Καρναβάλι 2016: Η Ελλάδα χορεύει σάμπα

Επικές παρελάσεις, πειράγματα, φαλλικά σύμβολα, Μαυροδάφνη, τσίπουρο και παράδοση μπλέκονται γλυκά στα καρναβάλια της Ελλάδας.
Καρναβάλι 2016: Η Ελλάδα χορεύει σάμπα

του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Άνοιξε το τριώδιο! Και; Και τε λα πόνγκο» Το αστείο στικεράκι που (ξανα) κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών στα social μας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα προθερμαίνεται για να υποδεχτεί τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αποκριάς. Από άκρη σε άκρη, πληρώματα ετοιμάζονται, κρασιά εμφιαλώνονται, εκδηλώσεις στήνονται και κόσμος φτιάχνει πλάνα για να διασκεδάσει, να τιμήσει την παράδοση να πιει και να φάει.

Σε αποκριάτικο κλίμα κι εμείς, αν και πρώιμο, κάνουμε ένα καρναβαλικό tour στα μεγαλύτερα καρναβάλια – αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Λικνιστείτε μαζί μας στον ρυθμό!

Και τε λα Πόνγκο * λοιπόν, στην Πάτρα
* σημαίνει στα ισπανικά «στο βάζω», εννοεί «το τραγούδι» και αναλυτικά όλοι οι στίχοι εδώ. 


Το πιο γνωστό, το πιο κλασσικό, το πιο must do καρναβάλι εν Ελλάδι με το γραφικό του μότο «Πατρινό Καρναβάλι για Πάντα» είναι μακράν το πιο πολύβουο της Ελλάδας. Με τα Μπουρμπούλια του, έθιμο του μεσοπολέμου, τα ατελείωτα πάρτι, τις νυχτερινές και ημερήσιες παρελάσεις αρμάτων, τις παραστάσεις θεάτρου και χορού, τις συναυλίες και τα εργαστήρια για τα παιδιά και τα δεκάδες λίτρα Μαυροδάφνης που χαρίζουν ευφορία στους εκατοντάδες λιλιπούτειους καρναβαλιστές.

Στις παράλληλες δράσεις για φέτος σταθερά παίζουν το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού και το Καρναβάλι των Μικρών, ενώ στις 13 Μαρτίου το πράγμα κορυφώνεται με την Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής η οποία καταλήγει στο κάψιμο του Καρνάβαλου στο λιμάνι. Όσοι πιστοί, προσέλθετε, αφού ενημερωθείτε εδώ για το αναλυτικό πρόγραμμα. 

Διαβάστε επίσης: Προτάσεις για έξοδο, φαγητό και διαμονή στην φοιτητούπολη εδώ.

Γκίμι χοπ (ωρέ) Τζοάνα στο Ρέθυμνο

Το φημισμένο καρναβάλι που ενώνει όλη την Λεβεντoγέννα δίνει και φέτος δυναμικό παρόν και μας προσκαλεί να συμμετέχουμε στον ετήσιο χορό των ομάδων, σε μπόλικα νυχτερινά parties, σε κυνήγι θησαυρού, στη νυχτερινή παρέλαση αρμάτων του Σαββάτου, όπως και στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής που θα κορυφωθεί το απόγευμα με το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου. Όλα αυτά φυσικά συνοδεία άφθονης τσικουδιάς αλλά και κρητικών καντάδων οι οποίες θα γεμίσουν τους δρόμους της πανέμορφης πόλης. Σημειώστε ότι αξίζει να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο Καρναβάλι με μια βόλτα στα πέριξ χωριά, τα οποία αναβιώνουν τα έθιμα της καθαράς Δευτέρας, τα οποία στη γλώσσα των ντόπιων καλούνται «παιχνίδια».

Ενημερωθείτε για όλα τα δρώμενα από εδώ.

Διαβάστε επίσης: Ρέθυμνο: Απόδραση στην πόλη των δελφινιών 

Σκα σκα σκα σου σου στην Ξάνθη

Από τα πλέον φημισμένα Καρναβάλια της χώρας και των Βαλκανίων – και σίγουρα το πιο δημοφιλές της Βόρειας Ελλάδας – το Ξανθιώτικο Καρναβάλι σχεδόν συμπληρώνει μισό αιώνα παρουσίας στην πανέμορφη πόλη, και συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες για να γιορτάσουν, να χορέψουν και να βιώσουν τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές. Οι τελευταίες για ακόμα μια χρονιά περιλαμβάνουν δεκάδες χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες, events σε Μουσεία και ένα σωρό ακόμα εκδηλώσεις που μπορείτε να δείτε εδώ. Το Καρναβάλι κλείνει με την θεαματική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του «Τζάρου», την Κυριακή 13 Μαρτίου το απόγευμα στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου.

Διαβάστε επίσης: Ξάνθη: Αποκριάτικη φιέστα στη Θράκη

Ε σαμπά στη Νάουσσα

Εκτός από το εκλεκτό Ξινόμαυρο –που φυσικά παίζει με την σειρά του τον ρόλο του στο γλέντι της Αποκριάς- και τα ντόπια εδέσματα, η πόλη της Νάουσας φημίζεται επίσης για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις της, και ιδιαίτερα για ένα έθιμο αποκλειστικά για άνδρες: τις «Μπούλες», τις νύφες δηλαδή, που στην ουσία πρόκειται για μασκαρεμένους νεαρούς, τους οποίους «μαζεύουν» τα χορευτικά μπουλούκια (αποτελούμενα επίσης από νέους άνδρες και μόνο) από τα σπίτια τους. Τις Κυριακές 6 και 13 Μαρτίου λαογραφικά συγκροτήματα από όλον τον Δήμο θα συμμετάσχουν στην αναβίωση του εθίμου, ενώ την Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα η ατμόσφαιρα θα είναι 100% αποκριάτικη με καρναβαλικούς χορούς και παρελάσεις.

Διαβάστε επίσης: Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βέρμιου 

Ολ μαι λόβινγκ στον Τύρναβο

Στην θεσσαλική κωμόπολη, τα αποκριάτικα έθιμα μετρούν έναν αιώνα Ιστορίας, μέσα στον οποίο πρόλαβαν να απαγορευτούν –για ένα διάστημα στα μέσα του περασμένου αιώνα οι Τυρναβίτες γιόρταζαν το Καρναβάλι κρυφά, γιατί θεωρούταν πως βλάπτει τα χρηστά ήθη- και τελικά να μεταμορφωθεί σε ένα σούπερ πανηγύρι, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, με δεκάδες ομάδες καρναβαλιστών και μεγάλες παρελάσεις.

Η Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς είναι η κορύφωση των εκδηλώσεων, που διαρκούν έναν ολόκληρο μήνα. Το «πάρτι» όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού την Καθαρή Δευτέρα τελείται το λεγόμενο «Μπουρανί», που συμβολίζει την αναπαραγωγή. Παράλληλα ετοιμάζεται το ομώνυμο πιάτο και σερβίρεται συνοδεία τσίπουρου ντόπιου και κρασιού, ενώ οι συμμετέχοντες αρχίζουν τα…πειράγματα και τα σατυρικά τραγούδια- μαζί φυσικά με φαλλικά ομοιώματα. Μείνετε ενημερωμένοι για τα καρναβαλικά δρώμενα, από τη σελίδα του Καρναβαλιού στο Facebook. 

Και – φυσικά – Μαρακαΐμπο στην Αθήνα

Όπως κάθε χρόνο, η Αθήνα συμμετέχει ενεργά στο καρναβαλικό κλίμα που… δονεί όλη την Ελλάδα. Από 20 Φεβρουαρίου έως 14 Μαρτίου, ο παλμός και η χαρά της γιορτής μεταδίδεται σε πλατείες, δρόμους, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους. Από την Πλάκα, την πλατεία Συντάγματος, το Μοναστηράκι, το Θησείο, έως την Κυψέλη, τον Άγιο Παύλο, το Κουκάκι, τον Κολωνό, τα Πατήσια, το Παγκράτι, τα Πετράλωνα, η πόλη θα γεμίσει αποκριάτικες μουσικές διαδρομές, συναυλίες και καρναβαλιστές.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v