Αγγλική εξοχή: Πέρα από το Λονδίνο

Οι ακτές της Κορνουάλης, το πράσινο του Peak District, τα ηλιοβασιλέματα της Οξφόρδης, τα γεωργιανά «θαύματα» του Bath: Δείτε όλους τους (πανέμορφους) λόγους να ξεστρατίσετε από το Λονδίνο και να επισκεφθείτε την αγγλική επαρχία.
Αγγλική εξοχή: Πέρα από το Λονδίνο
του Γιώργου Κόκουβα

Πάμε στοίχημα ότι αν σας πούμε την λέξη «Αγγλία», θα σκεφτείτε αυτόματα τους ουρανοξύστες του Λονδίνου. Τις μεγάλες λεωφόρους, τα θέατρα, τις πλημμυρισμένες από τουρίστες πλατείες της πρωτεύουσας ή αν ξεφύγετε λίγο από αυτή, την βιομηχανική γοητεία του Μάντσεστερ και την γλυκιά φασαρία του Μπράιτον και του Λίβερπουλ.

Και είναι ωραία όλα αυτά – άλλωστε σας τα έχουμε προτείνει ήδη (πατήστε τα αντίστοιχα links πάνω στο όνομα της κάθε πόλης για να δείτε τα tips μας για τις αγγλικές τουριστικές «υπερδυνάμεις»). Αλλά οφείλουμε να κάνουμε μια επισήμανση: Η Αγγλία δεν είναι μόνο αυτά.

Είναι και οι απόκρημνες κορυφές του Peak District. Είναι τα γραφικά αγγλικά εξοχικά σπιτάκια και τα καταπράσινα λιβάδια της Κορνουάλης, όπως αυτά που βλέπουμε σε βρετανικές σειρές εποχής. Είναι η εξοχή της Οξφόρδης, οι λίμνες του Εθνικού Δρυμού, οι παλ λουλουδάτες ταπετσαρίες και τα ρουστίκ έπιπλα στα οποία θα πιείτε το απογευματινό σας τσάι. Η αγγλική επαρχία έχει τις δικές της χάρες, κι εμείς τις ανακαλύπτουμε σε πέντε υπέροχους, πιο-«εγγλέζικους»-δεν-γίνεται προορισμούς.

*Κορνουάλη

Στην πιο δυτική γωνία της Αγγλίας, εκεί που το μόνο που υπάρχει δυτικότερα είναι ο ωκεανός, βρίσκεται το αρχαίο βασίλειο της Κορνουάλης, απλώνοντας την μεγαλύτερη ακτογραμμή της Βρετανίας στους δαντελωτούς του σχηματισμούς. Σε ολόκληρη την περιοχή, θα συναντήσετε ψαροχώρια, κρυμμένους κόλπους, περισσότερες από τριακόσιες παραλίες και σημάδια της Ιστορίας και της Μυθολογίας της Γηραιάς Αλβιόνας (σε αυτή την περιοχή έδρασε ο Βασιλιάς Αρθούρος, ενώ οι θρύλοι της περιοχής μιλούν για γίγαντες που έκαναν βόλτες στην ακροθαλασσιά). Από τις πιο γραφικές, δενδρόφυτες ακτές της νότιας ακτής μέχρι τους απότομους γκρεμούς που κοιτάζουν την θάλασσα στο βόρειο μέρος της, η Κορνουάλη θα σας κάνει να ξεχάσετε για λίγο (ή πολύ) τις σύγχρονες λονδρέζικες «σειρήνες».



Τι να δείτε/Τι να κάνετε:
-Γραφικές πόλεις: Επισκεφθείτε το γραφικό ψαροχώρι Newquay, με τις καταπράσινες διαδρομές, το λιμάνι του St Ives, ψηφισμένο από τα British Travel Awards ως η καλύτερη παραθαλάσσια πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου, την όμορφη πόλη του Truro, με τα σοκάκια, τα γεωργιανά κτίρια, τον επιβλητικό καθεδρικό και την «ολοζώντανη» υπαίθρια αγορά του, και το εντυπωσιακό Bodmin Moor, ένα σύμπλεγμα χωριών σε μια περιοχή μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος, γεμάτη βάλτους, λόφους, γρανιτένια «λιβάδια» και ποτάμια που θυμίζουν τοπία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
-Eden Project: Δύο χιλιόμετρα από την μικρή πόλη του St Blazey, θα βρείτε το συγκρότημα των τεχνητών κήπων που συγκεντρώνουν κάτω από τους θεόρατους θόλους φυτά από ολόκληρο τον πλανήτη –θα βρεθείτε ουσιαστικά σε δύο φτιαγμένες από τον άνθρωπο βιόσφαιρες, μία τροπική και μία μεσογειακή. 
-St. Michael’s Mount: Εξερευνήστε το υπέροχο νησάκι στα ανοιχτά της ακτογραμμής της Κορνουάλης, όπου στέκεται περήφανο το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο, από τα οχυρώματα του οποίου θα απολαύσετε την θέα των πολύχρωμων υποτροπικών κήπων του νησιού. Το νησί και το κάστρο είναι ανοιχτά για το κοινό από τον Μάρτιο ως τον Νοέμβριο. 
-Constantine Bay Beach: Περπατήστε μέχρι τις όμορφες παραλίες της πιο πλατιάς ακτής της Αγγλίας, που είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους surfers. Θα βρείτε την ακτή περί τα 15 χιλιόμετρα από την πόλη Newquay. 



Πού να μείνετε:
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής στην περιοχή της Κορνουάλης θα βρείτε εδώ

*Oxfordshire

Σπιτάκια με αχυρένιες σκεπές. Κινηματογραφικής γοητείας χωριουδάκια. Ποδηλατικές διαδρομές μέσα από πάρκα και κήπους και υπαίθρια φεστιβάλ. Αγώνες F1, γραφικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμια και… μικρά σπίτια στο λιβάδι. Αυτό είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε στα πέριξ της Οξφόρδης, τόσο κοντά, κι όμως τόσο μακριά από το Λονδίνο.

Τι να δείτε/Τι να κάνετε:
-Ξεκινήστε από την Οξφόρδη, η «αυστηρή ησυχία» της οποίας πηγάζει από το ακαδημαϊκό της κύρος, αλλά δένει τέλεια με τα φυσιολατρικά σκηνικά γύρω από τον Τάμεση (ναι, τον ίδιο που περνά και από το Λονδίνο) – μην χάσετε το ηλιοβασίλεμα κοντά στο ποτάμι, ανάμεσα από τις φυλλωσιές των πάρκων.
-Εξερευνήστε το Woodstock, επισκεφθείτε το μεγαλύτερο βρετανικό παλάτι, το Blenheim Palace στα Cotswolds του Oxfordshire, καθώς και το Πάρκο Άγριας Ζωής στην ίδια περιοχή. 
-Στην γραφική κωμόπολη Didcot, γυρίστε τον χρόνο πίσω και εξερευνήστε το σιδηροδρομικό παρελθόν ολόκληρης της ανθρωπότητας. Στην πόλη Abingdon on Thames, μπείτε στο πέτρινο αβαείο και προχωρήστε μέχρι τους αμπελώνες της περιοχής. Στο καταπράσινο χωριό του Faringdon, περπατήστε σε λιβάδια με κατακόκκινα λουλούδια και γραφικούς αχυρώνες, κάτω από τούβλινους πύργους και σε πελώρια πάρκα με λιμνούλες.



Πού να μείνετε:
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής για την περιοχή της Οξφόρδης θα βρείτε εδώ και για την νότια περιοχή, αυτή του Southern Oxfordshire, θα βρείτε εδώ.  

*Derbyshire


Βρίσκεται κοντά στα αστικά κέντρα του Manchester, του Leicester και του Sheffield, στην καρδιά της Αγγλίας, στα East Midlands, αλλά διατηρεί την άγρια ομορφιά του: Το Derbyshire αφήνει όλη τη «βαβούρα» της περιοχής να συγκεντρωθεί στην πόλη Derby, και απλώνει τοπία σπάνιας ομορφιάς και γαλήνιων εξερευνήσεων στο υπόλοιπο της έκτασής της. Είστε έτοιμοι για εθνικά πάρκα, λόφους, πεζοπορικά μονοπάτια και «τόνους» ολόκληρους από εκείνη την απόχρωση του πράσινου που μπορείς να απολαύσεις μόνο στην αγγλική επαρχία;



Τι να δείτε/Τι να κάνετε:
-Peak District: O απόλυτος προορισμός στο Derbyshire - πρόκειται για το πιο δημοφιλές εθνικό πάρκο όχι μόνο της Αγγλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ορδές τουριστών του στερούν κάτι από το εξωπραγματικά γαλήνιο των φυσικών του τοπίων: «Δραματικοί» σχηματισμοί λόφων που στην συνέχεια γίνονται κυκλικοί, σπήλαια από ασβεστόλιθο, 300 χιλιόμετρα υδάτινης ροής, μικρά χαριτωμένα χωριουδάκια και τα περίφημα country houses της Αγγλίας είναι μερικοί από τους λόγους να μην παραλείψετε την επίσκεψη στην περιοχή. Προσθέστε, τέλος, την ευκαιρία να πιείτε μπύρα σε μια από τις pub που είναι χτισμένες στα πιο ψηλά σημεία της Αγγλίας, την Cat and Fiddle στα σύνορα Derbyshire και Chershire.



Πού να μείνετε:
Προτιμήστε να διανυκτερεύσετε στην πόλη του Derby, διατηρώντας την ως βάση για τις εξορμήσεις σας. Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής εδώ

*Bath

Προικισμένη με φυσικές θερμοπηγές, η λουτρόπολη του Bath φιγουράρει στις λίστες με τις πιο όμορφες αγγλικές πόλεις, με ενδιαφέρουσα, «πολυτελή» αρχιτεκτονική που δεν άφησε άλλη επιλογή στην UNESCO παρά να ανακηρύξει ολόκληρη την πόλη «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Μπορεί να είναι λίγο «τσιμπημένη» στις τιμές των ξενοδοχείων και των καταστημάτων της, αλλά αποζημιώνει και με το παραπάνω από πολιτιστικής άποψης.

Τι να δείτε/Τι να κάνετε:
-Στην πόλη του Bath, θα χορτάσετε να απολαμβάνετε την γεωργιανή αρχιτεκτονική, τις όμορφες ταράτσες και βεράντες που σερβίρουν τσάι, τα επιβλητικά κτίρια του Royal Crescent, του Circus και των ανακαινισμένων ρωμαϊκών λουτρών – των μοναδικών θερμοπηγών της Βρετανίας. Στα Thermae Spa θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε σε μια πισίνα με ανοιχτή οροφή και απίστευτη θέα στις ομορφιές της πόλης. Δείτε επίσης το Jane Austen Centre, must για τους λάτρεις της λογοτεχνίας.
-Στην ευρύτερη περιοχή του Somerset μπορείτε να γυρίσετε την αγγλική εξοχή ιππεύοντας μέσα από ειδικές διαδρομές, να τριγυρίσετε ανάμεσα σε γραφικά χωριουδάκια, όπως το ψαροχώρι του Porlock Weir ή τα πέτρινα σπιτάκια με τις καμινάδες – τα παραδοσιακά αγγλικά cottages- του Bossington και το μεσαιωνικό χωριό του Dunster. Επίσης, η αγαπημένη ασχολία των ντόπιων (και των επισκεπτών) στο Somerset είναι το ψάρεμα – δείτε εδώ τα κατάλληλα μέρη να το κάνετε όπως εκείνοι. 



Πού να μείνετε:
Περισσότερες πληροφορίες και επιλογές διαμονής για το Bath και την ευρύτερη περιοχή του Somerset θα βρείτε εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v