4 ιδέες για παραμυθένια Χριστούγεννα στα Βαλκάνια

Ανακαλύπτουμε τις πιο όμορφες γωνιές στην… βαλκανική γειτονιά μας και ετοιμάζουμε βαλίτσες για χριστουγεννιάτικα ταξίδια που συμφέρουν.
4 ιδέες για παραμυθένια Χριστούγεννα στα Βαλκάνια
του Γιώργου Κόκουβα

Γιορτές στο κατάλευκο Βελιγράδι ή στο παραμυθένιο Σαράγεβο; Χριστούγεννα στην Αγιά Σοφιά και στις γέφυρες της Πόλης ή στις χιονισμένες πίστες του Μπάνσκο; Εξερευνούμε τις ομορφότερες και τις πιο… συμφέρουσες γωνιές των Βαλκανίων και συγκεντρώνουμε επιλογές για βόλτες και διαμονή σε τέσσερις προορισμούς στην «γειτονιά» μας από 80€.

*Βελιγράδι 
Η «Λευκή Πόλη», όπως μεταφράζεται το όνομά της, με πολλές πιθανότητες να την δείτε… κυριολεκτικά λευκή και χιονισμένη, έχει ένα υπέροχο ιστορικό κέντρο το οποίο διασχίζουν ο Σάβας και ο Δούναβης και «στεφανώνει» ένα επιβλητικό κάστρο.

Τι να κάνετε
: Περπατήστε στην Michailova, τον πιο «ευρωπαϊκό» πλακόστρωτο πεζόδρομο της πόλης για ψώνια ή περαντζάδα, εξερευνήστε το κάστρο Kalemegdan στην άκρη του ιστορικού κέντρου με τα μικρά του μουσεία, βολτάρετε στην γειτονιά της Skardarska, την «Μονμάρτη» του Βελιγραδίου με τα όμορφα ταβερνάκια και τα καφέ της και πιάστε θέση για καφέ ή κοκτέιλ στα hip μπαράκια της περιοχής Strahinjica Bana. Και φυσικά, αν βρεθείτε εκεί ανήμερα των Χριστουγέννων, οι… καμπάνες χτυπούν στον μεγαλύτερο ορθόδοξο ναό του κόσμου, τον κατάλευκο Άγιο Σάββα.
Τιμές εισιτηρίων: Από 170€ με την Jat για απευθείας σύνδεση Αθήνας-Βελιγραδίου
Πού να μείνετε: Στα μεγάλα, μοντέρνα διαμερίσματα του Rezime Civilization Boutique Hotel στο κέντρο της πόλης (από 55€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο), στα μοντέρνα δωμάτια του Tulip Inn Putnik στην κοντινή συνοικία Zemun (από 60€) ή στα όμορφα, καλαίσθητα δωμάτια του Excelsior (από 65€). 
Εναλλακτικά: Προτιμήστε το πακέτο του Oikonomou Travel για 4ημερη διαμονή στο Βελιγράδι (22-27/12) με διαμονή σε τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείων και ταξίδι οδικώς, στα 295€.



*Μπάνσκο 
Ιδανικό για τους λάτρεις του σκι, χωρίς πολλά αξιοθέατα αλλά με πολλές επιλογές για την απόλυτη χαλάρωση και κυρίως με οικονομικότατες τιμές, το Μπάνσκο ενδείκνυται για οδική απόδραση τις ημέρες των γιορτών, ιδίως αν το ταξίδι σας ξεκινά από την βόρεια Ελλάδα.

Τι να κάνετε: Θα βολτάρετε στην παλιά πόλη με τα γραφικά, σχεδόν κακοτράχαλα δρομάκια, θα αφεθείτε στην κρεατοφαγία, αγαπημένη συνήθεια των Βούλγαρων στα φτηνά ταβερνάκια της περιοχής, θα χαλαρώσετε στα πάμφθηνα spa των πολυτελών ξενοδοχείων στην «αναπτυγμένη» πλευρά του οικισμού και φυσικά, θα ανεβείτε με το τελεφερίκ ως το μεγάλο χιονοδρομικό κέντρο για να εξασκηθείτε στο σλάλομ.
Πού θα μείνετε: Στο πολυτελές Terra Complex με την υπέροχη βουνίσια θέα, την εσωτερική πισίνα και όλες τις ανέσεις (από 48€), στο low budget Alex Hotel που προσφέρει μεγάλες, μοντέρνες μεζονέτες για τέσσερα άτομα (από 30€) ή στα λιτά στούντιο του Mountain View Aparthotel σε εξίσου οικονομικές τιμές (από 36€). 
Εναλλακτικά: Επιλέξτε ένα από τα πακέτα του Happy Days Travel με αναχωρήσεις από όλη την Ελλάδα και διαμονή από 2 έως 7 νύχτες, σε τιμές που ξεκινούν από τα 115€ κατ’ άτομο για μεταφορά και διαμονή σε ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, ή ένα από τα ακόμη πιο οικονομικά πακέτα του L.A. Travel από την Αθήνα σε τιμές από 80€. 



*Κωνσταντινούπολη 
Η φημισμένη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στο Πατριαρχείο στο Φανάρι είναι μόνο το «κερασάκι στην τούρτα» όσων έχει να προσφέρει η Κωνσταντινούπολη στους επισκέπτες της τον Δεκέμβριο.

Τι να κάνετε: Εξερευνήστε τα κυριότερα αξιοθέατα της Πόλης, από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, ως το πλουμιστό παλάτι του Ντολμά Μπαχτσέ, το TopKapi και το Μεγάλο Παζάρι, όπου απαραιτήτως θα ψωνίσετε αφού κάνετε σκληρό παζάρι. Δοκιμάστε ψάρι από τους πλανόδιους στις γέφυρες του κέντρου και ψωνίστε από την Αγορά των Μπαχαρικών, περπατήστε την Istiklal και κάντε κρουαζιέρα στον Βόσπορο για μια συνολική ξενάγηση. Τέλος, θα απολαύσετε οπωσδήποτε ένα χαμάμ στο Cemberlitas μία ανάσα από το Grand Bazaar.
Πώς θα πάτε: Με τις πτήσεις της Turkish Airlines από Αθήνα, από 188€ μετ’ επιστροφής ή με τις πτήσεις της Aegean, από 200€ μετ’ επιστροφής για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Πού θα μείνετε: Στο Hotel Troya, μία από τις καλύτερες επιλογές στο Beyoglu,με minimal chic δωμάτια κοντά στην Istiklal, από 75€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο ή στο πιο οικονομικό Asitane Life Hotel στην καρδιά του Sultanahmet με τα vintage δωμάτια και θέα στη θάλασσα, από 49€.
Εναλλακτικά: Επιλέξτε από τα πακέτα τεσσάρων ή πέντε ημερών του Pyramis Travel, που περιλαμβάνουν αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχείο, γεύματα, και κρουαζιέρα στον Βόσπορο, από 405€ (συν 135€ για τους φόρους των αεροδρομίων).



*Σαράγεβο 
Από τους πιο «άγνωστους» προορισμούς των Βαλκανίων, το πολύπαθο Σαράγεβο διαθέτει πολύ μαγεία στην όμορφη παλιά πόλη του, μακριά από τα τουριστικά πλήθη των υπόλοιπων βαλκανικών πρωτευουσών.

Τι να κάνετε: Θα περπατήσετε στο όμορφο ιστορικό κέντρο, που παρά τα «τραύματα» του βομβαρδισμού, φιλοξενεί υπέροχες βόλτες στον πεζόδρομο της Ferhandija, ο οποίος συνδέει την οθωμανική συνοικία με την αυστροουγγρική πλευρά της πόλης, εκεί δηλαδή όπου υψώνονται τα κτίρια των Αψβούργων. Πρόκειται στην ουσία για έναν περίπατο σε ολόκληρη την Ιστορία της Ευρώπης. Περισσότερα για αυτή την Ιστορία θα μάθετε στο παλιό αρχοντικό Svrzo του 15ου αιώνα, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο της καθημερινής ζωής των οθωμανικών χρόνων. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε την οθωμανική συνοικία και τον πεζόδρομο της Bascarsija με τα μικρά καφενεδάκια και το έθνικ χρώμα. Τέλος, θα περπατήσετε πλάι στο ποτάμι, ατενίζοντας μερικά από τα σημαντικότερα και επιβλητικότερα κτίρια της πόλης, που το περιβάλλουν, ενώ θα κάνετε άλλη μια στάση… βαριάς Ιστορίας στη Latin Bridge, εκεί όπου πυροβολήθηκε ο Franz Ferdinand, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πού θα μείνετε: Στα μοντέρνα δωμάτια του Hecco Deluxe στην καρδιά της πόλης, σε ένα πανύψηλο κτίριο με υπέροχη θέα, από 45€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στα όμορφα δωμάτια του Old Town Hotel στον πεζόδρομο Bascarsija της παλιάς πόλης, από 64€. Ή για περισσότερη οικονομία, στα άνετα δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Villa Melody επίσης στην παλιά πόλη, από 40€. 
Πώς θα πάτε: Με τις πτήσεις της Turkish Airlines από Αθήνα μέσω Κωνσταντινούπολης, από 298€ μετ’ επιστροφής για την περίοδο των γιορτών.
Εναλλακτικά: Επιλέξτε το πακέτο του Grefis Travel που δεν θα σας ταξιδέψει μόνο στο Σαράγεβο αλλά σχεδόν σε όλα τα Βαλκάνια: Ντουμπρόβνικ, Κοτόρ, Σαράγεβο και Μόσταρ είναι οι προορισμοί του τετραήμερου ή πενθήμερου πακέτου που ξεκινά από τα 175€ κατ’ άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v