Γερμανία: 4 ονειρικές αποδράσεις για το φθινόπωρο

Μπαρόκ ατμόσφαιρα, επιβλητικά Μουσεία, ιστορία, περατζάδες και άφθονη μπύρα σε τέσσερις γερμανικές πόλεις με χαρακτήρα.
Γερμανία: 4 ονειρικές αποδράσεις για το φθινόπωρο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη «Γερμανία»; Εντάξει, η Μέρκελ. ΟΚ, άντε και το Μνημόνιο. Ταξιδιωτικά όμως;

«Ε, το Βερολινό, προφανώς»

Χα! Αναμενόμενο. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας κρατά ακόμα πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, όμως δεν είναι ο μοναδικός ταξιδιωτικός προορισμός που αξίζει να επενδύσετε τον χρόνο (και το χρήμα σας).

Ιδού τέσσερεις πόλεις – διαμάντια που κοντράρουν στα ίσια το celebrity Βερολίνο – και ενίοτε το κερδίζουν στα σημεία.

Αμβούργο
Hamburg
Καυχιέται πως είναι ένα από τα πιο μεγάλα, ζωντανά και όμορφα λιμάνια της Ευρώπης. Και πολύ καλά κάνει. Το Αμβούργο δίνει νέο νόημα στην λέξη διασκέδαση, μακριά από την αποστειρωμένη πειθαρχεία της υπόλοιπης Γερμανίας και δεν μένει εκεί. Προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες μοναδικές: καταπράσινα πάρκα, γραφικές γέφυρες, μπαρόκ αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και μπόλικη Ιστορία. Το «πακέτο» συμφέρει, όπως και να το δει κανείς.

Highlights: Θα περπατήσετε όπως και δήποτε στο ιστορικό του κέντρο με το επιβλητικό Δημαρχείο, θα ρεμβάσετε στο Stardpark, το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, θα απολαύσετε την μπαρόκ αισθητική της εκκλησίας του St. Michaelis και θα τσεκάρετε τις άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις που «παίζουν» ανά περιόδους στην πινακοθήκη Kunsthalle. Οι ποδοσφαιρόφιλοι - αναρχοαυτόνομοι εξ’υμών θα επισκεφθείτε το γήπεδο της St. Pauli, και οι μουσικόφιλοι θα χαζέψετε την εντυπωσιακή Όπερα του Αμβούργου. Για καφέ και shopping therapy θα τιμήσετε τα μεγάλα εμπορικά του κέντρου Alsterhaus και Karstadt, ενώ στην περιοχή Sternschanze, τα μικρά καταστήματα και τα χαριτωμένα εστιατόρια με τους υπαίθριους πάγκους και τα νόστιμα λουκάνικα αξίζουν – τουλάχιστον – ένα ολόκληρο μεσημέρι. Τέλος, σαν η νύχτα απλώσει το πέπλο της πάνω από την πόλη, τα βήματά σας οδηγούν στο Reeperbahn, όπου τουρίστες, ντόπιοι, bars, καμπαρέ και sex shops δημιουργούν μία… ωραία ατμόσφαιρα.

Σημειώστε ότι εδώ θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε για τον τουρισμό στην πόλη.

Διαβάστε επίσης -Αμβούργο: Ανακαλύπτοντας την εναλλακτική Γερμανία 

Δρέσδη
Dresden
Εντυπωσιακά κτίρια – αριστουργήματα; Έχει. Ρομαντζάδες στον ποταμό – σήμα κατατεθέν της Έλβα; Προσφέρει. Πολιτισμό; Από αυτόν κι αν έχει. Κάστρο; Μέσα. Όπερα; Και από δαύτην. Ανάκτορα; Τσεκ. Η πρωτεύουσα του ελεύθερου κρατιδίου της Σαξονίας παντρεύει μοντέρνο με παραδοσιακό, καταφέρνει να παραμείνει πανέμορφη παρά το αδυσώπητο πέρασμα της Ιστορίας από πάνω της (υπέστη σοβαρές καταστροφές από τον Β’ Π.Π.), διατηρεί τον ιστορικό της χαρακτήρα όπου κι αν κοιτάξεις. Σε κάθε στενό, δρόμο και πλατεία.

Highlights: Στη Δρέσδη θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε μοναδικά μουσεία (συνολικά η πόλη φιλοξενεί…44) όπως το Grüne Gewölbe, το μουσείο οθωμανικής ιστορίας Türckische Cammer, το Albertinum, ή την πινακοθήκη Alter Meister, με την τελευταία να έχει διεθνή φήμη χάρη στη Madonna Sixtina του Raffael. Με ιστορία 700 και βάλε χρόνων, η μουσική πλευρά της Δρέσδης είναι από τις πλέον δημοφιλείς παγκοσμίως, επομένως επιβάλλεται να δείτε από κοντά την θρυλική όπερα Semperoper και – αν τις πετύχετε σε συναυλία – την Κρατική Ορχήστρα της Δρέσδης, και την χορωδία Kreuzchor. Εξυπακούεται πως θα ρομαντζάρετε σε κάποιο από τα ατμόπλοια που πλέουν στον Έλβα συνοδεία τζαζ ήχων, ενώ αν επισκεφθείτε την πόλη τον Ιούνιο, μην αμελήσετε να τιμήσετε το Elbhangfest, το ιστορικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στις όχθες του ποταμού. Για αμέτρητα φωτογραφικά κλικ ενδείκνυται το μπαρόκ παλάτι – κάστρο του Moritzburg, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής με δάση και λίμνες, σκηνικό ιδανικό για φωτογραφίες στο Instagram, ενώ αξίζει να δειπνήσετε στο 1900 Dresden gastronomy house. Πρόκειται για ένα πανέμορφο εστιατόριο, διακοσμημένο σαν παλιός σταθμός τραμ, το οποίο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή συνοδεύει το γεύμα σας με παραδοσιακή μουσική από ορχήστρα.

Ντίσελντορφ
Dusseldorf 10 Nov 11
Πρωτεύουσα του μεγαλύτερου πληθυσμιακά ομόσπονδου κράτους της Γερμανίας, της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, το Ντίσελντορφ απολαμβάνει το προνόμιο να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, οικονομικά και εμπορικά κέντρα της χώρας. Πανέμορφο, καταπράσινο, «μαζεμένο» γύρω από ένα ιστορικό κέντρο που συγκεντρώνει τα σημαντικότερα αξιοθέατα, αλλά και τις δραστηριότητες της πόλης –που καλύπτουν όλα τα γούστα, από γκαλερί σύγχρονης και κλασικής τέχνης, μέχρι ultra hip clubs, παραδοσιακά γερμανικά εστιατόρια με φρέσκια μπύρα να ξεχειλίζει στα ποτήρια και πολύ μα πολύ shopping– το «Χωριό του (ποταμού) Ντίσελ» είναι αυτό που λέμε πόλη φιλική προς το χρήστη.

Highlights: Θα ξεκινήσετε τις βόλτες σας από το Altstadt, ακριβώς στο σημείο όπου χτυπά η καρδιά της παλιάς πόλης –χαϊδευτικά, οι Γερμανοί αναφέρονται στην περιοχή ως «το μεγαλύτερο σε μήκος μπαρ του κόσμου» για ευνόητους λόγους. Θα συνεχίσετε στην Burgplatz, την πλατεία όπου που ξεκινά η περίφημη Rheinuferpromenade, η περαντζάδα στις όχθες του Ρήνου και θα καταλήξετε στο Μουσείο Κινηματογράφου και το Μουσείο Κεραμικής, που βρίσκονται δίπλα δίπλα, και ατενίζουν μέσα από τις τζαμαρίες τους τα νερά του ποταμού. Για τους αρτιστίκ τύπους, το Carlstadt θα αποτελέσει πόλο έλξης καθώς είναι γεμάτο γκαλερί και καταστήματα με αντίκες, ενώ η Citadellstrabe, ο πανέμορφος δρόμος με τα εντυπωσιακά κτίρια του 18ου και 19ου αιώνα, αναμφίβολα κεντρίζει το ενδιαφέρον. Περιπλανώμενοι στα στενά δρομάκια γύρω της, θα καταλήξετε με μαθηματική ακρίβεια στην Carlsplatz, που φιλοξενεί την υπαίθρια αγορά τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερα - Ντίσελντορφ: Καταρρίπτοντας τους μύθους 

Λειψία
Leipzig
Το βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας δε θυμίζει σε τίποτα πλέον την γκρίζα πόλη με τη χειρότερη ατμόσφαιρα της χώρας – ή και της Ευρώπης - στα 90s. Η Λειψία σήμερα είναι ένας παράδεισος… τσέπης, πλήρως αναγεννημένη και ανανεωμένη, γεγονός που κάνει τον κόσμο που την επισκέπτεται (ή μετακομίζει σε αυτή) να μιλά για το «νέο Βερολίνο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι New York Times την χαρακτήρισαν… «καλύτερο Βερολίνο». Θηρία της κλασσικής μουσικής και της διανόησης πέρασαν από εδώ (Μπαχ, Μέντελσον, Σούμαν, Βάγκνερ, Goethe κ.α.) αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα τους στην προσωπικότητα της πόλης.

Highlights: To κέντρο της είναι ένα αρχιτεκτονικό «διαμαντάκι», με πληθώρα εντυπωσιακών κτιρίων κάθε εποχής, ανακαινισμένες εμπορικές στοές, τεράστια πάρκα και gothic εκκλησίες. Κάντε την αρχή με τον Ναό του Αγίου Θωμά, όπου ο ίδιος ο Μπαχ είχε αναλάβει τη διεύθυνση της χορωδίας και συνεχίστε με τον εντυπωσιακό Άγιο Νικόλαο, με το επιβλητικό εκκλησιαστικό όργανο στο εσωτερικό του. Η κεντρική πλατεία Markt περιβάλλεται από γοητευτικά κτίρια με το αναγεννησιακό παλιό Δημαρχείο να αποτελεί σημείο – ορόσημο, ενώ στα must των Μουσείων συμπεριλαμβάνεται το Museum der bildenden Künste (Καλών Τεχνών ελληνιστί)  και το Μουσείο Ιστορίας, ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του με περίπου 500 χιλιάδες εκθέματα. Μην αμελήσετε να απολαύσετε ένα καφεδάκι στο Zum Arabischen Coffe Baum, εκεί όπου αρκετούς αιώνες πριν από εσάς οι Bach, Goethe, Schumann, Liszt, Lessing, Grieg και Wagner κατέβαζαν μερικες γουλιές καφεΐνης, και φυσικά μια ντόπια μπύρα Gose στην… μπυρο- οδό Barfußgässchen.

Περισσότερα must για την Λειψία εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v