Δέκα «μυστικά» στην αρχοντική Σύρο

Οργώνουμε το νησί του Μάρκου Βαμβακάρη, και ανακαλύπτουμε κρυφές παραλίες, ψαγμένες ταβέρνες και γραφικές βόλτες στην πανέμορφη και αρχοντική Σύρο.
Δέκα «μυστικά» στην αρχοντική Σύρο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πρωτεύουσα των Κυκλάδων, φυσικό λιμάνι, πέρασμα πολιτισμών, μοναδικής ομορφιάς χώρα, με έντονο το θρησκευτικό στοιχείο. Η Σύρος συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τα νησιά για ένα (ή και περισσότερα) weekends προσφέροντας απλόχερα τα βασικά συστατικά ενός καλοκαιρινού προορισμού: γραφικές βόλτες σε σοκάκια, νόστιμη κουζίνα, μέρη μοναδικής ομορφιάς και καλές παραλίες.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα must πράγματα, «μυστικά» και μη, που οφείλετε να κάνετε αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε σύντομα την… αρχοντιά της.

* Το νησί δε φημίζεται για τις παραλίες του, όμως αν θέλετε πραγματικά να ανακαλύψετε ξεχωριστά νερά, τότε στην βόρεια πλευρά της Σύρου η εικόνα θα σας αποζημιώσει. Κατευθυνθείτε προς το Κίνι, από όπου το σκάφος Perla εκτελεί καθημερινά δρομολόγια βάζοντας πλώρη για τις πανέμορφες παραλίες Γράμματα, Λία και Γριά Σπηλιά. Τα Γράμματα βρίσκονται δίπλα στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είναι στην ουσία χαραγμένες επιγραφές- προσευχές σε βράχια από τα Ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια από ναυαγούς που βρήκαν καταφύγιο στον κόλπο. Η Λία και η Γριά Σπηλιά διαθέτουν σκιά και – αν είστε λάτρεις του σπορ- ενδείκνυνται για ελεύθερο κάμπινγκ. Το κόστος για να τις επισκεφθείτε ανέρχεται στα 15€ μετ’ επιστροφής.


* Εξίσου ιδιαίτερα και απομονωμένα, με όμορφα νερά και απουσία οργάνωσης είναι τα Κόκκινα. Οι κόκκινοι βράχοι περιτριγυρίζουν την αμμουδερή και βοτσαλωτή παραλία και της δίνουν το όνομά της, φτιάχνοντας ταυτόχρονα ένα ειδυλλιακό σκηνικό. Θα την βρείτε περί το 1,5 χιλιόμετρο βορειότερα του Φοίνικα.

Φώτο: Apoziki2

* Ένα από τα κορυφαία ηλιοβασιλέματα στις Κυκλάδες θα το ανακαλύψετε συνοδεία ντόπιας κουζίνας στο ταβερνάκι «Πλακόστρωτο», το οποίο βρίσκεται… σκαρφαλωμένο στο βουνό Μύτακας, περί τα 20 λεπτά από την Άνω Σύρο. Η θέα από τα τραπέζια του είναι εκπληκτική, το σέρβις φιλικό και φιλόξενο και το φαγητό εξαιρετικό σε νορμάλ τιμές. Must εδώ, πέρα από τα μαγειρευτά της ημέρας, η φοβερή μελιτζανοσαλάτα και το λαχταριστό χοιρινό με θυμάρι. Καλό θα ήταν να το επισκεφθείτε πριν το ηλιοβασίλεμα, γιατί το βράδυ το μόνο που θα έχετε σαν θέα είναι το απόλυτο σκοτάδι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20€ ανά άτομο με κρασί.


* Η Άνω Σύρος είναι πρακτικά η «Ακρόπολη» του νησιού, αλλά και το προπύργιο της παράδοσης της Σύρου. Στενά δαιδαλώδη σοκάκια, παραδοσιακά κατάλευκα σπίτια με πεζούλια, τα οποία είναι συνήθως κατειλημμένα από παρέες, γραφικά ταβερνάκια, καμάρες και βασιλικοί πάνω από το δρόμο είναι το σκηνικό που συναντάτε εάν σκαρφαλώσετε τα 1.000 σκαλοπάτια για να ανεβείτε στη κορυφή του λόφου. H δε θέα από το λόφο της Άνω Σύρου στο λιμάνι του νησιού είναι καταπληκτική. Σημειώστε επίσης ότι στα σοκάκια της, θα σας κρατήσουν συντροφιά… μικροί ξεναγοί – πιτσιρίκια από τα σχολεία τα οποία αναλαμβάνουν εθελοντικά αυτόν τον ρόλο – οι οποίοι αναλαμβάνουν να μοιραστούν μαζί σας όλα τα μυστικά της περιοχής.

Φώτο: Blaz Purnat

* Η Ντελαγράτσια, (από το ιταλικό bella grecia) η οποία μνημονεύεται στη Φραγκοσυριανή του Μάρκου, είναι σημείο αναφοράς ακόμα και σήμερα για τους κατοίκους της Σύρου, αλλά και για εμάς τους επισκέπτες που ανακαλύπτουμε σε αυτήν εικόνες μοναδικές. Η Ποσειδωνία, όπως λέγεται, υπήρξε τόπος παραθερισμού για τους αριστοκράτες της εποχής και είναι σπαρμένη με εντυπωσιακές επαύλεις και νεοκλασικά σπίτια, με κόκκινους πύργους, ιδιόμορφες στέγες και ολάνθιστες βεράντες. Από εδώ θα πάτε για βουτιές μετά τη βόλτα στις Αγκαθωτές, οργανωμένη παραλία με άμμο, ή στον Κόμητο επίσης αμμουδερή.


* Γραφικών οικισμών συνέχεια με τα ξακουστά Βαπόρια, συνοικία αποτελούμενη από καπετανόσπιτα, σπίτια δηλαδή εύπορων προσφύγων, τα οποία φτάνουν μέχρι το κύμα και φτιάχνουν ένα κουκλίστικο σκηνικό ιδανικό για χάζι. Πάνω ακριβώς από τη συνοικία, το… άγρυπνο βλέμμα του Αγίου Νικολάου με τον χαρακτηριστικό μπλε τρούλο προσθέτει έξτρα χρώμα στη μοναδική αυτή παλέτα, ενώ στην «παραλία» ακριβώς από κάτω η θέα στα καράβια που έρχονται και φεύγουν είναι όμορφη για άραγμα και φιλοξενεί ένα εξίσου όμορφο beach bar, τα Αστέρια. Ό,τι πρέπει για καφεδάκι/ποτάκι σε ρομαντικό background.

Φώτο:mygreecetravelblog

* Η Huffington Post το μνημόνευσε ως ένα από τα ομορφότερα του κόσμου, και πολύ καλά έκανε. Ο λόγος για το μινιόν εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου στον Γαλησσά, το οποίο είναι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε μια σπηλιά, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Μπορείτε να το επισκεφτείτε ακολουθώντας ένα μονοπάτι περίπου 15 λεπτών από την κεντρική παραλία του οικισμού ή από την θάλασσα με βάρκα.

Φώτο: Yiannis Vacondios

* Σας έπιασαν λιγούρες; Κορυφαία διεύθυνση για παγωτό στο νησί – και όχι μόνο – το Daidadi. Δημιούργημα του καθαρόαιμου Ιταλού Ντανιέλε, ο οποίος εγκαστάθηκε μόνιμα πριν από αρκετά χρόνια στο νησί, αυτό το παγωτατζίδικο κοντράρει εύκολα εκείνα της Αθήνας, χρησιμοποιεί αποκλειστικά συριανό γάλα, και φτιάχνει αριστουργήματα όπως space cookie, wild cherry, Nutella, κουβανέζικη σοκολάτα και πολλά ακόμα.


* Δύσκολα θα βρεις ικανοποιητικό κοκτέιλ σε νησί, όμως η Σύρος μπορεί να περηφανεύεται για αυτό. Το Baba Bar, μια τρύπα σε ένα στενό μια ανάσα από την παραλία της Ερμούπολης έχει τα ωραιότερα κοκτέιλ του νησιού (και των Κυκλάδων), σε νορμάλ τιμές, τα οποία σερβίρει τόσο στον μικρό εσωτερικό του χώρο, ντυμένο με λευκές και λάιμ αποχρώσεις όσο και στα τραπεζάκια που απλώνει έξω. Εδώ θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε το… ντόπιο Λουκούμι με βότκα, λικέρ τριαντάφυλλο και ροδοπέταλα, την Καϊπιρόσκα με passion fruit και το καυτερό Pepino caliente.


* Αν είστε φαν της φωτογραφίας, τότε ο παραλιακός δρόμος από Αζόλιμνο προς Φάμπρικα ενδείκνυται για να απαθανατίσετε την εκπληκτική θέα Τήνου και Μυκόνου, ενώ εξίσου όμορφα… κλικς θα σας προσφέρει ο έναστρος ουρανός (και ο Milky Way) από τα χωριά Μύτακας και Σαν Μιχάλη.

Φώτο: Yiannis Vacondios
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v