Τα ελληνικά ροζέ της άνοιξης

Κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας μας πρότειναν υπέροχα ροζέ κρασιά κι επίσης τα ήπιαμε στην υγειά σου σαν να μπαίνει η άνοιξη.

Τα ελληνικά ροζέ της άνοιξης

Ο καιρός όπως μάλλον έχεις καταλάβει έχει ήδη φορέσει τα ανοιξιάτικά του –μην σου πούμε τα καλοκαιρινά του- και με την αλλαγή της ώρας η μέρα έχει μεγαλώσει κατά πολύ προδιαθέτοντάς σε να ξεκινήσεις μίνι εκδρομές, πικνίκ και winetasting (οινικές δοκιμές) σε ολάνθιστα κτήματα. Εμείς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον wine lover που κρύβεις μέσα σου φέρνουμε τα κτήματα στο σαλόνι, στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην ταράτσα σου, προτείνοντάς σου υπέροχα κρασιά σε συνεργασία με κάποια από τα καλύτερα οινοποιεία της χώρας. Ακολουθώντας πιστά το ανοιξιάτικο mood, υψώνουμε το ποτήρι μας αφού προηγουμένως το έχουμε γεμίσει με γλυκόπιοτα ροζέ κι αφήνουμε τις προπόσεις σε σένα.

La Vie En Rose από το Κτήμα Παλυβού

Μπορεί να ξέρεις και να αγαπάς τη Νεμέα για το Αγιωργίτικο της ωστόσο το Κτήμα Παλυβού έχει από τα ωραιότερα ροζέ όχι μόνο της Νεμέας αλλά ολόκληρης της χώρας. Ο λόγος για το La Vie En Rose ένα αγαπημένο ξηρό ροζέ με τριανταφυλλί χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Εδώ θα συναντήσεις λουλουδένια μύτη τριαντάφυλλο, γιασεμί και βιολέτες. Το στόμα είναι εκλεκτικό με φινετσάτο σώμα και δίνει την αίσθηση του γλυκού τριαντάφυλλου, με δροσερή επίγευση. Συνόδεψέ το με γαρίδες ή ψητά χτένια και θα το λατρέψεις. 

Μπορείς να το βρεις από 13,30€

L’ esprit Du Lac από το Κτήμα Κυρ Γιάννη

Εδώ πάμε προς βόρεια Ελλάδα κι Αμύνταιο μεριά για να δοκιμάσουμε ένα ξινόμαυρο ροζέ ξηρό με ανθώδη χαρακτήρας στη μύτη που προέρχεται από την επιλογή ζυμών. Το χρώμα του είναι ανοιχτό σόμον και σε κάθε γουλιά θα συναντήσεις αρώματα από λευκόσαρκο ροδάκινο, μικρά βερίκοκα και άγουρη φράουλα. Το στόμα ακολουθεί αρωματικά τη μύτη ενώ χαρα-κτηρίζεται από ελαφριά αίσθηση τανινών και ώριμη φυτικότητα. Παρούσα η δροσιστική οξύτητα, ενώ το μέτριο σε όγκο σώμα έχει λιπαρότητα. Πίνεται κάλλιστα ως απεριτίφ αλλά συνδυάζεται εξίσου ταιριαστά με πιάτα καλοκαιρινής μεσογειακής κουζίνας, όπως τηγανητούς μεζέδες και ψαράκια. Η τιμή του ξεκινά από 13,30€ 

Nostos Pink του 2023 από το Οινοποιείο Μανουσάκης

Η λεβεντογέννα Κρήτη και το Οινοποείο Μανουσάκης μας δίνει ένα λατρεμένο ξηρό ροζέ με ποικιλίες Grenache Rouge 35%, Ρωμέικο 55%,Syrah 10%. Το Νostos Pink έχει τριανταφυλλένιο χρώμα με μύτη στην οποία διακρίνονται αρώματα καραμέλας φράουλας, γρεναδίνης και τριαντάφυλλου. Η γεύση του απαλή με κομψή οξύτητα και αίσθηση γλύκας στην επίγευση, συνοδεύει θαυμάσια φαγητά της ελληνικής κουζίνας όπως γεμιστά, λαδερά, μουσακά καθώς και σαλάτες, ψητά λαχανικά, ζυμαρικά, πουλερικά με ελαφριές σαλτσες. Οι ψαροφάγοι μπορούν να το απολαύσουν με οστρακοειδή και θαλασσινά. Μπορείς να το βρεις από 12,89.

Idylle D’ Achinos από το Κτήμα La Tour Melas

Aπό τον Αχινό ένα χωριουδάκι της Στυλίδας στη Φθιώτιδα μας έρχεται ένα υπέροχο ροζέ. Αν μας ζητούσαν έναν τίτλο για να περιγράψουμε το Idylle D’ Achinos μάλλον βάζαμε εκεί που το Αγιωργίτικο συναντά το Syrah και το Grenache Rouge. Τις εντυπώσεις σίγουρα κλέβει το ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα, που θυμίζει έντονα το χρώμα των ροζέ της Προβηγκίας. Ζουμερά και ζωηρά αρώματα τριαντάφυλλου, φλούδας πορτοκαλιού και κόκκινων φρούτων όπως το κεράσι και το μύρτιλο. Στο στόμα είναι δροσερό, με μέτριο όγκο και ωραία κρυστάλλινη επίγευση. Συνόδεψέ το με μια πιατέλα με ήπια κρεμώδη τυριά όπως μοτσαρέλα και μπρι αλλά και επιλογές από κατσικίσια τυριά. Η τιμή του ενδεικτικά κυμαίνεται στα 17€.  

Cinsaut Rose του κτήματος Μπελίδη

Πάμε τώρα στην γνωστή κι έξτρα αγαπημένη κρασομάνα Κοζάνη, για ένα από τα καλύτερα ελληνικά ροζέ που έχουμε δοκιμάσει. Το Cinsaut έχει ένα απαλό σχεδόν παλ σομόν χρώμα και μύτη κομψή όπου διακρίνονται αρώματα κερασιού, βατόμουρου, φράουλας, ροδιού, ροζ γκρέιπφρουτ και λευκών λουλουδιών. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα και τραγανή οξύτητα που το ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ροζέ. Ζουμερά κόκκινα φρούτα όπως φράουλα και σμέουρο μπλέκονται με νότες ροδάκινου, λεμονανθών και πράσινου τσαγιού, αφήνοντας μια γλυκιά φρουτώδη επίγευση που συνδυάζεται άψογα με μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Ενδεικτική τιμή στα 10-11€.

Mountcloud από τη Navitas Winery

Πάμε τώρα σε ένα ροζέ που μας έρχεται από το Λιτόχωρο Πιερίας με λαμπερό χρώμα ροδιού με μπλε ανταύγειες. Εδώ δοκιμάζουμε ένα vegan friendly –με τη σχετική πιστοποίηση- ροζέ κρασί που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του είδους Φρουτώδης μύτη -κυρίως με κεράσι, αλλά και φράουλα, μύρτιλο και βατόμουρο- που συνοδεύεται από νότες μπριός ψωμιού. Επιπλέον στο στόμα, μια φινετσάτη ισορροπία ανάμεσα στην λιπαρότητα και την οξύτητα. Η γεύση του είναι δροσιστική με αισθητή οξύτητα αλλά και λιπαρότητα, ζουμερό φρούτο και πολύ ευχάριστη επίγευση. Eνδεικτική τιμή στα 15€

Ροζέ από το Κτήμα Βιβλία Χώρα

Από το ξακουστό για τα κρασιά του Παγγαίο μας έρχεται κι αυτό το αγαπημένο ροζε το οποίο προέρχεται από τη γαλλική ποικιλία Syrah και καλλιεργείται στο πιο δροσερό σημείο του αμπελώνα του Κτήματος, αποκλειστικά για την παραγωγή ροζέ οίνου. Η μύτη του χαρακτηρίζεται από πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως φράουλας, κερασιού και μύρτιλου, ενώ η γεύση του είναι πλούσια και ισορροπημένη με εξαιρετική δομή. Η δροσερή του οξύτητα σε συνδυασμό με τον φρουτώδη χαρακτήρα του, χαρίζουν μια ευχάριστη αρωματική επίγευση.

Αν θες να απογειώσεις το food pairing αξίζει να το συνδυάσεις με όστρακα αλλά και μια πιατέλα ήπιων στη γεύση αλλαντικών. Η τιμή του κυμαίνεται στα 15€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v