Δονούσα: Μια μικρή… μεγάλη Κυκλάδα

Χρυσαφένιες αμμουδιές, διάφανα νερά, χωριουδάκια… τσέπης και φαντασμαγορικές σπηλιές. Ο παράδεισος των ελεύθερων κατασκηνωτών έχει κάτι για όλους.
Δονούσα: Μια μικρή… μεγάλη Κυκλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Τι σας έρχεται στο νου όταν ακούτε «Μικρές Κυκλάδες»; Μια χούφτα λευκά σπιτάκια να αντανακλούν το εκτυφλωτικό φως του κυκλαδίτικου ήλιου; Γαλάζια νερά να καταλήγουν σε χρυσαφένιες αμμουδιές χωρίς ίχνος σκιάς, με τα τζιτζίκια για μόνιμο soundtrack και το άρωμα του καρπουζιού να υπερισχύει των αντηλιακών; Ψαροκάικα να ξεκινούν από το λιμάνι με το πρώτο φως της αυγής; Πολύχρωμες σκηνές να αναπτύσσονται σαν μικρά χωριουδάκια στις παραλίες; Ο θρυλικός Σκοπελίτης; Η Δονούσα, το βορειότερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, και επίσημη αγαπημένη των free campers, είναι όλα αυτά… κι ακόμα περισσότερα.

Να σας συστήσουμε… τη Δονούσα

Με έκταση που δεν ξεπερνά τα 13 τετραγωνικά χιλιόμετρα, και διάμετρο μόλις 5,5 χιλιομέτρων, η μικρή Δονούσα περπατιέται ολόκληρη, όπως λένε οι ντόπιοι, σε πέντε περίπου ώρες –ή τουλάχιστον αυτό ισχύει για τους γενναίους που αψηφούν τον ανελέητο ήλιο των Κυκλάδων και ακολουθούν το δίκτυο των παλιών μονοπατιών, στο σύνολό του.

Στα ελάχιστα χιλιόμετρά της χωρούν τέσσερα χωριουδάκια: Ο Σταυρός, που είναι το λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, με τα ολόλευκα σπιτάκια του και τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η μικρούλα Μεσαριά, η Μερσίνη με τις πηγές και τα τρεχούμενα νερά της και το τόσο ασυνήθιστο για Κυκλάδες πράσινο των δέντρων της, και η λιλιπούτεια, απομονωμένη στην άκρη του νησιού Καλοταρίτισσα με τις όμορφες παραλίες της.



Βουτιές στο απέραντο γαλάζιο των Μικρών Κυκλάδων

Ό,τι στερείται σε μέγεθος, η Δονούσα το αναπληρώνει σε παραλίες. Μερικές από τις ομορφότερες όλων των Κυκλάδων συγκεντρώνονται στα ελάχιστα χιλιόμετρα της ακτογραμμής της, κάνοντας την εξεύρεση της αγαπημένης σας παραλίας, εκείνης στην οποία θα θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας (ή έστω των ημερών της άδειας), υπόθεση λίγων ωρών.

Ξεκινάμε… από εκεί που ξεκινούν όλοι, την πρώτη παραλία που συναντούν οι νεοφερμένοι επισκέπτες στο νησί: Είναι η παραλία του Σταυρού, πολύ κοντά εκεί που δένει το πλοίο –τόσο κοντά, που σχεδόν δυσκολεύεσαι να πιστέψεις την απόλυτα τιρκουάζ απόχρωση των νερών της και την απαλή, ανοιχτόχρωμη αμμουδιά της.



Συνεχίζουμε τις βουτιές στην παραλία-σταρ του νησιού, τον φαντασμαγορικό Κέδρο, με τα πρασινογάλαζα νερά και την τόσο ανοιχτόχρωμη που μοιάζει σχεδόν λευκή άμμο. Στον βυθό του Κέδρου, διακρίνεται καθαρά βυθισμένο ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η υποβλητική εικόνα του οποίου έχει πυροδοτήσει κατά καιρούς διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια για πειράματα του ΝΑΤΟ και εξωγήινους. 

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Κέδρος είναι μια από τις ελάχιστες ελληνικές παραλίες όπου το ελεύθερο κάμπινγκ επιτρέπεται από τις δημοτικές αρχές. Οι λάτρεις του βυθού και των βουτιών με μάσκα θα εκτιμήσουν επίσης την παραλία της Καλοταρίτισσας, ενώ υπέροχα νερά και απαλές αμμουδιές διαθέτουν και οι παραλίες Λιβάδι, Φύκιο και Τρυπητή. Αγαπημένη λεπτομέρεια: Το Λιβάδι θα το ανακαλύψετε μόνο αν ακολουθήσετε, οδηγώντας από τη Μερσίνη, την πινακίδα που γράφει απλώς «προς εκεί» (!) και εν συνεχεία ακολουθήσετε για δεκαπέντε περίπου λεπτά το μονοπάτι.

Και τι άλλο θα δούμε;

Αν νομίζατε ότι η Δονούσα εξαντλείται στις –φαντασμαγορικές, αδιαμφισβήτητα– παραλίες της και τα γραφικά χωριουδάκια, θα σας διαψεύσουμε: Δύο εντυπωσιακές σπηλιές, η περίφημη Φοκοσπηλιά που αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια της μεσογειακής φώκιας Monachus Monachus στο νότιο Αιγαίο, με τα ονειρικά νερά της, και η σπηλιά του Τοίχου, με τους υπέροχους σταλακτίτες της, στον όρμο του Ξυλομπάτη. Και στις δύο θα βρεθείτε με το βαρκάκι που λέγεται Μαούνα, και το οποίο ξεκινά καθημερινά από τον Σταυρό για να κάνει τον γύρο του νησιού.



Στα «οπωσδήποτε» κάθε επίσκεψης στο νησί συγκαταλέγεται το ηλιοβασίλεμα από την κορυφή του λόφου στο χωριό Σταυρός, όπου είναι κτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίτσας. Υπέροχα κυκλαδίτικη, με τους ασβεστωμένους τοίχους και τον γαλάζιο τρούλο της, είναι και η εκκλησία του Σταυρού, από την οποία πήρε το χωριό το όνομά του. Το πανηγύρι της στις 14 Σεπτεμβρίου είναι ξακουστό –ίσως περισσότερο και από εκείνο του Δεκαπενταύγουστου.

Πώς θα πάτε

- Με τα πλοία της Blue Star, που αναχωρούν τέσσερις φορές την εβδομάδα από το λιμάνι του Πειραιά, και διανύουν την απόσταση μέχρι τη Δονούσα σε επτά περίπου ώρες. Το εισιτήριο κοστίζει 33,50€ one way.
- Με τον θρυλικό Σκοπελίτη, που συνδέει καθημερινά όλες τις Μικρές Κυκλάδες με τη Νάξο. Το εισιτήριο κοστίζει 7,50€, και το ταξίδι-εμπειρία διαρκεί τέσσερις ώρες.

Πού θα φάτε

- Ασύγκριτο πατατάτο (ναι, όπως αυτό που φτιάχνουν στην Αμοργό) και άλλες τοπικές λιχουδιές και σπιτικά μαγειρευτά στο Τζι-Τζι, στην Μερσίνη.
- Δροσερές σαλάτες, ωραίους ντάκους και λοιπά ελαφριά σνακ στο εντελώς sui generis μπαράκι του Κέδρου, επάνω στην ομώνυμη παραλία.
- Ολόφρεσκο ψάρι και λαχταριστά θαλασσινά μεζεδάκια στην ταβέρνα Το Κύμα, στον Σταυρό.
- Σπιτικά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα στην Κόρη του Κυρ-Μιχάλη, στη Μερσίνη.
- Εξαίσιες σπεσιαλιτέ της κατσαρόλας, όπως κόκορα κρασάτο και κατσικάκι κοκκινιστό, αλλά και ανυπέρβλητα σπιτικά μπιφτέκια, στο ταβερνάκι της Καλοταρίτισσας.

Πού θα μείνετε

- Στα κουκλίστικα δωμάτια του Firoa Studios, λίγα βήματα μακριά από την παραλία, με μπαλκονάκια που ατενίζουν την θάλασσα και παροχές που περιλαμβάνουν κουζινάκι, ψυγείο, τηλεόραση και κλιματισμό. Από 40€ το δίκλινο.
- Στα όμορφα δωμάτια του Αποσπερίτη, ακριβώς επάνω στην παραλία στον Σταυρό, που διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τηλεόραση και κλιματισμό. Από 30€ το δίκλινο.
- Στα υπέροχα δωμάτια της Χρύσας, με τα χτιστά κρεβάτια και τα μπαλκόνια πάνω από το Αιγαίο. Οι παροχές περιλαμβάνουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τηλεόραση, ενώ οι τιμές ξεκινούν από 25€ το δίκλινο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v