Τα «μυστικά» της Ορεινής Κορινθίας

Ένας μαγευτικός προορισμός παντός καιρού, μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα, μας περιμένει για ονειρεμένες βόλτες σε χωριουδάκια, λίμνες και μονοπάτια στην καρδιά της Φύσης.
Τα «μυστικά» της Ορεινής Κορινθίας
Μιάμιση ώρα δρόμος. Ναι, καλά διαβάσατε.

Μόλις 90 λεπτά δρόμου σας χωρίζουν από την καρδιά ενός δάσους φουντωτών μαυρόπευκων, από μυθικές λίμνες, γραφικά χωριουδάκια και διαδρομές στη Φύση. Η Ορεινή Κορινθία είναι (πολύ) πιο κοντά απ' όσο φαντάζεστε και διεκδικεί... μερίδιο στα φθινοπωρινά weekends.


Aχ! Τ(ρ)ι καλά!
pyli trikala
Το χωριό – ή μήπως τρία χωριά; - που θα μπορούσε να είναι ολόκληρη η ορεινή Κορινθία σε μικρογραφία. Όπως και αν τα δείτε, στα Τρίκαλα συγκεντρώνονται οι περισσότεροι ξενώνες, από εδώ ξεκινούν μερικές από τις εντυπωσιακότερες διαδρομές που μπορείτε να κάνετε με τα πόδια αλλά και με 4x4 και εδώ θα μείνετε αν θέλετε μερικές επιλογές για τις βραδινές σας βόλτες.

Τοπ χωριό νούμερο ένα: Καστανιά

Κρυμμένη μέσα στο ελατόδασος, η μικρούλα Καστανιά ενδείκνυται για χαλαρές βόλτες και πεζοπορίες στα σοκάκια με τα πέτρινα σπιτάκια της. Ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει το ξωκλήσι της Κοίμησης της Θεοτόκου, με την πανοραμική θέα στην καταπράσινη κοιλάδα που απλώνεται στα πόδια του.

Τοπ χωριό νούμερο δύο: Γκούρα

Αμφιθεατρικά κτισμένη γύρω από την γραφική πέτρινη πλατεία της, η Γκούρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα χωριά της περιοχής. Τα γραφικά σοκάκια της στολίζονται από παλιά αρχοντικά, ενώ από τα τραπεζάκια που απλώνουν τα καφενεία κάτω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας, η θέα στην πεδιάδα είναι μαγευτική.

Τοπ χωριό νούμερο τρία: Ευρωστίνη

Λιγότερο γνωστό χωριουδάκι, αποτελείται από μερικά γραφικά πανάρχαια πέτρινα σπίτια και μια πανέμορφη πλατειούλα στην οποία η τσίκνα από την ταβέρνα “Κοραής” μας καλεί να τιμήσουμε τα παϊδάκια, την πεντανόστιμη φασολάδα και το ωραίο ντόπιο κρασάκι. Must εδώ ο περίπατος στο Ρέμα των Μύλων, μια ήπια διαδρομή στη σκιά πανύψηλων δέντρων με μικρούς καταρράκτες και λίμνες να μπλέκουν τον ήχο τους με το κελάηδημα των πουλιών.

Το τραγούδι της λίμνης
Untitled
Για την ακρίβεια, των λιμνών. Είναι δύο, η παραμυθένια Δόξα και η μυθική Στυμφαλία. Η τελευταία, αν και στο μεγαλύτερο μέρος της έχει αποστραγγιστεί, εξακολουθεί να αποτελεί σπάνιο υδροβιότοπο, στον οποίο κατοικούν δεκάδες είδη ζώων και πουλιών – πλην των Στυμφαλίδων ορνίθων που λογικά δεν θα ανταμώσετε. Η Λίμνη Δόξα είναι καταγάλανη και γαλήνια, περικυκλωμένη από ένα δάσος μαυρόπευκων που απλώνεται ως εκεί που φτάνει το μάτι, και με ένα από τα πλέον πολυφωτογραφημένα εκκλησάκια να στολίζει την στενή λωρίδα γης που σπάει την υδάτινη μονοτονία της.

Ένα Μουσείο μα τι Μουσείο

Αξίζει οπωσδήποτε μια στάση (σας) μιας και θα είστε στη Στυμφαλία. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας φιλοξενείται σε ένα εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής κτίριο στο οποίο βρίσκεται η μόνιμη έκθεση που δένει το οικοσύστημα της λίμνης με την ανθρώπινη Ιστορία η οποία εκτυλίσσεται ανά τους αιώνες γύρω της. Αν δεν σας συγκινούν ιδιαίτερα τα παραπάνω, τότε επισκεφθείτε το τουλάχιστον για να ρεμβάσετε τη λίμνη από τον ξύλινο εξώστη του.

Τα μονοπάτια

Ένα εκτενέστατο δίκτυο άριστα σηματοδοτημένων μονοπατιών συνδέει τα χωριά μεταξύ τους, με δάση, με καταφύγια, με σπήλαια (δυστυχώς όχι επισκέψιμα, εκτός αν είστε έμπειρος σπηλαιολόγος) και, βέβαια, με τις κορυφές της Ζήρειας. Δείτε το στον παρακάτω πίνακα και κάντε κλικ εδώ για αναλυτικές πληροφορίες για το καθένα.



Τα καλύτερα τσιμπούσια

Στα Μεσαία Τρικαλα στο Όπως Παλιά θα δοκιμάσουμε ντόπια κρέατα – λουκούμια στη γάστρα και πάσης φύσεως μαγειρευτά, στα Άνω Τρίκαλα ο Δεκλερής σερβίρει καλοψημένα κρεατικά και εξαιρετικό κουνέλι στιφάδο, ενώ στα Μεσαία Τρίκαλα η Άρτρεμις φτιάχνει θεϊκό σπετζοφάι και παστό χοιρινό με αυγά και λουκάνικο. Στο Αρχοντικό της Ζαχόλης στο ομώνυμο χωριό η κοκκινιστή προβατίνα είναι χιτ, ενώ στο Στέκι στην Καστανιά η αχνιστή φασολάδα και το κοκκινιστό μοσχαράκι θα σας συγκλονίσουν.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v