Τέλειες μονοήμερες με άρωμα νησιού

Στην Αίγινα, στο Γαλαξίδι, στην Εύβοια και στην Ψάθα, οι μέρες είναι μεγάλες και ο αέρας νησιώτικος… κι ας μην έχεις απαραίτητα χρόνο ή χρήμα για νησί.
Τέλειες μονοήμερες με άρωμα νησιού
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχουν νησιά που είναι κοντά, και είναι και φτηνά. Και μετά, υπάρχουν και μέρη που είναι ακόμα πιο κοντά, και ακόμα πιο φτηνά (γιατί δεν περιλαμβάνουν ακτοπλοϊκά κόστη) και έχουν και άρωμα/ αίσθηση/ εσάνς νησιού. Είτε προτιμάτε την «αυθεντική» βερσιόν, είτε θέλετε να κάνετε όσο περισσότερη οικονομία γίνεται, παρακάτω συγκεντρώσαμε τέσσερις τέλειες μονοήμερες (σαν) σε νησί.

Στην Ψάθα




«Χαλαρά» ταβερνάκια που απλώνουν τα ξύλινα τραπέζια τους δίπλα στο κύμα. Διάφανα νερά της κατηγορίας δεν-το-πιστεύω-ότι-είμαι-μια-ώρα-από-την-Αθήνα. Μια απέραντη αμμουδιά με τις ξαπλωστρομπρέλες περιορισμένες σε ένα (μικρό) κομμάτι. Ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα. Και μερικά café-bar που αγναντεύουν τον κλειστό κολπίσκο, στα τραπεζάκια των οποίων καταστρώνονται ιδανικά τα πρώτα διακοποσχέδια.



Πώς θα πάτε: Από την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου, βγαίνοντας στην έξοδο για Μέγαρα και ακολουθώντας τις πινακίδες για Αλεποχώρι αρχικά, και για Ψάθα εν συνεχεία. Η παραλία της Ψάθας απέχει 66 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας.



Πού θα φάτε: Ολόφρεσκο ψαράκι και λοιπούς θαλασσομεζέδες στα τραπεζάκια που απλώνουν δίπλα στο κύμα, στην άκρη της παραλίας, ο Σακελλάρης και ο Άγγελος. Υπολογίστε περί τα 30€ το άτομο (μετά του απαραίτητου ούζου) αν πάρετε φρέσκο ψάρι, γύρω στα 20€ αν περιοριστείτε σε μεζεδάκια τύπου καλαμάρι-χταπόδι-μικρά ψαράκια.

Στην Αίγινα




Μια ωρίτσα δρόμος, και τα βρίσκεις όλα… σε κόμπακτ συσκευασία. Και χρωματιστά αρχοντικά, και γραφικά σοκάκια. Και μια παραλιακή περαντζάδα χιλιομέτρων ιδανική για ποδηλατάδες που καταλήγει στο γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας. Και αρχαίο ναό (την Αφαία, κοντά στην Αγία Μαρίνα) και σούπερ νερά –αν κάνεις την αβαρία και πάρεις το βαρκάκι από την Πέρδικα ως το απέναντι ακατοίκητο νησάκι που λέγεται Μονή.

Διαβάστε περισσότερα - Αίγινα: Τα καλύτερα σε ένα Σαββατοκύριακο



Πώς θα πάτε: Με ferry boat από το Λιμάνι του Πειραιά, σε μια ώρα και 10 λεπτά, και 8,50€ one way. Εναλλακτικά, με flying dolphin σε 40 περίπου λεπτά, και 15€ one way. Δρομολόγια ανά μία ώρα, από το πρωί ως το βράδυ –δείτε τα αναλυτικά εδώ

Πού θα φάτε: Ολόφρεσκα ψαράκια και θαλασσινά μετά ούζου στον Αντώνη στην Πέρδικα, σούπερ δημιουργική κουζίνα με γεύση από στεριά και θάλασσα στην αυλίτσα του Κάππος Έτσι στην Αίγινα (πάρτε μια ιδέα από το μενού εδώ) και πεντανόστιμες σπιτικές λιχουδιές (κατσικάκι, κόκορα κρασάτο, γεμιστά και πάει λέγοντας) στα τραπεζάκια που απλώνει το Δρομάκι πλάι στο κύμα. Για καθένα από αυτά, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο.

Στο Γαλαξίδι




Λίγα «στεριανά» μέρη μοιάζουν με νησί τόσο πολύ όσο το Γαλαξίδι. Αν είστε πρωινοί τύποι, προλαβαίνετε ωραιότατα σε μία μέρα να βολτάρετε στα πλακόστρωτα δρομάκια του, ανάμεσα σε υπέροχα χρωματιστά καπετανόσπιτα, να βουτήξετε στις λιλιπούτειες παραλίες του με τα διάφανα νερά, να διασχίσετε απόγευμα την παραλιακή περαντζάδα προς το πευκοδάσος, και να πιάσετε τραπεζάκι για λουκούλεια γεύματα ή ουζομεζέδες πλάι στο κύμα, με τον ήλιο να δύει στο φόντο, πριν πάρετε το δρόμο της επιστροφής.

Διαβάστε περισσότερα - Γαλαξίδι: Ένα νησί δεμένο στη στεριά



Πώς θα πάτε: Σε δυόμιση περίπου ώρες, ακολουθώντας αρχικά την Εθνική Αθηνών-Λαμίας, και εν συνεχεία στρίβοντας για Λιβαδειά και ακολουθώντας τις πινακίδες για Ιτέα – Γαλαξίδι. Η συνολική απόσταση που έχετε να διανύσετε είναι 214 χιλιόμετρα.

Πού θα φάτε: Οπωσδήποτε στη Μαρίτσα, στην παραλία, για εξαίσια θαλασσινά, αλλά και σπιτικές σπεσιαλιτέ με αποκορύφωμα τις θρυλικές πίτες –μην χάσετε για κανένα λόγο την κολοκυθόπιτα, τα τηγανιτά καλαμαράκια που μυρίζουν θάλασσα και τα μύδια που σερβίρονται σε διάφορες βερσιόν. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, με ένα καραφάκι ούζο.

Στην Εύβοια




Είναι ταυτόχρονα νησί… και όχι, αφού οι γέφυρες της Χαλκίδας την απαλλάσσουν αφενός από τον βραχνά των ακτοπλοϊκών, της δίνουν μια πιο αστική κουλτούρα αφετέρου. Αυτό, βέβαια, δεν στερεί τίποτα από την ομορφιά των παραλιών της –ειδικά εκείνων στον βορρά και προς τα έξω, που ακουμπούν στο Αιγαίο– ή από τη γραφικότητα των χωριών της. Ουζάκια πλάι στο κύμα της Χαλκίδας, ή βουτιές στα κρυστάλλινα νερά με φόντο την άγρια ομορφιά της Χιλιαδούς; Απογευματινές βόλτες στην προκυμαία της Λίμνης, ή ανοιξιάτικες πεζοπορίες στο δάσος και τους καταρράκτες του Δρυμώνα; Η επιλογή είναι δύσκολη –τα καλύτερα, για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε, τα έχουμε συγκεντρώσει εδώ.

Πώς θα πάτε: Από την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, βγαίνοντας στο Σχηματάρι και ακολουθώντας τις πινακίδες για Χαλκίδα –η οποία απέχει από την Αθήνα μία μόνο ωρίτσα, ή 77 χιλιόμετρα. Από εκεί, μέχρι τη Λίμνη (ένα από τα ωραιότερα χωριά του βορρά, κατά τη γνώμη μας) είναι άλλη μιάμιση ώρα, ή 78 χιλιόμετρα. Η δε Χιλιαδού απέχει από την Χαλκίδα 57 χιλιόμετρα, και επίσης μιάμιση ώρα –λόγω στροφών.

Πού θα φάτε: Σούπερ κρεατικά στα κάρβουνα, μπιφτέκι από προβατίνα και πολύ δυνατό κοντοσούβλι κάτω από τα πλατάνια στην αυλίτσα του Θύμιου, στο ορεινό χωριό που λέγεται Δάφνη, πολύ κοντά στη Λίμνη (περί τα 12-15€ το άτομο, κρασιού περιλαμβανομένου). Φρέσκο ψαράκι και σπιτικά μαγειρευτά θα δοκιμάσετε στο Bella Vista (όνομα και πράγμα, με τη θάλασσα στο πιάτο από την ταράτσα του) στη Λίμνη –περί τα 15€ το άτομο. Στη Χαλκίδα, εξαιρετικά δημοφιλής για θαλασσινά, αστακομακαρονάδες και γαριδομακαρονάδες είναι η ψαροταβέρνα τα (υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο, με το απαραίτητο ουζάκι).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v