Λονδίνο: Τα best of της βρετανικής πρωτεύουσας

Τα αξιοθέατα, οι βόλτες, τα φθηνότερα εισιτήρια και τα highlights της πάντα ελκυστικής βρετανικής πρωτεύουσας: London’s calling!
Λονδίνο: Τα best of της βρετανικής πρωτεύουσας
του Γιώργου Κόκουβα

Το Λονδίνο του θεάτρου και των τεχνών. Το Λονδίνο των πλατειών και των γεφυρών. Το Λονδίνο της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, του shopping και της νυχτερινής ζωής. Το Λονδίνο των 230 γλωσσών, της Ιστορίας και της αξιοθαύμαστης πολυσυλλεκτικότητας. Η βρετανική πρωτεύουσα έχει πολλά πρόσωπα – γι’ αυτό ακριβώς είναι τόσο γοητευτική. Ιδιαίτερα για τους «πρωτάρηδες» της πόλης, αυτούς που για πρώτη φορά αποβιβάζονται σε αγγλικό έδαφος και βρίσκονται μπροστά στο χαώδες καλειδοσκόπιο του «κέντρου της Ευρώπης» - αν όχι του κόσμου.

Για αυτούς τους «αρχάριους» λονδρέζους, επιχειρούμε μία μεστή αναγνωριστική βόλτα στις πιο ενδιαφέρουσες γωνιές και γειτονιές της πόλης, μέσα από 10 στάσεις γεμάτες περιπάτους σε δρόμους όπου τα αυτοκίνητα πηγαίνουν ανάποδα, γεμάτες Ιστορία και πολιτισμό στα καλύτερα μουσεία της Γηραιάς Ηπείρου, πινακίδες «mind the gap» και μαυροσκούφηδες έξω από παλάτια, και γέφυρες που ατενίζουν τον Τάμεση και το λονδρέζικο «μωσαϊκό». Shall we?



*Τα SOS αξιοθέατα
Στην καρδιά της πόλης, στις όχθες του Τάμεση, παρατάσσονται τα πιο γνωστά αξιοθέατα από τα οποία ξεκινούν συνήθως οι λονδρέζικες βόλτες. Θα περάσετε κάτω από το Big Ben, θα μπείτε στο Αββαείο του Westminster και στον Καθερδικό Ναό του St. Paul, θα προχωρήσετε μέχρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου πλήθη τουριστών συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την αλλαγή της φρουράς – για όσους μισούν τα τουριστικά κλισέ, οι τεράστιοι κήποι γύρω από το παλάτι θα τους δώσουν ευκαιρία για πράσινους περιπάτους παρέα με σκίουρους που τριγυρνούν απτόητοι από την ανθρώπινη παρουσία.



Προχωρώντας ανατολικά κατά μήκος του Τάμεση, θα συναντήσετε το London Eye, που δεν σας το συνιστούμε καθώς εκτός από ακριβή, η «ρόδα» δεν προσφέρει παρά στιγμιαία πανοραμική θέα που μπορείτε να δείτε και από αλλού. Προτιμήστε να εξερευνήσετε τις γέφυρες του Τάμεση τριγύρω της: Οι γέφυρες του Westminster και του Waterloo κρύβουν υπαίθριες αγορές στις άκρες τους, η φουτουριστική Millennium Bridge ανήκει αποκλειστικά στους πεζούς, η London Bridge είναι από μόνη της αξιοθέατο χάρη στην «παραμυθένια» προσωπικότητά της, ενώ η Tower Bridge οδηγεί στο Tower of London, το μυθικό Κάστρο της Βασίλισσας που χρονολογείται από το 1066.

*Οι πλατείες και τα πάρκα
Τα πλακόστρωτα και οι πράσινες οάσεις του Λονδίνου διεκδικούν σημαντικό μερίδιο του χρόνου σας. Να μερικές ιδέες για να τον «σπαταλήσετε»:

-Στην Leicester Square θα χορτάσετε μπύρα στις τοπικές pubs και θα περπατήσετε στο λονδρέζικο Hall of Fame, με τα αποτυπώματα των stars έξω από τα όλα τα διεθνή κινηματογραφικά venues, που εκπροσωπούνται σε αυτή την πλατεία.
-Στην Trafalgar Square θα ξεκουραστείτε μετά από την περιήγηση στην National Gallery, θα θαυμάσετε την στήλη του Νέλσονα με τα περίφημα λιοντάρια που τον «προστατεύουν» και τα εντυπωσιακά σιντριβάνια που φωτίζουν την πλατεία το βράδυ.
-Στο Piccadilly Circus, θα ακολουθήσετε το μεγάλο α-λα-Times-Square ηλεκτρονικό ταμπλό και θα φτάσετε στο Oxford Circus, από όπου ξεκινά ο διασημότερος ευρωπαϊκός εμπορικός δρόμος, με μερικά από τα πιο ονομαστά εμπορικά κέντρα παγκοσμίως.
-Στα (οκτώ) Βασιλικά Πάρκα του Λονδίνου, που καλύπτουν τεράστια έκταση με πράσινο, θα απολαύσετε τις μικρές αλλά απολαυστικές δόσεις ηλιοφάνειας του αγγλικού ουρανού, θα αράξετε στις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και θα απολαύσετε την ιεροτελεστία των εγγλέζων που συγκεντρώνονται γύρω από «κήρυκες» και δημόσιους ρήτορες, οι οποίοι συνεχίζουν αυτό που θα συναντούσε κανείς στην… κλασική Εκκλησία του Δήμου. Στα Royal Parks περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα Green Park, St. James Park, Hyde Park, Kensington Gardens, Regent’s Park και Greenwich Park.



*Τα θέατρα
Η θεατρική σκηνή του Λονδίνου είναι παγκοσμίως γνωστή για την ποιότητα και το υπερθέαμα των παραγωγών της. Ιδιαίτερα ονομαστά είναι τα musicals που ανεβαίνουν στις σκηνές του West και του off-West End – αυτή την περίοδο για παράδειγμα μπορεί κανείς να απολαύσει κάποια από τις διαχρονικές επιτυχίες όπως τα “We will rock you”, “Matilda”, “Thriller live”, “The Lion King”, “Phantom of the Opera” και “Billy Elliot”. Μάθετε περισσότερα για την θεατρική σκηνή της πόλης εδώ



*Τα Μουσεία και οι χώροι τέχνης
-British Museum: Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας περικλείει σημαντικότατα ευρήματα από κάθε γνωστό και άγνωστο πολιτισμό της ανθρωπότητας, από κάθε ήπειρο του κόσμου, και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα, εκείνα που στο Μουσείο της Ακρόπολης βλέπουμε στις γύψινες απομιμήσεις τους, πλάι στα αυθεντικά.
-National Gallery: Η αρχαιοελληνικότατη Εθνική Πινακοθήκη της Αγγλίας στην Trafalgar Square φιλοξενεί περίπου 2.300 πίνακες εκπροσώπων της δυτικής ζωγραφικής τέχνης, με δείγματα από το 1250 ως το 1900. Τα διασημότερα εκθέματά της είναι τα περίφημα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ, η «Αφροδίτη και ο Άρης» του Μποτιτσέλι αλλά και έργα των Τέρνερ, Μονέ, Σεζάν και Ρενουάρ.
-Tate Modern: Στην άκρη της Millennium Bridge, η εντυπωσιακή Tate αγκαλιάζει την μοντέρνα τέχνη με περιοδικές εκθέσεις «αιχμής» - αυτή την περίοδο θα πετύχετε έκθεση του Paul Klee. 
-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας: Τα παιδιά θα αγαπήσουν ιδιαίτερα το μεγαλοπρεπές κτίριο του Natural History Museum, καθώς επιφυλάσσει εκπλήξεις από την είσοδο κιόλας, όπου τους επισκέπτες καλωσορίζει ο τεράστιος σκελετός ενός δεινόσαυρου, αλλά και μία μπλε φάλαινα. Φυσικά, ακολουθούν ακόμη περισσότερα «δείγματα» από την ζωή στον πλανήτη στα… ενδότερα.
-Shakespeare’s Globe: Το ελισαβετιανό Λονδίνο ζει ακόμη στο σφαιρικό αυτό κτίριο, που ανακατασκευάστηκε εκεί όπου ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ανέβαζε τις περίφημες παραστάσεις του. Ο χώρος είναι επισκέψιμος και πραγματοποιούνται ξεναγήσεις ανά μισή ώρα.
-Madame Tussauds: Η… μητέρα όλων των μουσείων κέρινων ομοιωμάτων βρίσκεται εδώ και σας δίνει την δυνατότητα να ποζάρετε με φιγούρες, από τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ μέχρι την Lady Gaga και από το πριγκιπικό ζευγάρι της Αγγλίας μέχρι τον Usain Bolt και τον Brad Pitt.



*Οι λονδρέζικες γειτονιές
Προχωρώντας εκτός των ορίων του κέντρου, τα πρόσωπα της πόλης συνεχώς αλλάζουν. Εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και μουσικές θα αρχίσετε να συλλέγετε από την υπαίθρια αγορά του Borough, ένα παζάρι με έθνικ προϊόντα και ατμόσφαιρα. Ξεμακραίνοντας προς το West End, θα βρεθείτε στην καρδιά της πολιτιστικής ζωής της πόλης, ανάμεσα σε δεκάδες θέατρα και κινηματογράφους, ενώ στην άκρη του West End, το Covent Garden – ήτοι η γειτονιά της Βασιλικής Όπερας, σας περιμένει για περιπάτους και shopping therapy και το Soho για ποτό σε hip μπαράκια.

Εκτός των στενών ορίων της πόλης, αξίζει να «εκδράμετε» μέχρι το Notting Hill με τα vintage μαγαζάκια στο Portobello Market και τις μποέμ γειτονιές, ενώ προς την αντίθετη κατεύθυνση της πόλης, το Greenwich Park περιλαμβάνει το μεγάλο Αστεροσκοπείο του Λονδίνου, καθώς και το σημείο από όπου περνάει ο περίφημος ομώνυμος μεσημβρινός, από τον οποίο ξεκινά ο διαχωρισμός του πλανήτη σε «ζώνες» ώρας. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ο καταπράσινος περίβολος με την απεριόριστο θέα στη φύση, ελάχιστα χιλιόμετρα από το κέντρο του Λονδίνου.



*Τα εστιατόρια
Όλες οι κουζίνες του κόσμου συναγωνίζονται για να κερδίσουν μια θέση στο λονδρέζικο τραπέζι σας. Αφήστε τον ουρανίσκο σας να πειραματιστεί και δοκιμάστε:
-Βρετανικές και ιρλανδικές λιχουδιές, όπως τα ζουμερά steaks της pub O’Neill’s, συνοδεία μπύρας και του ωραιότερου chocolate fudge cake που έχουμε δοκιμάσει (περί τα 20€ για πλήρες γεύμα) ή, για ακόμη πιο οικονομικό γεύμα, δοκιμάστε τα περίφημα fish and chips του Bailey’s
-Ιταλικές γεύσεις στο Tozi Restaurant and bar, με συνταγές από τη Βενετία, κλασικά ιταλικά πιάτα και μεσογειακά κρασιά (περί τα 20€ κατ΄άτομο). 
-Ιαπωνικές γεύσεις στο Zaibatsu για το καλύτερο και πιο οικονομικό σούσι του Λονδίνου – υπολογίστε περί τα 5-10€ κατ’ άτομο. 
-Πορτογαλική κουζίνα με τα… άπαντα του κοτόπουλου στα Nando’s, την self-service μανία με τις υπέροχες εκδοχές… πορτογαλέζας κότας, το εκπληκτικό spicy rice και τους πολύ όμορφους χώρους του – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 



*Η διαμονή
Ίσως το μοναδικό «αγκάθι» της λονδρέζικης εμπειρίας, η διαμονή είναι μια υπόθεση ιδιαίτερα δαπανηρή, αφού σε λογικές τιμές θα βρείτε μόνο δωμάτια σε ξενώνες με κοινόχρηστο μπάνιο. Μερικές αξιοπρεπείς επιλογές με ιδιωτικό μπάνιο και «ανεκτές τιμές» είναι τα μικρά αλλά ευχάριστα, πολύχρωμα και μοντέρνα δωμάτια του Ibis Styles London Leyton στην περιοχή του Blackwall Tunnel, κοντά σε σταθμό του μετρό για εύκολη πρόσβαση στο κέντρο (από 93€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο), στα άνετα, ζεστά δωμάτια του King Solomon κοντά στο West End (από 75,66€), στα μικρά αλλά μοντέρνα δωμάτια του ξενώνα Malvern στο Tottenham στο Βόρειο Λονδίνο (από 71€), στα πεντακάθαρα, φιλόξενα δωμάτια του Baytree Hotel στο Newham (από 69€) ή στα άνετα, παραδοσιακά εγγλέζικα δωμάτια του Abbey Lodge Hotel, αν ψάχνετε κάτι στο κέντρο του Λονδίνου, κοντά στον Τάμεση (από 62,65€). 

*Πώς θα πάτε
Από την Αθήνα, με τις πτήσεις της Aegean (από 202€ μετ’ επιστροφής, φόρων και αποσκευών για τον Νοέμβριο), της EasyJet (από 152€ μετ’ επιστροφής και φόρων για τον Δεκέμβριο – για αποσκευή +46€) ή της British Airways (από 165€ μετ’ επιστροφής και φόρων – για αποσκευή +30€). Από την θεσσαλονίκη, με τις πτήσεις της Ryanair - από 121€ για τα τέλη Νοεμβρίου – για αποσκευή υπολογίστε +40€.

*Τι θα πρέπει να θυμάστε
Οι «αρχάριοι» του Λονδίνου, έχετε υπ’ όψιν σας τα εξής:
ισοτιμία ευρώ προς βρετανική λίρα είναι περίπου 1 προς 1,18 – στα εμπορικά καταστήματα οι τιμές αναγράφονται και σε ευρώ, αλλά συμφέρει πολύ περισσότερο να τα πληρώσετε στο τοπικό νόμισμα, καθώς οι τιμές των ευρώ «φουσκώνουν» επικίνδυνα.
-Το λονδρέζικο μετρό είναι ο πιο βολικός τρόπος μετακίνησης, αλλά θα πρέπει να θυμάστε πως δεν αποτελεί αμελητέο έξοδο: Το απλό εισιτήριο για να ταξιδέψετε στις τρεις κεντρικές ζώνες της πόλης στοιχίζει 4,50 λίρες (περίπου 5,30€) και για όλες τις έξι λονδρέζικες ζώνες 5,50 λίρες (ήτοι 6,50€). Οι ημερήσιες κάρτες ξεκινούν από 7,30 λίρες και οι εβδομαδιαίες από 30,40 λίρες.
φορά της κίνησης των αυτοκινήτων στους δρόμους είναι η αντίστροφη από τον υπόλοιπο κόσμο, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή όταν διασχίζετε κάποιον δρόμο. Κοιτάζετε πάντα την ένδειξη κάθε διάβασης που σας λέει προς τα πού πρέπει να κοιτάξετε.
-Έχετε μαζί σας πρόχειρη μία ομπρέλα για παν ενδεχόμενο.
-Θα χρειαστείτε έναν αντάπτορα ρεύματος για να μπορέσετε να προσαρμόσετε τα βύσματα των φορτιστών σας στις αγγλικές πρίζες – θα βρείτε σε τοπικά supermarkets ή hardware stores.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v