Horror games: Ο τρόμος στην οθόνη σας

Είστε δεινός gamer; Σας εξιτάρουν τα παιχνίδια τρόμου και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο ρετρό, αλλά με εξίσου έντονη ατμόσφαιρα; Ορίστε οι προτάσεις μας!
Horror games: Ο τρόμος στην οθόνη σας
του Θοδωρή Διάκου

Είναι πλέον γενικά αποδεκτό, ιδιαίτερα με τις κονσόλες επόμενης γενιάς, ότι τα video games είναι ένα εξίσου καλό μέσο με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο για να πεις μια ολοκληρωμένη ιστορία. Ειδικά με τα εξελιγμένα, σχεδόν αληθινά γραφικά και τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν πλέον τα παιχνίδια. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα παιχνίδια-διαμάντια που έχουν αντέξει στον χρόνο και, με τα λιγοστά μέσα που είχαν μέχρι και είκοσι χρόνια πριν, καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια άβολη και τρομακτική ατμόσφαιρα στον παίκτη.

Οι πρωτοπόροι τους είναι σήμερα γνωστοί. Παιχνίδια όπως το Silent Hill (που αξιοποίησε τις περιορισμένες δυνατότητες της μηχανής του καλύπτοντας όλο το σκηνικό με παχιά και ανατριχιαστική ομίχλη) και το Resident Evil κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να μεταφερθούν στον κινηματογράφο. Ας δούμε όμως μερικά βιντεοπαιχνίδια που μας σηκώνουν την τρίχα, αλλά δεν κατάφεραν να γίνουν τόσο διάσημα.

Phantasmagoria
1995/Windows, Mac

Πίσω στα 90s, αυτό το παιχνίδι προκάλεσε σάλο για το ρεαλιστικά βίαιο περιεχόμενό του. Το Phantasmagoria είναι ταυτόχρονα παιχνίδι και διαδραστική ταινία, καθώς χρησιμοποιεί τα μοντέλα αληθινών ηθοποιών. Η υπόθεση έχει να κάνει με μια νεαρή συγγραφέα που αγοράζει την έπαυλη ενός ξακουστού μάγου, ο οποίος στο παρελθόν επικαλέστηκε έναν δαίμονα κι αυτό τον οδήγησε να σκοτώσει τις πέντε γυναίκες του με όλο και πιο βίαιους τρόπους. Το στυλ του παιχνιδιού είναι πλέον αρκετά ξεπερασμένο, αλλά η εκπληκτική του ατμόσφαιρα και το ασυνήθιστο παίξιμο σίγουρα θα αποτελέσουν μία έντονη εμπειρία.

Clock Tower
1996/Playstation

Ο τρομερός δολοφόνος Scissorman τρομοκρατεί μια ολόκληρη πόλη, με σκοπό να σκοτώσει την έφηβη πρωταγωνίστρια. Το παιχνίδι ήταν πρωτοποριακό, επειδή εστίαζε την προσοχή του περισσότερο στην επιβίωση παρά στην μάχη. Ο κυνηγός είναι πρακτικά ανίκητος, και το μόνο που μπορεί να κάνει ο παίκτης είναι να κρυφτεί, ελπίζοντας πως ο δολοφόνος δεν θα τον ανακαλύψει. Με δέκα διαφορετικά εναλλακτικά φινάλε, αυτό το ρετρό παιχνιδάκι θα σας κρατάει στην κόψη του… ψαλιδιού για πολλές ώρες.

Sanitarium
1998/Windows

Η αισθητική του Sanitarium είναι μοναδική. Ο παίκτης παρακολουθεί τα σκηνικά από ψηλά, σαν ένα αρπακτικό πουλί, καθοδηγώντας τον πρωταγωνιστή – που πάσχει από αμνησία και δεν έχει την παραμικρή ιδέα πού βρίσκεται – μέσα από διάφορα επίπεδα. Το μεγαλύτερο ατού της ιστορίας; Δεν γνωρίζουμε ποτέ αν όσα εκτυλίσσονται μπροστά μας είναι αληθινά ή αν συμβαίνουν στο διαταραγμένο μυαλό του ήρωα. Μαζί με μπόλικους ψυχασθενείς χαρακτήρες και με περίεργους ήχους πίσω από κάθε γωνιά, το Sanitarium δικαίως έχει κερδίσει μια θέση στην καρδιά των απανταχού fan των παιχνιδιών τρόμου.

Project Zero 2: Crimson Butterfly
2003/Playstation2, Xbox

Υπάρχει ένα ρητό στην Ασία που λέει πως κάθε φωτογραφία κλέβει ένα κομμάτι από την ψυχή μας. Σ’ αυτό ακριβώς βασίζεται αυτό το φρικιαστικό παιχνίδι, καθώς δύο δίδυμα κορίτσια βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα έρημο, στοιχειωμένο χωριό. Σύντομα ανακαλύπτουν πως τα πνεύματα έχουν ιδιαίτερα σχέδια γι’ αυτές, και οπλισμένες μόνο με μία κάμερα που ξορκίζει τα φαντάσματα, πρέπει να σώσουν τη ζωή τους. Εκπληκτική ιστορία και ανατριχιαστικές σκηνές, και το καλύτερο απ’ όλα; Η αίσθηση όταν βλέπεις τον κόσμο μόνο μέσα από τον φακό της φωτογραφικής σου μηχανής και ένα παραμορφωμένο φάντασμα εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά σου ουρλιάζοντας. Σίγουρα όχι για τους λιπόψυχους.

Silent Hill 4: The Room
2004/Playstation2, Playstation3, Xbox, Windows

Το πιο άγνωστο και πιο παρεξηγημένο κομμάτι της πλέον διασημότερης σειράς παιχνιδιών-θρίλερ στον κόσμο, το The Room είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ιστορία παίζει με την αίσθηση της ασφάλειας και της εξερεύνησης, καθώς ο πρωταγωνιστής βρίσκεται μια μέρα κλειδωμένος στο διαμέρισμά του, με κανέναν τρόπο διαφυγής, εκτός από μια τρύπα στον τοίχο που τον οδηγεί σε εφιαλτικούς – και μπερδεμένους όσο δεν πάει – κόσμους, κυνηγημένος από έναν απ’ τους πιο άρρωστους δολοφόνους που έχουμε δει ποτέ σε παιχνίδι. Πέρα από την βία και τα άσχημα πράγματα που αντιμετωπίζει ο παίκτης, η ψυχολογική πίεση που ασκεί το παιχνίδι πάνω του είναι η αληθινή πηγή φόβου σ’ αυτό το παιχνίδι.

ObsCure
2004/Playstation2, Xbox, Windows

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν ένα κλασικό, αμερικάνικο θρίλερ με έφηβους που σκοτώνονται ένας-ένας σε μορφή βιντεοπαιχνιδιού; Τότε το ObsCure είναι ακριβώς αυτό. Με την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ δύο παικτών και όλα τα απόλυτα αμερικάνικα κλισέ να αξιοποιούνται με τον πιο υπέροχο τρόπο, αυτό το παιχνίδι σας βάζει να ανακαλύψετε τα φρικιαστικά μυστικά που κρύβει ένα λύκειο – μυστικά που δεν σκοτώνονται καθόλου, μα καθόλου εύκολα.

Haunting Ground
2005/Playstation2

Ένα παιχνίδι επηρεασμένο από το Clock Tower που λέγαμε νωρίτερα, αλλά με τον τρόμο να φτάνει σε νέα επίπεδα. Η πρωταγωνίστρια βρίσκεται φυλακισμένη σε ένα κάστρο, με τους γονείς της νεκρούς, και μια στρατιά από φρικιά να θέλουν να την κατασπαράξουν, από τον γλοιώδη παππού που της μιλάει μέσα απ’ τους τοίχους, μέχρι την ανησυχητικά παγερή υπηρέτρια. Κι εδώ η μάχη είναι άσκοπη, καθώς το μόνο που καταφέρνουμε αν αντιστεκόμαστε είναι να κάνουμε τους αντιπάλους να μας κυνηγούν με όλο και μεγαλύτερη λύσσα. Το μόνο μας καταφύγιο; Μέρη που μπορούμε να κρυφτούμε. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από το να βρίσκεσαι κάτω από ένα κρεβάτι και να βλέπεις τα πόδια του δολοφόνου σου να κοντοστέκονται μερικά εκατοστά από το πρόσωπό σου.

Rule of Rose
2006/Playstation2

Ένα παιχνίδι που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο από πολλούς gamers, το Rule of Rose παίρνει την κλασική και δοκιμασμένη συνταγή των τρομακτικών παιδιών και δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Η πρωταγωνίστρια πέφτει θύμα μιας ομάδας κοριτσιών που της φέρονται σαν σκουπίδι και την αναγκάζουν να κάνει ταπεινωτικές πράξεις. Πίσω από όλη την σοκαριστική βία, κρύβεται μια πολύ αλληγορική ιστορία για την ενηλικίωση και την ωριμότητα, κι όλα αυτά πλαισιωμένα με κάποια από τα ομορφότερα γραφικά που έχει παρουσιάσει ποτέ το Playstation2.

Slender
2012/Windows

Ο Slenderman κατάφερε πριν λίγα χρόνια να γίνει ένας πασίγνωστος και εντελώς… ψεύτικος αστικός θρύλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το ερασιτεχνικό, δωρεάν παιχνίδι με τα πολύ βασικά γραφικά δεν μπορεί να προκαλέσει κρίσεις πανικού. Ο σκοπός είναι απλός. Ο παίκτης πρέπει να εξερευνήσει μία όχι και τόσο μεγάλη περιοχή και να ανακαλύψει οκτώ σκισμένες σελίδες. Ενώ ο Slenderman βρίσκεται συνέχεια στο κατόπι του. Και αν σταθείς να τον κοιτάξεις για παραπάνω από δύο δευτερόλεπτα, σε σκοτώνει. Και επίσης ο φακός υπολειτουργεί. Ξεχάστε τον ύπνο μετά από αυτό το παιχνίδι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v