Το Κρασί του Μήνα: Mencia 2011, Κτήμα Γ. Κίτος

Μια ποικιλία Ισπανικής προέλευσης που πιθανώς να μην έχετε ξανακούσει, από έναν ανερχόμενο και πολύ αξιόλογο οινοποιό.
Το Κρασί του Μήνα: Mencia 2011, Κτήμα Γ. Κίτος
του Θόδωρου Λέλεκα

Διανύουμε μια περίοδο κατά την οποία οι γηγενείς ποικιλίες του Ελληνικού αμπελώνα είναι σε μεγάλη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Κατά καιρούς, ωστόσο, εμφανίζονται κάποιοι παραγωγοί που πειραματίζονται με διεθνείς ποικιλίες – και μάλιστα όχι τις πολύ γνωστές και διαδεδομένες. Όταν οι προσπάθειές τους επιτυγχάνουν, οφείλουμε να αναγνωρίζουμε το έργο τους και να συμβάλλουμε στην ανάδειξή του. Ένας από αυτούς τους οινοποιούς είναι ο Γιώργος Κίτος από τη Λάρισα.

Το Κτήμα
Το Κτήμα Γ. Κίτος βρίσκεται στο Σωτήριο της Λάρισας και δραστηριοποιείται στην αμπελουργία από το 2001, με μικρές καλιέργειες κλασικών, κυρίως, Γαλλικών ποικιλιών. Από το 2009 και μετά, ωστόσο, άρχισε να εισάγει κάποιες ποικιλίες λιγότερο γνωστές στον Ελληνικό αμπελώνα, όπως η Ισπανική Mencia, η Πορτογαλέζικη Touriga Nacional, η Ιταλική Negroamaro, η Γαλλική (αλλά «πολιτογραφημένη» Αργεντίνικη) Malbec και άλλες.

Το Κτήμα είναι πυκνοφυτεμένο και ο Γιώργος Κίτος, ως έμπειρος γεωπόνος, το καλλιεργεί με την ελάχιστη δυνατή χημική ή μηχανική παρέμβαση. Παρεμφερής είναι η φιλοσοφία του και στο οινοποιείο. Η παραγωγή, έτσι κι αλλιώς, είναι τόσο περιορισμένη, ώστε να μπορεί να έχει σχεδόν απόλυτο έλεγχο. Χρησιμοποιεί μικρές δεξαμενές (ουσιαστικά κάνει μικρο-οινοποιήσεις για κάθε ποικιλία), κάνει σύντομες εκχυλίσεις στα κρασιά του, χρησιμοποιεί σχεδόν αποκλειστικά Αμερικάνικα δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνει τα κρασιά αφιλτράριστα. Έχοντας δοκιμάσει την πλήρη γκάμα των (μόνο) ερυθρών κρασιών του Κτήματος Γ. Κίτος, έχω να πω ότι φέρουν όλα την απαράμιλλη σφραγίδα του στυλ του οινοποιού. Από όλες τις ετικέτες, ωστόσο, ξεχώρισα και θα σας μιλήσω για την Mencia.

Η ποικιλία
Η Mencia (προφέρεται «Μενθία» ή «Μενσία») είναι μια Ισπανική ποικιλία με «καταγωγή» από την ευρύτερη περιοχή της Galicia, δηλαδή από την πλευρά του Ισπανικού αμπελώνα που «βρέχεται» από τον Ατλαντικό Ωκεανό. Τα τελευταία χρόνια θεωρείται από τις πιο «εξωτικές» και ανερχόμενες ποικιλίες της Ισπανίας. Παλαιότερα, ωστόσο, τα κρασιά από Mencia δεν ήταν τόσο δημοφιλή, κι αυτό γιατί οινοποιούνταν σε στυλ ελαφρύ και με μαζική προσέγγιση. Από τότε όμως που σοβαροί παραγωγοί άρχισαν να οινοποιούν κρασιά δυνατής συμπύκνωσης και με μεγάλες δυνατότητες παλαίωσης, η δημοτικότητα της ποικιλίας «εκτοξεύτηκε». Σήμερα τα κρασιά από Mencia, κυρίως με Ονομασία Προέλευσης από την ζώνη του Μπιέρθο (DO Bierzo), είναι περιζήτητα και κοσμούν ορισμένες από τις πιο αξιόλογες λίστες κρασιών εστιατορίων του κόσμου.

Η ετικέτα
Η Mencia του Κτήματος Γ. Κίτος είναι ένα φινετσάτο, αρωματικό κρασί. Μετά από εκχύλιση εννέα ημερών και παλαίωση έξι μηνών σε Αμερικάνικο δρύινο βαρέλι, το κρασί αναδύει ολόφρεσκα αρώματα φρούτων, λουλουδιών και πικάντικων μπαχαρικών στη μύτη, ενώ στο στόμα είναι όμορφα ισορροπημένο, με όμορφη οξύτητα, βελούδινες τανίνες και μεγάλη διάρκεια.

Στο τραπέζι θα αποτελέσει ιδανικό συνοδό σε ώριμα κίτρινα τυριά, πιάτα με βάση τον μοσχαρίσιο κιμά (μπιφτέκια, κανελόνια, σπαγγέτι μπολονέζ), αλλά και πάπια ψητή. Είναι γενικά ένα καλοδουλεμένο ερυθρό κρασί της «κομψής» σχολής της ποικιλίας (γιατί στον αντίποδα υπάρχει και η πιο... «μπρουτάλ» σχολή), που αναδεικνύει τις αρωματικές και γευστικές αρετές της Mencia.

Η Mencia 2011 του Κτήματος Γ. Κίτος ήταν από τα κρασιά που ξεχώρισα στη δοκιμή της πλήρους γκάμας του Κτήματος και την προτείνω σε όποιον θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό και πολύ ενδιαφέρον από έναν νέο και πολύ αξιόλογο παραγωγό. Δεν είναι κρασί που προορίζεται για βαθιά παλαίωση και στα δυόμιση χρόνια από τον τρύγο θεωρώ ότι είναι σε ιδανική κατάσταση να το απολαύσουμε άνετα. Πρόκειται για επιτραπέζιο ερυθρό οίνο που εμφιαλώθηκε σε μόλις 1500 φιάλες (περίπου). Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 13% και η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 18 ευρώ. Το βρίσκουμε, όπως και τα υπόλοιπα κρασιά του Κτήματος, σε αυστηρά επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια.

Εις υγείαν!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v