Απίθανοι τρόποι να είστε πιο δημιουργικοί

Χρειάζεστε έμπνευση; Έχουμε δεκαπέντε μαγικά κόλπα – ασκήσεις για τον εγκέφαλό σας που θα σας κάνουν πιο δημιουργικούς σε λίγα μόνο λεπτά.
Απίθανοι τρόποι να είστε πιο δημιουργικοί
Είτε αναζητάτε έμπνευση για εκείνο το project που πρέπει να παραδώσετε αύριο και έχετε κολλήσει, είτε νιώθετε ότι δεν είστε καθόλου δημιουργικοί γενικώς τον τελευταίο καιρό, έχουμε τις μαγικές λύσεις που χρειάζονται για να κινήσουν τα σωστά γρανάζια στον εγκέφαλό σας. Και το καλύτερο; Δεν θα χρειαστείτε παρά λίγα λεπτά για να τις εφαρμόσετε.

Σε 10 λεπτά ή λιγότερα

Ακούστε μουσική
. Κατά προτίμηση κλασική μουσική, η οποία –σύμφωνα με έρευνες– ενεργοποιεί τα κέντρα ελέγχου του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη δημιουργικότητα.

Γράψτε με το χέρι. Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου ορκίζονταν στα χειρόγραφά τους –αν δεν μας πιστεύετε, το Mental Floss έχει εδώ μια ολόκληρη λίστα με τα ονόματά τους, αλλά και τα οφέλη του να απαρνείσαι πού και πού το πληκτρολόγιο. 

Ζητήστε τη γνώμη κάποιου άλλου. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το «πες καμιά ιδέα για αυτό» στον διπλανό σας στο γραφείο, ή λίγο πιο πολύπλοκο, όπως το να ζητήσετε από έναν φίλο να δει τη μέχρι τώρα δουλειά σας και να σας κάνει διορθώσεις/ προτάσεις/ παρατηρήσεις.

Κάντε συνειρμούς. Δοκιμάστε το εξής παιχνίδι: Ανοίξτε το λεξικό σε μια τυχαία λέξη και γράψτε σε ένα χαρτί οτιδήποτε σας έρχεται στο μυαλό σχετικά με αυτήν. Αφήνοντας το μυαλό σας ελεύθερο να περιπλανηθεί ενισχύετε την έμπνευσή σας.

Σκεφτείτε κάτι μακρινό. Είτε μακρινό χρονικά (τι κάνατε την Πρωτοχρονιά του 2007) είτε μακρινό τοπικά (το τελευταίο μακρινό ταξίδι που κάνατε).

Κοιτάξτε κάτι μπλε ή πράσινο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα συγκεκριμένα χρώματα ενισχύουν την απόδοση σε γνωστικές διεργασίες.

Πιείτε λίγο (λίγο, είπαμε!). Αυτή εδώ η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν τη δημιουργικότητά μας, καθώς ο εγκέφαλός μας συσχετίζει φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους πράγματα και βρίσκει έμπνευση εκεί που δεν υπάρχει. Προσοχή μόνο στις υπερβολές, καθότι μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ πιθανότατα θα έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ξαπλώστε κάπου. Σε αυτήν την έρευνα, οι συμμετέχοντες που ήταν ξαπλωμένοι έλυσαν γρηγορότερα και καλύτερα τα λεκτικά παζλ που τους είχαν δοθεί, απ’ ό,τι εκείνοι που κάθονταν. Μπορεί να μην είναι αυτό που λέμε εφαρμόσιμο στα meeting της εταιρείας, αλλά δοκιμάστε το την επόμενη φορά που θα κάνετε brainstorming στο σπίτι.

Γελάστε. Ξοδέψτε πέντε-δέκα λεπτά για να δείτε ένα-δυο αστεία βιντεάκια στο YouTube ή λίγα λεπτά από ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας κωμικής σειράς. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν αυτήν την έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι καλύτερη διάθεση ίσον αυξημένη δημιουργικότητα.

Σε 30 λεπτά ή λιγότερα

Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας
. Δοκιμάστε να μαγειρέψετε, να πλέξετε, να ζωγραφίσετε ή να επιδιορθώσετε κάτι στο σπίτι. Όταν φτιάχνουμε κάτι με τα χέρια μας ενεργοποιούμε το κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με την δημιουργικότητα. Προφανές, αλλά αν θέλετε και επιστημονική επιβεβαίωση το λέει αυτή η έρευνα.

Αναζητήστε την φύση. Δεν χρειάζεται να αγνοήσετε το deadline που πλησιάζει απειλητικά και να φύγετε για τριήμερο στην εξοχή (πράγμα που θα ήταν αποτελεσματικότατο, εδώ που τα λέμε). Αρκεί και μια σαραντάλεπτη βόλτα στο πάρκο της γειτονιάς. Και μην ακούσουμε γκρίνιες του τύπου «η Αθήνα δεν έχει πάρκα». Εδώ τα έχουμε συγκεντρώσει όλα.

Δείτε φίλους. Η κοινωνικοποίηση που βοηθά την δημιουργικότητα δεν είναι εκείνη που περιλαμβάνει συζητήσεις για τον καιρό ή τα προβλήματα της πολυκατοικίας. Είναι η άλλη, αυτή που συμβαίνει όταν βρισκόμαστε με τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους, με τους οποίους εκφραζόμαστε άνετα σε πιο προσωπικές συζητήσεις.

Ασκηθείτε. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται είναι καλύτεροι στις δημιουργικές εργασίες απ’ ό,τι όσοι κάνουν κατά κύριο λόγο καθιστική ζωή.

Δοκιμάστε κάτι νέο. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι εξεζητημένο –ένα εξωτικό ταξίδι, ας πούμε. Αρκεί απλώς να πάρετε έναν άλλο δρόμο για τη δουλειά, να μαγειρέψετε μια συνταγή από κάποια εξωτική κουζίνα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει, ή να ξεφυλίσσετε ένα περιοδικό που δεν έχετε ξαναγοράσει ποτέ.

Παίξτε video games. Όσο και αν έχουν δαιμονοποιηθεί κατά καιρούς, έρευνες δείχνουν ότι τα video games που μας προδιαθέτουν θετικά (για παράδειγμα το Tennis του Wii, όχι το Mortal Kombat) μπορούν να κάνουν θαύματα για την έμπνευσή μας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v