Ταξιδεύοντας για... shopping therapy

Ας μην κρυβόμαστε, όλοι μας όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό αφιερώνουμε μία μέρα για βόλτες στα μαγαζιά και shopping. Ξέρουμε όμως πού ακριβώς θα βρούμε το νέο μοντέλο της Lοuis Vuitton στο Παρίσι και σε ποια περιοχή της Νέας Υόρκης πουλάνε Helmut Lang; Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί για πολυτελές shopping therapy. 
Ταξιδεύοντας για... shopping therapy
 
Ωραία τα αξιοθέατα, τα εντυπωσιακά μουσεία και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία, αλλά όταν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό θέλουμε, μεταξύ άλλων, να «οργώσουμε» και τις βιτρίνες των καταστημάτων. Να ανακαλύψουμε όλες τις πολυτελείς μάρκες, να δοκιμάσουμε «κομμάτια» που δεν έχουν ακόμα διαβατήριο για την ελληνική αγορά (και συχνά δεν αποκτούν και ποτέ), να συγκρίνουμε τιμές και να επιδοθούμε σε ατέρμονο shopping που θα αποτελέσει ένα άλλου είδους «αναμνηστικό» όταν επιστρέψουμε στην πατρίδα.

Αυτή τουλάχιστον είναι σύμφωνα με τα στατιστικά η άποψη της πλειοψηφίας των «ταξιδιωτών πολυτελείας». Έρευνα του Συνδέσμου Τουριστικής Βιομηχανίας δείχνει ότι οι ταξιδιώτες που πηγαίνουν στο εξωτερικό για διακοπές προτιμούν τα ψώνια (53%) από την περιήγηση σε αξιοθέατα (48%). Ακολούθως, για τους εγχώριους ταξιδιώτες, η μόνη δραστηριότητα που προτιμάται περισσότερο από τα ψώνια είναι το φαγητό έξω.

«Οι ταξιδιώτες ενδιαφέρονταν πάντα για ψώνια», λέει ο Douglas Amrine, εκδότης του ταξιδιωτικού οδηγού DK Eyewitness. «Αλλά στις μέρες μας οι άνθρωποι έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα και ταξιδεύουν πιο συχνά και πιο… θαρρετά. Έτσι δε διστάζουν να ψωνίσουν στις ξένες χώρες περισσότερο από παλιότερα.»

Τι κάνει όμως τόσο ιδιαίτερο το να ψωνίζει κανείς ενώ ταξιδεύει;

«Όταν αγοράζεις κάτι σε μία ξένη χώρα ή πόλη, έχεις πάντα και μία σχετική ιστορία να πεις για το πού αγόρασες το συγκεκριμένο πράγμα», εξηγεί η Jill Fairchild, εκδότρια του ταξιδιωτικού οδηγού αγοράς Where to Wear. «Αποκτάς μακροχρόνιες αναμνήσεις με τις αγορές σου».

Άλλωστε δεν έχουν δημιουργηθεί όλα τα καταστήματα-μπουτίκ Lοuis Vuitton ή Chanel με τον ίδιο τρόπο, ακριβώς για να κάνουν τους λάτρεις τους να θέλουν να τα επισκεφθούν όλα. «Ακόμα κι αν πρόκειται για τα ίδια καταστήματα σε ολόκληρο τον κόσμο, τα προϊόντα που βλέπεις στο ένα κατάστημα δεν είναι πάντα ίδια με αυτά που βλέπεις στο άλλο», προσθέτει η Fairchild. «Κάθε κατάστημα έχει το δικό του αγοραστικό κοινό και μία μοναδική συλλογή αντικειμένων.»

Έτσι οι επίδοξοι αγοραστές έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μοναδικά και πρωτότυπα για αυτούς είδη. Πού ακριβώς θα τα βρουν αυτά;

Ένα μέρος που αξίζει κανείς να επισκεφθεί για να ψωνίσει είναι η Via del Governo Vecchio στη Ρώμη, ένας στενός πλακόστρωτος δρόμος κοντά στην Piazza Navona. Ο δρόμος βρίθει από μπουτίκ που φιλοξενούν δημιουργίες λιγότερο γνωστών Ιταλών σχεδιαστών, όπως της Patrizia Peroni (casual chic ανδρικά και γυναικεία), της Luciana Lannace με τη μπουτίκ Maga Morganna (ρομαντικά φορέματα με φιόγκους και φραμπαλάδες), της δημοφιλούς στους Ρωμαίους Josephine de Huertas κ.α.

Για ανδρικά ρούχα στην Ρώμη, οι επιλογές ειναι άπειρες (σαν να λέμε πού να πάμε ν’ αγοράσουμε κομπολόγια στο Αμμάν ή στην Βυρηττό). Ο γνώστης που έχει κάποιο σεβαστό πορτοφόλι και βασικά ΔΕΝ διαθέτει... κοιλιές, έχει να επιλέξει δύο μαγαζιά με τρανταχτά ονόματα. Το μαγαζί του Ermenegildo Zegna, σε μια παράλληλη οδό της Via Condotti (Via Borgognone 7/e) που ειναι σαν να πηγαίνεις στον ράφτη σου: Προβάρεις ό,τι σου αρέσει, σου κάνουν τις διορθώσεις με καρφίτσες (κόντυμα, φάρδεμα, στένεμα κλπ), πληρώνεις (φθηνότερα από την Αθήνα) και σε λίγες μέρες στα στέλνουν με κούριερ σε χαρτονένιες βαλίτσες (απίθανες οι αντοχές) ατσαλάκωτα!

Για πολύ πιο "σινιέ", απαράμιλλο το μαγαζί του Brioni (ε, για άνδρες κάποιας ηλικίας...) στην Via Barberini 79. Μην μπερδευτείτε με το άλλο μαγαζί του Brioni στην Via Condotti που αν και έχει εκπληκτική συλλογή από κασμηρένια πουλόβερ, πουκάμισα και γραβάτες υπολείπεται σε μέγεθος και σε επιλογές παπουτσιών. Πάρτε πιστωτικές κάρτες μαζί σας- οι πειρασμοί αποτελεσματικοί!

Αν θέλετε ωραία ρούχα, καταπληκτικά πουλόβερ, γραβάτες, σπορ πουκάμισα και γενικά σπορ ντύσιμο (χωρίς απαραίτητα την προβολή brand names) ο Eddy Monetti στην Via Condotti 63/a ειναι ό,τι πρέπει για να φέρει το χαμόγελο στο πρόσωπό σας χωρίς να γίνει σημαντική ζημιά στο πορτοφόλι σας. Στον ιδιο δρόμο και ο Salvatore Ferragamo, ο φημιστός τσαγκάρης που έφτιαξε παπούτσια για τις πιο ωραίες γυναίκες του κόσμου, απο την Ωντρεϋ Χέπμπορν μέχρι την Κατρίν Ντενέβ. Προσοχή: Στου Ferragamo πάμε ΜΟΝΟ για παπούτσια (εκπληκτικά δέρματα σαν να φοράς στα πόδια σου γάντια κι όχι υποδήματα) και για τις γραββάτες του που ειναι πασίγνωστες...

Βέβαια, η Νέα Υόρκη παραμένει ο αγαπημένος προορισμός των upper-class αγοραστών. Αυτοί που γνωρίζουν προσπερνούν τη φημισμένη Fifth Avenue και κατευθύνονται στη λιγότερο γνωστή Meatpacking District. Εκεί οι λάτρεις του τζιν επισκέπτονται το An Earnest Cut & Sew, ενώ οι fashionistas προτιμούν το κατάστημα του Jeffrey, όπου βρίσκουν μία τεράστια συλλογή από ρούχα και αξεσουάρ από γνωστές μάρκες όπως Helmut Lang και Pucci. Στο Comme de Garcons βρίσκει κανείς περίτεχνα ενδύματα για άνδρες και γυναίκες του avant-garde σχεδιαστή Rei Kawakubo. Για κοσμήματα ξεχωρίζει το Auto, μία μπουτίκ με κομμάτια αποκλειστικά Νεοϋορκέζων σχεδιαστών.

Όχι πως το Los Angeles υστερεί σε πολυτελείς αγορές. Η Robertson Boulevard είναι από τις πλέον αγαπημένες περιοχές των Αμερικανών celebrities που αναζητούν ό,τι πιο trendy κυκλοφορεί από τους ανερχόμενους σχεδιαστές. Από τα πολύ αγαπημένα τους είναι το Curve με ρούχα funky σχεδιαστών όπως η Michelle Mason και η Alice Temperley, το Kitson για πολύ trendy ρούχα και αξεσουάρ για όλη την οικογένεια, το LF Stores για ρούχα, κοσμήματα και τσάντες ανερχόμενων σχεδιαστών, το Gazebo Antiques για κομμάτια από Αγγλία, Γαλλία και Ασία και το Scott Hill, το ναό της πολυτελούς ανδρικής ένδυσης με κοστούμια Kiton και σχέδια των Seal Kay και Coast.

Στη λαμπερότερη πολιτεία της Αμερικής, το Las Vegas, τα πολυτελή καταστήματα συγκεντρώνονται στα resorts των υπερπολυτελών ξενοδοχείων. Έτσι, στα ξενοδοχεία Wynn και Bellagio συστεγάζονται τα μεγαλύτερα ονόματα των οίκων μόδας όπως Chanel, Hermes και Manolo Blahnik. Για κομμάτια Santoni και Black Station υπάρχει το San Gregorio Shoes for Men, για μοντέρνες τσάντες και γυναικεία παπούτσια από σχεδιαστές όπως ο Ritmo Mundo και η Isabella Fiore, επιλέξτε το Decorazzi, ενώ στο Outfit βρίσκει κανείς συλλογές Αμερικανών και Ευρωπαίων σχεδιαστών, όπως ο Zac Posen και ο Antonio Berardi.

Το Hong Kong, στην άλλη άκρη του κόσμου, έχει τα δικά του μυστικά ως προς τα πολυτελή ψώνια, τα οποία έχουν να κάνουν με ακαταμάχητες προσφορές και εκπτώσεις. Στο Queen’s Road Central μπορεί κανείς να «πετύχει» επώνυμα ρολόγια, όπως Patek Phillipe, Cartier και Rolex με έκπτωση 20% και 30% από την αρχική τιμή. Και αυτό γιατί τα πολυτελή ρολόγια εκεί δεν φορολογούνται, άρα η τιμή τους είναι αμέσως χαμηλότερη, ενώ ο πελάτης μπορεί να διαπραγματευτεί το ποσό και να το ρίξει τελικά ακόμα και στο 50%.

Γύρω από το Queen’s Road Central, υπάρχουν επίσης γνωστά καταστήματα ρολογιών –και όχι μόνο- όπως τα King Fook, Emperor, αλλά και οίκοι μόδας (Lοuis Vuitton, Gucci). Για τα πιο καλοραμμένα κιμονό όσοι γνωρίζουν πάνε στο Zeepha Couture, ενώ για κοσμήματα εμπνευσμένα από την ανατολίτικη φιλοσοφία ξεχωρίζει το Dickson Yewn. Στο πολυκατάστημα Joyce Boutique υπάρχουν όλα τα τελευταία σχέδια των Yohji Yamamoto και Issey Miyake.

Στην πλέον πυκνοκατοικημένη πόλη του κόσμου, τη Βομβάη, δε θα μπορούσαν να μην υπάρχουν εντυπωσιακά πολυκαταστήματα και αγορά που συναρπάζει. Η περιοχή Bandra, συγκεκριμένα, φημίζεται για τα πολυτελή καταστήματά της, όπου βρίσκει κανείς όλα αυτά τα λαμπερά και εξωτικά ρούχα και αξεσουάρ που φιγουράρουν στις υπερπαραγωγές του Bollywood.

Έτσι, όσοι, γνωρίζουν, επισκέπτονται το Neelam Jewels, για κοσμήματα και στολίδια διακοσμημένα με ρουμπίνια και άλλες πολύχρωμες πέτρες, το Ishna για Ινδο-δυτικά ρούχα από τους κορυφαίους σχεδιαστές της χώρας, όπως τον JJ Valaya, το Barefoot, για χειροποίητα ρούχα και αξεσουάρ, και το Regal για δερμάτινα σανδάλια και τακούνια στολισμένα με πολύτιμες πέτρες.

Στο… πληθωρικό Dubai έχει δημιουργηθεί το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Μέσης Ανατολής. Πρόκειται για το Mall of the Emirates, που στα 223 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα του φιλοξενεί καταστήματα από κάθε κορυφαίο οίκο μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Alfred Dunhill, Escada, Mont Blanc και Versace. Για πιο έθνικ αγορές, ξεχωρίζουν το Aminian για χειροποίητα περσικά χαλιά και το Al Fardan, που το διοικεί μία από τις εξέχουσες οικογένειες του Αραβικού κόσμου στο εμπόριο μαργαριταριών, για μαργαριταρένια κοσμήματα.

Ο ταξιδιώτης που θα βρεθεί στο Τόκιο για ψώνια επιβάλλεται να επισκεφτεί το Omotesando Hills. Αυτό το τεράστιο πολυκατάστημα των έξι ορόφων χτίστηκε το 2005 και πλημμυρίστηκε με πολυτελή, διάσημα μαγαζιά όπως Bottega Veneta, Jimmy Choo και Yves Saint Laurent.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το κατάστημα της Βελγίδας σχεδιάστριας Ann Demeulemeester με πρωτότυπα κομμάτια για άνδρες και γυναίκες που συνδυάζουν διαφορετικά υφάσματα. Χρυσό 18 καρατίων και διαμαντένια κοσμήματα του Ιάπωνα σχεδιαστή Akemi Fukuoji βρίσκει κανείς στο Ahkah. Αν πάλι θέλετε ένα μεταξωτό κιμονό για… το σκύλο σας, στο κατάστημα Hannari θα βρείτε παρόμοια αξεσουάρ για κατοικίδια.

Τα πρωτεία της chic και πολυτελούς αγοράς διεκδικεί επάξια και το Παρίσι. Με περισσότερους από 30 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο, η Πόλη του Φωτός αποτελεί το νούμερο ένα τουριστικό προορισμό παγκοσμίως. Η πατρίδα των οίκων Dior, Chanel, Pierre Cardin, Azzaro, Gaultier, Givenchy, Hermes, Yves Saint-Laurent και πολλών, πολλών άλλων, δε θα μπορούσε να μην προσελκύει τους λάτρεις της υψηλής ραπτικής.

Στην Rue Saint Honore, στο κέντρο, λοιπόν, θα βρεθούν όσοι αναζητούν ό,τι πιο ξεχωριστό. Στο Castaner βρίσκει κανείς εσπαντρίγες, για τις γυναίκες, και παπούτσια με σκοινένιες σόλες για τους άνδρες, τα οποία η ίδια οικογένεια φτιάχνει από τον 17ο αιώνα. Στο Et Vous φιγουράρουν τα πιο σικ παλτό, και μπλούζες, κοστούμια και φούστες από σιφόν. Για πιο μοδάτα ρούχα, εσώρουχα και αξεσουάρ της σχεδιάστριας Judith Moyal επισκεφθείτε το Maje, ενώ το Emmy Frank διαθέτει μία συλλογή περισσότερων από 25 -καθιερωμένων και ανερχόμενων- σχεδιαστών, συμπεριλαμβανομένων των Fuzzi και Valentino. Για γούνες βιζόν και αλεπούς ξεχωρίζει το Brentana.

Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν το Λονδίνο για ένα σύντομο shopping trip. Οι περισσότεροι περιορίζονται στην αγορά της Bond Street, στα Shelfridges, το John Lewis και το Top Shop. Όσοι γνωρίζουν, όμως, αποβιβάζονται στη στάση του μετρό με το όνομα Knightsbridge.

Και όταν μιλάμε για το Knightsbridge δεν εννοούμε μόνο τα Harrods, που μάλλον μουσειακό παρά εμπορικό χαρακτήρα έχουν, αλλά για όλα τα άλλα επώνυμα καταστήματα που προτιμούν οι upper-class Λονδρέζοι.
Στο πολυκατάστημα Harvey Nichols, λοιπόν, στεγάζονται επτά όροφοι μόδας, με υποκαταστήματα όπως Stella McCartney, Prada αλλά και πολύ ξεχωριστές μάρκες όπως του οίκου Lanvin. Στο κατάστημα της Anya Hindmarch βρίσκει κανείς τατουάζ τυπωμένα σε καμβά και τουνίκ από ειδικά επεξεργασμένα χρώματα. Το Fogal είναι κατάστημα για κάλτσες και καλσόν που ιδρύθηκε το 1923, θέλοντας να υπηρετήσει τις δεσποινίδες της εποχής του Jazz. Στο κατάστημα του σχεδιαστή υποδημάτων Patrick Cox βρίσκει κανείς παπούτσια για άνδρες και γυναίκες που δημιουργούνται από επεξεργασμένο δέρμα ή ακόμα και από οπτικές ίνες.

E. M.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v