Καλαμάτα: Χορεύοντας στο φως

Λίγο πριν το 18ο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίξει αυλαία, βολτάρουμε στις ωραιότερες γειτονιές της πόλης, βουτάμε στα πιο γαλαζοπράσινα νερά, και εντοπίζουμε τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά μιας πόλης… γεννημένης χορεύτριας.
Καλαμάτα: Χορεύοντας στο φως
της Ηρώς Κουνάδη

- Τι έχει στην Καλαμάτα, χορούς;
- Ναι, Φεστιβάλ Χορού.
- Τι χορούς; Παραδοσιακούς;
- Όχι, είναι Φεστιβάλ Μοντέρνου Χορού.
- Ντίσκο;
- Εμ… Παραστάσεις χορού. Κάτι σαν θέατρο, φανταστείτε.

Παρ’ ό,τι μπορεί να σκέφτεστε, ο παραπάνω διάλογος δεν εκτυλίχθηκε με την ογδοντάχρονη γιαγιά μου στο χωριό, αλλά με τον υπάλληλο στην υποδοχή του Υπουργείου Πολιτισμού (τότε που ακόμα είχαμε Υπουργείο Πολιτισμού) καθώς έτρεχα λαχανιασμένη να προλάβω την συνέντευξη τύπου για το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Αρκεί ένα φεστιβάλ, και μάλιστα αφιερωμένο σε μια (παραγνωρισμένη, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα) τέχνη, για να αλλάξει κανείς τα σχέδια των διακοπών του, ή έστω να θυσιάσει τμήμα του budget του για ένα καλοκαιρινό weekend σε μια πόλη όπου οι πιθανότητες καύσωνα είναι 10 προς μία; Ίσως όχι. Αν, όμως, αυτή η πόλη υπόσχεται, εκτός από εξαιρετικές παραστάσεις χορού, και φωτογενείς βόλτες σε ένα κουκλίστικο ιστορικό κέντρο, και βουτιές σε κρυστάλλινα νερά, και ιστοριοδιφικές περιηγήσεις, και ξενύχτια με ουζοποικιλίες ή κοκτέιλ πλάι στο κύμα, τότε ίσως όλοι εμείς που κάνουμε χώρο στο καλοκαιρινό μας πρόγραμμα για την Καλαμάτα και εμπλεκόμαστε σε σουρεάλ διαλόγους για να εξηγήσουμε σε γνωστούς κι αγνώστους τι πάμε να κάνουμε εκεί, να μην είμαστε εντελώς τρελοί.

(*) Δείτε στη δεξιά στήλη, Σχετικά Άρθρα, αναλυτικά τις παραστάσεις, τα σεμινάρια, τις παράλληλες εκδηλώσεις και τις ημερομηνίες του φετινού Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που ανοίγει τις πύλες του την Πέμπτη 12 Ιουλίου.

Οι ωραιότερες γωνιές στην πόλη

Το Κάστρο: Ανηφορίζουμε τα πέτρινα σκαλάκια στον πευκόφυτο λόφο, ρίχνοντας συνέχεια κλεφτές ματιές πίσω, για να τσεκάρουμε άλλη μία πανοραμική θέα της πόλης, αλλαγμένη κατά λίγες μόνο μοίρες. Κτισμένο το 1208, το φράγκικο Κάστρο λέγεται πως ενέπνευσε τον Άγγελο Τερζάκη να γράψει το μυθιστόρημα για την πριγκίπισσα Ιζαμπώ, που έζησε εδώ. Στους πρόποδές του, ο ημισπηλαιώδης ναός του Αγ. Ιωάννη χρονολογείται από τους μεταβυζαντινούς χρόνους, ενώ κάτω από το κάστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη των αρχαίων Φαρών. Στο αμφιθέατρο του κάστρου φιλοξενούνται οι περισσότερες παραστάσεις του Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.

Το ιστορικό κέντρο: Αν αναρωτιέστε γιατί πολύς κόσμος συμφωνεί ότι η Καλαμάτα είναι η ωραιότερη πόλη της Πελοποννήσου, εδώ, στο ιστορικό της κέντρο, θα βρείτε την απάντηση. Στενά σοκάκια, κουκλίστικα νεοκλασικά σκεπασμένα από κόκκινες κεραμοσκεπές, και αρχιτεκτονικές επιρροές που ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση και φτάνουν στην art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Στα ενδιάμεσα, πετρόχτιστα εκκλησάκια και ενδιαφέροντα μουσεία (Ιστορικό και Λαογραφικό, Μπενάκειο Αρχαιολογικό και Στρατιωτικό με εκθέματα από την Ελληνική Επανάσταση) προσφέρουν τις απαραίτητες στάσεις για τους λάτρεις της Ιστορίας.

Η παραλία: Μετά το ιστορικό κέντρο, η παραλία είναι που δίνει στην Καλαμάτα τους έξτρα πόντους ομορφιάς που μόνο η θαλασσινή αύρα μπορεί να προσθέσει σε μια πόλη –κι αυτή είναι που συμβάλλει πιθανώς καταλυτικά στην κατάκτηση του τίτλου της ωραιότερης πόλης της Πελοποννήσου. Φαρδιά πεζοδρόμια με φοίνικες διατρέχουν από τη μία άκρη στην άλλη την παραλιακή οδό Ναυαρίνου, με την θάλασσα να απλώνεται ένα-δύο μέτρα παρακάτω. Στα τραπεζάκια που στήνονται εδώ μέρα-νύχτα σερβίρονται… τα πάντα, από καφεδάκι και ποτό μέχρι ουζοποικιλίες με μεζέ, ενώ οι παραλίες της πόλης (που σίγουρα δεν συναγωνίζονται σε ομορφιά τις πιο απομακρυσμένες, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια αξιοπρεπέστατη λύση για δροσιστικές βουτιές αν βαριέστε να οδηγείτε) απέχουν πέντε ασταθή από τον καύσωνα βήματα.

Και οι καλύτερες βουτιές

Καρδαμύλη:
Μεγάλα, λευκά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά που βαθαίνουν απότομα, και βουτιές με θέα στις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου, που υψώνεται από πάνω της. Το πέτρινο χωριουδάκι από το οποίο πήρε το όνομά της, και το ταβερνάκι επάνω στην παραλία (βλέπε παρακάτω) είναι λόγοι αρκετοί για να οδηγήσετε τα τριάντα περίπου χιλιόμετρα που την χωρίζουν από την Καλαμάτα.

Φονέας: Στα γαλαζοπράσινα νερά του καθρεφτίζονται τα δέντρα που κορνιζάρουν τα βραχάκια του. Είναι στην ουσία δύο μικροί βοτσαλωτοί κολπίσκοι, που χωρίζονται από ένα μεγάλο βράχο. Θα τη βρείτε λίγο μετά την Καρδαμύλη, στο δρόμο προς Αρεόπολη. Για να την προσεγγίσετε, θα χρειαστεί να περπατήσετε λίγο από το σημείο που αφήνετε το αυτοκίνητο, όπου υπάρχει και μια καντίνα για να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εφόδια.

Δελφίνια: Ένας μικρός, αμμουδερός κολπίσκος με ανοιχτογάλαζα νερά, προστατευμένος από τον αέρα και την πολυκοσμία, στον δρόμο από την Καρδαμύλη προς τη Μάνη. Εδώ, λίγο πάνω από την παραλία, βρίσκεται και το οργανωμένο κάμπινγκ της περιοχής, ενώ η πρόσβαση γίνεται μόνο από χωματόδρομο –το αυτοκίνητο φτάνει μέχρι 300 μέτρα πριν την παραλία.

Σάντοβα: Οι λάτρεις των beach bar ορκίζονται στο όνομά της. Μεγάλη, αμμουδερή, λαο-προσκυνημένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bars να σερβίρουν χρωματιστά κοκτέιλ με ομπρελίτσες πλάι στο κύμα, δυνατή μουσική και καθαρά νερά, είναι μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της περιοχής. Θα τη βρείτε μόλις δώδεκα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, επάνω στον παραλιακό δρόμο.

Στούπα: Ακόμη πιο κοσμική, ακόμη πιο πολυσύχναστη, κι ακόμη πιο ξακουστή, η παραλία της Στούπας φημίζεται για την χρυσαφένια άμμο, τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και (σε περίπτωση που δεν το τονίσαμε αρκετά) την πολυκοσμία της. Αν δεν είστε φαν του τρίπτυχου ξαπλώστρα-ομπρέλα-freddo στην παραλία, δεν θα την εκτιμήσετε. Αν, πάλι, έχετε μαζί σας πιτσιρίκια θα τη δείτε με άλλο μάτι: τα ρηχά νερά της και η ασφαλής αμμουδιά της έχουν δώσει τον χαρακτήρα της οικογενειακής παραλίας, που έχει κάτι για όλους... εκτός από τους ερημίτες.

Άγιος Νικόλαος: Αν οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και τα beach bars δεν είναι το καλύτερό σας, ο Άγιος Νικόλαος είναι η τέλεια εναλλακτική στις κοσμικές παραλίες της περιοχής. Σκουρόχρωμη άμμος, ψιλό βοτσαλάκι, βαθυγάλαζα νερά και… τίποτα άλλο –ούτε καν στεριά στον ορίζοντα.


Πολυλίμνιο: Αν ο υδράργυρος χτυπάει σαραντάρια υπό σκιάν (πράγμα καθόλου ασυνήθιστο για τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα) και οι παραλίες φαίνονται να βράζουν, πάρτε τον δρόμο προς το χωριό Καζάρμα, απ’ όπου θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για το μονοπάτι που οδηγεί στο Πολυλίμνιο. Δεκαπέντε μικρές λίμνες, που συνδέονται μεταξύ τους από διαδοχικά φαράγγια, πολλοί μικροί καταρράκτες και απίστευτη φυσική δροσιά από την πυκνή βλάστηση, αποτελούν την τέλεια εναλλακτική για τις βουτιές σας. Το Πολυλίμνιο απέχει 32 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Το sightseeing ημών

Αρχαία Μεσσήνη: Περνώντας με το αυτοκίνητο μέσα από την επιβλητική Αρκαδική Πύλη, που μοιάζει να την έχουν χτίσει Κύκλωπες, δεν φαντάζεται κανείς ότι μετά από δυο στροφές του δρόμου απλώνεται μια ολόκληρη, καλοδιατηρημένη –και κατά τμήματα εντυπωσιακά αναστηλωμένη– αρχαία πόλη. Η Αρχαία Μεσσήνη με το μικρό της θέατρο, το Εκκλησιαστήριο με τα χαρακτηριστικά χρωματιστά μωσαϊκά, το Ασκληπιείο, την Κρήνη της Αρσινόης και το υποβλητικό Στάδιο, το μέγεθος και η θέα του οποίου κόβουν την ανάσα, είναι σαφώς ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους που έχετε δει ποτέ. Για να τον δείτε ολόκληρο, θα υπολογίσετε περίπου δύο ώρες. Για να αποφύγετε τον ανελέητο ήλιο, ελάτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα –ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 20.00 το βράδυ και το εισιτήριο κοστίζει 4€. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πάρκο Σιδηροδρόμων: Στο τέρμα της οδού Αριστομένους, στην Καλαμάτα, το μοναδικό υπαίθριο μουσείο στο είδος του, φιλοξενεί μηχανές τρένων και βαγόνια διαφόρων ιστορικών περιόδων σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που, εκτός από μουσείο, αποτελεί και ένα άριστο πάρκο αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, με λοφίσκους, λιμνούλες, παιδικές χαρές, σιντριβάνια, και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές βόλτες. Το πάρκο λειτουργεί από τις 8.30 έως τις 15.00, και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Ανάκτορο του Νέστορα: Σε απόσταση περί τα 50 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, στο χωριό Άνω Εγκλιανός, βρίσκεται το μοναδικό μυκηναϊκό ανάκτορο που έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση –το οποίο παραδόξως είναι και ένα από τα λιγότερο δημοφιλή αξιοθέατα της Πελοποννήσου. Αυτό, βέβαια, μπορεί να προσμετρηθεί και στα πλεονεκτήματά του: οι πιθανότητες να απολαύσετε το φαντασμαγορικό ηλιοβασίλεμα από τα βασιλικά δωμάτια ολομόναχοι, χωρίς πλήθη κόσμου να σας χαλούν τον ρομαντισμό του σκηνικού, είναι με το μέρος σας. Ο χώρος είναι εξίσου εντυπωσιακός με την θέα από τα βασιλικά δωμάτια, που αφήνει το βλέμμα να περιπλανηθεί πάνω από τις καταπράσινες πλαγιές μέχρι τη θάλασσα. Λίγα χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο της Χώρας φιλοξενεί τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Πού θα φάμε;

- Ολόφρεσκο ψάρι (οι μουρμούρες που πετύχαμε στην ψαριά της ημέρας ήταν εξαιρετικές), και ωραιότατα θαλασσινά (εξαιρετικό χταποδάκι στα κάρβουνα, αλλά μάλλον μέτρια καλαμαράκια τηγανιτά) πλάι στο κύμα, στον Μίμη στις Κιτριές. Αναλόγως πόσο θα παρασυρθείτε –και τι θα παραγγείλετε– θα υπολογίσετε περί τα 25-30€ το άτομο.

- Σπιτικά μαγειρευτά (δοκιμάστε το λεμονάτο κοτόπουλο, θα μας θυμηθείτε), αλλά και πολύ καλά κρεατικά στη σχάρα, κάτω από τα δέντρα στον κήπο του πολύ χαριτωμένου Ελιές, δίπλα στην παραλία της Καρδαμύλης. Σημειώστε μόνο ότι λειτουργεί μόνο μεσημέρι (κλείνει στις 18.00) και προγραμματίστε τη βουτιά σας ανάλογα για να το προλάβετε. Το κόστος κυμαίνεται στα 15-17€ το άτομο.

- Μεσογειακή κουζίνα, αλλά και ντόπιες σπεσιαλιτέ –must η μανιάτικη σαλάτα, οι πίτες και τα σουτζουκάκια– στην Κουζίνα της Μεσογείου και του Ελαιόλαδου, στην παραλιακή Ναυαρίνου. Υπολογίστε περί τα 20€ το άτομο.

- Παραδοσιακές συνταγές, νόστιμα μαγειρευτά αλλά και ντόπια κρεατικά στη σχάρα κάτω από τα δέντρα στην καρδιά ενός περιβολιού που λέγεται Βατουριώνα, και θα το βρείτε στην είσοδο της πόλης, όπως έρχεστε από την πλευρά της Μάνης. Περίπου 20€ το άτομο.

- Φρέσκα ψαρομεζεδάκια και θαλασσινά, συνοδεία του απαραίτητου ούζου, στο Λιμένι και το Πέτρινο. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα στη μαρίνα, στο τέρμα του λιμανιού, και το δεύτερο στο 93 της Ναυαρίνου, πλάι στο λιμάνι. Το κόστος και στα δύο κυμαίνεται στα 15-20€ το άτομο.

Και πού θα μείνουμε;

- Στο Galaxy Hotel: Όμορφα, φωτεινά δωμάτια, στο κέντρο της πόλης, πλήρως εξοπλισμένα με παροχές όπως δορυφορική τηλεόραση, DVD player, ψυγειάκι και μπαλκόνι. Οι τιμές ξεκινούν από 50€ το δίκλινο, με πρωινό. Κρατήσεις μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Βυζάντιο: Λιτά αλλά προσεγμένα και καθαρά δωμάτια, στην καρδιά της πόλης, στην οικονομικότερη τιμή που θα βρείτε στα πέριξ: από 40€ το δίκλινο. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Αλεξάνδρειο: Στην παραλιακή Ναυαρίνου, δυο βήματα στην κυριολεξία από την παραλία της Καλαμάτας, διαθέτει λιτά δωμάτια με funky χρώματα και νοσταλγικά μωσαϊκά στα πατώματα. Οι παροχές περιλαμβάνουν ψυγειάκι, τηλεόραση και μπαλκόνι, και οι τιμές είναι επίσης εξαιρετικές: στα 40€ το δίκλινο. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Hotel Fotini: Στιλάτα δωμάτια με εντυπωσιακές παροχές (ξεχωριστό καθιστικό, κουζινάκι, δορυφορική τηλεόραση και μπαλκονάκια με θέα στον Ταΰγετο και τη θάλασσα) στην περιοχή Βέργα, στο τέλος της Ναυαρίνου. Οι τιμές ξεκινούν από 70€ το δίκλινο. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.

- Στο Esperides Hotel Apartments: Αν το αστικό περιβάλλον –ακόμη και μιας πόλης πλάι στη θάλασσα– δεν συγκαταλέγεται με τίποτα στα καλοκαιρινά σας σχέδια, θα οδηγήσετε τα 35 χιλιόμετρα μέχρι την κουκλίστικη Καρδαμύλη, για να μείνετε στο πέτρινο Εσπερίδες, τα χαριτωμένα δωματιάκια του οποίου βγάζουν σε μπαλκόνια με θέα στη θάλασσα, και περιλαμβάνουν στις παροχές τους εξοπλισμένο κουζινάκι και δορυφορική τηλεόραση. Οι τιμές ξεκινούν από 55€ το δίκλινο. Κρατήσεις και μέσω του Booking, από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v