Απόψε πετάμε από Θεσσαλονίκη

Ποιες αεροπορικές φιλοξενεί το Μακεδονία; Με ποιες ευρωπαϊκές πόλεις συνδέεται; Έχει περισσότερες low cost από την Αθήνα; Και ευκαιρίες για shopping; Εξερευνούμε την terra incognita που αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.
Απόψε πετάμε από Θεσσαλονίκη
της Ηρώς Κουνάδη

Επισκιασμένο συχνά από το αντίπαλο δέος της Αθήνας, το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, λόγω και του μάλλον ελλιπούς marketing, παραμένει… terra incognita για όλους, πλην εκείνων που έτυχε κάποια στιγμή να το επισκεφθούν. Ποιες εταιρείες φιλοξενεί; Ποιους προορισμούς εξυπηρετεί; Τι φόρους έχει; Τι μπορεί να κάνει κανείς περιμένοντας την πτήση του;

Δε θα επιχειρήσουμε να κρύψουμε το γεγονός ότι δε γνωρίζαμε τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις. Ούτε ότι, ακόμα χειρότερα, δε γνωρίζαμε και πού θα μπορούσαμε να τις βρούμε. Επίσημο site δεν υπάρχει, και μια καλή προσπάθεια που είχε γίνει πριν κάποια χρόνια να καταγραφούν όλα τα ελληνικά αεροδρόμια μαζί με τους προορισμούς που εξυπηρετούν στο Airliners.gr δεν έχει ανανεωθεί από το 2005. Μετά τα πρώτα e-mail αναγνωστών που επισήμαιναν –σε περισσότερο ή λιγότερο φιλικό τόνο– ότι τα «πώς θα πάτε» των προορισμών μας ξεκινούσαν πάντα από την Αθήνα, αποφασίσαμε να το ψάξουμε. Για να διαπιστώσουμε –μετά την πρώτη απογοήτευση για την απουσία γραφείου τύπου και το ωράριο δημόσιας υπηρεσίας– ότι τελικά δεν ήταν καθόλου δύσκολο. Απλά κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή.

Για όλους όσοι κατοικούν στα πέριξ, λοιπόν, αλλά και για όλους εκείνους που θέλουν να μποϊκοτάρουν τους φόρους του λατρευτού μας Ελ. Βενιζέλος, ιδού ένας μίνι οδηγός του Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Τα… ζωτικής σημασίας
* 1470 συνολικά θέσεις πάρκινγκ, εκ των οποίων 28 για άτομα με ειδικές ανάγκες, κατανεμημένες στους χώρους μικρής και μακράς διαρκείας, εξυπηρετούν τους επιβάτες του αεροδρομίου. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν αυτοματοποιημένο σύστημα πληρωμής για εύκολη και γρήγορη εξυπηρέτηση, ενώ το σύστημα μεταβλητής σήμανσης ενημερώνει για τις διαθέσιμες θέσεις. Η χρέωση ξεκινά μετά τα πρώτα 15 λεπτά και διαβαθμίζεται ως εξής: 4 ευρώ για την πρώτη ώρα, 6,5 ευρώ έως 2 ώρες, 9 ευρώ έως 3 ώρες κλπ, ενώ για όλο το 24ωρο η χρέωση είναι 24,5 ευρώ.
* Τέσσερις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων βρίσκονται στο χώρο των αφίξεων, για την περίπτωση που ο χρόνος σας είναι λίγος και οι συγκοινωνίες δε σας βολεύουν ή δε σας ενθουσιάζουν.
* Ανταλλακτήριο συναλλάγματος, μηχάνημα περιτύλιξης αποσκευών και lockers για να αφήσετε τα περιττά φορτία και να περιηγηθείτε ανενόχλητοι στην πόλη λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο στο χώρο του αεροδρομίου.
* Για τους μικρούς συνεπιβάτες σας, υπάρχει χώρος δημιουργικής απασχόλησης από το Χαμόγελο του Παιδιού, καθώς και δύο χώροι – δωμάτια φροντίδας μωρών.

Shopping and… relaxing
* Στο χώρο των αναχωρήσεων, στην περιοχή ελεύθερης πρόσβασης, θα ξεφυλλίσετε και θα πάρετε μαζί σας για το αεροπλάνο περιοδικά, βιβλία και ταξιδιωτικούς οδηγούς και θα προμηθευτείτε είδη καπνιστού για την προετοιμασία των… δύσκολων ωρών μέσα στο αεροπλάνο.
* Σε ξέφρενο shopping θα επιδοθείτε στο κοσμηματοπωλείο Βιλδιρίδης, στο κατάστημα δερμάτινων ειδών Longchamp, στο πανέμορφο μαγαζάκι με τα είδη λαϊκής τέχνης, αλλά και στα γνωστά και μη εξαιρετέα Duty Free & Travel Value. Τα απαραίτητα για να μείνετε σε επαφή θα τα αγοράσετε από το Cosmote Center.
* Και φυσικά, κανένα ταξίδι από και προς τη Θεσσαλονίκη –έστω κι αν μιλάμε απλά για το αεροδρόμιό της– δε θα ήταν ολοκληρωμένο χωρίς το απαραίτητο προσκύνημα στο σοκολατένιο τσουρέκι του Τερκενλή. Γι’ αυτό και έχει προβλεφθεί ζαχαροπλαστείο στο χώρο των αναχωρήσεων.
* Πεινάσατε; Τρία Everest και ένα εστιατόριο 24ωρης λειτουργίας που αυτές τις ημέρες ανακαινίζεται φροντίζουν για την ισορροπημένη –ή όχι και τόσο– διατροφή σας.
* Ένα χαλαρωτικό μασάζ μετά το shopping και πριν την πτήση θα ήταν ό,τι πρέπει. Δύο πολυθρόνες χαλάρωσης αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο που αρνείται να επωμιστεί το έτερον ήμισυ.

Και πού πάμε μετά από όλα αυτά;
Σε ανταγωνιστικές τιμές λόγω των μειωμένων φόρων –σε σχέση με αυτούς της Αθήνας– σε ευρωπαϊκούς και ελληνικούς προορισμούς, με σαφή έμφαση στην ανατολική Ευρώπη, στην οποία υστερεί το Ελ. Βενιζέλος:
* Μιλάνο, Μόναχο, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη, Ντίσελντορφ, Παρίσι, Λισσαβόνα, Βρυξέλες, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Αμβούργο, Ανόβερο και Λάρνακα (και στο εσωτερικό, Αθήνα, Μυτιλήνη, Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδο) με την Aegean.
* Μιλάνο και Βρυξέλες με την Air One.
* Ρώμη με την Alitalia
* Βιέννη με την Austrian Airlines.
* Λονδίνο με τη British Airways, και εν συνεχεία με ανταποκρίσεις σε όλο το δίκτυό της. 
* Τιμισοάρα, Κίεβο, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Οδησσό και Λβιβ με την Carpatair
* Λάρνακα, Πάφο και από εκεί σε ολόκληρο το δίκτυο της Cyprus Airways, που εξυπηρετεί, μεταξύ άλλων, και πολλούς προορισμούς της Μέσης Ανατολής που δεν καλύπτονται από άλλες εταιρείες, σε ανταγωνιστικές τιμές. 
* Πράγα με την Czech Airlines και το καλοκαίρι με τη low cost Sky Europe, η οποία διατηρεί το χειμερινό της δρομολόγιο για τη Βιέννη.
* Βερολίνο, Ντόρτμουντ και Λονδίνο με την easy Jet
* Κολωνία, Αμβούργο, Μόναχο, Στουτγάρδη και Βιέννη σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές με τη German Wings
* Βουδαπέστη με τη Malev –που κατά καιρούς προσφέρει εξαιρετικές τιμές εισιτηρίων. 
* Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Βερολίνο, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη και σε όλους τους προορισμούς εσωτερικού (Αθήνα, Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Καλαμάτα, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Λήμνος, Μύκονο, Μυτιλήνη, Πρέβεζα, Ρόδο, Σάμο, Σκύρο, Χανιά, Χίο) με την Ολυμπιακή
* Ζυρίχη και από εκεί με ανταποκρίσεις στο ευρύτατο δίκτυο της Swiss
* Βουκουρέστι και εν συνεχεία στο υπόλοιπο δίκτυο της Tarom.
* Ντίσελντορφ και Στουτγάρδη (το καλοκαίρι και σε άλλες γερμανικές πόλεις) με την TUI Fly.
* Τίρανα με τη Sky Express.
* Βελιγράδι με τη JAT
* Την καλοκαιρινή περίοδο προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης αρκετές low cost αεροπορικές, μεταξύ των οποίων η Air Berlin, αλλά και εταιρείες που εκτελούν πτήσεις charter, όπως η Edelweiss, που εδρεύει στη Ζυρίχη. Αρκετές low cost αυξάνουν, επίσης, τις συχνότητες των δρομολογίων αλλά και τους προορισμούς τους το καλοκαίρι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v