Καστελόριζο: Ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας

Τόπος γαλήνης και ηρεμίας, το ακριτικό Καστελόριζο μας παρασύρει στους χαλαρούς του ρυθμούς με μια «απομονωμένη» γοητεία που σαγηνεύει.
Καστελόριζο: Ταξίδι στην άκρη της Ελλάδας
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Έχει την ρομαντζάδα της Σαντορίνης, την ηρεμία της Δονούσας και την «χαλαρουΐτα» της Ικαρίας. Το Καστελόριζο μπορεί να βρίσκεται εξόριστο στην ανατολικότερη άκρη της Ελλάδας και το ταξίδι για εκεί να μοιάζει ατελείωτο, όμως ο προορισμός σε αποζημιώνει και με το παραπάνω.

Γαλαζοπράσινα νερά, ένα πανέμορφος οικισμός με χρωματιστά νεοκλασικά σπιτάκια, έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αρκετές επιλογές όμορφων βαρκάδων στις γειτονικές βραχονησίδες, συνθέτουν τον χαρακτήρα των διακοπών στο λιλιπούτειο αυτό νησάκι, το οποίο χρωστά το όνομά του στους Ιταλούς.

Αρχικά ονομαζόταν Μεγίστη, ονομασία η οποία το ακολούθησε μέχρι τον Μεσαίωνα, όταν οι Ιωαννίτες ιππότες έχτισαν το Castello Rosso, το κάστρο που υποδέχεται τους επισκέπτες από την κορυφή του κοκκινόχρωμου βράχου πάνω από το λιμάνι. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, το όνομα του νησιού προκύπτει από τον ίδιο τον οικισμό του, ο οποίος απλώνεται «στην ρίζα του Καστέλλου» μέχρι το νερό.

Λίγο θα σας απασχολήσει πάντως η προέλευση του ονόματος του, όταν φτάσετε στο πολύχρωμο λιμάνι με το αναπαλαιωμένο τζαμί και τον γραφικό οικισμό να τον περικυκλώνει. Η εικόνα είναι πραγματικά μαγευτική. Μην περιμένετε όμως κάποια υπερπαραγωγή, έτσι είναι το Καστελόριζο. Μια σταλίτσα τόπος. Και μπορεί αρχικά να θεωρήσετε ότι η διαμονή εδώ θα έχει ημερομηνία λήξης δύο ημερών, όμως αν αφεθείτε στην γοητεία του θα δείτε ότι ο χρόνος περνά γρήγορα.

Τι κάνουμε λοιπόν εδώ, στην άκρη της Ελλάδας;

Αρχικά, βολτάρουμε και χαζεύουμε τα πανέμορφα νεοκλασικά τα οποία απλώνονται κατά μήκος του Κορδονιού, της παραλιακής οδού του νησιού κάνοντας με το… καλημέρα ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Πολλά από αυτά είναι σήμερα ανακαινισμένα και φιλοξενούν είτε ιδιώτες είτε ξενώνες και studio. Συνεχίζοντας την βόλτα στο λιμάνι, θα βρείτε τα περίπου τριακόσια σκαλοπάτια τα οποία θα σας φέρουν στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του Βουνού. Το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του λόφου είναι εκπληκτικό.

Εξίσου όμορφο είναι και το κάστρο Castello Rosso στον κόκκινο βράχο πάνω από την πόλη, τα ερείπια του οποίου μαρτυρούν την μάχη που έγινε εδώ μεταξύ των Τούρκων και του Λάμπρου Κατσώνη το 1788. Αν πάντως θέλετε να δείτε το αρχαιότερο μνημείο το νησιού, αυτό βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό και δεν είναι άλλο από το Παλαιόκαστρο. Στην περιοχή σώζονται ακόμα αρχαία κτίσματα, δεξαμενές και νεολιθικά εργαλεία. Αρκετά από τα ευρήματα του Παλαιόκαστρου βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο επίσης αξίζει μιας επίσκεψης.


Στα νότια του οικισμού θα συναντήσετε τα Κυκλώπεια Τείχη της Βίγλας, που πιθανότατα ανάγονται στην ελληνιστική εποχή, ενώ η πεζοπορία στην ύπαιθρο είναι επίσης μια καταπληκτική ευκαιρία να ανακαλύψετε έναν οικολογικό παράδεισο.

Τα πανέμορφα νησάκια που το περιβάλουν, μπορούν κάλλιστα να γίνουν αφορμή για εξορμήσεις με καϊκάκια: το Στρογγυλό με τον υπέροχο φάρο που το στολίζει από το 1918, η βραχονησίδα Ρω γνωστή από την Κυρά της την Δέσπω Αχλαδιώτου την μοναδική του κάτοικο η οποία ύψωνε καθημερινά την ελληνική σημαία, μέχρι τον θάνατό της το 1982.

Και από βουτιές;

Παραλίες στο Καστελόριζο… δεν υπάρχουν, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσετε απολαύσετε τα πανέμορφα νερά του. Βουτιές μπορείτε να κάνετε στα διάφανα νερά του λιμανιού και στην περιοχή Πλάκα. Επίσης, με βαρκάκι μπορείτε να προσεγγίσετε τις αμμουδιές στα γειτονικά νησάκια και βραχονησίδες όπως η Ρω, η Στρογγύλη και ο Άγιος Νικόλαος.

Αναμφίβολα όμως το καλύτερο spot για βουτιές στο νησί είναι η Σπηλιά του Παράστα, γνωστή και ως Γαλάζιο Σπήλαιο ή Φώκιαλη, από τις φώκιες μονάχους μονάχους που… συχνάζουν εδώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια σπήλαια της Μεσογείου.


Ψαροφαγία

Στο «Κάτι… απ’ τα παλιά» πάνω στο λιμάνι θα γευτείτε εξαιρετικά μαγειρευτά, όπως γεμιστό κατσικάκι, ενώ στο Παραγάδι θα δοκιμάσετε τα εξαίσια ψαρικά του νησιού. Ολόφρεσκο ψάρι θα φάτε και στην Αλεξάνδρα, στον Λαζαράκη και στα Πλατάνια, τα οποία μάλιστα «πρωταγωνίστησαν» στην βραβευμένη ταινία Mediterraneo, με την ανυπέρβλητη Βάνα Μπάρμπα.

Διαμονή

Στον όμορφο ξενώνα Mediterraneo δίπλα στην θάλασσα (από 80€ για ένα δίκλινο με πρωινό), στον εξίσου όμορφο παραδοσιακό ξενώνα Ποσειδών (110€ για ένα δίκλινο με πρωινό) και στο πολυτελές μπουτίκ ξενοδοχείο Megisti Hotel (από 120€ για ένα δίκλινο με πρωινό).

Πώς θα πάτε;

Με το Blue Star Διαγόρας από Πειραιά αν αντέχετε τα… μεγάλα ταξίδια (26 ώρες δεν είναι και λίγες) με κόστος αυτήν την περίοδο τα 60€ ανά άτομο σε θέση και 121,40€ σε οικονομική δίκλινη καμπίνα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταβείτε αεροπορικώς στη Ρόδο (από 200€ μετ’ επιστροφής με Olympic Air) και από εκεί να πετάξετε για να μεταβείτε ακτοπλοϊκώς σε αυτό (από 21€ με Blue Star, περίπου τρεις ώρες ταξίδι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v