Φάρμες και αγροκτήματα μια ανάσα από την Αθήνα

Επιστροφή στην φύση και την καλλιέργεια της γης, μέσα από πέντε επισκέψιμες φάρμες και αγροκτήματα μια ανάσα από την πόλη.
Φάρμες και αγροκτήματα μια ανάσα από την Αθήνα

Στη μίζερη καθημερινότητα της πόλης, μια ανάσα φύσης και… βουκολισμού είναι σχεδόν ζωτικής σημασίας. Ποιος τραβιέται όμως σε φάρμες και αγροκτήματα ανά την Ελλάδα με τόσο περιορισμένο ελεύθερο χρόνο;

Εσείς, 1-0.

Φάρμες, αγροκτήματα και «πράσινα» κέντρα μάθησης μια ανάσα από την Αθήνα προσφέρονται για ξένοιαστα Σαββατοκύριακα δίπλα στη φύση και τους κατοίκους της (χήνες, πάπιες, αλογάκια, γαϊδουράκια κ.α.) για μικρά ή/και μεγάλα παιδιά.

Farma Moo
Λεωφ. Διονύσου, Νέα Μάκρη, τηλ: 2294 091161

Στην κοιλάδα της Ντάριζας, λίγο πριν από τη Νέα Μάκρη, η Farma Moo μας προτείνει να ξεφύγουμε από την γκρίζα πραγματικότητα της πόλης, να νοικιάσουμε το δικό μας περιβόλι, να φυτέψουμε λαχανικά σε αυτή (μόνοι μας ή με την καθοδήγηση των ειδικών) και να περιηγηθούμε σε ένα πανέμορφο αγρόκτημα παρέα με κατσικάκια, άλογα, κότες, χήνες και πάπιες. Αφού επιλέξετε το περιβόλι σας, μπορείτε να διαλέξετε ποια προϊόντα θα φυτέψετε σε αυτό και αν θα συμμετέχετε εσείς οι ίδιοι στη συγκομιδή ή θα σας στέλνουν τα προϊόντα στο σπίτι.

Μεταξύ άλλων, στην Farma Moo θα γνωρίσετε και τους υπόλοιπους… αγρότες (πάνω από 30 άτομα είναι μέχρι στιγμής μέλη της φάρμας), θα κάνετε πικ νικ, θα απολαύσετε το καφεδάκι σας, θα συμμετέχετε σε σεμινάρια για την καλλιέργεια της γης, θα κάνετε ορειβασία, ιππασία και ένα σωρό ακόμα δραστηριότητες στη φύση. Αίτηση για το δικό σας περιβόλι – αλλά και επιλογή των φρούτων και λαχανικών που θα φυτέψετε – μπορείτε να κάνετε online από εδώ-  επιλέγοντας τα επιθυμητά τετραγωνικά, με την τιμή/μήνα να διαμορφώνεται αναλόγως.

Οργάνωση Γη
Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον, τηλ: 21 0232 5380

O περίφημος «Πύργος Βασιλίσσης» στο Ίλιον, ένα μεγάλο «αγροκήπιο» με γοητευτικά κτίσματα, στα σύνορα του σημερινού πάρκου Τρίτση αποτελεί εδώ και χρόνια βάση για τις ποικίλες δράσεις της Οργάνωσης Γη και πρότυπο ανοιχτό κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με το όνομα «Κέντρο της Γης».

Η ομάδα έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της Περιβαλλοντικής Κοινωνικής Νοημοσύνης – ήτοι οργανώνει δραστηριότητες γνωριμίας και εναρμόνισης με τη φύση, όπως βιωματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για παιδιά, θεατρικό παιχνίδι, μουσικά εργαστήρια, yoga και tai chi στη φύση, δημιουργική γραφή για παιδιά και ενήλικες και πολλά ακόμα που αναρτώνται εδώ.  Αυτήν την περίοδο το Κέντρο της Γης είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Κυριακή, με δωρεάν είσοδο από τις 11.00 το πρωί, μέχρι όσο διαρκέσουν οι δραστηριότητες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται παιδαγωγικές δράσεις, συλλογική κουζίνα και τμήματα ευ ζην (tai chi και yoga).

Κτήμα Αρβανίτη
Αφίδνες Αττικής, τηλ: 6945263929

Ένα Κτήμα… σχολείο για τους απανταχού λάτρεις της βιολογικής καλλιέργειας, το επισκέψιμο Κτήμα του κ. Θοδωρή Αρβανίτη στις Αφίδνες Αττικής αποτελεί εδώ και έξι χρόνια βάση για δωρεάν μαθήματα βιολογικής καλλιέργειας για ερασιτέχνες και επαγγελματίες αγρότες. Εδώ εδρεύει το Εναλλακτικό Σχολείο Οικολογικής Γεωργίας, στο οποίο μεταξύ άλλων μαθαίνουμε για την εδαφολογία, την κομποστοποίηση, την φυτοπροστασία, τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την εντομολογία, την αγροδιατροφική πολιτική και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέρουσες «πράσινες» θεματικές ενότητες που αφορούν στη βιοκαλλιέργεια. Τα μαθήματα ξεκινούν στις αρχές του χρόνου και ολοκληρώνονται τον Ιούνιο, ενώ αναλυτικές πληροφορίες για αυτά θα βρείτε στην σελίδα του Οικοσχολείου

Γαϊδουροχώρα
Θέση Μπουρμπουτσάνα, Κορωπί, τηλ: 6944616160

Σε ένα αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και πολύ θυμάρι, κοντά στους πρόποδες του Υμηττού οι άνθρωποι της πιο… υπομονετικής έκτασης της Αττικής έστησαν ένα περιβάλλον που θυμίζει παλιά ελληνική ύπαιθρο με κύριους πρωταγωνιστές τα συμπαθέστατα γαϊδουράκια. Ο χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος για πιτσιρίκια, τα οποία μέσα από διασκεδαστικά προγράμματα μαθαίνουν τα πάντα για τα ζώα, τη φροντίδα τους, τη συμπεριφορά τους, τη φυσιολογία τους και ένα σωρό ακόμα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Παράλληλα διοργανώνονται παιχνίδια με κρυμμένους θησαυρούς, καλλιτεχνική έκφραση, βόλτες με τα γαϊδουράκια και πεζοπορικές διαδρομές για εξερεύνηση των μονοπατιών του Υμηττού (δείτε αναλυτικά εδώ). Σημειώστε επίσης ότι από τέλη Οκτωβρίου μέχρι μέσα Δεκέμβρη, τα πιτσιρίκια μαθαίνουν για το μάζεμα της ελιάς, ενώ όλον τον χρόνο διοργανώνονται εκπαιδευτικά σεμινάρια οργώματος. Στο χώρο υπάρχει και καφέ για τσιμπολόγημα, ενώ κάθε Κυριακή 11.00 με 16.00 πραγματοποιείται ξενάγηση γνωριμίας με παιχνίδια και βόλτες στο κτήμα.

Το Περιβόλι στη Βάρη
Κυργίων 15, Βάρη, τηλ: 210 896 3 000

Η κ. Άννα Μορδεχάι βρίσκεται πίσω από αυτό το «περιβόλι» τεσσάρων στρεμάτων στο Χέρωμα Βάρης, το οποίο βασίζεται στη φιλοσοφία της περμακουλτουρας, δηλαδή της ιδέας του να σέβεσαι και να παρατηρείς τη φύση, τον τρόπο που λύνει διάφορα ζητήματα, και να μαθαίνεις από αυτήν, αντιγράφοντάς τη για να λύσεις και τα δικά σου ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το… κοκοτρακτέρ που βρίσκεται εδώ και αποτελεί ένα «ζωντανό» όχημα, ένα κοτέτσι το οποίο με την βοήθεια των πτηνών καθαρίζει το έδαφος από ανεπιθύμητη βλάστηση, το αερίζει χωρίς να βλάπτει το υπέδαφος με πετρελαιοκίνητες φρέζες και το λιπαίνει με την κοπριά, χωρίς λιπάσματα.

Στο Περιβόλι τα πιτσιρίκια μαθαίνουν για ολιστικές μορφές καλλιέργειας μέσα από σεμινάρια, ενώ τα Σαββατοκύριακα από τις 10.00 το πρωί μπορούμε να βολτάρουμε χαλαρά με τα παιδιά, να δοκιμάσουμε βιολογικούς χυμούς ή ροφήματα και να απολαύσουμε γεύσεις από τον εποχικό κατάλογο της κουζίνας που επιμελείται ο σεφ Γιάννης Στανίτσας. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων/σεμιναρίων εδώ

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v