Πικνίκ στην Αττική: 5 μονοήμερες στην εξοχή

Ένας καταρράκτης στην Πεντέλη, ένα φαράγγι στο Σούνιο και πολλές κατάφυτες πλαγιές στα βουνά της Αττικής περιμένουν εμάς και τα καλαθάκια του πικνίκ μας.
Πικνίκ στην Αττική: 5 μονοήμερες στην εξοχή
της Ηρώς Κουνάδη

Μας αρέσουν τα πικνίκ. Όσοι μας… κάνετε συχνά κλικ θα το έχετε καταλάβει: Έχουμε εξαντλήσει επανειλημμένως τα πάρκα της Αθήνας, τους κήπους του κέντρου, τους λόφους της πόλης, αναζητώντας άλλη μία γωνιά για να απλώσουμε τα καρό μας τραπεζομάντηλα στη σκιά ενός δέντρου. Αυτή τη φορά, με την διάθεση των διακοπών να μη μας έχει εγκαταλείψει ακόμα (τι εννοείτε μπήκε Σεπτέμβρης; Το καλοκαίρι διαρκεί επίσημα μέχρι τις 21 του μήνα) λέμε να απομακρυνθούμε λίγο περισσότερο, και να αναζητήσουμε τα τετραγωνικά πρασινάδας που μας αναλογούν σε πέντε μονοήμερες εκδρομές γύρω από την Αθήνα. Ετοιμάστε τα καλαθάκια του πικνίκ και ακολουθήστε μας.

Το… Χάος στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου

Μη γελάτε, έτσι λέγεται. Το Χάος είναι ένα εντυπωσιακό βάραθρο περιστοιχισμένο από κάθετα βράχια, το βάθος του οποίου αγγίζει τα 55 μέτρα. Η θεωρία λέει ότι πιθανότατα δημιουργήθηκε από την πτώση της οροφής σπηλαίου που υπήρχε στην περιοχή. Βρίσκεται μέσα στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, στον οποίο μπορείτε να οδηγήσετε ή/και να περπατήσετε, αλλά και να… στρωθείτε για πικνίκ στον πευκώνα, όπου θα βρείτε χώρο αναψυχής με πηγές και τραπεζάκια του πικνίκ στη σκιά των δέντρων.

Τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου θα τον βρείτε εύκολα, ακολουθώντας από το Λαύριο τις πινακίδες προς Άγιο Κωνσταντίνο, και εν συνεχεία εκείνες που δείχνουν τον δρόμο προς Χάος και Αγία Τριάδα. Διαβάστε περισσότερα για τις διαδρομές και τις στάσεις που αξίζει να κάνετε μέσα στον Δρυμό, εδώ.

Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Σαράντα μόλις χιλιόμετρα χωρίζουν το κέντρο της Αθήνας από μια εκ των ωραιότερων εξοχών της, το Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα, το οποίο πέρα από τις φημισμένες ακτές του διαθέτει και μια καταπράσινη… ενδοχώρα. Εδώ θα βρείτε το υπέροχο Δάσος της Κουκουναριάς, ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα, και την Μακαρία Πηγή, η οποία είναι στην πραγματικότητα δύο λιμνούλες των οποίων το νερό αναβλύζει όλο τον χρόνο από τον πυθμένα τους.


Ένα σπάνιο είδος ψαριού, η ντάσκα, αλλά και χέλια και νεροχελώνες έχουν εδώ το σπίτι τους, ενώ περισσότερα από εκατό είδη πουλιών κάνουν την περιοχή έναν από τους αττικούς παραδείσους των birdwatchers. Διαβάστε περισσότερα για τις διαδρομές και τα ωραιότερα σημεία του Πάρκου, εδώ.

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας

Για το αγαπημένο βουνό της Αθήνας τα έχουμε πει και ξαναπεί: Υπέροχα πεζοπορικά μονοπάτια που διασχίζουν καταπράσινες πλαγιές (ναι, υπάρχουν ακόμα και τέτοιες), μία καταγάλανη λίμνη με ένα μίνι ζωολογικό κήπο στην όχθη της, η φθαρμένη λαμπρότητα των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, το φαντασμαγορικό Σπήλαιο του Πανός και τα… κοψίδια (εντάξει, λυγίσαμε) στο Κατσιμίδι την καθιστούν τον νούμερο ένα προορισμό για τα σεπτεμβριάτικα weekends μας.

Γεμίστε τα καλαθάκια σας –για να μην υποκύψετε στις μυρωδιές από τις σχάρες και τις σούβλες της– και ακολουθήστε τις καλύτερες διαδρομές που έχουμε συγκεντρώσει εδώ και εδώ, για να ανακαλύψετε το δικό σας αγαπημένο σημείο στη σκιά των πεύκων της. Και μην ακούτε κανέναν από τους καταστροφολόγους που θα σας επαναλάβουν σε κάθε ευκαιρία ότι «κάηκε ολόκληρη». Κάηκε ένα μεγάλο κομμάτι της –ένα εξίσου μεγάλο, όμως, ζει και αναπνέει.

Πεντέλη: Πικνίκ στη σκιά του καταρράκτη

Ένας καταρράκτης δυο βήματα από το κέντρο της Αθήνας; Κι όμως. Ο καταρράκτης στην περιοχή Ντράφι ήταν μέχρι πρότινος ένα από τα καλύτερα κρυμμένα αθηναϊκά μυστικά, που πλέον έχει αρχίσει να διαρρέει. Η λιμνούλα που σχηματίζουν τα νερά του προσφέρεται για βουτιές, ενώ οι όχθες της έχουν άπλετο χώρο για να απλώσετε τα καρό σας τραπεζομάντηλα –υπό τον όρο ότι θα μαζέψετε τα πάντα φεύγοντας, καθότι η διαρροή του μυστικού τελευταία έχει και τις αρνητικές της συνέπειες, με ολοένα και περισσότερα σκουπίδια να καταστρέφουν το υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

Τον καταρράκτη θα τον εντοπίσετε αν ακολουθήσετε με τα πόδια το μονοπάτι που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. Δείτε μερικές ακόμα ενδιαφέρουσες διαδρομές στην Πεντέλη εδώ.



Κιθαιρώνας

Για όσους δεν φοβούνται τα χιλιόμετρα, και αγαπούν τις εξερευνήσεις, ο Κιθαιρώνας βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου η Αττική συναντά την Βοιωτία, και προσφέρεται για ειδυλλιακές πεζοπορικές αλλά και οδηγικές διαδρομές μέσα στη φύση. Η κορυφή του, στα 1.400 μέτρα, είναι εύκολα προσβάσιμη με το αυτοκίνητο αν δεν έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις (ήπιες σχετικά) στροφές, και απολαμβάνει πανοραμική θέα στα νερά του Κορινθιακού και ολόκληρη την Αττική. Η δε διαδρομή ως εδώ ελίσσεται ανάμεσα σε φουντωτά πεύκα και πανύψηλα έλατα, βάζοντάς μας συνεχώς σε πειρασμό για μία ακόμα στάση για πικνίκ.


Στην κορυφή του Κιθαιρώνα θα φτάσετε ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες μετά το χωριό Βίλια, αφού περάσετε πρώτα από το καταφύγιο Βαγγέλης Τσάκος του ΕΟΣ Ελευσίνας, στα 1.090 μέτρα υψόμετρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v