Πέντε επιτραπέζια παιχνίδια για να (σας) κάνετε δώρο

Τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν μια από τις καλύτερες προτάσεις δώρου σε μικρούς και -κυρίως- σε μεγάλους: Ανεπιτήδευτο, παρεΐστικο, διασκεδαστικό και πάνω από όλα οικονομικός τρόπος για inhouse διασκέδαση. Πέντε παιχνίδια- ορεκτικό για τα Χριστούγεννα.            
Πέντε επιτραπέζια παιχνίδια για να (σας) κάνετε δώρο
Η εποχή των δώρων για μικρούς και μεγάλους δεν είναι μακριά και με δεδομένο το περιορισμένο για φέτος budget, τα επιτραπέζια παιχνίδια φαντάζουν λύση. Όχι μόνο λύση για την αγορά χαμηλού κόστους δώρου, αλλά και για τα οικονομικά βράδια που ένα τέτοιο δώρο συνεπάγεται.

Καλείτε 1-2 φίλους, βάζετε μια μακαρονάδα να γίνεται, ανοίγετε και ένα μπουκάλι κρασί και ξεκινάτε το παιχνίδι σας. Δεν ξέρετε τι να παίξετε; Καμία ανησυχία: Επιτραπέζια υπάρχουν για όλα τα γούστα. Δύσκολα, εύκολα, πολεμικά, φιλειρηνικά, αστεία, ρόλων, γρήγορα, πολύωρα, απλά και σύνθετα.

Στον φετινό κύκλο παρουσιάσεων παιχνιδιών το In2life θα παρουσιάσει επιτραπέζια που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και εκδοθεί από την Κάισσα η οποία και τα διαθέτει στην εγχώρια αγορά. Πρόκειται για παιχνίδια που κοστίζουν από 10 έως 45 ευρώ και που έχουν ως μέγιστη ώρα παιξίματος από 20- 70 λεπτά. Απαιτούν δε συνήθως λίγους (συμ)παίκτες. 
Για... άλλα επιτραπέζια γούστα δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Άρθρα".

Dixit

Το Dixit είναι το νέο "trend" στα επιτραπέζια παιχνίδια που απευθύνονται και στα δύο φύλα. Εγκεφαλικό αλλά όχι «ξερό» mind game, αρκετά «ευαίσθητο» για το συμπαθούν οι γυναίκες, αλλά όχι «γυναικείο» για να το αποφεύγουν οι άνδρες, το Dixit βασίζεται στις εντυπώσεις που σας προκαλούν οι εξαιρετικές εικόνες του. Η μηχανική του παιχνιδιού ως επιτραπέζιο δεν είναι κάτι σπουδαίο, αφού στηρίζεται περισσότερο σε όση διάθεση είναι οι παίκτες διατεθειμένοι να καταθέσουν στο τραπέζι: Ένας από τους παίκτες, ο αφηγητής, κοιτάζει κρυφά τις κάρτες του και προσπαθεί να αντιστοιχίσει σε μία από αυτές μια φράση, έναν ήχο, μια λέξη, μια χειρονομία ή τέλος πάντων… οτιδήποτε. Μετά ανακοινώνει μόνο την αντιστοίχιση αυτή και οι υπόλοιποι παίκτες προσπαθούν να μαντέψουν τη σωστή κάρτα. Αν ο αφηγητής το έκανε υπερβολικά εύκολο ή υπερβολικά δύσκολο… θα το πληρώσει- η χρυσή τομή είναι το ζητούμενο. Χαρακτηριστικό του Dixit είναι το καταπληκτικό του artwork που μεταφράζεται σε εξαίσιες εικόνες οι οποίες ίσως μπορεί να είναι λίγο «κουλτουριάρικες», αλλά είναι σε κάθε περίπτωση πανέμορφες. Ενδιαφέρον και εξαιρετικά δημοφιλές. Κυκλοφορεί από την Κάισσα στα ελληνικά (πράγμα που δεν σημαίνει τίποτα ιδιαίτερο πέρα από τη μετάφραση στους κανόνες, αφού όλο το παιχνίδι στηρίζεται σε εικόνες). Κυκλοφορεί στην τιμή των 21 ευρώ η επέκταση Dixit 2, με περισσότερες κάρτες.

Σχεδιαστής: Jean-Louis Roubira
Artwork: Marie Cardouat
Διάρκεια: 40 λεπτά
Παίκτες: 3-6
Τιμή: 30 ευρώ

Munchkin

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν παίοζετα ιαυτόνομα, αλλά αποτελεί επέκταση του «Μunchkin» του παιχνιδιού με κάρτες που αποαλμβάνει ίσως τα περισσότερα expansions. Το Munchkin είναι ένα εθιστικό παιχνίδι παρέας που περισσότερο ποντάρει στην (παρά σατιρίζει) φιλολογία των παιχνιδιών ρόλων όπου όλα τα περίεργα τέρατα μπορούν να κάνουν διάφορα αλλόκοτα πράγματα. Στον κόσμο του Munchkin μια γλάστρα μπορεί να γίνει ο πιο αδυσώπητος εχθρός, ενώ η σιχαμερή γλίτσα δεν πηγαίνει πίσω. Οι σουρεαλιστικές κάρτες εγγυώνται με το χιούμορ τους τον χαβαλέ, ενώ η μηχανική του παιχνιδιού είναι επαρκής για τους μη πεπειραμένους. Νικητής όποιος μαζέψει πρώτος 10 βαθμούς σκοτώνοντας τέρατα, αρπάζοντας μαγεμένα αντικείμενα και φορτώνοντας μπελάδες τους αντιπάλους. Συμπαθές και απλό. Έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά οι επεκτάσεις «2: Αφύσικο Τσεκούρι», και «3: Μοιραία Λάθη», ενώ μόλις κυκλοφόρησε το «4: Βάσταζοι και υποζύγια».
Αν θέλετε να πάτε το παιχνίδι παραπέρα μπορείτε να αναμίξετε τις επεκτάσεις σε ένα mega- Μunchkin παιχνίδι.

Σχεδιαστής: Steve Jackson
ArtWork: John Kovalic
Διάρκεια: 1 ώρα
Παίκτες: 3-6 (όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα)
Τιμή: 13 ευρώ για το βασικό παιχνίδι και για κάθε μία επέκταση

Ίσις και Όσιρις

Το Ίσις και Όσιρις ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδιών που παίζονται από δύο άτομα και που η μηχανική τους είναι σχετικώς απλή. Κάθε παίκτης τοποθετεί στο ταμπλό τα πιόνια του και προσθέτοντας γύρω τους τις κατάλληλες κάρτες «+» ή «-» επιδιώκει να αυξήσει τους δικούς του πόντους και να μειώσει αυτού του άλλου. Το αρσενικό και το θηλυκό όνομα όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτούς τους τίτλους, δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το ίδιο το παιχνίδι και μοιάζουν ως πωλησιακό τρικ ώστε να δημιουργηθεί την οικειότητα της «συνηθισμένης αντιπαράθεσης των ζευγαριών». Ακόμα και στη δύσκολη κατηγορία των παιχνιδιών για δύο θα μπορούσαμε εύκολα να βρούμε καλύτερες προτάσεις. Ίσως η κάθε παρτίδα αυτών να χρειαζόταν και περισσότερη ώρα, αλλά θα άξιζε τον κόπο.

Σχεδιαστής: Michael Schacht
Artwork: Franz Vohwinkel
Διάρκεια: 20-30 λεπτά
Παίκτες: 2
Τιμή 15 ευρώ


Ubongo

Το Ubongo είναι ένα παιχνίδια γρίφων. Γρίφων οπτικών και κυρίως γεωμετρικών που παραπέμπουν σε τεστ ευφυΐας. Είναι γρήγορο και το πολύ θετικό του σημείο είναι ότι παίζουν όλοι ταυτόχρονα ψάχνοντας να λύσουν το γρίφο ή- με άλλα λόγια- να ταιριάξουν ακριβώς διάφορα σχήματα στο πλαίσιο ενός άλλου σχήματος. Όποιος ταιριάξει τα μικρότερα σχήματα μεταξύ τους και ταυτόχρονα μέσα στο μεγάλο έχει λύσει τον πρώτο γρίφο. Το Ubongo είναι μια πολύ ωραία ιδέα για παιχνίδι που ακονίζει και το μυαλό. Έχει μόνο ένα ελάττωμα: Είναι ένα κλικ πιο δύσκολο από ό,τι θα ήθελε ο απλός παίκτης για να «κολλήσει» μαζί του. Ακόμα και το πρώτο από τα δύο επίπεδα δυσκολίας που το παιχνίδι περιλαμβάνει, πρέπει να είστε αρκετά φίλοι των γρίφων για να μην απογοητευτείτε με τις αρχικές σας επιδόσεις. Από την Κάισσα κυκλοφόρησε τώρα η ταξιδιωτική έκδοση του παιχνιδιού, η οποία πέρα από το ότι περιλαμβάνει νέους γρίφους δεν διαφέρει από το «κανονικό» παιχνίδια παρά μόνο στην τιμή.

Σχεδιαστής: Grzegorz Rejchtman
Artwork: Nicolas Neubauer
Διάρκεια: 30-35 λεπτά
Παίκτες: 2-4 παίκτες
Τιμή: 10 ευρώ

Ticket to Ride

Το Ticket to Ride είναι το πιο «κανονικό» επιτραπέζιο ανάμεσα στα παραπάνω. Λέγοντας «κανονικό» εννοούμε ταμπλό «πιονάκια» και διάρκεια που να υπερβαίνει τη μία ώρα. Διαδραματίζεται στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι παίκτες καλούνται να δημιουργήσουν ένα δίκτυο σιδηροδρόμων στην Ευρώπη και να κερδίσουν πόντους εξυπηρετώντας συγκεκριμένες διαδρομές- ακόμα και όταν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τρυπηθούν βουνά ή να διασχιστούν υδάτινα τμήματα. Το TtRE έχει ελάχιστους κανόνες και στηρίζεται περισσότερο στις αποφάσεις του παίκτη. Μπορεί κανείς να διαβάσει τους κανόνες και να ξεκινήσει να παίζει σε λιγότερο από 15’. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που υποστηρίζει πλήρως το θέμα του- πράγμα αρκετά σπάνιο, ενώ στα θετικά του πρέπει να πιστωθεί το ότι είναι ευπρόσδεκτο στο (παραδοσιακά δυσκολότερο) γυναικείο κοινό. Η δεύτερη εκδοχή του πολύ πετυχημένου Ticket to Ride έχει ως background την Ευρώπη και κυκλοφορεί στα ελληνικά από την Κάισσα.

Δείτε αναλυτική παρουσίαση του Ticket to Ride Europe εδώ.  

Σχεδιαστής: Alan R. Moon
Artwork: Julien Delval
Διάρκεια: 70-80 λεπτά
Παίκτες: 2-4
Τιμή: 40 ευρώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v