Πώς να συγκεντρώνεστε καλύτερα στη δουλειά

Τι φταίει και δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά; Έχουμε τις απαντήσεις, μαζί με τις λύσεις του προβλήματος. Έχετε το κουράγιο να τις εφαρμόσετε;
Πώς να συγκεντρώνεστε καλύτερα στη δουλειά
Το σενάριο είναι γνωστό σε όλους: Φτάνετε στη δουλειά, ανοίγετε υπολογιστή, φτιάχνετε καφεδάκι, και… πέντε ώρες αργότερα, αναρωτιέστε πού πήγαν όλες αυτές οι ώρες, και γιατί δεν ολοκληρώσατε καμία από τις δουλειές που ξεκινήσατε. Μην ανησυχείτε, συμβαίνει και στα καλύτερα γραφεία, λέγεται έλλειψη συγκέντρωσης και παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τις ημέρες ανάμεσα σε τριήμερα, γιορτές και hangover. Λύσεις υπάρχουν –το δύσκολο είναι να βρείτε την θέληση να τις εφαρμόσετε.

Κλείστε το Facebook

Η πηγή του κακού, που ευθύνεται για το 90% του χαμένου χρόνου στο γραφείο, είναι το Facebook και τα λοιπά social media, που ροκανίζουν τον χρόνο σας χωρίς να το καταλαβαίνετε –ένα like εδώ, ένα σχόλιο εκεί, ένα notification γιατί κάποιος απάντησε στο σχόλιό σας και «δέκα δευτερόλεπτα θα πάρει να του απαντήσετε» και το μισάωρο γίνεται ώρα και η ώρα δίωρο. Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να μην κάνετε login στο Facebook με το που ανοίγετε τον υπολογιστή σας, ή αν η δουλειά σας έχει να κάνει με τα social media και επομένως απαιτεί το πρωινό login, να κάνετε τουλάχιστον log out ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να συγκεντρώνεστε στις υπόλοιπες δουλειές σας.

Οργανώστε τα e-mail σας

Τα περισσότερα e-mail που λαμβάνουμε σχεδόν φωνάζουν «απάντησε τώρα», κι έχουν τη μαγική ιδιότητα να μας αποσπούν από οτιδήποτε κάνουμε, είτε πρόκειται για επαγγελματικά e-mail είτε για εκείνα των φίλων μας που αναλύουν τη χτεσινή βραδιά. Ορίστε δυο-τρεις συγκεκριμένες ώρες για να τσεκάρετε τα e-mail σας (π.χ. το πρωί με τον καφέ, στις 14.00 το μεσημέρι και λίγο πριν σχολάσετε) και μην «τσιμπάτε» με ενδείξεις του τύπου «επείγον!!!». Για τον καθένα μας, η δική του δουλειά είναι η πιο επείγουσα. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα παρεκκλίνετε από τον κανόνα σας, μπορείτε να κάνετε logout από τα e-mail σας όταν τελειώνετε το κάθε session που έχετε ορίσει.

Βάλτε το κινητό στο αθόρυβο

Extreme μέτρο, που ξέρουμε εκ των προτέρων ότι δεν πρόκειται να λάβετε, αλλά εμείς οφείλουμε να το πούμε: Πολύ περισσότερο από τον ήχο του νέου notification στο Facebook σας αποσυντονίζει το ringtone σας. Δεν είναι μόνο τα πέντε-δέκα λεπτά που θα μιλήσετε με κάποιον φίλο, είναι και τα σχέδια για το βράδυ/ το Σαββατοκύριακο/ το επόμενο καλοκαίρι που θα σας ξεμυαλίσουν για (τουλάχιστον) άλλη τόση ώρα. Τι θα έπρεπε να κάνετε; Να βάλετε το κινητό στο αθόρυβο και να το αφήσετε στην τσάντα ή στο συρτάρι σας, για να το κοιτάξετε (και να απαντήσετε στα μηνύματα/ τηλέφωνα) στο διάλειμμα. Το τι θα κάνετε, τώρα, είναι μια άλλη ιστορία.

Μην υπερτιμάτε το multitasking

Πιστεύετε ότι κερδίζετε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα τελευταίων ερευνών, η προσοχή σας αποσπάται κάθε φορά που αφήνετε τη μία δουλειά για να πιάσετε την άλλη, με αποτέλεσμα στην πραγματικότητα να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αν θέτατε προτεραιότητες και τελειώνατε τις δουλειές μία-μία. Αφιερωθείτε σε μία και μόνη εργασία την φορά, ειδικά όταν δουλεύετε σε ένα απαιτητικό project. Κρατήστε τις ικανότητές σας στο multitasking για τις δουλειές που δεν είναι απαιτητικές ή επείγουσες: μπορείτε κάλλιστα να καθαρίσετε το γραφείο σας την ώρα που μιλάτε στο τηλέφωνο.

Μην αγχώνεστε

Ο μεγαλύτερος εχθρός της δουλειάς σας είναι το μυαλό σας που τρέχει στις υπόλοιπες που έχετε να κάνετε μετά, στο deadline που δεν το προλαβαίνετε, στο φαγητό που δεν θα προλάβετε να μαγειρέψετε, στην εφορία που πρέπει να πάτε αύριο το πρωί. Κι επειδή το «μην αγχώνεστε» ξέρουμε από πρώτο χέρι πως είναι η χειρότερη συμβουλή που μπορείς να δώσεις σε κάποιον που αγχώνεται, θα το θέσουμε αλλιώς. Κάντε οτιδήποτε σας χαλαρώνει: Από μαθήματα διαλογισμού και yoga μέχρι να μιλήσετε στο αφεντικό σας ή να μάθετε να λέτε «όχι» και να μην αναλαμβάνετε ευθύνες στις οποίες δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε. Βγείτε για μια βόλτα, κάντε τζόκινγκ, πάρτε βαθιές ανάσες ή –αν όλα τα άλλα αποτύχουν– ζητήστε άδεια.

Κάντε διάλειμμα για (ελαφρύ) φαγητό

Κανείς δε συγκεντρώθηκε ακούγοντας το στομάχι του να γουργουρίζει. Από την άλλη, βέβαια, κανείς δε συγκεντρώθηκε και προσπαθώντας να χωνέψει τα δύο πιάτα κοκκινιστό μοσχαράκι που έφαγε για μεσημεριανό. Επενδύστε σε ένα καλό πρωινό, και «κάντε χώρο» στο πρόγραμμα της ημέρας για να στριμώξετε ένα εικοσάλεπτο διάλειμμα για μεσημεριανό –το οποίο, όμως, δεν θα σας φουσκώσει, γιατί έτσι θα χάσετε ένα επιπλέον δίωρο περιμένοντας τον οργανισμό σας να ανταποκριθεί ξανά. Φροντίστε να καταναλώνετε σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως οι ξηροί καρποί και το τυρί. Αποφύγετε τους υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά και τα ζυμαρικά, και προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης για το μεσημεριανό σας.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v