Le Volte 2003: Ενα κόκκινο με... λάμψη Τοσκάνης

Ενα χαρακτηριστικό Super-Tuscan, οινοποιημένο με γνώμονα την γεύση και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Το Le Volte 2003 σας προτρέπει να αγνοήσετε επιδεικτικά το τσουχτερό κρύο να ανοίξετε ένα μπουκάλι, και να το αφήσετε να σας μεταφέρει απολαυστικά στις ηλιόλουστες πεδιάδες της Τοσκάνης...
Le Volte 2003: Ενα κόκκινο με... λάμψη Τοσκάνης

του Θεόδωρου Λέλεκα

Αφού ο χιονιάς αποφάσισε να μας παγώσει και να μας κλείσει στα σπίτια μας, ευκαιρία να δοκιμάσουμε ένα κρασί με ιδιαίτερα ζεστό και χειμωνιάτικο χαρακτήρα. Για αυτή την εβδομάδα λοιπόν, διάλεξα το Le Volte 2003, ένα ”καθαρόαιμο” κόκκινο από την Τοσκάνη, που θα σας κρατήσει καλή συντροφιά και σίγουρα δεν θα σας περάσει απαρατήρητο.

Το Le Volte είναι ένα χαρακτηριστικό Super-Tuscan, ένα κρασί δηλαδή οινοποιημένο στην Τοσκάνη, όχι όμως με βάση τους απηρχαιωμένους κανονισμούς ποικιλιακής ανάμιξης, αλλά με γνώμονα την γεύση και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα.

Έτσι, παράγεται κατά 50% από την κυρίαρχη ποικιλία της περιοχής, το Sangiovese, και το υπόλοιπο συμπληρώνεται από τις σαφώς πιο διεθνείς και δημοφιλείς ποικιλίες Merlot (κατά 35%) και Cabernet Sauvignon (κατά 15%). Αυτό σημαίνει ότι σε ένα μπουκάλι συνδυάζονται η Ιταλική τσαχπινιά (Sangiovese), με την Γαλλική φινέτσα (Merlot) αλλά και παράδοση (Cabernet Sauvignon).

Πριν ακόμα το δοκιμάσουμε, παρατηρούμε τα βασικά χαρακτηριστικά του κρασιού, που είναι το έντονο ρουμπινί χρώμα του και το πληθωρικό άρωμά του. Η πλούσια αίσθηση που αφήνει στην γλώσσα μας οφείλεται στο γεμάτο σώμα του, ενώ τα γλυκά αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων αλλά και μπαχαρικών δεν ”ξεθωριάζουν” εύκολα, καθώς η επίγευσή του είναι ιδιαίτερα μακρά και ευχάριστη. Ο αρκετά υψηλός αλκοολικός του βαθμός (13.5%) γίνεται γρήγορα, αλλά ευχάριστα αντιληπτός.

Τέλος, μετά την πρώτη γουλιά καταλαβαίνουμε ότι το Le Volte είναι ιδιαίτερα ταννικό, περιέχει δηλαδή σε μεγάλη ποσότητα την ουσία που μας δίνει την χαρακτηριστική αίσθηση της στυφάδας και ξηρότητας στα ούλα, την ταννίνη.

Έτσι, το συγκεκριμένο κρασί συνδυάζεται τέλεια με κόκκινο κρέας, ψητό ή μαγειρευτό, ιδανικά μοσχάρι ή κυνήγι. Προσωπικά το δοκίμασα σε συνδυασμό με ένα εκλεκτό και τέλεια ψημένο roast beef, έτσι ώστε η ταννίνες του κρασιού να ”παντρεύονται” με τις πρωτεΐνες του κρέατος χωρίς να παρεμβαίνουν έντονες γεύσεις από σάλτσες, κλπ.

Το κτήμα (Tenuta) Ornellaia ιδρύθηκε το 1981 από έναν από τους ζωντανούς θρύλους της Ιταλικής Οινοποιίας, τον Μαρκήσιο Lodovico Antinori. Παρότι μετά από ιδιαίτερα παρασκηνιακές διαδικασίες και διαμάχες το κτήμα πέρασε στην κατοχή του Αμερικανού μεγαλο-οινοποιού Robert Mondavi, και στην συνέχεια του άσπονδου εχθρού του ιδρυτή του, του Μαρκησίου De Frescobaldi, το κτήμα Ornellaia παραμένει σταθερά ένας από τους ιστορικότερους και σημαντικότερους παραγωγούς ποιοτικού κρασιού στην περιοχή της Τοσκάνης, με εξαγωγική δραστηριότητα σε όλο τον κόσμο.

Οι αμπελώνες, το οινοποιείο και οι εγκαταστάσεις του κτήματος βρίσκονται στο Bolgheri, μία εύφορη περιοχή στην Maremma, την Ανατολική, Μεσογειακή πλευρά της Τοσκάνης. Τα αμπέλια της περιοχής καλλιεργούνται στο ιδιαίτερα παραγωγικό έδαφος της Τοσκάνης, με επιρροές όμως από την θάλασσα που βρέχει τις Ιταλικές ακτές ως την Κορσική. Το έδαφος, το κλίμα και ο χαρακτηριστικός άνεμος από την θάλασσα δημιουργούν μοναδικές συνθήκες για την δημιουργία των κρασιών Ornellaia, δίνοντας τους έναν ιδιαίτερα ζεστό, Μεσογειακό χαρακτήρα.

Η εσοδεία του 2003 χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και λιγοστές βροχές, συνθήκες οι οποίες χάρισαν στο κρασί τον ώριμο αρωματικό του χαρακτήρα και την μεστή του γεύση. Το Le Volte 2003 ωρίμασε για 10 μήνες σε φρέσκα Γαλλικά βαρέλια που προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί για την ωρίμανση των εκλεκτότερων κρασιών του κτήματος.

Τέλος, αξίζει να επισημάνουμε την ιδιαίτερα καλή σχέση ποιότητας/τιμής του Le Volte 2003, αφού στα 20 ευρώ αποτελεί την οικονομικότερη ετικέτα του κτήματος Ornellaia, παραμένοντας όμως ένα ιδιαίτερα αξιόλογο και απολαυστικό κρασί (το... μεγάλο του αδερφάκι Ornellaia 2002 που βρισκόταν δίπλα του ακριβώς στο ράφι είχε τιμή... 140 ευρώ!).

Μην το καθυστερείτε λοιπόν: Αγνοήστε επιδεικτικά το τσουχτερό κρύο, ανοίξτε ένα μπουκάλι Le Volte 2003, και αφήστε το να σας μεταφέρει απολαυστικά στις ηλιόλουστες πεδιάδες της Τοσκάνης...

Ταυτότητα κρασιού

Ονομασία: Le Volte

Χρονιά/Εσοδεία: 2003

Ποικιλία/ες: Sangiovese (50%), Merlot (35%), Cabernet Sauvignon (15%)

Παραγωγός: Tenuta Dell’Ornellaia

Περιοχή (Χώρα): Τοσκάνη (Ιταλία)

Ποιότητα: IGT (Indicazione Geografica Tipica)

Αλκοολικός Βαθμός: 13.5%

Αντιπρόσωπος: Οινόκοσμος

Τιμή: €20 (Κάβα Ανθίδης, Μαρούσι)

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v