Πώς να χαζεύεις λιγότερο στη δουλειά

Κατ’ αρχάς, κλείσε το Facebook. Τα υπόλοιπα είναι όχι ακριβώς εύκολα, αλλά τουλάχιστον το δεύτερο ήμισυ του παντός.
Πώς να χαζεύεις λιγότερο στη δουλειά
Κλείσε τα social media. Εντάξει, ναι, ένα γρήγορο σκρολάρισμα το πρωί με τον καφέ θα το κάνεις, άνθρωπος είσαι. Μετά, όμως, μην αφήσεις ανοιχτά Facebook και Twitter στο background, να σε αποσπούν κάθε είκοσι λεπτά με ειδοποιήσεις. Κάνε logout, ορθά κοφτά. Αν πάσχεις από fomo (fear of missing out αγγλιστί, ο φόβος ότι θα μείνεις «εκτός φάσης», ότι κάτι σημαντικό θα συμβεί και θα το χάσεις) μπορείς να υποσχεθείς στον εαυτό σου ότι θα ξανασυνδεθείς, πχ, στο μεσημεριανό διάλειμμα, ή μόλις ολοκληρώσεις τη μισή από τη δουλειά που έχεις να κάνεις. Για είκοσι λεπτά, και μετά ξανά logout όμως, σύμφωνοι;

Πρόσεξε τι τρως. Ναι, κι όμως, παίζει ρόλο. Μετά από πειράματα δεκαετίας με κάθε πιθανό παρασκεύασμα της παγκόσμιας κουζίνας –από μακαρονάδες μέχρι burger και noodles, και από απλά και ταπεινά σαντουϊτσάκια μέχρι μερακλίδικες ρεβιθάδες– μπορούμε με το χέρι στην καρδιά να ορκιστούμε ότι υδατάνθρακας ή όσπριο στο μεσημεριανό ίσον δύο εργατοώρες σπαταλημένες, με λιγότερη συγκέντρωση και περισσότερο χάζεμα. Προτίμησε για μεσημεριανό σαλάτες, κάνουν και καλό στον οργανισμό και στη σιλουέτα σου. Αν πρέπει οπωσδήποτε να φας κάτι να «σε πιάσει», φρόντισε τουλάχιστον να σταματήσεις λίγο πριν νιώσεις εντελώς χορτασμένος. Θα μας ευγνωμονείς.

Τα bookmarks σώζουν ζωές. Η δεύτερη συχνότερη αιτία σπαταλημένου χρόνου στα γραφεία (η πρώτη είναι με διαφορά τα social media) είναι όλα εκείνα τα ενδιαφέροντα άρθρα/ αστεία βιντεάκια/ ειδήσεις που «πρέπει οπωσδήποτε να δεις» και που σου στέλνουν οι συνάδελφοί σου. Εδώ λοιπόν έρχεται αυτή η σωτήρια λειτουργία του browser σου που λέγεται σελιδοδείκτες –αποθηκεύεις το συγκλονιστικό link που πρέπει οπωσδήποτε να δεις, για να το δεις στο μεσημεριανό σου διάλειμμα ή στο τέλος της ημέρας, ή όταν τελειώσεις τη δουλειά που κάνεις τώρα τέλος πάντων.

Κοινωνικοποίηση, αυτή η μάστιγα. Αν δουλεύεις με ανθρώπους που συμπαθείς, κανόνισε να βγαίνετε ένα-δυο απογεύματα την εβδομάδα μετά το γραφείο, για να μην σας τρώνε όλο τον χρόνο της δουλειάς τα νέα σας/ αστεία σας/ κουτσομπολιά σας. Αν δουλεύεις με ανθρώπους που δεν συμπαθείς, μην νιώθεις υποχρεωμένος να συμμετάσχεις στα πηγαδάκια ή να διηγείσαι με τις ώρες πώς ήταν το Σαββατοκύριακό σου. Μπορείς να είσαι ευγενικός μεν τυπικός δε, χωρίς να χάνεις τον χρόνο σου μαθαίνοντας για την ανακαίνιση του σπιτιού της Κάτιας από το λογιστήριο.

Βάλε μουσική. Θα σε βοηθήσει να συγκεντρωθείς, ειδικά αν κάνεις μονότονη δουλειά, θα χρειάζεσαι λιγότερα «ευχάριστα διαλείμματα» (ανοιχτό Facebook είναι αυτό που βλέπουμε στα tabs σου, ή μας γελούν τα μάτια μας;) και θα αποθαρρύνει και την Κάτια από το λογιστήριο να σου εξιστορήσει τα τελευταία νέα σχετικά με την ανακαίνισή της.

Δελέασε τον εαυτό σου. Ακόμα και αν δεν είσαι από τους τυχερούς που μπορούν να φύγουν νωρίτερα αν τελειώσουν τη δουλειά τους, μπορείς να «τάξεις» στον εαυτό σου πως μόλις τελειώσεις ό,τι έχεις να κάνεις σήμερα θα χαζέψεις στο Facebook, θα παραγγείλεις έναν έξτρα περιποιημένο καφέ, θα ασχοληθείς με εκείνο το δευτερεύον project που σε ενδιαφέρει περισσότερο –ό,τι τέλος πάντων μπορεί να αποτελέσει κίνητρο αρκετό για να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά και να την τελειώσεις γρηγορότερα, χωρίς διαλείμματα για χάζεμα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v