Η ”κόκκινη” dream team του 2005

Και αυτόν το χειμώνα οι Έλληνες παραγωγοί κρασιού δεν μας απογοήτευσαν. Το in2life ανατρέχει στη χρονιά που έφυγε και θυμάται τα καλύτερα ”κόκκινα” που είτε γεννήθηκαν είτε ”ωρίμασαν” μέσα στο 2005. Επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια.
Η ”κόκκινη” dream team του 2005

του Θεόδωρου Λέλεκα

Κρύος καιρός, τζάκι, καλή παρέα, ζεστό χειμωνιάτικο φαγητό... Τι λείπει για να συμπληρωθεί η όμορφη αυτή εικόνα; Ένα καλό μπουκάλι κόκκινο κρασί βέβαια!

Οι Έλληνες παραγωγοί και αυτόν το χειμώνα δεν μας απογοήτευσαν. Κάθε άλλο μάλιστα. Ας δούμε λοιπόν μαζί παρακάτω μερικά ξεχωριστά ελληνικά κόκκινα κρασιά (κάποιες καινούργιες αφίξεις, κάποιες σταθερές αξίες), που έκαναν αίσθηση τη χρονιά που μας πέρασε.

ΑΒΑΤΟΝ 2002: Η νέα, πολυπόθητη άφιξη από το Κτήμα Γεροβασιλείου. Ένα κρασί που κυκλοφόρησε στο εξωτερικό το 2003, απέσπασε ιδιαίτερα σημαντικά βραβεία σε Αγγλία και Γαλλία και έκανε την εμφάνισή του στην ελληνική αγορά μόλις πέρυσι. Παράγεται από τις γηγενείς ποικιλίες Μαυρούδι, Μαυροτράγανο και Λημνιό (κατά τον Αριστοτέλη η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία). Ζητήστε το στις καλές κάβες και, αν αντέχετε, μην το πιείτε αμέσως: Το ΑΒΑΤΟΝ έχει τέτοια δυνατότητα παλαίωσης που θα εξελίσσεται και θα ομορφαίνει για τα επόμενα 15 χρόνια. [ενδεικτική τιμή: 22 ευρώ]

ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ 2001: Κατά πολλούς, το κρασί αυτό είναι ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει η Νεμέα. Ένα πολύ εκλεκτό κρασί από το Οινοποιείο Παπαϊωάννου, που παράγεται από παλαιά κλήματα σε επιλεγμένο τμήμα του αμπελώνα και κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Αξίζει τον κόπο να το αναζητήσετε, να το φυλάξετε και να το απολαύσετε σε πολύ ειδικές στιγμές. Μία σπάνια ΝΕΜΕΑ ΟΠΑΠ που δεν ξεχνιέται εύκολα... [ενδεικτική τιμή: 27 ευρώ]

GENTILINI SYRAH 2003: Ένα απολαυστικό κρασί από το γνωστό Οινοποιείο της Κεφαλονιάς που συνδυάζει ιστορία και παράδοση με την πιο σύγχρονη τεχνολογία. Η συνύπαρξη του Syrah με την Κεφαλονίτικη Μαυροδάφνη είναι πραγματικά εμπνευσμένη. Βελούδινο στην υφή και ταυτόχρονα όμορφα πιπεράτο και... παιχνιδιάρικο. Ευτυχώς, τα κρασιά Gentilini βρίσκονται πλέον στις περισσότερες μεγάλες κάβες. Συνδυάστε το με πλούσια πιάτα με βάση το κόκκινο κρέας (ιδανικό με κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, η οποία φτιάχνεται με 3 είδη κρέατος σε κόκκινη σάλτσα και ρύζι). [ενδεικτική τιμή: 18 ευρώ]

ΚΤΗΜΑ ΜΠΕΣΜΠΕΑ 1998: Ένα ”ζεστό” Cabernet Sauvignon που συζητιέται πολύ τελευταία. Ιδιαίτερα φιλικό, με έντονο άρωμα μαρμελάδας φράουλας τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα. Νομίζω ότι ο χαρακτήρας του κρασιού αντανακλά την αγάπη και την αφοσίωση του αττικού οινοποιείου που επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στη συγκεκριμένη ετικέτα. Θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες, αλλά και σε εστιατόρια με πραγματικά... ”ψαγμένες” λίστες κρασιών.

[ενδεικτική τιμή: 12 ευρώ]

SANGIOVESE ΚΑΡΙΠΙΔΗ 2001: Θυμάστε την ”Ιταλίδα από την Κυψέλη” της ομώνυμης ελληνικής ταινίας; Γνωρίστε λοιπόν, μία Τοσκανέζα από τη Λάρισα! Δοκιμάστε την και αποδώστε τα εύσημα στον οινοποιό από τα Βούναινα Λαρίσης, που έφερε στην Ελλάδα το Sangiovese, την ποικιλία-σημαία της Τοσκάνης, και έφτιαξε ένα κρασί που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα ιταλικά ”ξαδέρφια” του. Θα το προμηθευτείτε αρκετά εύκολα, και θα το συνδυάσετε τέλεια με πιάτα αντίστοιχης ιταλικής καταγωγής, που θα περιέχουν εκλεκτά αλλαντικά (σαλάμι, προσούτο), ώριμα κίτρινα τυριά (παρμεζάνα, πεκορίνο) ή και πλούσιες κόκκινες σάλτσες. [ενδεικτική τιμή: 13 ευρώ]

ΜΑΓΙΚΟ ΒΟΥΝΟ 2001: Τα βραβεία που έχει αποσπάσει, καθώς και οι ορκισμένοι θαυμαστές του σε Ελλάδα και εξωτερικό αποδεικνύουν ότι πρόκειται για το κορυφαίο ελληνικό κόκκινο κρασί. Εδώ που τα λέμε, θα δυσκολευόμουν να διαφωνήσω μαζί τους... Το καμάρι του Νίκου Λαζαρίδη, που παράγεται από τον μπορντολέζικο συνδυασμό ποικιλιών Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot. Ένα περήφανο, στιβαρό κόκκινο κρασί που αποτελεί στολίδι για κάθε οινοθήκη. Αξίζει να... βάλετε μέσον για να βρείτε μερικά μπουκάλια, και να το κρατήσετε για τουλάχιστον μία δεκαετία από τον τρύγο, έτσι ώστε να το πετύχετε στην κορύφωση της δυναμικής του. [ενδεικτική τιμή: 35 ευρώ]

ΟΡΕΙΝΟΣ ΗΛΙΟΣ ΝΕΜΕΑ ΟΠΑΠ 2003: Μία εξαιρετική προσπάθεια από το οινοποιείο Σεμέλη (Κοκοτού) στη Νεμέα. Ένα ιδιαίτερα κομψό κρασί, με έντονα αρώματα από ώριμα κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά. Θα το βρείτε εύκολα σε ολοένα και περισσότερες κάβες και εστιατόρια. Απολαύστε το σε συνδυασμό με ψητά ή μαγειρευτά κρέατα, αν και στέκεται τέλεια ακόμα και μόνο του. [ενδεικτική τιμή: 9 ευρώ]

ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ ΕΡΥΘΡΟ 2003: Άφησα τελευταίο ένα κόκκινο κρασί που σαρώνει τα βραβεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Πρόκειται για τη ναυαρχίδα του πρότυπου και υπερσύγχρονου οινοποιείου/κτήματος στο Αμύνταιο της Φλώρινας. Συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των τριών ποικιλιών του, του Syrah, του Merlot και του ντόπιου Ξινόμαυρου. Θα κοπιάσετε για να το βρείτε (ή θα μπείτε στη λίστα των παραγγελιών για την επόμενη εσοδεία), αλλά δεν θα το μετανιώσετε. Αν δεν αντέξετε στον πειρασμό και το ανοίξετε, συνδυάστε το τέλεια με ένα εκλεκτό φιλέτο, και με πιάτα με πιπέρι και μπαχαρικά ή και σάλτσα λιαστής ντομάτας. [ενδεικτική τιμή: 22 ευρώ]

Τα παραπάνω κρασιά δεν είναι σε κάποια συγκεκριμένη σειρά. Αποτελούν επιλογές για όλα τα γούστα και βαλάντια, σε μία αρκετά ευρεία γκάμα γεύσεων και αρωματικών χαρακτήρων. Απολαύστε τα υπεύθυνα, και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε: το κρασί δημιουργήθηκε για να συνοδεύει το φαγητό και να εμπλουτίζει την εμπειρία ενός όμορφου γεύματος.

Εις υγείαν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v