7 υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη

Το έλκηθρο του Άη Βασίλη μας οδηγεί από την Βαρκελώνη μέχρι την Πράγα, και από τη Μπριζ ως τη Δρέσδη, σε 7 από τις ωραιότερες γιορτινές αγορές της Ευρώπης.
7 υπέροχες χριστουγεννιάτικες αγορές στην Ευρώπη
Ζεστό κρασί και βιενέζικα βαλς. Τσέχικη μπύρα και πυροτεχνήματα. Χριστουγεννιάτικα στρούντελ και… kinky έθιμα στους δρόμους της Καταλονίας. Η Ευρώπη αυτή την περίοδο βρίσκεται στα καλύτερά της, και οι πλούσιες χριστουγεννιάτικες αγορές στις πιο όμορφες γωνιές της θυμίζουν τα μεσαιωνικά παραμύθια που κάποτε γράφτηκαν στα κάστρα και τις πλακόστρωτες πλατείες. Ακολουθήστε μας στο παραμύθι – έστω και φωτογραφικά – σε επτά από τις ωραιότερες γιορτινές αγορές της Γηραιάς Ηπείρου.

Colmar, Γαλλία

Από τις 23 Νοεμβρίου μέχρι το τέλους του έτους, η αλσατική πόλη βάζει κάτι παραπάνω από τα καλά της, αφού οι πλατείες της με τα χαριτωμένα γραφικά σπιτάκια φιλοξενούν ούτε μία, ούτε δύο, άλλα πέντε αγορές, που γεμίζουν με καρουζέλ, αναπαραστάσεις της σκηνής της Γέννησης και εκατοντάδες πάγκους με χειροποίητα πραγματάκια ή λιχουδιές, όπως τα περίφημα κουλουράκια ginger της περιοχής.

Δρέσδη, Γερμανία

Οι Γερμανοί έχουν τεράστια παράδοση στους εντυπωσιακούς χριστουγεννιάτικους εορτασμούς, στήνοντας τεράστιες γιορτινές αγορές. Αλλά αν μια πόλη ξεπερνά τον «μέσο όρο» σε γραφικότητα, αυτή είναι η Δρέσδη, στην οποία στήνεται ένα ολόκληρο… χωριό, το Striezelmarket, που αποτελεί ίσως το παλαιότερο «πανηγύρι» της γερμανικής χώρας. Στεγάζεται στην πλατεία Altmarkt και περιλαμβάνει σε τεράστιες ποσότητες το νούμερο ένα συστατικό των γερμανικών Χριστουγέννων, το υπέροχο ζεστό κρασί «glühwein».

Μπριζ, Βέλγιο

Η μεσαιωνική πόλη της Μπριζ είναι παραμυθένια κάθε εποχή του χρόνου. Πόσο μάλλον αυτή την εποχή, που τα κάστρα και οι πύργοι της, τα κανάλια και τα πλακόστρωτά της, οι λίμνες και οι ανεμόμυλοί της ντύνονται στα λευκά και στολίζονται δημιουργώντας ατμόσφαιρα που θα ζήλευε και η καλύτερη χολιγουντιανή χριστουγεννιάτικη ταινία. Φυσικά, οι εορτασμοί επικεντρώνονται στην καρδιά της πόλης, στην πανέμορφη και πάντα γεμάτη ζωή πλατεία της Αγοράς, όπου στήνονται ξύλινα σπιτάκια και παγοδρόμιο.

Ταλίν, Εσθονία

Παρά το τσουχτερό κρύο, αξίζει το… τουρτούρισμα να βρεθείτε στην παλιά πόλη της εσθονικής πρωτεύουσaς τις ημέρες των Χριστουγέννων, καθώς η γιορτινή αγορά που στήνεται περιλαμβάνει πάνω από 50 σπιτάκια με καλούδια. Εκεί εδρεύει και ο… αυθεντικός Άγιος Βασίλης, ενώ η αγορά μένει στις «επάλξεις» μέχρι τις 9 Ιανουαρίου.

Βαρκελώνη, Ισπανία

Κάθε χρόνο, χιλιάδες κόσμου περνούν από την μεγάλη αγορά που στήνεται έξω από τον Καθεδρικό της καταλανικής πρωτεύουσας, όχι απλώς για να τσιμπολογήσουν από τις χιλιάδες λιχουδιές ή να αγοράσουν δωράκια, αλλά κυρίως για να τιμήσουν το… τουλάχιστον πρωτότυπο ισπανικό έθιμο του «caga tio»: Πρόκειται για ένα πλάσμα ζωγραφισμένο πάνω σε ξύλο, το οποίο… κάνει την ανάγκη του. Ο «αφοδευτής» των Χριστουγέννων μένει στις επάλξεις, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά με κάθε χτύπημα με ένα ξύλο, μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων.

Πράγα, Τσεχία

Μια πελώρια χριστουγεννιάτικη παιδική χαρά γίνεται η τσεχική πρωτεύουσα κάθε Δεκέμβριο, αφού η Παλιά Πόλη και η πλατεία Wencelas γεμίζουν με σπιτάκια, πάγκους, δέντρα και κυρίως πάρα πολλή μουσική – δεκάδες χορωδίες και μουσικά σχήματα αναλαμβάνουν να τραγουδήσουν χριστουγεννιάτικους σκοπούς non-stop, όσο οι επισκέπτες απολαμβάνουν παραδοσιακά εδέσματα.

Βιέννη, Αυστρία

Ολόκληρη η Βιέννη μεταμορφώνεται σε αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν Christkindlmarkte τις γιορτές. Αλλά το επίκεντρο των εορτασμών βρίσκεται έξω από το δημαρχείο, στη μεγάλη πλατεία που θυμίζει παζάρι… ξωτικών και πλημμυρίζει με μυρωδιά σοκολάτας και ήχους βιεννέζικων βαλς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v