Ιδέες για να κάνετε δημιουργικό το σαββατοκύριακό σας

Εικαστικά εργαστήρια, μαθήματα στη φύση, ξεναγήσεις στο Αστεροσκοπείο, σεμινάρια φωτογραφίας και άλλες ιδέες για δημιουργικό σου-κου… για μικρούς και μεγάλους.
Ιδέες για να κάνετε δημιουργικό το σαββατοκύριακό σας
Τα Σαββατοκύριακα μας αρέσει να χουζουρεύουμε, να ξεκουραζόμαστε, να αράζουμε για καφέ, να βγαίνουμε το βράδυ… Αλλά μεταξύ όλων αυτών, μας αρέσει ακόμα περισσότερο να αξιοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας, γεμίζοντάς τον με δημιουργικά εργαστήρια και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Τέτοια προγράμματα συγκεντρώνουμε παρακάτω, για να περάσετε σούπερ δημιουργικά Σαββατοκύριακα είτε μόνοι, είτε με τα παιδιά.

Κυριακές με τέχνη στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης 
Κάθε Κυριακή, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, Πλάκα, τηλ: 210 3312 621) καλεί τους μικρούς του φίλους στην Πλάκα, όπου πραγματοποιεί ψηφιακή περιήγηση σε διεθνούς φήμης Μουσεία, ούτως ώστε να γνωρίσουν τα παιδιά διάσημες συλλογές και επώνυμους ζωγράφους από όλο τον κόσμο, χωρίς να φύγουν από την Αθήνα. Το εικαστικό πρόγραμμα προσφέρεται κάθε Κυριακή στις 11.00 για παιδιά 4-6 ετών μαζί με τους γονείς τους και στις 12.40 για παιδιά 5-8 ετών. Φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του μουσείο, όπου με την παρότρυνση του υπευθύνου πραγματοποιείται ένα ταξίδι σε μια διαφορετική χώρα και μετά την ψηφιακή ξενάγηση, το παιδί ή η οικογένεια καλείται να δημιουργήσει από ένα διαφορετικό έργο τέχνης. Το κόστος συμμετοχής είναι 17 και 12€ αντίστοιχα.

Εικαστικά εργαστήρια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 
Κάθε Σαββατοκύριακο έως τον Μάιο, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, τηλ: 2107294220) πραγματοποιεί εικαστικά εργαστήρια και διαδραστικές ξεναγήσεις για γονείς και παιδιά 2-12 ετών. Για γονείς με παιδιά 2-3,5 ετών, επιλέξτε το πρόγραμμα «Γιατί; Όσα γιατί, τόσα παραμύθια» με αφηγήσεις και δημιουργία έργων με πρωτότυπα υλικά, για παιδιά 4-5 ετών το πρόγραμμα ανακάλυψης καλλιτεχνικών κινημάτων «Παίζουμε με το ρεύμα», για παιδιά 5-10 ετών τις «Φωτοϊστορίες» για ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και για γονείς με παιδιά 6-12 ετών ακολουθήστε τις «Διαδρομές στο Μουσείο» μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις στις αίθουσες του μουσείου. Απαραίτητη η κράτηση θέση τηλεφωνικά – δείτε τις ώρες και το κόστος κάθε δράσης στο παραπάνω link.

Μαθήματα στο ΚΠΙΣΝ
Πλούσιο παραμένει και τον Φεβρουάριο το πρόγραμμα δωρεάν δράσεων που οργανώνονται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ευριπίδου και Δοϊράνης, Καλλιθέα, τηλ: 2168091001). Αυτό το Σαββατοκύριακο, 18-19 Φεβρουαρίου για παράδειγμα, από το πρωί ως το βράδυ βρίσκουμε εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, όπως μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ στο κανάλι, yoga στο πάρκο για παιδιά, πρόγραμμα ψυχοκινητικής αγωγής παιδιών, αποκριάτικα εργαστήρια για χειροποίητα κοστούμια από χαρτί και βενετσιάνικες μάσκες, μαθήματα κηπουρικής, εργαστήριο χορού με χούλα-χουπ για ενήλικες και κινηματογραφικές προβολές. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις και δηλώστε ηλεκτρονικά συμμετοχή εδώ

Φάρμες για επιστροφή στη φύση
Δεν είναι μια πολύ ωραία ιδέα να πάρετε τα παιδιά και να τα μυήσετε στις ομορφιές της φύσης; Στο παραπάνω link θα βρείτε τις διευθύνσεις αγροκτημάτων κοντά στην Αθήνα για να περάσετε ολόκληρα Σαββατοκύριακα, αλλά και περιπτώσεις χώρων εντός της πόλης, ιδανικοί για μονοήμερη δημιουργική απασχολήση. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Οργάνωση Γη στον Πύργο Βασιλίσσης στο Ίλιον, ένα μεγάλο αγροκήπιο κοντά στο πάρκο Τρίτση (Λ. Δημοκρατίας 67), όπου με ελεύθερη είσοδο κάθε Κυριακή από τις 11 το πρωί, φιλοξενούνται δραστηριότητες γνωριμίας και εναρμόνισης με τη φύση, βιωματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για παιδιά, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά εργαστήρια και yoga ή tai chi στη φύση.

Επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο
Δύο φορές τον μήνα, τα Σαββατοκύριακα, το Αστεροσκοπείο της Πεντέλης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό έναντι μόλις 5€, με τα οποία έχετε πρόσβαση σε μία πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγική ομιλία και προβολή ντοκιμαντέρ για τα άστρα, το σύμπαν και τον κόσμο μας, προτού ανηφορίσετε στο τηλεσκόπιο, μέσα από το οποίο οι άνθρωποι του Αστεροσκοπείου θα σας ξεναγήσουν στο μεγάλο μας σπίτι… τον γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Οι προσεχείς ξεναγήσεις έχουν οριστεί για την Κυριακή 19/2, το Σάββατο 4/3 και τα Σαββατοκύριακα 11-12/3 και 18-19/3 στις 20.00.

Σεμινάρια mobile photography στα Public 
Αυτόν τον Φεβρουάριο, κάθε Παρασκευή απόγευμα, ο Νικόλας Μάστορας μας καλεί για μια ξενάγηση στον κόσμο της φωτογραφίας με κινητό τηλέφωνο στο κατάστημα Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1). Ο κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει τρία μαθήματα, κάθε μάθημα διαρκεί δύο ώρες (19.00-21.00) με κόστος συμμετοχής 30€ και καλύπτει τις βασικές αρχές της φωτογραφίες, tips και tricks για καλύτερη εκμετάλλευση της κάμερας του κινητού, επεξεργασία εικόνας σε smartphone, πρακτικές social media και άλλες ενδιαφέρουσες αναλύσεις.

Ακούω, βλέπω, παίζω στο Μέγαρο 
Τις Κυριακές, το Μέγαρο Μουσικής μυεί τα παιδιά (6-12 ετών) στον μαγικό κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από τα εργαστήρια «Ακού Βλέπω Παίζω» που κάθε φορά εξερευνούν το έργο ενός διαφορετικού συνθέτη. Αυτή την Κυριακή 19/2 για παράδειγμα, τα παιδιά θα ακούσουν-δουν-παίξουν με τον Τσαϊκόφσκι, ένα παιχνίδι που ξεκινά στα ράφια της Μουσικής Βιβλιοθήκης, συνεχίζεται με ζωγραφική, δημιουργική ανάγνωση και κινητικά παιχνίδια που πλαισιώνονται από προβολές και ζωντανή μουσική. Η είσοδος στοιχίζει 8€ και το εργαστήριο ξεκινά στις 12.00 (διάρκεια 90’).

Κυριακή με ‘80s εργαστήρια στην Τεχνόπολη
Η πολυσυζητημένη έκθεση GR80s, που μας μεταφέρει στην Ελλάδα του Ογδόντα, δίνει την ευκαιρία κάθε Κυριακή στους γονείς να θυμηθούν τα νιάτα τους και στα παιδιά να μάθουν το «σύμπαν» αυτής της δεκαετίας, μέσα από ένα εργαστήριο. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν σειρές και ταινίες που σημάδεψαν τα παιδιά του ’80, ενώ οι μεγάλοι θα αναγνωρίσουν κάθε ήρωα από το πρώτο λεπτό. Η Ομάδα Θεάτρου Δον Κιχώτες θα μας καλέσει να παίξουμε με τα κινούμενα σχέδια και τις μουσικές της δεκαετίας, ενώ σε ένα λαμπερό εικαστικό εργαστήρι θα κατασκευάσουμε τις πιο GR80s ντισκομπάλες, φορώντας τις αποκριάτικες στολές μας. Μία διαδραστική δραματοποιημένη αφήγηση, με αφορμή το βιβλίο της Άλκης Ζέη «Μια Κυριακή του Απρίλη» θα βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν μία γεύση από την καθημερινότητα και τις συνήθειες του ’80. Θα προβληθούν επίσης αποσπάσματα από τα Φρουτοπία, του Κουτιού τα Παραμύθια, το Δέντρο που Πληγώναμε και Ο Κήπος με τα Αγάλματα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 11.00 και ολοκληρώνονται στις 14.00, ενώ η είσοδος εξασφαλίζεται απλώς με το εισιτήριο της έκθεσης (5€ για ενηλίκους, δωρεάν για παιδιά ως 18 ετών).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v