Τι να μην βάλεις στο βιογραφικό σου

Σημαντικό ρόλο στην «επιτυχία» ενός βιογραφικού είναι αυτά που θα αφήσετε εκτός. Δείτε ποια.
Τι να μην βάλεις στο βιογραφικό σου

Αφού μάθετε πώς να φτιάξετε το βιογραφικό σας αλλά και εντρυφήσετε πάνω στους λόγους για τους οποίους τυχόν πάει κατευθείαν στον κάλαθο των αχρήστων (online και πραγματικό) ήρθε η ώρα να δείτε ποιες πληροφορίες δεν χρειάζεται να συμπεριλάβετε σε αυτό.

Την περιττή προϋπηρεσία

Δουλεύατε σέρβις σε καφέ; Ντελιβεράς σε σουβλατζίδικο; Εκτός κι αν η θέση για την οποία ενδιαφέρεστε είναι σχετική, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφέρετε τις δουλειές που κάνατε ως φοιτητής – ή μετέπειτα- και δεν έχουν καμία σχέση με τη θέση αυτή.

Την «ό,τι να’ναι» διεύθυνση mail

Το mail που φτιάξατε με τίτλο [email protected] ή [email protected] στα νεανικά σας χρόνια θα αντιμετωπιστούν με την ανάλογη (μη) σοβαρότητα από εκείνον που θα διαβάσει το βιογραφικό σας. Φτιάξτε έναν επαγγελματικό λογαριασμό ει δυνατόν με το ονοματεπώνυμό σας.

Τα αδιάφορα (για τον εργοδότη) χόμπυ σας

Το ταλέντο στην κινέζικη κουζίνα. Η αγάπη για το τέννις/κρίκετ/χόκεϋ/μπάσκετ. Η συλλογή με τα χιλιάδες γραμματόσημα. Η αγάπη για τα φίλτρα στο Instagram ή το γυμναστήριο. Αποφύγετε να αναφερθείτε σε περιττές λεπτομέρειες για τις «αγάπες» σας και κρατήστε τις για την τετ α τετ επικοινωνία με τον εργοδότη, αν και εφ’ όσον θεωρείτε ότι κολλάνε.

Τις συστάσεις

Συστατικές επιστολές δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνονται στο βιογραφικό σας, επομένως… ξεμπερδεύετε μια και καλή αναγράφοντας «συστάσεις διαθέσιμες εφ’ όσον ζητηθούν».

Τον τίτλο «Βιογραφικό Σημείωμα»

Όλοι ξέρουν τι είναι ένα βιογραφικό σημείωμα, επομένως αντί για τον κλασσικό και βαρετό τίτλο μπορείτε να δώσετε πληροφορίες σχετικά με την θέση για την οποία κάνετε αίτηση, για παράδειγμα «διευθυντής πωλήσεων με τριετή εμπειρία» ή «μηχανικός με ειδίκευση στην…».

Ψευδείς αναφορές

Είναι προφανές, αλλά το αναφέρουμε σε περίπτωση που θεωρείτε ότι «δεν πειράζει». Ένα βιογραφικό σημείωμα θα πρέπει να είναι ειλικρινές. Ψέματα σχετικά με τα προσόντα σας δεν ωφελούν και τουναντίον μπορεί να σας «κάψουν» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Δεύτερη σελίδα

Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, όμως λίγοι εργοδότες διαβάζουν τη δεύτερη σελίδα του βιογραφικού σας και…κανένας την τρίτη. Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση, επομένως προσπαθήστε το βιογραφικό σας να μην ξεπερνά την μία σελίδα.

Σταθερό τηλέφωνο

Γλιτώστε χώρο στο βιογραφικό σας και μην αναγράψετε το σταθερό σας τηλέφωνο στα στοιχεία σας. Αν δεν το έχετε καταλάβει ζούμε στην εποχή των κινητών και προφανώς ο μελλοντικός σας εργοδότης δεν θα ψάξει να σας βρει στο σπίτι.

Φωτογραφία

Δεν είναι απαραίτητη, εκτός και αν σας την έχει ζητήσει ο εργοδότης.

N.Γ.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v