Επιτραπέζια: 5 οικονομικές και παρεΐστικες επιλογές διασκέδασης

Διάσημος σουβλατζής ή ιδιοκτήτης τσίρκου; Γιατρός σε πανδημία ή ηγέτης ενός ολόκληρου πολιτισμού; Δώστε απαντήσεις στις παρεΐστικες νύχτες του χειμώνα μέσα από πέντε άκρως εθιστικά και πρωτότυπα επιτραπέζια. Ακόμα να τα «στήσετε»;
Επιτραπέζια: 5 οικονομικές και παρεΐστικες επιλογές διασκέδασης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δώρο γενεθλίων, εορτών, δώρο για φίλους, δώρο για εσάς. Τα επιτραπέζια είναι μια αγορά παντός καιρού – και ατόμων. Αν επιλέξετε μάλιστα το κατάλληλο, μπορεί να χαρίσει άφθονες ώρες “homemade” διασκέδασης για εσάς και την παρέα σας. Επειδή ο φετινός χειμώνας θα είναι… μακρύς, επιλέξαμε πέντε αγαπημένα μας επιτραπέζια με θεματικές που ξεκινάνε από το πατροπαράδοτο greek souvlaki και φτάνουν μέχρι στοιχειωμένα σπίτια σε λόφους και θανατηφόρες πανδημίες. Αγοράστε αυτό που σας ιντριγκάρει περισσότερο, μαζέψτε φίλους και let the game(s) begin.

Drum Roll

100% Ελληνικό επιτραπέζιο παιχνίδι; Και όμως! Το δημιούργημα των Κωνσταντίνου Κοκκίνη και Δημήτρη Δρακόπουλου, μας μεταφέρει σε τσίρκα του περασμένου αιώνα, τα οποία οι παίκτες καλούνται να διαχειριστούν προσλαμβάνοντας τους καλύτερους performers (ζογκλέρ, θηριοδαμαστές, ταχυδακτυλουργούς κλπ) και προσωπικό (agents, εκπαιδευτές κλπ) αλλά και να προσπαθήσουν να τους εξοπλίσουν κατάλληλα ώστε να βγάλουν τον καλύτερο τους εαυτό την ώρα της παράστασης. Ύστερα από τρεις παραστάσεις σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο παίκτης που θα καταφέρει να αποκτήσει τη μεγαλύτερη φήμη συγκεντρώνοντας τα περισσότερα prestige points είναι και ο νικητής.

Info
Σχεδιαστές: Κωνσταντίνος Κοκκίνης, Δημήτρης Δρακόπουλος
Artwork: Αντώνης Παπαντωνίου
Διάρκεια: ~90’
Παίκτες: 2-4
Τιμή: 40€ από εδώ, ενώ σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει και επίσημα στην Ελλάδα από την Κάισσα.

Souvlaki Wars

Ακόμα μια ελληνική παραγωγή, όπου ο κάθε παίχτης αναλαμβάνει ένα σουβλατζίδικο και προσπαθεί από τη μία να προσελκύσει πελάτες, αφετέρου να τους εξυπηρετήσει. Ποιος θα είναι ο νικητής; Ο κυρ Μιχάλης με την οικογενειακή ταβέρνα “Η Πίτα της Θεσσαλίας”; Ο Jean-Paul ιδιοκτήτης του ιδιαίτερα ποιοτικού “Le Souvlache”; Θα προτιμήσει άραγε ο κόσμος τη γνωστή αλυσίδα “Γύρος Express” ή θα καταλήξει στο γνωστό “βρώμικο” του Θανάση που έχει τα πιο νόστιμα σουβλάκια; Τα προγνωστικά δεν είναι εύκολη υπόθεση. Το παιχνίδι είναι άκρως διασκεδαστικό και πιο σύντομο από το Drum Roll, ενώ κατά την διάρκειά του έχετε να αντιμετωπίσετε απρόβλεπτα γεγονότα τα οποία ανατρέπουν συνεχώς τα σχέδια σας δυσκολεύοντας την εξυπηρέτηση των πελατών. Μια πίτα γύρο απ’ όλα παρακαλώ!

Info
Σχεδιαστές: Βαγγέλης Μπαγιατάκης
Artwork: Παναγιώτης Λύρης, Δημήτρης Βασιάδης
Διάρκεια: ~30’
Παίκτες: 2-4
Τιμή: 15€ από εδώ.

Πανδημία

Συνεργατικό παιχνίδι, όπου εσείς και οι συμπαίκτες σας είστε μέλη μιας καλά εκπαιδευμένης ομάδας επιστημόνων και καλείστε να αντιμετωπίσετε τέσσερεις θανατηφόρες ασθένειες που «χτυπούν» τον πλανήτη. Η ομάδα σας θα ταξιδέψει σε όλη την υφήλιο, προσπαθώντας να ανακόψει το κύμα επιδημιών και να αναπτύξει τα απαραίτητα μέσα για την εύρεση των θεραπειών. Θα πρέπει να συνεργαστείτε, χρησιμοποιώντας ο καθένας τις ιδιαίτερες ικανότητες του (medic, scientist κλπ), με σκοπό να εξολοθρεύσετε τις ασθένειες πριν αυτές εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο. Το παιχνίδι απαιτεί συνεργασία μεταξύ των παικτών και άρα είναι πιο εύκολο στο να το μάθει κάποιος καινούργιος, αφού όλοι οι παίκτες μοιράζονται μια κοινή στρατηγική. Προτεινόμενη ταινία για να δείτε μετά το πέρας του παιχνιδιού (ή πριν για να μπείτε στο κλίμα), το Contagion του Steven Soderbergh. http://www.imdb.com/title/tt1598778/

Info
Σχεδιαστές: Matt Leacock
Artwork: Josh Cappel
Christian Hanisch
Régis Moulun
Tom Thiel
Διάρκεια: ~60’
Παίκτες: 2-4
Τιμή: 28€ από εδώ.

7 Wonders

Στο παιχνίδι καλείστε να ηγηθείτε μιας από τις επτά μεγάλες πόλεις της Αρχαιότητας, να εκμεταλλευτείτε τις πρώτες ύλες της γης σας, να πάρτε μέρος στην αέναη πορεία της προόδου, να αναπτύξτε εμπορικές σχέσεις και επιδείξτε τη στρατιωτική σας δύναμη. Ο κάθε παίκτης αναλαμβάνει τον δικό του πολιτισμό (λαό), οδηγώντας τον σε τρεις διαφορετικές εποχές. Χτίζετε κτίρια που θα βοηθήσουν τον πολιτισμό σας (οικονομικά, στρατιωτικά, πολιτιστικά κτλ.), με τον κάθε πολιτισμό να έχει το δικό του θαύμα (Κολοσσός της Ρόδου, Κρεμαστοί Κήποι κλπ). Το παιχνίδι είναι πάρα πολύ γρήγορο και εύκολο στην εκμάθηση, ενώ από τα μεγάλα του «συν» είναι το γεγονός ότι μπορείτε να το παίξετε το ίδιο εύκολα με δύο ή και με επτά παίκτες στον ίδιο χρόνο. Περιμένουμε με ανυπομονησία να μεταφραστεί και το πρώτο expansion του, το 7 Wonders: Leaders.

Info
Σχεδιαστές: Antoine Bauza
Artwork: Miguel Coimbra
Διάρκεια: ~30’
Παίκτες: 2-7
Τιμή: 40€ από εδώ.

Betrayal at House on the Hill

Έχοντας ατμόσφαιρα αυθεντικής horror b-movie, το Betrayal at House on the Hill σας βρίσκει να εξερευνείτε μαζί με τους φίλους σας το τρομακτικό σπίτι στη κορυφή ενός λόφου. Ένα περίεργο συμβάν κάνει έναν από τους παίκτες να «δαιμονιστεί» (λυκάνθρωπος, τέρας, πνεύμα) και να πάρει στο… κατόπι τους υπόλοιπους με βάση ένα από τα πενήντα σενάρια που προσφέρονται από το παιχνίδι. Η ενημερωμένη έκδοση του παιχνιδιού περιέχει οκτώ νέους «δαιμονισμούς», με μερικούς από αυτούς να έχουν ένα μηχανισμό προδότη, οι κάρτες αντικειμένων έχουν ενημερωθεί με πέντε νέα αντικείμενα, ενώ τα tokens έχουν επανασχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζονται πιο εύκολα. Το παιχνίδι έχει πολύ γέλιο, φοβερή ατμόσφαιρα και είναι σχετικά γρήγορο. Μοναδικό αρνητικό, το ότι έχει αρκετό κείμενο το οποίο δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα από τον διανομέα, επομένως αν έχετε θέμα με τα αγγλικά θα δυσκολευτείτε να το παίξετε.

Info
Σχεδιαστές: Rob Daviau
Bruce Glassco
Bill McQuillan
Mike Selinker
Teeuwynn Woodruff
Artwork: Dennis Crabapple McClain
Christopher Moeller
Peter Whitley
Διάρκεια: ~90’
Παίκτες: 3-6
Τιμή:
50€ από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v