Τα πιο κρίσιμα σημεία μιας συνέντευξης για δουλειά

Ποια είναι αυτά στα οποία δίνει μεγάλη σημασία ένας υποψήφιος εργοδότης σε συνέντευξη για δουλειά. Δείτε τι πραγματικά "μετράει" για να αποφύγετε τις παγίδες.
Τα πιο κρίσιμα σημεία μιας συνέντευξης για δουλειά
Αν οι άνθρωποι που στέκονται πίσω από ένα γραφείο και μας παίρνουν συνέντευξη για δουλειά μπορούσαν να μας «ψιθυρίσουν» κάποια μυστικά, θα ήταν τα δέκα που ακολουθούν. Πρόκειται με άλλα λόγια για τον δεκάλογο των SOS στα οποία δίνει τη μεγαλύτερη σημασία ένας υποψήφιος εργοδότης και μετρούν περισσότερο από κάθε τι σε μία επαγγελματική συνέντευξη. Γι' αυτόν λοιπόν, μεγάλη σημασία έχει:

-Αν απαντάτε στις ερωτήσεις που σας κάνει
Μην αποφεύγετε τις ερωτήσεις του, μην παπαγαλίζετε προετοιμασμένες απαντήσεις στον αυτόματο πιλότο και δώστε σημασία: Ακούστε προσεκτικά τι ρωτάει, και δώστε σαφείς απαντήσεις.

-Τη γλώσσα του σώματός σας
…Η οποία θα πρέπει να είναι χαλαρή (αλλά όχι αδιάφορη), με κορμό σε όρθια θέση, χωρίς να καμπουριάζει αλλά ούτε να δείχνει αφύσικη. Προσέξτε δε να μην κάνετε νευρικές κινήσεις που προδίδουν το άγχος σας, όπως να χτυπάτε το πόδι σας συνεχώς, να παίζετε με τα δάχτυλά σας κ.ο.κ. Θυμηθείτε: Ένα χαμόγελο μπορεί να βοηθήσει πολύ, καθώς επίσης και να τον κοιτάζετε στα μάτια όταν του μιλάτε.

-Αν δείχνετε «ψεύτικοι»
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πότε μιλάτε φυσικά και ειλικρινά και πότε παρουσιάζετε μία προσωπικότητα την οποία στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να «υποστηρίξετε». Αποφύγετε τις φανταστικές ιστορίες και το δήθεν άνετο χιούμορ που «δεν το έχετε» αλλά θεωρείτε ότι μπορεί να σπάσει τον πάγο. Να είστε ο εαυτός σας.

-Αν είστε επαρκώς ενημερωμένοι για τη δουλειά
Οι υποψήφιοι εργοδότες εκτιμούν το να δείξετε ενδιαφέρον για την εταιρία και να έχετε κάνει μία μίνι-έρευνα για το πού πηγαίνετε να δουλέψετε. Το να «πετάξετε» μία-δύο πληροφορίες που δείχνουν ότι έχετε ψάξει τις δράσεις/τα επιτεύγματα/το προφίλ της εταιρίας δεν βλάπτει. Εκ των ων ουκ άνευ: Οφείλετε να έχετε διαβάσει προσεκτικά την αγγελία εργασίας και να γνωρίζετε για ποια θέση έχετε κάνει αίτηση.

-Αν έχετε τα προσόντα και την προσωπικότητα για τη θέση
Μπορεί να έχετε πολλά πτυχία και εμπειρίες στο επαγγελματικό σας παρελθόν, αλλά φροντίστε στην συνέντευξη να τονίσετε εκείνα που κατά τη γνώμη σας σας καθιστούν κατάλληλους για τη συγκεκριμένη θέση. Αν είναι για δουλειά γραφείου, αφήστε κατά μέρος την εμπειρία σας ως πωλητής ή bartender. Αντίθετα, σε δουλειά που έχει να κάνει με την επαφή με τον κόσμο, δεν βλάπτει να το αναφέρετε. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τα προσόντα σας να αναδειχθούν και μέσα από την προσωπικότητά σας και τη στάση σας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

-Αν ταιριάζετε με την «κουλτούρα» της εταιρίας
Κάποιες εταιρίες έχουν πιο χαλαρούς κανόνες ένδυσης και συμπεριφοράς. Κάποιες απαιτούν την ύψιστη σοβαρότητα. Κάποιες εκτιμούν τις πρωτοβουλίες και την «έξω από το κουτί» σκέψη. Μπορείτε από μία μίνι έρευνα πριν την συνέντευξη, αλλά και από τον χώρο, το κλίμα, τους ανθρώπους που θα αντικρίσετε όταν φτάσετε στο ραντεβού σας, να αντιληφθείτε λίγο-πολύ σε ποια κατηγορία εμπίπτει η συγκεκριμένη εταιρία και να προσαρμοστείτε αναλόγως – αν αυτό είναι εφικτό. Και η προσαρμοστικότητα άλλωστε είναι ένα προσόν που παίζει σημαντικό ρόλο για πολλούς εργοδότες.

-Τι έχετε καταφέρει στις προηγούμενες δουλειές
Δεν αρκεί να έχετε προϋπηρεσία στην τάδε ή τη δείνα εταιρία και θέση. Φροντίστε να αναφέρετε γιατί ήσασταν σημαντικοί για την τάδε ή τη δείνα εταιρία – αν για παράδειγμα καταφέρατε να αυξήσετε τις πωλήσεις, αν είχατε επιτυχημένα projects υπό την επίβλεψή σας, αν κερδίσατε κάποια αναγνώριση κ.ο.κ.

-Αν είστε ευέλικτοι
Κάθε είδος δουλειάς έχει και τις δικές της πρακτικές απαιτήσεις – π.χ. σπαστά ωράρια, μεταφορικό μέσο, απόκτηση ειδικών ικανοτήτων. Ακόμη κι αν δεν ικανοποιείτε κάποια από αυτά τα κριτήρια – εφόσον το θέλετε βέβαια – δείξτε πρόθυμοι να προσαρμοστείτε στα δεδομένα: Δεν έχετε μεταφορικό μέσο, αλλά έχετε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Δεν έχετε τη συγκεκριμένη ειδίκευση, αλλά είστε πρόθυμοι να παρακολουθήσετε κάποιο σχετικό σεμινάριο, εφόσον είναι δυνατό κ.ο.κ.

-Αν έχετε ομαδικό πνεύμα
Εφόσον έχετε στις «αποσκευές» σας συνεργασίες και ομαδικά projects, καλό θα ήταν να τα αναφέρετε, σαν απόδειξη του ότι μπορείτε να συνεργαστείτε με άλλους ανθρώπους και δεν θα προκαλέσετε προβλήματα συνύπαρξης με τους νέους σας συναδέλφους. Άλλωστε ακόμα και οι εργοδότες δεν θα ήθελαν στη δουλειά τους κάποιον με τον οποίο ούτε οι ίδιοι δεν θα ήθελαν να συνυπάρξουν σε καθημερινή βάση. Οι συστατικές επιστολές από προηγούμενες δουλειές βοηθούν πολύ σε αυτή την περίπτωση.

-Αν ακούτε
…Αν δηλαδή καταλαβαίνετε ότι δεν είστε εκεί απλώς και μόνο για να παρουσιάσετε εσείς τον εαυτό σας. Ο άνθρωπος απέναντί σας βρίσκεται εκεί για να παρουσιάσει με τη σειρά του τη θέση που προσφέρει. Φροντίστε να μην τον διακόπτετε όταν μιλά, και αφού λύσετε όλες σας τις απορίες και καταλάβετε καλά περί ποιας θέσης πρόκειται, τότε μόνο να δηλώσετε ότι ενδιαφέρεστε για τη θέση. Μπορεί ο εργοδότης να απαιτεί να δουλεύετε 16 ώρες τη μέρα – αφήστε τον πρώτα να πει όσα έχει να πει, για να σιγουρευτείτε ότι κι εσείς… θέλετε να δουλέψετε μαζί του.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v