Ιόνιο για πάντα: Πέντε χωριουδάκια- κοσμήματα

Τιρκουάζ νερά, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα ή ζεν καταστάσεις, βουνό και θάλασσα. Επιλέγουμε 5 χωριουδάκια που μένουν… Ιόνιο και συνεχίζουμε την καλοκαιρινή ραστώνη.
Ιόνιο για πάντα: Πέντε χωριουδάκια- κοσμήματα
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Πότς γκένεν να χορτάσει κανείς το Ιόνιο; Όσες φορές και αν βουτήξουμε στις παραλίες των νησιών του, όσες βόλτες και αν κάνουμε σε πόλεις με επτανησιακή αρχιτεκτονική και κουκλίστικα λιμανάκια, πάντα θα θέλουμε κι άλλο. Για ακόμα μια φορά λοιπόν επιλέγουμε τα τιρκουάζ του νερά, πιάνοντας δωμάτια σε πέντε γραφικά και πανέμορφα χωριουδάκια των νησιών του.

Γιατί το καλοκαίρι δεν τελείωσε ακόμα.

Φισκάρδο, Κεφαλονιά

Πού είμαστε; Το μικρό χωριό στα βόρεια του νησιού ήταν το μόνο που έμεινε ανέγγιχτο από τον σεισμό του 1953, που ισοπέδωσε μεγάλο τμήμα του νησιού, κι αυτό σημαίνει ότι διατηρεί ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Βενετσιάνικα αρχοντικά, παστέλ χρώματα, πλακόστρωτα δρομάκια και μία υπέροχη προκυμαία, ιδανική για απογευματινές περαντζάδες, συνθέτουν το ατμοσφαιρικό τοπίο του, το οποίο φαντάζει ιδανικό για ρομαντζάδα.

Τι θα κάνετε: Θα περιδιαβείτε τα σοκάκια του θαυμάζοντας νεοκλασικά σπίτια με φόντο μεσογειακό, θα απολαύσετε καφεδάκι στο γραφικό του λιμάνι, θα βουτήξετε στην παραλία – κόσμημα του νησιού, τον Μύρτο (απέχει περί τη μισή ώρα από το Φισκάρδο), αλλά και σε κάποιον από τους βοτσαλωτούς όρμους γύρω από το χωριό (Έμπλυση και Ελιές συγκαταλέγονται στις κορυφαίες επιλογές). Τέλος, δε θα φύγετε χωρίς να γευτείτε τις νοστίμιες της Τασίας, η οποία σερβίρει εξαίσιες τοπικές σπεσιαλιτέ, και ασυναγώνιστες μακαρονάδες με θαλασσινά (25-30€ το άτομο) και της Βάσως η οποία επίσης έχει πάρει το θέμα… ψάρι στα σοβαρά και αποτελεί σταθερή αξία στο χωριό.

Διαμονή: Στα κουκλίστικα διαμερίσματα του Fiscardo Studios πάνω στο γραφικό λιμανάκι, με μικρή κουζίνα, κλιματισμό και θέα θάλασσα (108€ για ένα δίκλινο) και στα στούντιο Dafnoudi με ωραία θέα στον κήπο ή τη θάλασσα, κοντά στην παραλία Έμπλυση (80€ για ένα δίκλινο).

Λογγός, Παξοί

Πέντε χιλιόμετρα από τον Γάιο, ο Λογγός είναι ο ο τρίτος μεγαλύτερος οικισμός του νησιού, κτισμένος ανάμεσα σε πευκοδάση και ελαιώνες, με τα πόδια του να βρέχονται στη θάλασσα και αποτελεί αγαπημένο στο νησί spot όσων αναζητούν τη ρομαντική απομόνωση. Επτανησιακή αρχιτεκτονική, ταβερνάκια και χαλαρά μπαράκια ολοκληρώνουν το σενάριο επίσκεψης εδώ.

Τι θα κάνετε: Αφού βολτάρετε στο κουκλίστικο λιμανάκι του με φόντο από τη μία τα τιρκουάζ νερά και από την άλλη τις ελιές και τα πεύκα, θα κινήσετε προς τον κοσμοπολίτη Γάιο με τα παραδοσιακά κτισμένα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές, τα πολυτελή γιοτ και την αυθεντική γοητεία η οποία δε φθίνει παρά την τουριστική του ανάπτυξη. Εννοείται θα βουτήξετε στις παραλίες Βουτούμι και Βρίκα στους Αντίπαξους, αλλά αν δεν έχετε διάθεση να πάρετε καραβάκι για εκεί, τότε μπορείτε κάλλιστα να δροσιστείτε στον Μπάλο, την Αγία Μαρίνα και τον Ορκό. Κολασμένη αστακομακαρονάδα θα φάτε στην ταβέρνα του Νάσου στο λιμανάκι, ενώ σούπερ μύδια και καραμελωμένο χταπόδι στον Βασίλη. Και στα δύο οι τιμές κυμαίνονται στα 25-30€ ανά άτομο.

Διαμονή: Στα διαμερίσματα του Toni and Mia (από 70€ για ένα δίκλινο) και στις πολυτελείς κατοικίες του Glyfada Beach Villas (από 100€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Άσσος, Κεφαλονιά

Πού είμαστε; Από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς στο νησί, η καταπράσινη χερσόνησος της Άσσου, ενώνεται με το υπόλοιπο νησί με μια στενή λωρίδα στεριάς, ενώ ζει και αναπνέει κάτω από το βλέμμα ενός πανέμορφου βενετσιάνικου κάστρου. Λευκά και παστέλ σπιτάκια, πολλά εξ αυτών χτισμένα πριν τον σεισμό, πνιγμένα στις βουκαμβίλιες πλαισιώνουν την προκυμαία, ενώ η θέα από το κάστρο είναι φαντασμαγορική.

Τι θα κάνετε: Θα πιείτε καφεδάκι σε κάποιο από τα καφενεδάκια που απλώνονται πάνω στον μικρό κόλπο, θα απολαύσετε ώρες και ημέρες ησυχίας στις βόλτες σας μιας και τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν στον οικισμό και φυσικά θα γεμίζετε τη μνήμη του κινητού σας ή της ψηφιακής σας κάμερας με μπόλικες ρομαντικές φωτογραφίες ηλιοβασιλέματος από τη χερσόνησο με το κάστρο. Θα βουτήξετε στα ρηχά και καταπράσινα νερά της παραλίας του Άσσου, και θα ανακαλύψετε δεκάδες μικρές και κρυφές παραλίες κατά μήκος της ακτογραμμής. Επίσης, θα φάτε μια από τις καλύτερες νησιώτικες πίτσες στην Ταβέρνα Άσσος και θα πιάσετε θέση κάτω από τα πλατάνια του Πλάτανου για σούπερ κλέφτικο αρνάκι, κεφτεδάκια και «πειραγμένη» χωριάτικη σαλάτα. Και στα δύο οι τιμές κυμαίνονται στα 15-20€ ανά άτομο.

Διαμονή: Στο Niriides Apartments σε άνετα δωμάτια με μπαλκονάκι και θέα θάλασσα ή βουνό (50€ για ένα δίκλινο) και στο Pension Gerania, με όμορφο κήπο, κλιματιζόμενα δωμάτια και επιπλωμένο μπαλκόνι (50€ για ένα δίκλινο).

Καρυά, Λευκάδα

Πού είμαστε; Παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπιτάκια σκαρφαλωμένα στις κατάφυτες βουνοπλαγιές συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα –και ωραιότερα– χωριά του νησιού. Πνιγμένη στη φύση, η Καρυά διαθέτει όμορφα στενά σοκάκια, κουκλίστικες πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, άφθονο τρεχούμενο νερό από τις παραδοσιακές της βρύσες για ενέσεις δροσιάς και ένα Μοναστήρι - χάρμα οθφαλμών χρονολογίας 1605.

Τι θα κάνετε: Αφού βολτάρετε στα σοκάκια της και πιείτε καφεδάκι στην κεντρική της πλατεία θα βάλετε πορεία προς Εξάνθεια, ένα εξίσου όμορφο κεφαλοχώρι με απίστευτη θέα στο Ιόνιο, την οποία ιδανικά θα απολαύσετε δοκιμάζοντας τις εκλεκτές γεύσεις της Ράχης, στη φανταστική της βεράντα (περί τα 20€ ανά άτομο). Φυσικά θα βουτήξετε στις παραλίες – σταρ Πόρτο Κατσίκι και Εγκρεμνοί (προσοχή στα 300 σκαλοπάτια), ενώ τη φυσιολατρική σας περιέργεια θα ικανοποιήσετε στο φαράγγι του Δημοσάρη με τους μικρούς του καταρράκτες. Σούπερ φαγητό με όμορφη θέα στο Αλώνι στο χωριό Χορτάτα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε φακές Εγκλουβής, μανιτάρια σαγανάκι και φέτα δικής τους παραγωγής – 15€ ανά άτομο.

Κιόνι, Ιθάκη

Πού είμαστε; Κουκλίστικο και γοητευτικό, το Κιόνι βρίσκεται περί τη μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Βαθύ, την πόλη της Ιθάκης. Καρτποσταλικές εικόνες από τα ιστιοπλοϊκά που αράζουν στο λιμανάκι του για φόντο, μπόλικο πράσινο σε θάλασσα και στεριά, το χωριουδάκι αυτό θεωρείται το απόλυτο ησυχαστήριο για τους επισκέπτες του νησιού, με την ζεν ατμόσφαιρά του.

Τι θα κάνετε: Για βουτιές στα πέριξ θα επιλέξετε τον ειδυλλιακό κολπίσκο του Σχίνου, τα κρυστάλινα νερά στο ερημικό Γιδάκι και το «χαλαρό» Φιλιατρό, στο οποίο υπάρχει και beach bar για μοχίτο με θέα Ιόνιο. Θα επισκεφθείτε την ορεινή Ανωγή για να δείτε από κοντά τα περίφημα μενίρ στους Αγρούς και το πνιγμένο στο πράσινο κεφαλοχώρι του Σταυρού, με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Γευστικό ενδιαφέρον τώρα, παρουσιάζουν οι δημιουργίες του The Mills στο χωριό, το οποίο διαθέτει ατράντακτο ατού την απίστευτη θέα στο λιμανάκι. Εδώ θα δοκιμάσετε πράσινη σαλάτα με σύκα, ταλιατέλες σε σάλτσα αστακού και σούπερ μαραθοκεφτέδες (25€/άτομο). Εξίσου ενδιαφέρον γευστικά το Yefyri στον Πλατρειθιά (20€/άτομο χωρίς κρασί), με ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις στο μενού.

Διαμονή: Στο Kioni Apartments στο κέντρο του οικισμού σε διαμέρισματα με θέα το γραφικό λιμανάκι (70€ για ένα δίκλινο δωμάτιο με σαλόνι) και στο Agnandio λίγο πιο ψηλά, με εξίσου όμορφη θέα στο Ιόνιο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v