο για την συνεργασία κατοίκων μιας γειτονιάς, η Ένωση Πολιτών της πλατείας Καλλιγά εδώ και τέσσερα χρόνια αναζητά λύσεις για την νομιμότητα, την κοινωνική συνοχή, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τον πολιτισμό και την ανάκαμψη της περιοχής της. Με άλλα λόγια, οι πολίτες της περιοχής συνεργάζονται για να κάνουν τη γειτονιά τους ομορφότερη και να καταπολεμήσουν την «γκετοποίησή» της.
Τι κάνουν: Καταγράφουν τα προβλήματα της περιοχής, φροντίζουν τους κοινόχρηστους χώρους και τα πάρκα και οργανώνουν δράσεις αλληλεγγύης. Τελευταίες δράσεις της Ένωσης ήταν η “Rue Libre” για την Παγκόσμια Ημέρα των Τεχνών του Δρόμου και της Ελευθερίας Έκφρασης στο δημόσιο χώρο, η Μεσαιωνική γιορτή στον πύργο της οδού Θήρας και η βραδιά αφήγησης παραμυθιών στην πλατεία. 

Monumenta 
Τι είναι: Είναι αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με αντικείμενό της την προστασία της φυσικής και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ελλάδας και Κύπρου. Εστιάζει στον αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό πλούτο της Αθήνας, με δράσεις όπως καταγραφή κτιρίων, φωτογράφιση μνημείων, ξεναγήσεις στην πόλη και πίεση στους αρμόδιους φορείς για την διάσωση αστικών μνημείων σε κίνδυνο.
Τι κάνουν: Πέρα από την οργάνωση των παραπάνω δράσεων, καλούν όσους πολίτες θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτές, είτε καταγράφοντας στοιχεία για κτίρια, είτε με αποδελτιώσεις είτε με συμμετοχή σε γιορτές, όπως η πρόσφατη Γιορτή Δρόμου Ψυρρή. Μάθετε περισσότερα στο σχετικό αφιέρωμα του in2life.  



Ομάδα Άστυ 
Τι είναι
: Πρόκειται για ομάδα που διοργανώνει δωρεάν περιπάτους στην Αθήνα, ανιχνεύοντας τα μονοπάτια της αφανούς αθηναϊκής ιστορίας, την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τα προβλήματα των γειτονιών της πόλης.
Τι κάνουν: Οργανώνουν θεματικούς περιπάτους, όπως τα παλαιότερα «Στέκια των Λογοτεχνών» στα αθηναϊκά καφενεία, τον περίπατο-πείραμα στην «Αθήνα του Κώστα Ταχτσή», ενώ επόμενη δράση είναι ο περίπατος στο Γεράνι που είναι προγραμματισμένος για την Κυριακή 23/11 στις 16.00, με επίκεντρο το Ρομάντσο και ξενάγηση σε παλιές υπόγειες ταβέρνες, τυπογραφεία, θέατρα και εκκλησίες. 

ΑΤAthens 
Ποιοι είναι
: H Alternative Tours of Athens είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενό της την οργάνωση και υλοποίηση ανοιχτών, επιμορφωτικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα περιηγήσεων στην Αθήνα. Στόχος των tours είναι η ανάδειξη της τοπικής κοινωνίας και η προαγωγή του πολιτισμού και του τουρισμού μέσα από εναλλακτικά σημεία αναφοράς της πόλης.
Τι κάνουν: Θεματικά tours όπως περιπάτους αρχιτεκτονικής, φωτογραφίας, ποδηλασίας, λογοτεχνίας, street art, νυχτερινής ζωής κ.α. Πραγματοποιούνται επίσης εργαστήρια (π.χ. μαθήματα βραζιλιάνικου χωρού ή φωτογραφίας). Για τα tours και τα εργαστήρια απαιτείται μια μικρή (διαφορετική για κάθε περίπτωση) χρηματική συμμετοχή. 



Μπορούμε 
Ποιοι είναι: Μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει κατοίκους, ιδιώτες και επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης, για να συγκεντρώσει το περίσσευμα φαγητού και να το διαθέσει σε συσσίτια ή όπου υπάρχει ανάγκη για φαγητό. Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει ως εθελοντής ή απλώς ενημερώνοντας τους επαγγελματίες εστίασης στη γειτονιά του για το πρόγραμμα.
Τι κάνουν: Μέσω του δικτύου, «τρέχουν» τα προγράμματα «Μπορούμε στο χωράφι/στο σχολείο/στη γειτονιά», «Είμαστε Οικογένεια» και «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη», για να διασυνδεθεί κάθε πιθανός πόρος φαγητού με τα κατά τόπους συσσίτια. 

WhyNot 
Ποιοι είναι: Πρόκειται για μια ομάδα νεαρών Θεσσαλονικέων που τους αρέσει να ενεργοποιούν τους κατοίκους της πόλης, να χρησιμοποιούν τους δημόσιους χώρους κάνοντας πολιτιστικές προτάσεις και να δίνουν ιδέες για διαφορετική ζωή στην πόλη.
Τι κάνουν: Πραγματοποιούν δράσεις όπως τα φημισμένα τους Pop Up Library (δημόσιες ανταλλακτικές βιβλιοθήκες σε πάρκα και στοές), εκθέσεις φωτογραφίας με συμμετοχή πολιτών, το «Μικρό Σχολείο» όπου άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων παρέδωσαν δωρεάν μαθήματα για μία ημέρα, συναυλίες και παιδικές παραστάσεις σε πάρκα και αρχιτεκτονικούς περιπάτους στις γειτονιές της πόλης. Τελευταία τους δράση, ήταν το 4ο, φθινοπωρινό Pop Up Library, όπου ο καθένας μπορούσε να φέρει τα παλιά του βιβλία και να πάρει τα παλιά βιβλία άλλων αναγνωστών. 



Imagine the city 
Ποιοι είναι
: Πρόκειται για μια διατοπική κοινότητα για την αστική αναγέννηση μέσα από την συμμετοχή των πολιτών όχι σε μία αλλά σε πολλές ελληνικές πόλεις. Αυτοσυστήνεται ως «μια δεξαμενή σκέψης στην οποία επινοούνται, αναπτύσσονται και υποστηρίζονται δράσεις για την εικόνα και την ποιότητα ζωής των σύγχρονων πόλεων».
Τι κάνουν: «Φαντάζονται την πόλη» όπως θα ήθελαν να είναι και παίρνουν πρωτοβουλίες δημιουργώντας άτυπες ομάδες για να πραγματοποιήσουν αυτό το «όραμα» σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και πολίτες. Γνωστές δράσεις του Imagine the city είναι η φωταγώγηση της οδού Πιττάκη στου Ψυρρή με τα δεκάδες περίεργα φωτιστικά, αντίστοιχες δράσεις στην Θεσσαλονίκη, εκθέσεις με θέμα «φαντάσου την πόλη» σε Πάτρα, Κόρινθο, Αίγινα, Κοζάνη, Βόλο, Ηράκλειο, Μεσολόγγι, Χαλκίδα κ.α., ενεργοποιώντας τοπικές ομάδες πολιτών. Μάθετε περισσότερα για τις τοπικές ομάδες εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v