Ραψάνη Reserve 2008: Το κρασί του αμπελώνα των Θεών

Είστε έτοιμοι για μια θεϊκή οινική απόλαυση; Αν ναι, ελάτε να δοκιμάσουμε μαζί ένα εκλεκτό κόκκινο κρασί που μας έρχεται από τον αμπελώνα των Θεών του Ολύμπου.
Ραψάνη Reserve 2008: Το κρασί του αμπελώνα των Θεών
του Θόδωρου Λέλεκα

«Ανηφορίζοντας» προς τη Βόρεια Ελλάδα, με φυσικό όριο την Κοιλάδα των Τεμπών, ξεκινάει η οινοπαραγωγική ζώνη της Ραψάνης, στην οποία παράγεται ο ομώνυμος οίνος ΠΟΠ. Πρόκειται για μια πανέμορφη περιοχή που διαθέτει έναν εντυπωσιακό αμπελώνα, ο οποίος από τη μία πλευρά προστατεύεται από τον επιβλητικό Όλυμπο, ενώ από την άλλη «βλέπει» θάλασσα και, αν η μέρα είναι καθαρή, έχει ορατότητα μέχρι απέναντι, στα παράλια της Χαλκιδικής. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποκαλείται και «ζώνη του κρασιού των Θεών του Ολύμπου» δεν είναι ούτε τυχαίο, αλλά ούτε και υπερβολή. Μία τέτοια «θεϊκή» έμπνευση στάθηκε και η αφορμή της επιλογής ενός εκλεκτού, αντιπροσωπευτικού κρασιού της περιοχής για το κρασί αυτού του μήνα: είναι η ετικέτα Ραψάνη Reserve 2008, από την οινοποιία Τσάνταλη.

Ο αμπελώνας της Ραψάνης έχει παράδοση αιώνων στην Ελληνική οινική ιστορία. Το terroir και το κρασί του διακρίθηκαν από πολύ νωρίς, από τον 19ο κιόλας αιώνα, για την ποιότητά τους, ενώ από τα μέσα του 20ού η ζώνη αναγνωρίστηκε από το κράτος επίσημα ως Ονομασία Προέλευσης. Από το 1971, βάσει της σχετικής νομοθεσίας, το ερυθρό κρασί που παράγεται στη ζώνη με συγκεκριμένες προδιαγραφές, φέρει το όνομά της και είναι οίνος με Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος (ΟΠΑΠ ή ΠΟΠ, σύμφωνα με τη νεότερη νομοθεσία περί προστασίας της τυπικότητας των τοπικών προϊόντων στην Ευρώπη).

Στον προνομιούχο αυτό αμπελώνα, η «σημαία» ανήκει δικαιωματικά στην οινοποιία Τσάνταλη. Ιστορικά μάλιστα, η λειτουργία της ζώνης μέχρι σήμερα «πιστώνεται» προσωπικά στον Ευάγγελο Τσάνταλη, ο οποίος ανέλαβε την συνέχιση του έργου του τοπικού συνεταιρισμού. Η Οινοποιία Τσάνταλη, άλλωστε, ήταν, μέχρι πριν από περίπου μια οκταετία, ο μοναδικός παραγωγός οίνου Ραψάνη ΟΠΑΠ. Εκεί, σε υψόμετρο που φτάνει μέχρι και τα 800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο αμπελώνας έκτασης χιλίων στρεμμάτων δίνει το σταφύλι από το οποίο παράγεται, μεταξύ άλλων, η ετικέτα Ραψάνη Reserve 2008 της Τσάνταλη.

Σύμφωνα με το νόμο, αλλά και με την τοπική παράδοση, ο οίνος Ραψάνη ΟΠΑΠ προκύπτει από το «χαρμάνι» τριών ερυθρών ποικιλιών της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο. Και μπορεί το Ξινόμαυρο να είναι γνωστό στους περισσότερους από εμάς, οι άλλες δύο ποικιλίες όμως είναι σχετικά άγνωστες και δεν τις συναντάμε σε εμπορικές οινοποιήσεις ούτε μόνες τους (δηλαδή σε μονοποικιλιακές εμφιαλώσεις), αλλά ούτε και εκτός της ζώνης της Ραψάνης. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χαρμάνι των τριών ποικιλιών, που συν-οινοποιούνται σε ισοδύναμα ποσοστά, είναι αυτό που κάνει τον οίνο Ραψάνη ΟΠΑΠ ευχάριστο, φιλικό και εύκολο για συνδυασμούς στο τραπέζι, αξιοποιώντας την αδιαμφισβήτητη δυναμική του Ξινόμαυρου, «τιθασεύοντας» όμως παράλληλα την συνήθως άγρια δομή του.

Η Ραψάνη Reserve 2008 της Τσάνταλη προκύπτει από επιλεγμένο σταφύλι που τρυγείται με το χέρι, ενώ ο μούστος του στη συνέχεια ζυμώνει σε ανοιχτές τσιμεντένιες δεξαμενές, κατά την παράδοση της περιοχής. Η ωρίμανσή του γίνεται σε δρύινα βαρέλια 300 λίτρων από ξύλο Γαλλικής δρυός πρώτης, δεύτερης και τρίτης χρήσης και διαρκεί τουλάχιστον 12 μήνες. Το κρασί στην συνέχεια εμφιαλώνεται και παραμένει για άλλο ένα χρόνο στο οινοποιείο για περαιτέρω παλαίωση στη φιάλη. Η διαδικασία αυτή του προσδίδει αρωματικό βάθος, σωστή δομή και δυναμική εξέλιξης.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακά ολοκληρωμένο κόκκινο κρασί, που αναδύει πλούσια αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων στη μύτη, ενώ στο στόμα είναι στρογγυλό αλλά πληθωρικό, με μεγάλη διάρκεια και όμορφο τελείωμα. Είναι κρασί φαγητού και αποτελεί εξαιρετικό συνοδό για ψητό μοσχαρίσιο ή αρνίσιο κρέας, μαγειρευτά κρεατικά με πλούσιες κόκκινες σάλτσες, αλλά και ώριμα τυριά.

Η ετικέτα Ραψάνη Reserve 2008 της Τσάνταλη διατίθεται από τα περισσότερα σημεία λιανικής της Ελληνικής αγοράς, δηλαδή σε κάβες και σούπερ μάρκετ, ενώ την συναντάμε και στις λίστες κρασιών καλών εστιατορίων και μπαρ. Ο αλκοολικός της τίτλος είναι 13.5% abv, ενώ η ενδεικτική λιανική τιμή της είναι 11.50 ευρώ.

Εις υγείαν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v