Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βέρμιου

Δύο χιονοδρομικά σε απόσταση αναπνοής, ένα απέραντο πάρκο, έντονο οινοτουριστικό ενδιαφέρον, μια πανέμορφη πόλη. Ανακαλύπτουμε την διακριτική γοητεία της Νάουσας.
Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βέρμιου
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ανέκαθεν εμάς εδώ στο In2life μας ιντριγκάρουν οι προορισμοί που δεν προσφέρουν μόνο «φύση» ή μόνο «ιστορία» ή μόνο «όμορφες βόλτες», αλλά συνδυάζουν λίγο από όλα και, εν τέλει, συμφέρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης – ελβετικού σουγιά επιλογών είναι, μεταξύ άλλων, η πανέμορφη Νάουσα.

Εδώ και χιονοδρομία θα χορτάσετε χάρη στα δύο χιονοδρομικά που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, και βόλτες στην φύση θα κάνετε υπό το άγρυπνο βλέμμα του όρους Βέρμιου, και αρχαιολογικούς χώρους θα δείτε και ξακουστά κρασιά θα δοκιμάσετε στα διάσπαρτα ιστορικά οινοποιεία της περιοχής. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για τις χειμερινές σας εξορμήσεις;

Γνωριμία με την πόλη

Φωτό: Kostas_Dinas-Flickr
Στην Νάουσα τα παραδοσιακά σπίτια της κλασικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτίρια, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αρχιτεκτονικού αλλά και λαογραφικού αξιοθέατου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον ξακουστό Πύργο του Ρολογιού. 
 
Highlight της πόλης βέβαια, δεν είναι άλλο από το περίφημο «Μπαλκόνι» της, ένα τεράστιο πάρκο έκτασης 30 περίπου στρεμμάτων, με εκπληκτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας, έναν περιποιημένο ανθόκηπο και μία μεγάλη λίμνη με ψάρια και πάπιες.

Φωτό: Panos Stathopoulos-Flickr
Περιμετρικά της Νάουσας, το ιστορικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σχολή του Αριστοτέλη, την τοποθεσία που περί τα μέσα του 4ου π.χ. αιώνα στέγασε την Σχολή όπου ο Αριστοτέλης δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο και στο χωριό Κοπανό, στην περιοχή της αρχαίας Μίεζας, όπου βρίσκεται το αρχαίο ομώνυμο θέατρο.

Το πάρκο των φυσιολατρών

Εξήντα στρέμματα πανέμορφης, καταπράσινης γης που βρέχονται κατά μήκος τους από τον ιστορικό ποταμό της Αράπιτσας, ο οποίος συχνά σχηματίζει λιμνούλες μέσα στις οποίες φιλοξενούνται πέστροφες, πάπιες και χήνες. Πρόκειται για το άλσος του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι γεμάτο υπεραιωνόβια πλατάνια, φλαμουριές και βελανιδιές και όλα αυτά υπό την σκιά του επιβλητικού Βέρμιου. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για φυσιολατρική βόλτα;

Φωτό: Kostas Lepen-Flickr
Χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, το πάρκο αυτό, το οποίο απέχει λίγα μόνο λεπτά από το κέντρο της Νάουσας, αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο, καθώς πέρα από ασύγκριτη φυσική ομορφιά έχει να προσφέρει και αξιόλογες εγκαταστάσεις που συμβάλλουν στην αναψυχή του επισκέπτη (γήπεδα, παιδική χαρά, λίμνη για ψάρεμα, εστιατόρια κτλ.)

Ξεχωρίζει αδιαμφισβήτητα το εκτροφείο θηραμάτων, στο εσωτερικό του πάρκου, όπου θα δείτε κάθε είδους φασιανό (συρματικό, χρυσό, αργυρό), φραγκόκοτες, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και ελάφια, αν είστε τυχεροί και τα πετύχετε το απόγευμα που κατεβαίνουν από το βουνό για να βρουν τροφή στις εγκαταστάσεις του εκτροφείου, καθώς αυτά δεν βρίσκονται σε κλουβιά παρά ελεύθερα στις παρυφές του Βέρμιου.

Σλάλομ… επί δύο

Φωτό: Ant Del - Flickr
Με δύο χιονοδρομικά κέντρα σε αρκετά κοντινή απόσταση, η Νάουσα μονοπωλεί το ενδιαφέρoν και των φαν της χιονοδρομίας. Το «3-5 Πηγάδια» βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Βέρμιου, σε υψόμετρο από 1.430 έως 2.005μ., και απέχει 17χλμ. από τη Νάουσα. Διαθέτει 13 πίστες κάθε βαθμού δυσκολίας, έξι αναβατήρες και εναέρια διπλή καρέκλα, καθώς και εστιατόριο, σαλέ, μπαρ και ξενοδοχείο. Τα συστήματα τεχνητής χιονόπτωσης που διαθέτει εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα χιονιού τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 16€ τα Σαββατοκύριακα, και 12€ τις καθημερινές. Άλλα 15€ θα χρειαστείτε για την ενοικίαση εξοπλισμού.

Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου τώρα, αποτελεί το πρώτο οργανωμένο χιονοδρομικό της χώρας, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.530μ. και απέχει από τη Νάουσα είκοσι χιλιόμετρα μέσω της Εγνατίας Οδού. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται έντεκα σύγχρονοι αναβατήρες, 19 πίστες κάθε δυσκολίας, ακόμα και για αρχάριους, καθώς και μία μεγάλη έκταση για τροχόσπιτα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν σταθμεύσει μόνιμα εκεί, για τους «τροχοσπιτάδες» που αγαπούν την ορεινή ομορφιά. Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 10€ και μπορείτε να το βγάλετε και online.

Φωτό: Martin Henrik-Flickr

«Μεθυστικές» εξορμήσεις

Πόλη κατεξοχήν οινοποιητική, η Νάουσα «βγάζει» την δημοφιλή ποικιλία του Ξινόμαυρου, η οποία ανήκει από το 1971 στην κατηγορία των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητος. Αν λοιπόν θέλετε να γνωρίσετε την οινική πλευρά της πόλης, ο ιδανικός τρόπος για να το καταφέρετε είναι μέσα από την επίσκεψη σε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής.

Πρώτη στάση, το Οινοποιείο Δαλαμάρα. Βρίσκεται στην είσοδο για τη Νάουσα, και συγκεκριμένα στο 1ο χιλιόμετρο της οδού Νάουσας-Βέροιας. Ο όμορφος και ζεστός χώρος του είναι ιδιαίτερα φιλόξενος, αλλά και πολύ λειτουργικός για τον επισκέπτη. Διαθέτει μουσειακό χώρο με εκθέματα από την οινική ιστορία της οικογένειας - που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την οινική ιστορία της Νάουσας - χώρο γευσιγνωσίας/δοκιμής, καθώς και μία μεγάλη τραπεζαρία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Εξίσου ξακουστό οινοποιείο της περιοχής είναι το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Βρίσκεται στο στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας (η εταιρεία έχει κι άλλο ένα Κτήμα, στο Αμύνταιο και αποτελεί το «ορμητήριο» μερικών από τις πιο επιτυχημένες ετικέτες της Κυρ-Γιάννη που βασίζονται στο Ξινόμαυρο, όπως είναι η κλασική Ράμνιστα, το Γιαννακοχώρι, οι Δύο Ελιές και η Διάπορος. Το Κτήμα διαθέτει 500 στρέμματα επιλεγμένων αμπελώνων, μεταξύ των οποίων και το αμπέλι Ξινόμαυρου που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο της περιοχής (280 μέτρα).

Πέρα από την κλασική ξενάγηση στους χώρους της οινοποίησης και στην κάβα, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιούνται στο οινοποιείο, όπως η μονάδα για την διαλογή του σταφυλιού «ρόγα-ρόγα», οι ξύλινοι οινοποιητές, καθώς και οι δεξαμενές οινοποίησης στις οποίες ο μούστος ανακατεύεται με τη μέθοδο του pigeage. Περισσότερα για το κτήμα εδώ.

Τοπική γευσιγνωσία
Στο Πάρκο του Αγίου Νικολάου, βρίσκονται κάποιες ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκια πέστροφα, η σπεσιαλιτέ της περιοχής, όπως το «Νησάκι» (τηλ. 23320 28147) και τα «Γεράνια» (τηλ. 23320 25174), αλλά και το δημοφιλές, πιο πολυτελές, εστιατόριο «Ζαρκάδι» του ξενοδοχείου «Βέρμιο» (τηλ. 23320 29311), με την συμπαθητική τοπική κουζίνα και την εκπληκτική τοποθεσία δίπλα στο ποτάμι. Μέσα στη Νάουσα, τα «Οινομαγειρέματα» (τηλ. 23320 23576) στην αρχή της Βενιζέλου και η «Σπονδή» (τηλ. 23320 22233) διαθέτουν νοστιμότατες ντόπιες γεύσεις.

Αν τώρα σας… γυάλισε κάποιο από τα τοπικά προϊόντα της περιοχής και θέλετε να το πάρετε «πακέτο» για το σπίτι, τότε οφείλετε να κάνετε μια επίσκεψη στο μαγαζάκι «Συνταγή της Γιαγιάς» για προμήθειες. 

Που να μείνετε
Στο Hotel Vermion μία ανάσα από το Πάρκο του Αγίου Νικολάου (70€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στο αριστοκρατικά μοντέρνο Dellagio, ό,τι πιο κεντρικό μπορείτε να επιλέξετε για διαμονή μέσα στη Νάουσα (50€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στον ξενώνα Πλειάδες, λίγο έξω από τη Νάουσα στον οικισμό του Αγ. Παύλου (60€ για ένα δίκλινο).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v