7 βήματα για να διώξεις το άγχος

Θέλετε να περιορίσετε τις επιδράσεις του άγχους στην καθημερινή σας ζωή; Πολεμήστε το σε 7 απλά βήματα.
7 βήματα για να διώξεις το άγχος

Δουλειά, οικογένεια, προβλήματα υγείας, το ντέρμπι του Ολυμπιακού, η στείρωση της γάτας, η εγχείρηση της θείας από το χωριό, οι εξελίξεις στο νέο κύκλο του Game of Thrones. Όλα τα παραπάνω είναι σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό ενδεικτικές πηγές άγχους και στρες στην καθημερινότητά μας.

Η αλήθεια είναι ότι το στρες σε νορμάλ επίπεδα δεν μας κάνει κακό. Αντιθέτως, μας βοηθά να ανταπεξέλθουμε σε μια σειρά καταστάσεων. Όταν όμως το στρες/άγχος μας προκαλεί προβλήματα όπως πόνους στο στομάχι, αϋπνίες, πονοκεφάλους και ένα σωρό ακόμα συμπτώματα, τότε μάλλον πρέπει να αναλάβουμε δράση.

Πώς θα το περιορίσουμε;

Κάντε διαλογισμό

Αν η λέξη διαλογισμός δεν σας λέει κάτι, τότε σας ενημερώνουμε ότι αφορά μια εξάσκηση σώματος και νου η οποία έχει ως στόχο την αποκλειστική νοητική εστίαση σε ένα αντικείμενο και επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα αυτού που διαλογίζεται.  Τα οφέλη από τον διαλογισμό είναι σημαντικά για την – πνευματική κυρίως – υγεία και αφορούν τη βελτίωση της προσοχής, τη μείωση του άγχους και στην επίτευξη ενός γενικότερου αισθήματος ευεξίας.

Διαβάστε επίσης: Διαλογισμός για αρχάριους 

Πάρτε (σωστές) ανάσες

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να σταματήσουμε να νοιώθουμε άγχος και να χαλαρώσουμε το σώμα μας, είναι να δώσουμε στον εγκέφαλό μας το σήμα πως «όλα καλά». Ο πιο εύκολος τρόπος γι’ αυτό είναι οι σωστές αναπνοές μέσα από το διάφραγμα. Δείτε εδώ ποιες είναι αυτές και πώς θα τις κάνετε. 

Δώστε βάση στον ύπνο

Ο χώρος που κοιμάστε πρέπει να είναι καθαρός και τακτοποιημένος, και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ύπνο. Όταν μεταφέρετε όλες τις δραστηριότητες της ημέρας στην κρεβατοκάμαρα, στερείτε την χαλαρωτική επίδραση που θα έπρεπε να έχει αυτό το δωμάτιο. Πολύ καλή ιδέα είναι και ένα ζεστό μπάνιο πριν ή – όπως μας έλεγαν και οι γονείς – ένα ποτήρι ζεστό γάλα.

Επιστροφή στις ρίζες

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προέρχεται το άγχος σας; Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε την πηγή του…. κακού. Σας το προκαλεί η δουλειά, κάτι που συνέβη στην προσωπική σας ζωή, ή μήπως κάποιο άτομο που συναναστρέφεστε; Μια καλή λύση είναι να σημειώσετε κάπου τι είναι αυτό που σας αγχώνει – ή αυτά – και ένα ένα να προσπαθήσετε να δείτε αν μπορείτε να το ελέγξετε ή να το «αντιμετωπίσετε».

Σωστή διατροφή

Μπορεί η διατροφή να επιδράσει θετικά στην διάθεσή μας; Μπορεί, απαντούν οι ειδικοί στηριζόμενοι στο γεγονός ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να αλλάξει την χημεία του εγκεφάλου και επομένως να μας κάνει (έστω και βραχυπρόθεσμα) να νιώσουμε καλύτερα. Πρόκειται στην ουσία για τροφές τα συστατικά των οποίων επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη. Δείτε εδώ ποιες τροφές τις «ενεργοποιούν»

Και σωστή οργάνωση του χρόνου

Όσο πιο φορτωμένο είναι το πρόγραμμά σας, τόσο περισσότερο άγχος θα έχετε. Λογικό. Από όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες, πρέπει να ξεχωρίσετε ποιες όντως επείγουν. Δεν είναι κακό να πείτε όχι σ’ αυτά που σας προτείνουν αν δεν έχετε χρόνο. Το κλειδί στο να διώξουμε το άγχος είναι να κάνουμε αυτό που είναι καλό για εμάς.

Νους υγιής…

Όταν αγχωνόσαστε, ο οργανισμός σας παράγει περισσότερη αδρεναλίνη, ουσία που συμβάλλει στο άγχος. Η γυμναστική βοηθάει το σώμα σας να μεταβάλει αυτή την έξτρα αδρεναλίνη και να την επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα. Με πιο απλά λόγια; Η γυμναστική σας χαλαρώνει και σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Απλά πράγματα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v