Πικνίκ στην Αθήνα: Πού να… στρωθείτε

Γεμίστε το καλαθάκι με καλή διάθεση και απλό αλλά νόστιμο χειροποίητο φαγητό και συνεχίστε να… πιάνετε τον Μάη και τους υπόλοιπους μήνες. Σημειώστε πράσινες διευθύνσεις, ιδανικές για πικνίκ και… στρωθείτε σαν άλλοτε.
Πικνίκ στην Αθήνα: Πού να… στρωθείτε
του Γιώργου Κόκουβα
Photo Gallery: Μαιρηλία Καλαϊτζίδου

Το ρετρό καλαθάκι, η οικογένεια στην ύπαιθρο, το καρό τραπεζομάντιλο στο γρασίδι… Αν όλα αυτά μας φαίνονταν γραφικά μέχρι πριν λίγα χρόνια, είναι επειδή χρειαζόταν μια οικονομική κρίση για να πάρει νέα αξία το πικνίκ στην συνείδηση του Έλληνα. Η φήμη της υπαίθριας αυτής γαστριμαργικής ιεροτελεστίας συναντούσε ακόμη περισσότερα εμπόδια στην Αθήνα, όπου όλοι γκρινιάζουν ότι δεν υπάρχει πράσινο.

Κι όμως, υπάρχει. Ίσως όχι όσο θα θέλαμε, αλλά σίγουρα αρκετό για να απλώσουμε το πιο ανεπίσημο και λαχταριστό «τραπέζι» και να απολαύσουμε ήχους, όμορφη θέα και ανοιξιάτικα χρώματα που είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχουν μέσα στα όρια της πόλης. Κυρίως, όμως, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε σε παλιές παρεϊστικες συνήθειες που δεν περιλαμβάνουν 30 ευρώ κατ’ άτομο και κολονάτα ποτήρια σε βελούδινα τραπεζομάντιλα, αλλά απενοχοποιημένο finger food στις παρακάτω πράσινες διευθύνσεις. 

Λόφος Φιλοπάππου

Ο λόφος των Μουσών όπως ήταν γνωστός στην αρχαιότητα είναι η πρώτη μας επιλογή, λόγω θέας –και όχι μόνο. Ακριβώς απέναντι από τον Παρθενώνα, ο λόφος αφήνει το βλέμμα ανεμπόδιστο να πλανηθεί μέχρι την Σαλαμίνα, ενώ τα μονοπάτια που έστησε στους πρόποδες ο Δημήτρης Πικιώνης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια μέσα στην φύση, στα πεύκα και στις ελιές που φυτεύτηκαν πρόσφατα από την οργάνωση «Ελλάδα Καθαρή». Ξύλινα γεφυράκια, απόλυτη ησυχία και καταπράσινο γκαζόν για να στρώσετε τραπεζομάντιλο και να απολαύσετε τους μεζέδες και τα σνακ σας, καθιστούν τον λόφο ιδανικό για τα κυριακάτικα μεσημέρια.

Πάρκο Τατοϊου

Στους πρόποδες της Πάρνηθας, η πάλαι ποτέ βασιλική εξοχική κατοικία αποτελεί πλέον έναν πρώτης τάξης προορισμό για περίπατο στο πράσινο και φαγητό κάτω από τα δέντρα. Το Τατόι βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και με μια βόλτα σας εκεί, θα διαπιστώσετε ότι μεγάλες παρέες επιλέγουν την «βασιλική» αυλή για παρεϊστικα μεσημέρια με παιχνίδια, φωτογραφικούς περιπάτους και φυσικά τα καθιερωμένα σάντουιτς και τα… κεφτεδάκια. Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Τατοϊου που αναμένεται να αξιοποιηθεί και ως μουσείο, στο PhotoGallery του δημοσιεύματος. 

Πάρκο Σκοπευτηρίου Καισαριανής

Με έξι στρέμματα γκαζόν, διαμορφωμένους πράσινους χώρους περιπάτου, πλακόστρωτα δρομάκια και πρόσβαση στο κατάφυτο άλσος της Καισαριανής με τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, το πάρκο του Σκοπευτηρίου ενδείκνυται για οικογένειες με παιδιά, στα οποία έχει λείψει το ανέμελο τρέξιμο μέσα στην φύση. Αν το καλαθάκι σας αδειάσει και η πείνα επιμένει, υπάρχει ένα μικρό αναψυκτήριο για ανεφοδιασμό. Στις πρόσθετες «παροχές» του πάρκου υπολογίστε το… birdwatching, την παιδική χαρά της περιοχής και τον επαρκή φωτισμό ακόμη και όταν πέφτει ο ήλιος. 

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης

Στα όρια των Δήμων Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού, το πάρκο Αντώνης Τρίτσης, αν και θα χρειαζόταν περισσότερη φροντίδα τα τελευταία χρόνια για να αναδείξει τα «κάλλη» του, αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους κύριους «πνεύμονες» της πόλης. Η τεχνητή λίμνη, η φιλόξενη «αγκαλιά» για πάνω από 100 είδη πουλιών που αναλαμβάνουν το soundtrack και τα ξύλινα παγκάκια για την περίπτωση που δεν έχετε προνοήσει για τραπεζομάντιλο θα σας κάνουν να αναβιώσετε το… «Μικρό σπίτι στο λιβάδι». Καντίνες και αναψυκτήρια για τους «τεμπέληδες», πολλές πάπιες για να μοιραστείτε τα ψίχουλά σας και δύο θερινά θέατρα που φιλοξενούν εκδηλώσεις ολοκληρώνουν το σκηνικό του πικνίκ σας. 

Πεδίον του Άρεως

Η «αιώνια και αέναη» ανάπλαση (σχεδόν) ολοκληρώθηκε και η νέα, φανερά βελτιωμένη αισθητική εικόνα του μεγάλου πάρκου της Αθήνας μας επιτρέπει να κάνουμε όνειρα θερινού… πικνίκ. Οι αντιρρήσεις και οι ενδοιασμοί, όπως διαπιστώσαμε στην συζήτηση που έγινε πρόσφατα κάτω από το σχετικό δημοσίευμα του in2life είναι αρκετοί. Η παραβατικότητα με την οποία έχει συνδυαστεί ο χώρος ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες σίγουρα έχει κάποια βάση, καθώς επίσης και πολλή προκατάληψη που συχνά δεν μας αφήνει να δούμε την όμορφη πλευρά: Τα μεσημέρια οι χώροι γεμίζουν, παιδιά τρέχουν στους «φρεσκοφτιαγμένους» κήπους, ποδηλάτες και δρομείς ανακαλύπτουν εκ νέου τα μονοπάτια του και υπάρχει περισσότερο πράσινο, ανάμεσα στα καινούρια συντριβάνια και τους ροδώνες, για να απολαύσετε το φαγητό με την παρέα σας στην καρδιά της Αθήνας. Για ανεφοδιασμό, προχωρήστε προς την βορειοανατολική έξοδο του Πεδίου, όπου το ανακαινισμένο all day café Alsos στην πλατεία Πρωτομαγιάς θα σας δροσίσει στην σκιά των δικαστηρίων. 

Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος

Κάντο όπως… το Lunch Street Party. Η γνωστή πλέον ομάδα υπαίθριου πικνίκ, ρεφενέ γλεντιού και αξιοποίησης χώρων επέλεξε το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος για την πρωτομαγιάτικη εξόρμησή της και μας έδωσε το σύνθημα να αγκαλιάσουμε έναν πράσινο χώρο που μάλλον έμενε αναξιοποίητος. Την κατάσταση πήρε στα χέρια της η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής που έδωσε νέα ζωή στο «ήρεμο» πάρκο, το οποίο φιλοξενεί σημαντικά αρχαία ευρήματα που οι περισσότεροι αγνοούμε. Στο γκαζόν θα βρείτε καθισμένες πολλές εναλλακτικές φάτσες να απολαμβάνουν το φαγητό τους. Extra tip: Αν δεν προλάβετε να προετοιμάσετε τίποτα για την στιγμή της πείνας, το Συνεργατικό Καφενείο που βρίσκεται στην γωνία του πάρκου ετοιμάζει αξιοπρεπή μαγειρευτά σε χαμηλές τιμές και σας τα σερβίρει… στο δέντρο σας.

Πριν ξεκινήσετε…

Αφού έχετε διαλέξει σε ποιο μέρος θα διοργανώσετε την γαστριμαργική σας επιστροφή στην φύση, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να είναι όλοι ευχαριστημένοι και να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

*Ελέγξτε από την προηγούμενη ημέρα το δελτίο καιρού για να είστε σίγουροι ότι ο ήλιος θα είναι σύμμαχος στα σχέδιά σας. Δείτε πρόβλεψη για την πόλη της Αθήνας εδώ

*Ετοιμάστε εύκολο, γρήγορο, νόστιμο και οικονομικό φαγητό, παίρνοντας ιδέες από τις συνταγές παλαιότερων δημοσιευμάτων του In2life. Κάντε κλικ εδώ αν σας κάνουν «κλικ» οι σπιτικές πίτες ή εδώ για να δείτε προτάσεις για υγιεινά σνακ

*Πάρτε μαζί σας την διασκέδαση. Πριν ή μετά το φαγητό και ανάμεσα στους φυσιολατρικούς περιπάτους, μερικά επιτραπέζια παιχνίδια ενδείκνυνται για να ανάψουν τα αίματα.

*Αφού φύγετε, φροντίστε να μην αφήσετε κανένα στοιχείο του «εγκλήματος» πίσω σας. Ό,τι ισχύει για τις παραλίες, πρέπει να εφαρμόζεται και στις πράσινες οάσεις της πόλης: Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε… πάρκα και κήπους.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v