Πώς θα έχω περισσότερη ενέργεια το πρωί;

Το πρωινό ξύπνημα σας βρίσκει πιο πεσμένους από ποτέ – και μίζερους. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να γεμίσετε ενέργεια.
Πώς θα έχω περισσότερη ενέργεια το πρωί;

Προφανώς και το ξύπνημα το πρωί συνδυάζεται με ένα σωρό κατάρες για δουλειά, ζωή, οικογένεια κ.α. και την συνηθισμένη δυστυχώς έλλειψη ενέργειας.

Αυτό το «μούδιασμα» που νιώθουμε σε όλο μας το κορμί και μας κάνει να σερνόμαστε από το κρεβάτι στο μπάνιο κι από εκεί στην κουζίνα, απορώντας με τις διαφημίσεις που δείχνουν περιχαρείς κύριους να ξυπνούν με την αυγούλα.

Μπορούμε να γίνουμε σαν και αυτούς; Μπορεί και όχι. Όμως αξίζει να προσπαθήσουμε μέσα από διάφορα «κόλπα» να έχουμε περισσότερη ενέργεια το πρωί.

Πώς θα τα καταφέρουμε;

Βάλτε ένα αγαπημένο σας τραγούδι για ξυπνητήρι

Οι.. μίζεροι ήχοι του ξυπνητηριού στο κινητό μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με το αγαπημένο σας τραγούδι (ή κάποιον ήχο που σας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα) και να γλιτώσουν λίγη από την μιζέρια του πρωινού ξυπνήματος που «ρουφά» ενέργεια.

Πιείτε καφέ (σχεδόν) αμέσως

Πολύς κόσμος νιώθει μουδιασμένος την πρώτη μία ή δύο ώρες αφού ξυπνήσει. «Χτυπώντας» ένα καφεδάκι 15 λεπτά αφού ξυπνήσετε εξασφαλίζετε ότι το «μούδιασμα» αυτό θα φύγει γρήγορα ενώ παράλληλα νικάτε την έντονη επιθυμία σας να επιστρέψετε ξανά στη θαλπωρή του κρεβατιού.

Ασκηθείτε το πρωί

Αν το έχετε δοκιμάσει, ξέρετε. Η πρωινή άσκηση σας ξυπνά καλύτερα και περισσότερο απ’ ό,τι όλοι οι καφέδες του κόσμου μαζεμένοι, αφού αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών και δίνει μεγαλύτερη ενέργεια. Όσον αφορά το πόσο θα ασκηθείτε αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Προτιμήστε κάτι σύντομο και έντονο, το οποίο θα σας ξυπνήσει μεν, αλλά δεν θα σας εξαντλήσει τελείως.

Πιείτε λίγο νερό πριν κοιμηθείτε

Λίγο νερό πριν πέσετε για ύπνο σχεδόν σας αναγκάζει να πάτε τουαλέτα το πρωί και άρα να σηκωθείτε πιο… γρήγορα από το κρεβάτι. Προσοχή όμως, αποφύγετε να πιείτε πολύ γιατί πιθανώς να ξυπνήσετε βαθιά μεσάνυχτα. Βρείτε τη χρυσή τομή ποσότητας και χρονικής στιγμής και εφαρμόστε την.

Αφήστε το φως να μπει

Τεχνητό ή φυσικό, το φως βοηθά το σώμα μας να ξυπνήσει. Ανεβάστε τα ρολά, ανάψτε τα φώτα και φροντίστε έτσι να μην αφήσετε τον οργανισμό σας να… υπνωτιστεί από το ημίφως ή το σκοτάδι. Επίσης, το φως του ήλιου βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D, η οποία με τη σειρά της ενθαρρύνει την παραγωγή ενέργειας.

Φάτε πριν κοιμηθείτε

Ένας από τους λόγους που μπορεί να νιώθετε πεσμένοι τα πρωινά είναι ότι το στομάχι σας πέρασε αρκετές ώρες… μοναχό. Δώστε του λίγη παρέα με ένα ελαφρύ σνακ για να έχετε περισσότερη ενέργεια το πρωί, προτιμώντας επιλογές χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στην πέψη: ένα γιαούρτι με ένα φρούτο για παράδειγμα.

Φάτε αφού ξυπνήσετε

Ένα επίσης μικρό και εύκολα απορροφήσιμο γεύμα το πρωί έχει την ίδια δράση με ένα ελαφρύ βραδινό: σας εξασφαλίζει ενέργεια για να ξεκινήσετε δυναμικά την ημέρα σας. Και πάλι, προτιμήστε έναν συνδυασμό πρωτεΐνης (γάλα, γιαούρτι) με σύνθετούς υδατάνθρακες (δημητριακά, φρούτα).

Μην καθυστερείτε το πρωινό ξύπνημα

Γνωρίζουμε πόσο δελεαστικό είναι να πατήσετε το… σωτήριο snooze όταν το ενοχλητικό σας ξυπνητήρι χτυπά το πρωί, αλλά μην το κάνετε: Κάθε φορά που ξανακοιμάστε, διαταράσσετε τις ορμόνες και τις ισορροπίες του οργανισμού, κάνοντας το επόμενο ξύπνημα ακόμη πιο επώδυνο. Δοκιμάστε να έχετε το ξυπνητήρι ελαφρώς μακριά από το κρεβάτι, ώστε να αναγκαστείτε να σηκωθείτε για να το κλείσετε.

Αποφύγετε το αλκοόλ πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση οινοπνεύματος αποτελεί συχνό υπαίτιο ανήσυχου και χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση ύπνου, γι’ αυτό καλό είναι να το αποφύγετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι.

Ν. Γ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v