Ιθάκη: Τα best of μιας ζεν δύναμης

Βουτάμε σε κρυστάλλινα νερά, απολαμβάνουμε παραθαλάσσιες βόλτες στο ηλιοβασίλεμα και βιώνουμε τη ζεν γοητεία της Ιθάκης μέσα από τα best of του νησιού του Οδυσσέα.
Ιθάκη: Τα best of μιας ζεν δύναμης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ησυχαστήριο για στοχαστές και πάσης φύσεως ανήσυχα καλλιτεχνικά πνεύματα, οικογενειακός προορισμός, αλλά και πόλος έλξης για τους απανταχού «σκαφάτους», η Ιθάκη αξίζει σίγουρα πολλά παραπάνω από τον… πηγεμό προς αυτήν. Αντικρύζοντάς την νοιώθεις ότι πιθανότατα βρήκες τον τόπο που θα σου προσφέρει μια ηρεμία μυστικιστική και την χαλάρωση που τόσο αποζητάς από έναν καλοκαιρινό – αλλά και off season – προορισμό.

Δε γνωρίζουμε κατά πόσο η μυθική επένδυση του Iliad resort στο νησί θα διαταράξει τον «χαλαρουίτα» χαρακτήρα του ή αν θα του προσφέρει επιπλέον φήμη, όμως πριν αυτό γίνει (αν γίνει) προλαβαίνουμε ακόμα να απολαύσουμε την ζεν κυρία του Ιονίου στα καλύτερά της.

Βόλτες και εικόνες… Ομηρικές

Βαθύ... by night

Η πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ, προσφέρει απλόχερα μοναδικές εικόνες ιδιαίτερα αν την προσεγγίσετε από τη θάλασσα. Το πλοίο μπαίνει σε ένα φιόρδ αφήνοντας πίσω τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και σας φέρνει αντιμέτωπους με την αμφιθεατρικά χτισμένη πρωτεύουσα και το μικροσκοπικό νησάκι Λαζαρέτο. Η πλειονότητα των σπιτιών εδώ ξαναχτίστηκε μετά τους σεισμούς του ’53, όμως διατήρησε το παραδοσιακό της χρώμα και έτσι το Βαθύ παραμένει όμορφο, με τα γραφικά του σοκάκια και την παλιάς κοπής πλατεία του. Στην δεύτερη θα απολαύσετε το γλυκάκι σας σε κάποιο από τα ρετρό ζαχαροπλαστεία και θα ζητήσετε οπωσδήποτε ντόπια ροβανί, ένα παραδοσιακό γλυκό με μέλι και ρύζι.

Αναμφίβολα σήμα κατατεθέν στο Βαθύ είναι η Περατζάδα του, ο κεντρικός δρόμος της πόλης που ακολουθεί την ακτογραμμή και προσφέρεται για ρομαντικές απογευματινές βόλτες. Η συνέχεια της Περατζάδας, μάλιστα, οδηγεί στη μαρίνα του νησιού και λίγο μετά στην παραλία της Λούτσας.

Από το Βαθύ, σε μικρή απόσταση με το αμάξι, θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Μονή Καθαρών. Το άριστα διατηρημένο Μοναστήρι στέκει αγέρωχο σε ψηλό σημείο πάνω από την πρωτεύουσα και προσφέρει εκπληκτική θέα προς την πόλη, αλλά και προς το στενό της Κεφαλονιάς. Ό,τι πρέπει για βολτίτσα απόγευμα μετά το μπανάκι, μόνο προσοχή στον αρκετά στενό δρόμο για εκεί.

Η θέα από την Μονή

Κουκλίστικο και γοητευτικό, το Κιόνι αποτελεί ακόμα ένα must για επίσκεψη, περί τη μία ώρα με το αυτοκίνητο από το Βαθύ. Καρτποσταλικές εικόνες με τα ιστιοπλοϊκά που αράζουν στο λιμανάκι του για φόντο, ο οικισμός αυτός θεωρείται το απόλυτο ησυχαστήριο για τους επισκέπτες του νησιού με την ζεν ατμόσφαιρά του. Εξίσου γραφικό, αλλά λιγότερο… κουκλίστικο το ψαροχώρι Φρίκες προσφέρει ισάξιες δόσεις ηρεμίας και ραστώνης. Απ’ τους άλλους οικισμούς του νησιού ξεχωρίζουν ο Σταυρός, το κεφαλοχώρι της Ιθάκης, και ο Πλατρειθιάς.

To γραφικό λιμανάκι στο Κιόνι

Σημειώστε επίσης, πως το νησί προσφέρεται για δραστηριότητες στη φύση. Όντας ένα βουνό στη μέση της θάλασσας, έχει πάρα πολλές ορεινές διαδρομές που θα αγαπήσετε αν είστε λάτρεις της πεζοπορίας. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μονοπάτια, μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτήν εδώ την ομάδα, η οποία διοργανώνει εξορμήσεις πεζοπορίας. Τέλος, ιδιαίτερο σπηλαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Σπήλαιο των Νυμφών, στο οποίο σύμφωνα με τον μύθο ο Οδυσσέας έκρυψε τα δώρα των Φαιάκων όταν επέστρεψε στην Ιθάκη.

Βουτιές σε τιρκουάζ νερά

Το τιρκουάζ Γιδάκι

Βοτσαλωτές κατά κύριο λόγο, με στοιχειώδεις εγκαταστάσεις, αλλά και απομονωμένες, χωρίς οργάνωση, οι παραλίες του νησιού επανασυστήνουν το τιρκουάζ του Ιονίου σε όσους το είχαν… ξεχάσει. Κορυφαίες επιλογές για ζεν βουτιές, αποτελούν ο ερημικός κολπίσκος Γιδάκι, τον οποίο προσεγγίζετε με καραβάκι, το πιο «εμπορικό» Φιλιατρό, το οποίο έχει ξαπλώστρες και beach bar με χαλαρή μουσική, ο Άη Γιάννης που προσφέρει απλόχερα θέα στην Κεφαλονιά και έχει ομπρέλες, το Σαρακήνικο στη νότια πλευρά με δύο κολπίσκους με πανέμορφα νερά και η Πόλη.

Φιλιατρό

Σαρακήνικο
Η τελευταία βρίσκεται στο χωριό Σταυρός και λέγεται ότι πήρε το όνομά της από την βυθισμένη πόλη που βρίσκεται εκεί. Τέλος, τα Κουρβούλια ενδείκνυνται για απόλυτη χαλάρωση σε φόντο γαλαζοπράσινο με τρεις κολπίσκους, εκ των οποίων ο πρώτος και ο δεύτερος είναι και οι ομορφότεροι.

Κουρβούλια - Φωτό: Christos Panagiotou

Αν πάλι θέλετε να βουτήξετε  σε μη προσβάσιμες παραλίες, μπορείτε να νοικιάσετε… βαρκάρη από το Βαθύ ή το Φιλιατρό με τιμές που ξεκινούν από 40€ μετ’ επιστροφής.

Και ολίγη Ιστορία
Όντας το νησί του Οδυσσέα, τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Ιθάκη είναι πολλά. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Βαθύ, με ελεύθερη είσοδο, θα δείτε αγγεία, ειδώλια και επιτύμβιες στήλες από ανασκαφές στον Αετό, ενώ και στο Σταυρό υπάρχει μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα αρχαιολογική Συλλογή. Επίσης, κοντά στον Πλατρειθιά, θα κάνετε μια στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Ομήρου, η οποία σύμφωνα με τους θιακούς (ντόπιους) υπήρξε το παλάτι του Οδυσσέα.

Πού (και τι) θα φάτε και πού θα πιείτε


Παραδοσιακό κοτόπουλο τσερέπα στην ταβέρνα Κατίνα, στο αμφιθεατρικό Περαχώρι, πειραγμένες Μεσογειακές σπεσιαλιτέ συνοδεία εκλεκτών κρασιών στο Yefyri στον Πλατρειθιά (20€/άτομο χωρίς κρασί) και παραδοσιακή κουζίνα, ελαφρώς «τσιμπημένη» όμως, στο Mills στο Κιόνι (φώτο) σε μια πανέμορφη τοποθεσία με θέα θάλασσα. Εδώ θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε δροσερή σαλάτα με φακές και μαύρες ταλιατέλες με σάλτσα αστακού (30€/άτομο χωρίς κρασί).


Επίσης, σούπερ κοντοσούβλι στον Ζώη στο Βαθύ, σπιτικές πίτες και φρέσκο ψάρι στο Κοχύλι, επίσης στο Βαθύ, ενώ λόγω θέσης ξεχωρίζει το Χάνι, έξω από το Βαθύ στο δρόμο προς το Σταυρό: χτισμένο σε διαφορετικά επίπεδα με θέα προς το Βαθύ σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις σε άκρως οικονομικές τιμές (<20€/άτομο με κρασί).

Για ποτάκι, ξεχωρίζουν η Κρεπερί του Νίκου (ζητήστε του να σας φτιάξει ένα «δικό» του cocktail) και το Κατώι του Λάλα, στο Βαθύ και το Σπαβέντο στο Κιόνι το οποίο βγάζει τραπεζάκια με φόντο τα ιστιοπλοϊκά πλάι στο κύμα.

Πού να μείνετε
Στα διαμερίσματα του Mazourka στον Σταυρό με θέα θάλασσα ή κήπο (70€ για ένα δίκλινο), στο Forkis Apartments στο Βαθύ κοντά στην παραλία Δεξά (100€ για ένα διαμέρισμα με μπαλκόνι και θέα θάλασσα), και στο Hotel Nostos στις Φρίκες, κοντά στην παραλία, με εξωτερική πισίνα και κλιματιζόμενα δωμάτια με μπαλκόνι και θέα στο Ιόνιο (108€ με πρωινό).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v