Οι καλύτερες μονοήμερες για μπάνιο κοντά στην Αττική

Βόλτες, βουτιές και φαγητό σε τέσσερις σούπερ μονοήμερες το πολύ μια ώρα μακριά από την Αθήνα. Γιατί και ο Σεπτέμβριος θέλει τις βουτιές του.
Οι καλύτερες μονοήμερες για μπάνιο κοντά στην Αττική
της Ηρώς Κουνάδη

Ποιος είπε ότι οι βουτιές σταματούν με το που τα ημερολόγια δείξουν 1η Σεπτεμβρίου; Το καλοκαίρι ακόμα καλά κρατεί, για ένα μήνα και κάτι, παρά το βροχερό διάλειμμα των ημερών, κι εμείς οργανωνόμαστε για μονοήμερες εκδρομούλες και τον Σεπτέμβριο.

Στον Σχινιά και τον Μαραθώνα


Η παραλία στην οποία καταλήγει το πευκοδάσος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα λέγεται ευφάνταστα Πεύκα ή Πευκάκια, έχει ψιλή χρυσαφένια άμμο και άφθονη σκιά από (το μαντέψατε) τα πεύκα της. Το ΠΑΚΟΕ την έκρινε φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, καθαρή και κατάλληλη για κολύμπι, τα δε ρηχά νερά της είναι η χαρά των οικογενειών με πιτσιρίκια.

Όταν πεινάσετε, θα πιάσετε τραπεζάκι πλάι στο κύμα στον Φάρο (Περικλέους 22, τηλ.: 22940 56164) μια από τις πιο παλιές ψαροταβέρνες στον Μαραθώνα, για ουζάκι και θαλασσινά (μην χάσετε το συμιακό γαριδάκι και τα φρέσκα ψάρια ημέρας) στα 20-25€ το άτομο. Και αν νυχτώσει προτού το καταλάβετε, αλλά δεν θέλετε ακόμα να επιστρέψετε, το θερινό Σινέ Τύμβος, δυο βήματα μακριά από την παραλία του Μαραθώνα, είναι το ιδανικό κλείσιμο της μονοήμερής σας.

Στα Λεγραινά, το Σούνιο και το Λαύριο


Μονοήμερη που συνδυάζει τα πάντα: Ξεκινά με βουτιές στα καλύτερα ίσως νερά της αττικής ακτογραμμής, στον μικρό κολπίσκο του ΚΑΠΕ (λεπτομέρειες για τον οποίο έχουμε εδώ) συνεχίζει με sightseeing και εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και καταλήγει στον γαστρονομικό παράδεισο που λέγεται Φόρος, στο Θορικό Λαυρίου (τηλ.: 22920 28018).

Εδώ θα δοκιμάσετε ολόφρεσκα ψαράκια –μικρά και μεγαλύτερα– και όλα τα κλασικά μεζεδάκια των ψαροταβερνών άψογα εκτελεσμένα, συν κάποιες πρωτότυπες επιλογές όπως η πατατοσαλάτα με καπνιστό ψάρι και οι σουπιές με κρεμμύδι. Τα συνοδεύετε όλα με ουζάκι ή ροζέ κρασί, δροσερό και φρουτένιο, και την υπέροχη θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου –ναι, το Αιγαίο είναι αυτό που βλέπετε από εδώ, και όχι ο Σαρωνικός. Στο τέλος έρχεται κερασμένο λαχταριστό γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, μαζί με τον λογαριασμό που κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.

Στην Ψάθα και το Αλεποχώρι


Σας έχουμε πει και παλιότερα ότι η Ψάθα είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής –χαλάλι τα 66 χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τα κρυστάλλινα νερά της, τα οποία καταλήγουν σε χρωματιστό, ψιλό βοτσαλάκι. Την αγαπούν και οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, που έρχονται εδώ με τις σκηνές και τα αντικουνουπικά τους, για ένα Σαββατοκύριακο πλάι στο κύμα.

Και όταν οι βουτιές σας ανοίξουν την όρεξη, θα πιάσετε τραπεζάκι στο υπέροχο Cavo Doro, πάνω στο κύμα, για νοστιμιές σε έξτρα λαρτζ μερίδες, όπως η θεϊκή καραβιδομακαρονάδα, για την οποία φημίζεται, αλλά και φρέσκο ψαράκι στη σχάρα. Για τους… αντιφρονούντες, σερβίρει και σούπερ χορταστικές ποικιλίες κρεατικών με μπριζολάκια, ψαρονέφρι και κοτόπουλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ το άτομο με κρασί.

Στις Αλυκές και τη Χαλκίδα


Μια ωρίτσα μακριά από την Αθήνα, η Χαλκίδα μπορεί να φημίζεται –και δικαίως– ως ο παράδεισος των ουζερί, αυτό όμως δε σημαίνει πως θα σας στερήσει στο ελάχιστο τις σεπτεμβριάτικες βουτιές σας. Κάθε άλλο: Επτά μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη Δροσιά, θα βρείτε τις Αλυκές, μια παραλία με χρυσαφένια, απαλή σαν πούδρα άμμο που απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου και βρέχεται από τα ρηχά, ανοιχτογάλαζα νερά του Ευβοϊκού.

Οι Αλυκές έχουν κάτι για όλους: Ατμόσφαιρα ολοήμερου πάρτι γύρω από τα beach bar, ησυχία αν προτιμάτε στα ελεύθερα –απαλλαγμένα από ξαπλώστρες– σημεία τους, και ένα φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα, με τον ήλιο να βουτά και να χάνεται πίσω από το μικρούλι ακατοίκητο Εγγλεζονήσι απέναντι, βάφοντας τον ουρανό και την παραλία σε μια χρυσαφένια απόχρωση του πορτοκαλί.

Για φαγητό εν συνεχεία, μια από τις αγαπημένες μας «κρυφές» διευθύνσεις στην Χαλκίδα είναι το Μπες και Πιες, που απλώνει τα κατακόκκινα τραπεζάκια του στο δρομάκι της Καλλία, και μας κακομαθαίνει με φρέσκα ψαράκια και λαχταριστούς θαλασσινούς μεζέδες. Δοκιμάστε, αν τα πετύχετε, τον καπνιστό κολιό και τις γαρίδες σαγανάκι με λευκό κρασί. Συνοδεύετε απαραιτήτως με ουζάκι, τσίπουρο ή τοπικό κρασί, και πληρώνετε στο τέλος περί τα 15€ το άτομο.

Για το… κάψιμο των θερμίδων εν συνεχεία, και πριν πάρετε τον δρόμο της επιστροφής, μια καλή ιδέα είναι η βόλτα στην παραλιακή περαντζάδα με φόντο το ηλιοβασίλεμα ή η ανηφορική διαδρομή ως το χτισμένο το 1684 Κάστρο του Καράμπαμπα με την συγκλονιστική του θέα στην πόλη και στη θάλασσα.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v