Pop-up bike: Ορθοπεταλιές και… δωρεάν επισκευές

Ένα trailer αλωνίζει στους δρόμους της πόλης και επισκευάζει δωρεάν το αγαπημένο μας δίτροχο. Η ομάδα του Pop-up Bike μιλά στο In2life για τις… ορθοπεταλιές της.
Pop-up bike: Ορθοπεταλιές και… δωρεάν επισκευές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όταν πριν από μερικά χρόνια μιλούσαμε με διάφορους φίλους του πεταλιού για την δίτροχη… αγάπη τους, σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι το ποδήλατο θα κατέληγε να γίνει η hip τάση στις μετακινήσεις για κάθε ηλικιακή ομάδα. Άνθρωποι όλων των ηλικιών μαζεύονται, οργανώνουν διαδρομές, διασχίζουν τους δρόμους της πόλης σε μικρές ή μεγάλες ομάδες (βλ. εδώ μερικές από αυτές) και λανσάρουν την μετακίνηση σε δύο ρόδες ως μια εναλλακτική και άκρως οικονομική λύση.

Από την τάση αυτή «γεννήθηκε» και μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα, η οποία εδώ και μερικούς μήνες κυκλοφορεί στην πόλη προσφέροντας δωρεάν επισκευή ποδηλάτων on the road. Πρόκειται για το CU Pop-up Bike, ένα πρωτότυπο «όχημα» αποτελούμενο από ένα κλασικό ποδήλατο και ένα χειροποίητο trailer, στο οποίο βρίσκονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία πρώτων βοηθειών για το αγαπημένο μας δίτροχο.

Δωρεάν επισκευή ποδηλάτων… εν κινήσει

«Η αρχική σκέψη ήταν να γίνει ένα ποδηλατικό συνεργείο, το οποίο θα λειτουργεί εθελοντικά και οποιοσδήποτε θέλει να φέρνει parts ή ποδήλατα που δεν χρειάζεται, θα τα χαρίζει στους υπόλοιπους. Εν τέλει κατέληξε να γίνει το pop up bike με την βοήθεια και την τεχνογνωσία των παιδιών από το 48x17 Cycles», λέει η Εύα Παταπάτιου, η οποία συμμετείχε μαζί με τον Ευγένιο Ανυφαντή στην δημιουργία της ομάδας του Pop Up Bike.

Ο τεχνικός «πυρήνας» της ομάδας αποτελείται από τον Γιάννη Μουράβα, ο οποίος σχεδίασε και κατασκεύασε το trailer, τον Άγη Κολύβα, ο οποίος βοήθησε στην κατασκευή του και τον Κρίστιαν Μανουσαρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει την δωρεάν επισκευή των ποδηλάτων στις κατά τόπους διαδρομές που προγραμματίζονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα.

«Η πρώτη μας βόλτα έγινε στην Πανελλήνια Ποδηλατοδρομία τον περασμένο Μάιο και συνεχίσαμε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, προγραμματίζοντας διαδρομές και στάσεις σε μέρη τα οποία είναι δημοφιλή στους ποδηλάτες, όπως το κέντρο της Αθήνας, η Γλυφάδα, η Κηφισιά, η παραλιακή και η Μαρίνα Φλοίσβου», λέει ο Ευγένιος για τους μέχρι πρότινος σταθμούς της ομάδας.

Οι συνήθεις βλάβες

Ποιες επισκευές αναλαμβάνουν;
Όλες όσες μπορούν να γίνουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικές για την σωστή και ασφαλή χρήση ενός ποδηλάτου. «Οι πιο συνήθεις βλάβες που αντιμετωπίζουμε είναι κατά βάση η αλλαγή σαμπρέλας, για την οποία δε χρεώνουμε τα ανταλλακτικά, λάδωμα της αλυσίδας, σφίξιμο ποτηριών, ρύθμιση των ταχυτήτων και των φρένων, ακτινολόγηση και ίσιωμα της ρόδας αν έχουν χαλαρώσει οι ακτίνες, ίσιωμα 'νυχιών', (εκεί που ‘πιάνει’ δηλαδή η ρόδα) και αλλαγή ντίζας, του συρματόσχοινου που υπάρχει στα φρένα», λέει ο Christian. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα παιδιά της ομάδας καταλήγουν να κάνουν μίνι… σεμινάρια, ενημερώνοντας τον κόσμο για την σωστή συντήρηση των ποδηλάτων τους.

«Ο περισσότερος κόσμος δεν ασχολείται τόσο με το ποδήλατό του, δεν γνωρίζει ότι πρέπει να το συντηρεί, να λαδώνει την αλυσίδα για παράδειγμα, ειδικά τώρα που οι περισσότεροι ‘ξέθαψαν’ τα παλιά τους ποδήλατα από τις αποθήκες», προσθέτει ο Ευγένιος, παρατηρώντας ότι αρκετός κόσμος ξεκινά από μια απλή αλλαγή στη σαμπρέλα για να καταλήξει να κάνει, εν τέλει, ένα σέρβις διάρκειας τριάντα λεπτών. Πάντως, ο χρόνος που θα διαρκέσει το σέρβις, εξαρτάται κυρίως από το πόσος κόσμος έχει μαζευτεί γύρω από το σημείο που έχει σταθμεύσει το κινητό συνεργείο.

«Αν πάμε κάπου και γίνεται πανικός, τότε ο Κρίστιαν θα χρειαστεί να αφιερώσει συγκεκριμένο χρόνο σε κάθε ποδήλατο. Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθάει και ο Ανδρέας, τεχνικός και αυτός ποδηλάτων. Στον Φλοίσβο, για παράδειγμα, μας περίμενε ολόκληρη παρέα με είκοσι ποδήλατα που ήθελαν να κάνουν σέρβις!», λέει χαρακτηριστικά ο Ευγένιος.

Η ανταπόκριση του κόσμου, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν άμεση και ιδιαίτερα ενθουσιώδης, αν κρίνουμε από τον κόσμο που μαζεύεται κάθε φορά γύρω από τα σημεία που σταθμεύει το Pop-up Bike. «Από παιδάκια που σταματούν με τους γονείς τους για να χαζέψουν το trailer, μέχρι νέοι και μεγάλοι που μας ρωτούν από μηχανολογικής πλευράς πώς το φτιάξαμε και τι εργαλεία έχουμε, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα. Φυσικά έχει παίξει και σημαντικό ρόλο ότι όλες οι υπηρεσίες είναι δωρεάν», διαπιστώνει η Εύα.

Προσέχουμε για να… έχουμε

Για να σας είναι πάντως… αχρείαστες οι επισκευές της ομάδας, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε και εσείς τι απαιτεί η συντήρηση του ποδηλάτου σας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να λιπαίνετε μια φορά την εβδομάδα την αλυσίδα του, αν κάνετε καθημερινή χρήση και ιδιαίτερα μετά από βροχή. Επίσης, ο μπρος και ο πίσω εκτροχιαστής (ντεραγιέ) θα πρέπει να καθαρίζονται με μικρό πινέλο για να αφαιρεθεί τυχόν σκόνη και χώμα και να λιπαίνονται οι αρθρώσεις του.

Τα φρένα θα πρέπει και αυτά να καθαρίζονται προσεκτικά με πινέλο, ενώ οι μανέτες των φρένων θα πρέπει να λιπαίνονται κάθε μήνα και ιδιαίτερα μετά από βροχή. Τα συρματόσχοινα των φρένων και των ταχυτήτων θέλουν και αυτά λίπανση γιατί ξεραίνονται εσωτερικά μειώνοντας την απόδοση των φρένων και των εκτροχιαστών. Τέλος, οι αναρτήσεις θα πρέπει να καθαρίζονται με πανί και να λιπαίνονται οι σύνδεσμοί τους, ενώ οι ζάντες θα πρέπει να καθαρίζονται με βρεγμένο πανί στο σημείο που έρχονται σε επαφή με τα φρένα.

Κυκλοφορούν ανάμεσά μας

Τον Οκτώβριο, το CU pop-up service bike θα συνεχίσει τις βόλτες σε Πανεπιστήμια και σχολές της Αθήνας, σε φοιτητικά στέκια και σε μέρη που μπορεί κάποιος να συναντήσει ποδηλάτες. Το αναλυτικό πρόγραμμά του CU Pop-Up Service Bike μπορείτε να βρείτε εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v