Albino 2012: Ένα λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι

Γίνεται λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι; Οι αμπελώνες Ζαχαριά κερδίζουν το στοίχημα με το Albino 2012, ένα λευκό από την αγαπημένη ποικιλία Αγιωργίτικο.
Albino 2012: Ένα λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι
του Θόδωρου Λέλεκα

Η πιο βασική «αρετή» της ποικιλίας του Αγιωργίτικου που μαθαίνει κανείς όταν αρχίζει να ασχολείται με το κρασί, είναι η πολυδυναμικότητά του. Πράγματι, η ποικιλία-σημαία της Νεμέας είναι τόσο ευέλικτη, που μπορεί να μας χαρίσει μία ευρύτατη γκάμα στυλ και ειδών κρασιών: από ροζέ και ελαφριά κόκκινα, μέχρι στιβαρά κόκκινα παλαίωσης, αλλά και γλυκά κρασιά. Αυτό που, μέχρι πρόσφατα, η αγαπημένη αυτή ερυθρή ποικιλία δεν είχε καταφέρει να μας δώσει, ήταν λευκό κρασί. Να που το ‘κανε όμως και αυτό!

Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες στο παρελθόν, ήταν όλες όμως πειραματικές. Για πολύ καιρό οι περισσότεροι ήμασταν πεπεισμένοι ότι οι δυνατότητες του Αγιωργίτικου δεν φτάνουν μέχρι και το λευκό κρασί αξιώσεων. Πρόσφατα όμως έμαθα ότι οι άνθρωποι των Αμπελώνων Ζαχαριά το είχαν βάλει πείσμα να τα καταφέρουν και μάλιστα είχα δοκιμάσει την ετικέτα από τα πρώτα τους βήματα. Πειραματίστηκαν στην οινοποίηση, δοκίμασαν ένα γρήγορο πέρασμα από βαρέλι (που όμως δεν απέδωσε), μέχρι που στο τέλος τα κατάφεραν. Προς τιμήν, λοιπόν, της πρώτης εμπορικής λευκής ετικέτας από Αγιωργίτικο, το Κρασί αυτού του Μήνα είναι το Albino 2012 από τους Αμπελώνες Ζαχαριά.

Λευκό κρασί από κόκκινο σταφύλι;

Και βέβαια. Η πρακτική της λευκής οινοποίησης ερυθρού σταφυλιού είναι παλιά και πολύ γνωστή σε όλο τον κόσμο και ο επίσημος όρος του κρασιού που δίνει είναι «blanc de noir» («άσπρο από μαύρο» στα γαλλικά). Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει ακόμα και στον κήπο ή την κουζίνα του, ο χυμός του σταφυλιού, συμπεριλαμβανομένου και του κόκκινου, είναι διαφανής. Αυτό σημαίνει ότι το χρώμα στο σταφύλι βρίσκεται στη σάρκα και (κυρίως) στη φλούδα. Αν λοιπόν «στίψουμε» τη ρόγα γρήγορα, έτσι ώστε ο χυμός (ο μούστος, δηλαδή) να έρθει σε ελάχιστη ή (ιδανικά) καθόλου επαφή με τα στερεά στοιχεία που περιέχουν χρωστικές ουσίες, τότε το κρασί που θα παραχθεί θα είναι λευκό. Αυτή είναι η αρχή της λευκής οινοποίησης και ο λόγος για τον οποίο το χρώμα του τελικού κρασιού δεν έχει απαραίτητα σχέση με το χρώμα της «πρώτης ύλης».

Η αποκάλυψη του Albino

Το Albino είναι λοιπόν ένα ξηρό λευκό κρασί από 100% Αγιωργίτικο που καλλιεργείται στους ιδιόκτητους αμπελώνες της οικογένειας Ζαχαριά στο Ντουραμάνι της Νεμέας. Αμέσως μόλις τρυγηθεί, το σταφύλι ψύχεται σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να διατηρηθεί ακέραιη η αρωματικότητα αλλά και η οξύτητά του, ενώ στη συνέχεια ξεκινάει η διαδικασία της λευκής οινοποίησης που σας περιέγραψα νωρίτερα.

Στο μάτι το κρασί έχει ένα απαλό χρυσοκίτρινο χρώμα, ενώ στη μύτη αναδύει λεπτά αρώματα από καλοκαιρινά φρούτα και λουλούδια. Στο στόμα είναι ισορροπημένο με ευχάριστη οξύτητα και καλή διάρκεια. Γενικά, με λίγα λόγια, είναι ένα καλοφτιαγμένο λευκό κρασί που, αν και φινετσάτο, διατηρεί αρωματικά και γευστικά στοιχεία των... ερυθρών καταβολών του.

Ταυτόχρονα, το Albino είναι ιδιαίτερα ευέλικτο σε επίπεδο συνδυασμών με φαγητό. Κατ’ αρχήν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο και αρκετά ελαφρύ, οπότε πίνεται κάλλιστα σκέτο, ως απεριτίφ, ή συνοδεύοντας μεζεδάκια ή finger food. Από εκεί και πέρα, μπορεί να συνοδεύσει εύκολα μία μεγάλη γκάμα φαγητών, που μπορεί να κυμαίνονται από τηγανητά ψαράκια και θαλασσινά ως καθημερινά λαδερά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ταίριαζε όμορφα ακόμα και με ένα κοτόπουλο στο φούρνο.

Αμπελώνες Ζαχαριά

Το οινοποιείο Αμπελώνες Ζαχαριά βρίσκεται στην καρδιά της οινοπαραγωγικής ζώνης της Νεμέας και είναι ένα από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα της περιοχής. Ιδρύθηκε από τον Νεμεάτη γεωπόνο Ηλία Ζαχαριά το 1960 και παραμένει σε συνεχή λειτουργία μέχρι σήμερα. Είναι οικογενειακή επιχείρηση, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται σήμερα ο γιος του ιδρυτή, Όθων Ζαχαριάς. Οι άνθρωποί της γνωρίζουν τη Νεμέα και τον αμπελώνα της πολύ καλά και συχνά ερευνούν και πειραματίζονται με νέες πρακτικές, διαφορές στα μικρο-κλίματα και terroir των διαφόρων υπο-περιοχών της ζώνης κλπ. Η εταιρεία έχει ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ παράγει μία ευρεία γκάμα κρασιών διαφόρων στυλ. Η φιλοσοφία της εστιάζει στην παραγωγή κρασιών με σωστή σχέση ποιότητας-τιμής.

Πληροφορίες
Το Albino είναι ένα ευχάριστο καθημερινό κρασί που διατίθεται από επιλεγμένες κάβες και άλλα σημεία λιανικής πώλησης και εστίασης. Ο αλκοολικός του τίτλος είναι 12.5%, ενώ η ενδεικτική λιανική τιμή του είναι 7 ευρώ.

Εις υγείαν!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v