Καλαμάτα: Γεννημένη… χορεύτρια

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας και μπαίνουμε στον ρυθμό, ατενίζοντας την μεσσηνιακή πρωτεύουσα από κάστρα, περπατώντας στην παλιά πόλη και το λιμάνι, βουτώντας στις γύρω παραλίες και φυσικά… χορεύοντας.
Καλαμάτα: Γεννημένη… χορεύτρια
του Γιώργου Κόκουβα

Ένας γνήσιος Ιούλιος μόνο ένα πράγμα μπορεί να σημαίνει: Απόδραση σε νησί. Εκτός κι αν έχετε ζήσει την εμπειρία της καλοκαιρινής Καλαμάτας κάποιο από τα προηγούμενα δεκαεπτά χρόνια, λατρεύετε τον χορό και δεν υποκύπτετε στον mainstream τουρισμό, οπότε γνωρίζετε πως τελικά ο γνήσιος Ιούλιος σημαίνει ένα πράγμα: Φεστιβάλ Χορού στην Μεσσηνία –ναι, η Καλαμάτα εκτός από καλό λάδι, ξέρει και να… χορεύει.

Από τις 14 ως τις 21 Ιουλίου, ακριβώς στην καρδιά του καλοκαιριού, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα υποδέχεται ελληνικά και διεθνή χορευτικά σχήματα και φιλοξενεί άκρως ενδιαφέρουσες περφόρμανς. Αφού ενημερωθήκαμε πλήρως για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ (δείτε αναλυτικό οδηγό του In2life εδώ), είναι ώρα να εφοδιαστούμε με πληροφορίες για τις καλύτερες βόλτες της πόλης, τα must-see του ιστορικού κέντρου και των μεσσηνιακών ακτών για να μην στερηθούμε τις απαραίτητες βουτιές, καθώς και προτάσεις για… φαγοπότι υπό φεστιβαλικούς ρυθμούς.

Απ’ το Κάστρο ως το λιμάνι…

Σε πείσμα όσων αντιμετωπίζουν με ειρωνικό και ίσως αδιάφορο μειδίαμα την ιδέα της Καλαμάτας ως τουριστικό προορισμό, η πόλη της Πελοποννήσου έχει να αντιπαρατάξει διαδρομές γεμάτες γοητεία, ιστορικές μνήμες και αρχιτεκτονικά «cocktails», καθώς το ιστορικό κέντρο, το κάστρο, τα δρομάκια και η παραλιακή περαντζάδα της πόλης είναι σπαρμένη με κτίρια κάθε ρυθμού, καθρεφτίζοντας τις διάφορες περιόδους που έχει διανύσει από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ξεκινώντας από το φραγκικό κάστρο της πόλης, ανηφορίζουμε τον πευκόφυτο λόφο και ατενίζουμε την Καλαμάτα πανοραμικά, μέσα από τα ιστορικά χαλάσματα. Το κάστρο, μετά από αιώνες επιβλητικής παρουσίας κατά τον Μεσαίωνα, είδε τα οχυρώματά του να γίνονται υλικά για να οικοδομηθεί η πόλη κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ωστόσο, μία πλευρά του διατηρεί την λειτουργικότητά της, καθώς το μικρό αμφιθέατρο φιλοξενεί αρκετές από τις χορευτικές performances της φεστιβαλικής περιόδου.

Γύρω από το κάστρο, το ιστορικό κέντρο προσφέρεται για φωτογενείς περιπάτους και σταθμούς για ιστοριοδίφεις. Χαρακτηριστικά είναι τα κεραμοσκεπή νεοκλασικά που προσδίδουν ιδιαίτερο χρώμα στην εικόνα της παλιάς πόλης, ενώ τα υπόλοιπα κτίρια και οι ναοί μπλέκουν επιρροές από τον γερμανικό κλασικισμό, την ιταλική αναγέννηση, την art nouveau και την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Ιδανικό ντεκόρ αυτού του σκηνικού, τα στενά σοκάκια ανάμεσά τους και τα ανθισμένα λουλούδια των σπιτιών που γεμίζουν τους περιπάτους με χρώμα και μυρωδιές.

Στις ίδιες γειτονιές, αναπόφευκτα τα βήματά σας θα συναντήσουν μερικές από τις πανέμορφες εκκλησίες που κοσμούν κομβικά σημεία. Άλλες πετρόχτιστες και ημισπηλαιώδεις, όπως ο υστεροβυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, άλλες με «νησιώτικο» χρώμα, όπως ο Άγιος Γεώργιος και άλλες με πλούσιους «θρύλους» να τις συνοδεύουν, όπως αυτή των Αγίων Αποστόλων, από τους οποίους θεωρείται πως ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση στον Μοριά στις 23 Μαρτίου του 1821.

Το μουσειακό ενδιαφέρον ξεκινά από το Στρατιωτικό Μουσείο, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα που σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση, συνεχίζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε ένα γοητευτικό νεοκλασικό αρχοντικό και μεταφέρει τον επισκέπτη στην καθημερινότητα του 19ου και 20ου αιώνα και στο Μπενάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, εμπνευσμένο από τον ιδρυτή του γνωστού αθηναϊκού Μουσείου Μπενάκη.

Κατηφορίζοντας την μακρόστενη αστική διαδρομή από τους πρόποδες του Ταϋγέτου προς την παραλία της πόλης, θα συναντήσετε το μοναδικό υπαίθριο σιδηροδρομικό πάρκο της χώρας. Λοφίσκοι, λιμνούλες, παιδικές χαρές, σιντριβάνια, χώροι αναψυχής, υπαίθριο σκάκι και εκπαιδευτικές βόλτες με οδηγούς… τις ράγες είναι κάποιες από τις αφορμές να χαθείτε στο όμορφο πάρκο, πριν κατευθυνθείτε προς την θάλασσα.

Απ’ το λιμάνι ως τις… βουτιές σας



Ουζερί, καφέ, νεοκλασικά κτίρια με όμορφες κεραμιδένιες σκεπές και η θάλασσα ακριβώς δίπλα. Αυτό είναι το σκηνικό στην περαντζάδα της παραλιακής οδού της Καλαμάτας που θα αποσπάσει σίγουρα μία από τις απογευματινές βόλτες σας. Τουλάχιστον μέχρι να διαπιστώσετε πως δεν αρκεί η βόλτα, αλλά επιβάλλεται και η βουτιά στα καθαρά νερά.

Τέτοια θα βρείτε στην ειδικά διαμορφωμένη και βιολογικώς καθαριζόμενη παραλία εντός της πόλης, στα βότσαλα της οποία θα στήσετε ομπρέλα για το πρώτο καλαματιανό σας μακροβούτι. Η συνέχεια απαιτεί χαλάρωση στην οργανωμένη παραλία του Αλμυρού, έξι χιλιόμετρα από την πόλη, στην Μπούκα και στην Μικρή Μαντίνεια, καθώς και στην χρυσαφένια Σάντοβα για κοσμοπολίτικες βουτιές και cocktails στα beach bars.

Ελαφρώς πιο απομακρυσμένες, αλλά προικισμένες με κρυστάλλινα νερά και απίστευτα φυσικά τοπία είναι οι παραλίες της Στούπας και της Καρδαμύλης. Επιπλέον, οι λάτρεις των σύντομων road trips θα λατρέψουν τις οδικές διαδρομές προς τα φαράγγια και τους μικρούς καταρράκτες του Πολυλίμνιου, προς το φυσικό κάλλος της Μεσσηνιακής Μάνης και προς τα σπήλαια του Διρού.

Πού θα φάτε

- Στην «Κουζίνα της Μεσογείου και του Ελαιόλαδου» (Ναυαρίνου 79, τηλ: 27210 87533) στην παραλιακή της Καλαμάτας κοντά στην ακτή για να δοκιμάσετε τις πρώτες ύλες της Μεσσηνίας στις πιο γευστικές τους εκδοχές. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την μανιάτικη σαλάτα, τις πίτες και τα σουτζουκάκια του ιδιοκτήτη Γιάννη Κουμάνη. (ενδεικτική τιμή: 18-25 ευρώ)
- Στην ταβέρνα «Βατουριώνα» (Αύρας 34, τηλ: 27210 86389) στην είσοδο της πόλης από την πλευρά της Μάνης, μέσα σε ένα περιβόλι με εξωτικά δέντρα, κάτω από τα οποία θα δοκιμάσετε νόστιμή σχάρα και παραδοσιακά μαγειρευτά (ενδεικτική τιμή 20-25 ευρώ κατ’ άτομο).
- Στο Λιμένι (μαρίνα, τηλ: 27210 95670), στην ανατολική ακτή της Καλαμάτας ακριβώς δίπλα από την μαρίνα με τα ιδιωτικά σκάφη, για φρεσκότατα θαλασσινά (περί τα 20 ευρώ κατ’ άτομο).
- Στο Πέτρινο (Ναυαρίνου 93, τηλ: 27210 29097) για ουζάκι και φρέσκους ψαρομεζέδες ή κρεατικά με παραδοσιακές συνταγές πλάι στο λιμάνι (ενδεικτική τιμή: 15-20 ευρώ κατ’ άτομο).

Πού θα μείνετε

Η αθρόα προσέλευση του κόσμου όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από πολλές χώρες του κόσμου ενόψει του Φεστιβάλ καθιστά την εύρεση δωματίου στο κέντρο της Καλαμάτας άθλο. Παρακάτω θα βρείτε τις καλύτερες εναλλακτικές όχι μόνο στο κέντρο της πόλης, αλλά και στα «περίχωρα», όπου μπορείτε να συνδυάσετε τις φεστιβαλικές εξορμήσεις με την ηρεμία της εξοχής, την χαλάρωση στη μεσσηνιακή φύση και τις βουτιές στις όμορφες παραλίες. Οι τιμές δεν είναι το όνειρο του low budget ταξιδιώτη και αυτό όπως είπαμε, οφείλεται στην αυξημένη τουριστική κίνηση της πόλης λόγω του Φεστιβάλ.

- Το ιστορικό ξενοδοχείο Rex στην οδό Αριστομένους στην καρδιά της Καλαμάτας προσφέρει φιλόξενη διαμονή κοντά στους χώρους του Φεστιβάλ αλλά και στην παραλία της πόλης. Το δίκλινο στοιχίζει 95 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking
- Το τεσσάρων αστέρων Pharae Hotel στην παραλιακή οδό της πόλης, με τα ατμοσφαιρικά μοντέρνα δωμάτια και την όμορφη θέα προς το λιμάνι διαθέτει δίκλινα δωμάτια που στοιχίζουν για την περίοδο του Φεστιβάλ επίσης 95 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking
- Τα Zervas Apartments στην Στούπα (περί τα 25 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα) προσφέρουν άνετη διαμονή στα studios τους που περιβάλλονται από έναν όμορφο κήπο. Η πανέμορφη παραλία της Στούπας βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά. Το δίκλινο στοιχίζει 60 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking
- Αν είστε ορεινοί τύποι, το γραφικό χωριό Γεωργίτσι, περί τα 22 χιλιόμετρα από την Καλαμάτα, διαθέτει έναν υπέροχο πέτρινο ξενώνα με το χαρακτηριστικό όνομα «Το Μπαλκόνι του Ταΰγετου». Χαλάρωση στα παραδοσιακά δωμάτια από σκούρο ξύλο και βαριά έπιπλα και θέα προς την κοιλάδα του Ευρώτα εγγυώνται όλες τις ανέσεις που θα κάνουν την διαμονή σας ξεχωριστή. Το δίκλινο στοιχίζει 95 ευρώ ανά διανυκτέρευση για κράτηση μέσω Booking
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v