Πάρνωνας: Τα καλύτερα σε ένα «άγνωστο» βουνό

Τα πιο ειδυλλιακά μονοπάτια, τα ομορφότερα χωριά και οι κορυφαίες επιλογές διαμονής στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα.
Πάρνωνας: Τα καλύτερα σε ένα «άγνωστο» βουνό
της Ηρώς Κουνάδη

Χωριουδάκια σταματημένα στον χρόνο, στα οποία καταλήγουν χωματόδρομοι που περνούν κάτω από φουντωτά καστανοδάση. Μονοπάτια που ελίσσονται στις καταπράσινες πλαγιές του. Παραδοσιακά καφενεία που ψήνουν τον ελληνικό στη χόβολη και μαγέρικα που πλημμυρίζουν μυρωδιές τις πετρόχτιστες πλατείες γύρω τους. Κουκλίστικοι ξενώνες που φιλοδοξούν, και σε αρκετές περιπτώσεις καταφέρνουν, να φέρουν τον κόσμο σε αυτό το ανεξερεύνητο κομμάτι της ορεινής Λακωνίας: Στο βουνό απέναντι από τον Ταΰγετο.

Αυτός είναι ο Πάρνωνας. Ανεξερεύνητος και αυθεντικός, πανέμορφος και up-and-coming, όπως θα το έθεταν τα hip ταξιδιωτικά περιοδικά αν τον είχαν ανακαλύψει. Μια εκδρομή στις βουνοπλαγιές του υπόσχεται συγκινήσεις που δεν περιορίζονται στα καρτποσταλικά τοπία (έχει και απ’ αυτά) αλλά περιλαμβάνουν και ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου –σε μια εποχή όπου η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν είχε φέρει ακόμα σουβενίρ και rooms to let στις πλατείες των ορεινών χωριών, και στα καφενεία πήγαινες για να πιάσεις κουβέντα, όχι για να κάνεις check in. Μιλώντας για check in, ελάτε προετοιμασμένοι ότι εδώ το σήμα των κινητών, όπως και η άσφαλτος, δεν φτάνουν ακόμα παντού.

Μικρός οδηγός για να οργανώσετε την εκδρομή σας

Καθότι οι αποστάσεις στο βουνό είναι μεγάλες, και δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να «στριμώξετε» κάθε χωριό και κάθε μονοπάτι στο πρώτο σας Σαββατοκύριακο στον Πάρνωνα, ξεκινάτε διαλέγοντας τη βάση σας, ανάμεσα στα τρία μεγαλύτερα χωριά του:

- Ο Κοσμάς (φωτό, επάνω) είναι το λεγόμενο «μπαλκόνι της Κυνουρίας» εύκολα προσβάσιμος από το Λεωνίδιο. Είναι επίσης ένα από τα ομορφότερα χωριά του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, με τα κεραμίδια των κόκκινων σπιτιών του να ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε έλατα, καστανιές και καρυδιές. Είναι ιδανική βάση για τους λάτρεις των road trips, οι οποίοι θα ενθουσιαστούν με την κυκλική διαδρομή που περνά από τα λιλιπούτεια χωριά Παλαιοχώρι, Άγιο Βασίλη και Πλατανάκι, κάνοντας διαρκώς ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε πυκνά ελατοδάση.
Διαβάστε περισσότερα – Πάρνωνας: Στα μονοπάτια της Αρκαδίας


- Τα Τσίντζινα, γνωστά και ως Πολύδροσο, είναι άλλο ένα κουκλίστικο ορεινό χωριό, ευκολότερα προσβάσιμο από την Εθνική Οδό Τρίπολης-Σπάρτης. Αποτελούν ιδανική βάση για τους λάτρεις της πεζοπορίας, καθώς βρίσκονται στην καρδιά εννέα διαφορετικών μονοπατιών διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που αποκλείεται να σας αφήσουν ασυγκίνητους. Εδώ θα μείνετε σε έναν από τους ωραιότερους ξενώνες του Πάρνωνα, στο ξακουστό Πρυτανείο.
Διαβάστε περισσότερα – Τσίντζινα: Ανακαλύπτοντας το «σταυροδρόμι» του Πάρνωνα 


- Η πανέμορφη Καστάνιτσα είναι κρυμμένη από τα βλέμματα, στο βάθος των φαραγγιών του Πάρνωνα, σκαρφαλωμένη σε μια από τις πιο απότομες πλαγιές του. Είναι η τέλεια βάση για ρομαντικά weekends για δύο, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Έχει, φυσικά, κι εδώ μοναδικές ευκαιρίες για πεζοπορία, στα μονοπάτια που την ενώνουν με τον επίσης πανέμορφο Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, αλλά και με την κορυφή του Πάρνωνα.
Διαβάστε περισσότερα - Χωριά Πάρνωνα: On the road αποδράσεις για λίγους

Best of… μονοπάτια και μικρότερα χωριά στον Πάρνωνα

Αφού επιλέξετε την βάση σας, σημειώστε και μερικά από τα υπόλοιπα «οπωσδήποτε» του Πάρνωνα.

- Το καστανοδάσος του Κοσμά ντύνεται αυτήν την εποχή με τα πιο ειδυλλιακά φθινοπωρινά του χρώματα, και μας προσκαλεί για φυσιολατρικές βόλτες. Λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό, το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας ξεπροβάλει ολόλευκο σε μια απότομη στροφή, λαξευμένο ανάμεσα σε επιβλητικά κατακόκκινα βράχια.

- Ο Άγιος Βασίλης είναι ένα από τα ομορφότερα μικρότερα χωριά του Πάρνωνα, με την τεράστια πλατεία του να στολίζεται από αιωνόβια πλατάνια και μαρμάρινες κρήνες με κεφάλια λιονταριών. Στα πέτρινα σοκάκια του κρύβει εντυπωσιακά αρχοντικά, ενώ η πανοραμική του θέα στις καταπράσινες βουνοπλαγιές που το περιστοιχίζουν είναι ένα ακόμα από τα δυνατά χαρτιά του.

- Μιλώντας για μικρά Παρνωνο-χωριουδάκια, η Σίταινα είναι ένα ακόμα από αυτά που αξίζει να εντάξετε στις διαδρομές σας. Από εδώ ξεκινούν άριστα σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπως το αγαπημένο των ορειβατών που ανηφορίζει προς την Μεγάλη Τούρλα, την δυσθεώρητη κορυφή του Πάρνωνα στα 1.934 μέτρα.

- Το μεγάλο μυστικό του Πάρνωνα είναι το δάσος των μοναδικό στη Ευρώπη δάσος των δενδρόκεδρων (ή γιουνίπερων, αν το προτιμάτε με την επιστημονική του ονομασία). Ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000, το δάσος των «δέντρων», όπως τα αποκαλούν απλά οι ντόπιοι, απλώνεται σε μια έκταση που ξεπερνά τα 740 στρέμματα. Ευκολότερη είναι η πρόσβαση εδώ από την Μονή της Μαλεβής, κοντά στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου.

- Αν είναι να περπατήσετε ένα μόνο μονοπάτι την πρώτη φορά που θα βρεθείτε στον Πάρνωνα, αυτό θα είναι το μονοπάτι που ξεκινά από τα Τσίντζινα, καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό, ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος. Η συνολική απόσταση ξεπερνά τα 7 χιλιόμετρα, αλλά η διαδρομή είναι εύκολη και θα χρειαστείτε περί τις 2,5 ώρες για να τη διασχίσετε. Περισσότερα για τα μονοπάτια του Πάρνωνα, χάρτες και διαδρομές, θα βρείτε εδώ.

Πού θα μείνετε: Διαμονή στον Πάρνωνα

Ξενώνας Ουρανογείτων, στον Κοσμά: Κουκλίστικα δωμάτια, κάποια εκ των οποίων με τζάκι, και μπαλκονάκια που αγναντεύουν τις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα και τα γαλάζια νερά του Αργολικού κόλπου πίσω τους. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ για το δίκλινο δωμάτιο με πρωινό.

Πρυτανείο, στα Τσίντζινα: Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα πατώματα και ταβάνια, χουχουλιαστές σοφίτες, τζάκι και σπιτικό πρωινό είναι τα δυνατά χαρτιά του δημοφιλέστερου ίσως ξενώνα του Πάρνωνα. Εδώ οργανώνονται τακτικά και πεζοπορίες και εξορμήσεις με 4x4 για φιλοξενούμενους και… εξωσχολικούς. Οι τιμές ξεκινούν από 55€ για το δίκλινο με πρωινό.

Ξενώνας της Άννας, στον Πλάτανο: Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια με ξύλινα μπαλκονάκια που αγναντεύουν τα τρεχούμενα νερά του χωριού, σε έναν οικογενειακό ξενώνα με εξαιρετική τοπική κουζίνα και σπιτικό πρωινό. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ για το δίκλινο με πρωινό.

Λιθόχτιστα, στον Κοσμά: Ρομαντικές, πετρόχτιστες βίλες με τζάκι, κρεβάτια Coco-Mat, και μπαλκόνια που αγναντεύουν το ειδυλλιακό τοπίο γύρω τους. Διαθέτουν δικό τους κουζινάκι, και όλες τις λιχουδιές που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε το δικό σας πρωινό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 90€ για τη βίλα δύο ατόμων. Κρατήσεις πραγματοποιούνται και μέσω του Booking, από εδώ.

Ξενώνας Αντωνίου (τηλ.: 27550 52255, 6979003530), στην Καστάνιτσα: Πέντε δωμάτια, το καθένα διακοσμημένο με το δικό του, ξεχωριστό στιλ στεγάζονται σε ένα πέτρινο αρχοντόσπιτο στην καρδιά του χωριού. Το πρωινό σερβίρεται στο σαλόνι πλάι στο αναμμένο τζάκι, ή ακόμα καλύτερα στο δωμάτιό σας, και περιλαμβάνει τοπικές λιχουδιές. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο με πρωινό.

Πού θα φάτε: Τα καλύτερα ταβερνάκια στον Πάρνωνα

Ναύαρχος, στον Κοσμά
: Σερβίρει εξαιρετικά μαγειρευτά (μην χάσετε τα ρεβίθια, το κοκκινιστό μοσχαράκι και το λεμονάτο χοιρινό) στην πλατεία του χωριού.

Έλατος, στον Κοσμά: Καλοψημένα ντόπια κρέατα στη σχάρα και τη σούβλα (hit του μενού το αρνάκι) και νοστιμότατες γκόγκες, ήτοι χειροποίητα ζυμαρικά με φρέσκο βούτυρο και τυρί.

Ξενώνας της Άννας, στον Πλάτανο: Στο ταβερνάκι στο ισόγειο του ξενώνα θα δοκιμάσετε σπιτικές ομελέτες με λουκάνικο, γίδα βραστή και ζουμερά κρέατα στη σχάρα.

Στολίδι, στην Καστάνιτσα: Τοπικές σπεσιαλιτέ να-γλείφεις-τα-δάχτυλά-σου, όπως χοιρινό με κάστανο, αρνάκι κοκκινιστό, και ρεβίθια με κάστανο. Ναι, έχουν αδυναμία στο κάστανο –θα φταίνε όλα αυτά τα καστανοδάση γύρω τους.

Πρυτανείο, στα Τσίντζινα: Σπιτική κουζίνα με ολόφρεσκες τοπικές πρώτες ύλες (αρνάκι με φρέσκια ρίγανη, τραχανάς με μπουκίτσες χοιρινό, ελιές και πορτοκαλλόφυλλα) και χειροποίητο παγωτό για επιδόρπιο.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v