Κοντινές αποδράσεις στην Στερεά Ελλάδα

Ελικώνας, Παρνασσός, Οίτη και Λειβαδιά, δίνουν ωραιότατες αφορμές για ολιγοήμερες αποδράσεις όχι και τόσο μακριά από την Αθήνα.
Κοντινές αποδράσεις στην Στερεά Ελλάδα

Καλή η Πελοπόννησος, ωραίο και το Πήλιο, αλλά ποιος τρέχει τώρα για εκεί με τόσες ώρες διαδρομή; Κοντά γίνονται τα καλύτερα και η Στερεά Ελλάδα προσφέρει κοντινές και ωραιότατες ευκαιρίες για αποδράσεις.

Για πού θα το βάλουμε;

Κυριάκι… κοντή γιορτή

Elikonas Mountain || Greece

Κλέβει μπόλικη από τη χάρη του Παρνασσού και… πολύ καλά κάνει. Ο ανέγγιχτος από τις μάζες Ελικώνας σε απόσταση μικρότερη της 1,5 ώρας από την Αθήνα «φωνάζει» εκδρομή, και το κεφαλοχώρι του το Κυριάκι είναι ό,τι πρέπει. Οι βόλτες στα όμορφα σοκάκια του, στη Μεγάλη Βρύση πάνω από την πλατεία, η θέα από τον Πρόδρομο, αλλά και οι κοντινές εξορμήσεις στην Αρβανίτσα, τον χώρο δασικής αναψυχής λίγο έξω από το χωριό, και την Αγία Άννα με τα συμπαθέστατα καφενεδάκια μονοπωλούν ιδανικά ένα ωραιότατο Σαββατοκύριακο στο βουνό.

Πού θα μείνετε: Στον ξενώνα Φλυγόνιον στο Κυριάκι (από 45€ για ένα δίκλινο) ή στα λιτά στούντιο της Αθηνάς στην Αγία Άννα (από 42€ για ένα δίκλινο). 

Πού θα φάτε: Παραδοσιακές πίτες και χειροποίητα ζυμαρικά και γλυκίσματα από τις «Μούσες» στην κεντρική πλατεία στο Κυριάκι, ντολμαδάκια και κρεατόσουπα στον ξενώνα Ελικώνιο στην Αγία Άννα και νόστιμα κρεατικά στου Σταμάτη στο Κυριάκι.

Διαβάστε επίσης: Απόδραση στο «άγνωστο» βουνό των 9 Μουσών

Εκδρομή για παλικάρια

The statue of Nymph Erkyna, Krya Springs.

Ακόμα και αν δεν είστε 12 τον αριθμό, μια εκδρομή ως τη Λειβαδιά θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω. Η πανέμορφη πλατεία της Κρύας με τα ψηλά δέντρα και την πυκνή βλάστηση, οι πέτρινες γέφυρες, ο νερόμυλος και το όμορφο πέτρινο θέατρο της πόλης είναι μερικά από τα σημεία τα οποία αξίζουν να δείτε στην όμορφη αυτή πόλη που θυμίζει όαση πρασίνου. Για έξτρα δόσεις πράσινης… αναζωογόνησης, οι Πηγές Κρύας στις νότιες παρυφές της πόλης είναι ό,τι πρέπει για οικογενειακή εξόρμηση: πλακόστρωτα δρομάκια, παγκάκια για άραγμα, μικροί καταρράκτες και αιωνόβια πλατάνια στήνουν ένα όμορφο σκηνικό για μικρούς και μεγάλους.

Πού θα μείνετε: Στα μοντέρνα δωμάτια του Μήδεια με όμορφη θέα στο βουνό (από 55€ για ένα δίκλινο) και στο Levadia Hotel (από 40€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Στο Καλλίγευστον για ιδιαίτερες γεύσεις με γκουρμέ προσανατολισμό, και στο Allegro για ωραιότατη πίτσα. 

Εγώ θα κάτσω… Οίτη

Pavliani Park , Fthiotida, Greece. IMG_7842-3

Στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης, η Παύλιανη είναι αυτό που θα λέγαμε «χωριουδάκι κόσμημα». Παρά τη φήμη της παραμένει ένα ήσυχο, κουκλίστικο χωριουδάκι, με πέτρινα σπίτια και καμινάδες που αχνίζουν, και με ένα υπέροχο φυσικό πάρκο στις πηγές του Ασωπού, που διαμόρφωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Στα πέριξ, συναντιούνται τα Βαρδούσια με την Οίτη και την Γκιώνα, ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο έξω το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, θα ξυπνήσει σε χρόνο ντε τε τον κρεατοφάγο που κρύβατε (;) μέσα σας.

Που θα μείνετε: Στα δωμάτια του ξενώνα Κατερίνα, μέσα στη φύση και με θέα στο βουνό (από 60€ για ένα δίκλινο)  ή στα ειδυλλιακά αγροκτήματα Βασιλικά στην είσοδο του Δρυμού (από 160€ για ένα σαλέ).  

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ στο Πέτρινο και στην ταβέρνα της Λίτσας στην καρδιά της Άνω Παύλιανης, και σούπερ κρεατικά στην ταβέρνα του Ραβάνη και στο Κελάρι του Μπάρμπα Γιάννη, στον Αθανάσιο Διάκο.

Διαβάστε επίσης:  8 «κρυμμένα» χωριά στα ορεινά της Στερεάς Ελλάδας

Αμφικλειεγόμενη επιλογή

Αμφίκλεια / Amfiklia

Αμφίκλεια ή Αράχωβα; Οι χιπ τύποι θα πουν τον δεύτερο, εμείς σας προτείνουμε την πρώτη εκδοχή, μια πιο light έκδοση του κοσμοσπολίτικου Παρνασσού, η οποία αποτελεί βάση για χαμηλών τόνων εξορμήσεις και φυσιολατρικές απολαύσεις. Στην Αμφίκλεια το «πρόγραμμα» έχει βόλτες σε πέτρινα σοκάκια, ανάμεσα σε χαριτωμένα σπιτάκια και παλιά αρχοντικά, μεσαιωνικά εκκλησάκια και περίτεχνες βρύσες. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στην αίγλη της Αράχωβας, απέχει μία ώρα οπότε μπορείτε να πεταχτείτε για καφεδάκι, ενώ η κουκλίστικη Βάργιαννη από τα γύρω χωριά, ξεχωρίζει και ενδείκνυται για βόλτες στην πλακόστρωτη πλατεία της.

Πού θα μείνετε: Στα ατμοσφαιρικά στούντιο Κυριακή με φανταστική θέα (από 95€ για ένα δίκλινο με πλούσιο πρωινό) και στα πολυτελή στούντιο με τζάκι του Λίθου (από 120€ για ένα δίκλινο).

Πού θα φάτε: Σούπερ μαγειρευτά και ψητά στο Δαδί (κοντοσούβλι, μπιφτέκια κ.α.) και στην Καλιφόρνια και λαχταριστά κρέατα στην Ταβέρνα του Μερεντίτη.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v