Τα μυστικά της Ορεινής Ναυπακτίας

Οκτώ αναπάντεχοι τρόποι να ανακαλύψετε την Ορεινή Ναυπακτία και τα κρυμμένα μυστικά της στα δάση, τα ποτάμια και τα χωριουδάκια της.
Τα μυστικά της Ορεινής Ναυπακτίας
Μονοπάτια που περνούν μέσα από φαράγγια. Ιαματικά νερά κρυμμένα μέσα σε σπάνια δάση. Νοσταλγικές αναμνήσεις και χειμωνιάτικα γλέντια στην πλατεία του πιο όμορφου χωριού. Βόλτες σε ποτάμια και ελληνικές γεύσεις σε μπαλκονάκια με υπέροχη θέα. Γνωρίστε την Ορεινή Ναυπακτία σε οκτώ αναπάντεχα βήματα.

Ο «Καρνάβαλος» της Άνω Χώρας
Το νοσταλγικό μυστικό του πιο διάσημου χωριού της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκεται στην καρδιά του χωριού και είναι το λεωφορειάκι του ’40, που μετέφερε ως το 1983 τον κόσμο από την Άνω Χώρα στη Ναύπακτο και πίσω. Καλοσυντηρημένο από τον οδηγό του, έγινε δωρεά «στους κατοίκους της Άνω Χώρας, σε αυτούς που έφυγαν και αυτούς που έρχονται, για να θυμούνται», όπως θα δείτε γραμμένο δίπλα του. Κοντά του, στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού, βρίσκεται και η πετρόχτιστη εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ από εκεί ξεκινούν και τα υπέροχα σοκάκια του χωριού, καθένα αφορμή και για μια βόλτα στις ομορφιές του τόπου και στην αρχιτεκτονική του παράδοση.



Το μονοπάτι του Ηρακλή
Σύντομο, ώστε να μην κουραστείτε, αλλά ειδυλλιακό, το μονοπάτι του Ηρακλή συνδέει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα, περνώντας μέσα από το φαράγγι του Κάκαβου. Τοξωτά γεφυράκια ηπειρωτών μαστόρων, τα κελαρυστά νερά του Κότσαλου και λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν ως το μοναστήρι της Αμπελακιώτισσας είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε εδώ, αν αποφασίσετε να κάνετε την ελαφρώς δύσβατη αλλά πανέμορφη διαδρομή.

Το νοτιότερο δάσος οξιάς της Ευρώπης
Είναι ένα πανέμορφο δάσος με θεόρατες οξιές, που περιβάλλει το χωριό της Γραμμένης Οξιάς, το βορειότερο χωριουδάκι της Αιτωλοακαρνανίας. Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι οι κλεφταρματολοί της Επανάστασης έβρισκαν καταφύγιο από το απάτητο από Τούρκους βουνό της Οξιάς, χαράζοντας σημάδια στους κορμούς των δέντρων.



Τα Λουτρά που επισκέφθηκε η Κλεοπάτρα
Πρόκειται για τα Λουτρά Στάχτης, στη μέση του δάσους, όπου λειτουργεί χώρος λουτρικών εγκαταστάσεων, μικρό ξενοδοχείο και εστιατόριο. Εδώ, ανάμεσα στις βελανιδιές και τις κουτσουπιές, όπου φωλιάζουν από ζαρκάδια και αγριογούρουνα μέχρι σπάνια πουλιά, βρίσκονται οι γνωστές από την αρχαιότητα ιαματικές πηγές που βοηθούν σε περιπτώσεις παθήσεων όπως αρθρίτιδα, δερματοπάθειες και ρευματισμοί, ενώ ο θρύλος θέλει να τις έχει επισκεφθεί για λόγους καλλωπισμού και ευεξίας ως και η Κλεοπάτρα της Αιγύπτου.

Το μπαλκονάκι του «Πέτρινου»
Κατεβαίνοντας από τις πλαγιές της Ναυπακτίας προς τη Ναύπακτο, κάντε απαραιτήτως στάση στο τελευταίο χωριό του Δήμου Αποδοτίας, τη Λιμνίτσα, εκεί όπου απλώνει τραπεζάκια στο μπαλκόνι του το Πέτρινο. Εδώ θα δοκιμάσετε πεντανόστιμα μαγειρευτά και τοπικές συνταγές, απολαμβάνοντας τη θέα προς τη ρεματιά από το μπαλκονάκι.

Το λαβυρινθώδες σπήλαιο της Δρακότρυπας
Μεταξύ Ασπριά και Αναβρυτής – η οποία, παρεμπιπτόντως περιτριγυρίζεται από το όμορφο δάσος του Κρι με την τεράστια ποικιλία βλάστησης, λίγα μέτρα από τον Αντριβιτσιώτικο χείμαρρο, κρύβεται η Δρακότρυπα. Πρόκειται για ένα μεγάλης σημασίας φυσικό μνημείο, ένα λαβυρινθώδες σπήλαιο γεμάτο υπόγειες λιμνούλες και σπάνιους, περίτεχνους και αστραφτερούς σχηματισμούς σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Ανακαλύφθηκε το 1969 και έχουν εξερευνηθεί πάνω από 500 μέτρα διαδρομών.



Η γιορτή της τσιγαρίθρας

Κάθε Φεβρουάριο, και συγκεκριμένα το πρώτο Σαββατοκύριακο, αναβιώνει στην Άνω Χώρα μια παλιά παράδοση, που ήθελε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο – ούτε καν το λίπος του χοιρινού. Λιωμένο σε καζάνια και ξεροψημένο εσωτερικά, μετατρέπεται σε πεντανόστιμο μεζέ, την τσιγαρίθρα, προς τιμή της οποίας στήνεται μεγάλη γιορτή στο χωριό.  Συνοδεύεται με κεράσματα, όπως ντόπιο κρασί, πίτες και τραχανά, και το σαββατοκύριακο μετατρέπεται σε διήμερο χειμωνιάτικο γλέντι.

Η αδρεναλίνη στον Εύηνο ποταμό
Το Χάνι Μπανιά κοντά στη Ναύπακτο και μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για ράφτινγκ. Ο ποταμός Εύηνος θεωρείται εύκολος προς μεσαίας δυσκολίας για καταβάσεις, από τη γέφυρα του Πόρου ως το Διεθνές Προπονητικό Κέντρο πριν τη γέφυρα του Μπανιά. Την ασφαλή κατάβασή σας αναλαμβάνει το Rafting House, με κόστος από 36€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v