Rafting: Στη... δίνη της διασκέδασης

Δίνες, eddies, stoppers... Άγνωστες λέξεις; Όχι πια. Ζήσαμε τη μοναδική εμπειρία της κατάβασης ποταμού (και βραχήκαμε) μέχρι το κόκαλο και μπορούμε πλέον να σας εκμυστηρευθούμε τα πάντα σχετικά με το rafting, από το Α μέχρι το Ω. 
Rafting: Στη... δίνη της διασκέδασης
της Έλενας Μπούλια

Αν είστε φυσιολάτρες θα το λατρέψετε. Αν είστε αθλητικοί τύποι, θα αποτελέσει την καλύτερη προθέρμανση. Αν αγαπάτε το νερό, μόλις βρήκατε τον τρόπο να «βραχείτε» και το χειμώνα. Το rafting δημιουργήθηκε για όλους και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δεν θα θέλει να το επιχειρήσει και δεύτερη φορά. Άλλωστε, μεγάλο προτέρημα του αθλήματος (αν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι) είναι ότι δεν απαιτεί κανένα «προσόν» ή γνώση ή πείρα για να το επιχειρήσει κανείς. Στη βάρκα του rafting, δηλαδή, όλοι οι καλοί χωράνε!

Για την ιστορία, η λέξη rafting προέρχεται από τη λέξη raft (‘σχεδία’ στα αγγλικά) που, μπορεί κυριολεκτικά να εννοεί τη μεταφορά ανθρώπων και πραγμάτων με σχεδία μέσα από λίμνες και ποτάμια, αλλά, χάριν του αθλήματος, σήμερα σημαίνει κατάβαση ποταμού σε φουσκωτή βάρκα με κωπηλασία. Η πρώτη κατάβαση πραγματοποιήθηκε το 1842 από τον υπολοχαγό του αμερικανικού στρατού John Fremont στον ποταμό Platte. Το rafting, ωστόσο, άρχισε να καθιερώνεται σαν άθλημα στη δεκαετία του ’60, οπότε και αναγνωρίστηκαν από αθλητικούς συλλόγους θαλάσσια «μονοπάτια» του Grand Canyon. Σύντομα έγινε τόσο δημοφιλές ώστε να συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, το 1972, ενώ δεν έχει σταματήσει να προσελκύει τους λάτρεις των extreme sports μέχρι σήμερα.

Ως άθλημα-παιχνίδι που λαμβάνει χώρα σε φυσικό περιβάλλον, το rafting για να πραγματοποιηθεί απαιτεί κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λάτρεις του το εξασκούν κυρίως κατά την χειμερινή και φθινοπωρινή περίοδο, αφού για να «γλιστράει» η βάρκα πρέπει να έχει βρέξει και τα ποτάμια να έχουν νερό. Από την άλλη, αποφεύγεται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όταν δηλαδή βρέχει ασταμάτητα και τα ποτάμια έχουν παρα-γεμίσει για λόγους ασφαλείας. Το πρώτο, λοιπόν, που έχετε να κάνετε αν αποφασίσετε να συμμετέχετε είναι να εντοπίσετε τις κατάλληλες χειμωνιάτικες μέρες.

Έπειτα πρέπει να επιλέξετε την τοποθεσία, συνεπώς και την εταιρία που αναλαμβάνει τέτοιες δραστηριότητες, σε συνάρτηση πάντα με τη δυσκολία κατάβασης του κάθε ποταμού. Μην σας τρομάζει η λέξη «δυσκολία». Μεταφράστε την στο μυαλό σας ως «βαθμό περιπέτειας», αφού η ασφάλεια είναι σε κάθε περίπτωση δεδομένη και η δυσκολία έχει να κάνει με το πόσο ψηλά θέλετε να φτάσει η αδρεναλίνη σας. Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία κατηγοριοποιείται σε έξι στάδια. Το πρώτο και το έκτο δεν είναι άξια αναφοράς αφού το μεν ανταποκρίνεται σε βαρκάδα λίμνης (μηδέν αδρεναλίνη) και το δε σε επαγγελματίες του αθλήματος που αντιμετωπίζουν το rafting ως αγώνισμα. Τα άλλα τέσσερα στάδια όμως;

Βαθμός δυσκολίας 2: Μέτρια τα πράγματα. Κανονικά περάσματα ποταμών, μικρές δίνες, χαμηλή ταχύτητα, εύκολα εμπόδια και πολλά eddies (ήσυχα σημεία για στάση και ξεκούραση). Προτείνεται μόνο στους πρωτάρηδες και μάλιστα στους λιγότερο αθλητικούς τύπους.
Βαθμός δυσκολίας 3: Αυτό μάλιστα. Σχετικά δύσκολο, μεγαλύτερα κύματα και πιο αυξημένη ταχύτητα, στενότερα περάσματα, περισσότερες δίνες, stoppers (κρυμμένα σημεία που «κολλάνε» τη βάρκα και απαιτούν γρήγορες και δυνατές κουπιές) και λιγότερα eddies. Συνιστάται σε νέα, πιο δραστήρια άτομα με καλή φυσική κατάσταση, έστω κι αν είναι πρωτάρηδες.
Βαθμός δυσκολίας 4: Η αδρεναλίνη αρχίζει πραγματικά να ανεβαίνει. Αρκετά δύσκολη «πίστα» με διαδρομές που απαιτούν συνεχή επιθεώρηση, κρυμμένα εμπόδια, περισσότερο κουραστική με λιγότερα eddies. Προτείνεται σε άτομα που έχουν κάνει κάμποσες φορές rafting και έχουν αντοχές και -το κυριότερο- εδώ δεν παίζουμε και δεν ρίχνουμε τους γκρινιάρηδες της παρέας στο ποτάμι.
Βαθμός δυσκολίας 5: Μην το επιχειρήσετε αν δεν έχετε παρακολουθήσει σοβαρά μαθήματα rafting και δεν είστε αρκετά έμπειροι. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει δύσκολες διαδρομές με μεγάλη ταχύτητα νερού και καταρράκτες.

Όποιον βαθμό δυσκολίας και να επιλέξετε, καλό είναι να ξέρετε ότι μαζί με την παρέα σας (από 6 έως 10 κωπηλάτες) στη βάρκα σας πρέπει να βρίσκεται πάντα και ένας εκπαιδευτής-οδηγός, σύμφωνα με τις οδηγίες του οποίου θα πρέπει να κινείστε. Επιπλέον, ο εξοπλισμός του rafting, που αποτελείται από ολόσωμη ισοθερμική στολή, αντιανεμικό, σωσίβιο, κράνος και καλτσάκια από νεοπρέν, αποτελεί ουσιαστικά την προσωπική σας ασφάλεια. Έτσι θα πρέπει να φοράτε τα πάντα που θα σας δοθούν από την εταιρία όσο γελοίοι κι αν νιώθετε. Είναι και αυτό μέρος του γενικότερου «χαβαλέ».

Rafting στην Ελλάδα

Για καλή τύχη των απανταχού rafters υπάρχουν αρκετές εταιρίες που οργανώνουν εξορμήσεις rafting στους περισσότερους ελληνικούς ποταμούς. Μπορείτε, λοιπόν, να επιλέξετε τον ποταμό σύμφωνα με το μέρος που θέλετε να επισκεφθείτε και να συνδυάσετε έτσι το τερπνόν της εκδρομής με το ωφέλιμο της άσκησης σε ένα διασκεδαστικό σαββατοκύριακο που θα σας μείνει αξέχαστο. Πού μπορούμε να κάνουμε οργανωμένο rafting στην Ελλάδα και σε ποιες εταιρίες πρέπει να απευθυνθούμε;

* Trekking Hellas
Η εταιρία αναλαμβάνει εξορμήσεις rafting στους εξής ποταμούς:
-Λούσιο και Αλφειό (Ορεινή Αρκαδία). Βαθμός δυσκολίας: 2-3. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.
-Ερύμανθος (Αρκαδία). Βαθμός δυσκολίας: 3-4. Κόστος: 80 ευρώ το άτομο.
-Ασπροπόταμος (Δυτ. Θεσσαλία). Βαθμός δυσκολίας: 1-2 και σε κάποια σημεία 3. Κόστος: 50 ευρώ το άτομο.
-Αχελώος (Ευρυτανία). Βαθμός δυσκολίας: 1. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.
-Ταυρωπός (Ευρυτανία). Βαθμός δυσκολίας: 2. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.
-Τρικεριώτης (Ευρυτανία). Βαθμός δυσκολίας: 3. Κόστος: 45 ευρώ το άτομο.
-Βενέτικο Α και Β (Γρεβενά). Βαθμός δυσκολίας: 3 και 2 αντίστοιχα. Κόστος: 47 και 40 ευρώ αντίστοιχα το άτομο.
-Πηγές Βενέτικου (Γρεβενά). Βαθμός δυσκολίας: 3-4. Κόστος: 50 ευρώ το άτομο.
-Μυλεοπόταμος (Γρεβενά). Βαθμός δυσκολίας: 4-5. Κόστος: 65 ευρώ το άτομο.
-Βερνέζι (Πηνειός – Ανατ. Θεσσαλία). Βαθμός δυσκολίας: 3-4. Κόστος: 55 ευρώ το άτομο.
-Πηνειός (στην κοιλάδα των Τεμπών). Βαθμός δυσκολίας:1-2. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.
-Αλιάκμονας (Λίμνη Πλαστήρα). Βαθμός δυσκολίας: 1. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.
-Εύηνος (Ναυπακτία). Βαθμός δυσκολίας: 2. Κόστος: 50 ευρώ το άτομο.
-Χαράδρα Αράχθου (Τζουμέρκα – Ήπειρος). Βαθμός δυσκολίας: 4. Κόστος: 65 ευρώ το άτομο.
-Κάτω Άραχθος (Ήπειρος). Βαθμός δυσκολίας: 3. Κόστος: 50 ευρώ το άτομο.
-Βοϊδομάτης (Ζαγοροχώρια). Βαθμός δυσκολίας: 1-2. Κόστος: 40 ευρώ το άτομο.

Η Trekking οργανώνει, επίσης, εκδρομικά πακέτα σε κάποιες από τις προαναφερθείσες περιοχές, με δύο ή τρεις διανυκτερεύσεις, ενώ έχει ήδη προγραμματίσει extreme αποδράσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Περισσότερες πληροφορίες και τιμές θα βρείτε στο site της εταιρίας.

* Alpine Club
H εταιρία Alpine Club οργανώνει εξορμήσεις rafting στους ποταμούς: Λούσιο-Αλφειό, Άραχθο, Εύηνο, Ερύμανθο, Ταυρωπό, Αχελώο και Τρικεριώτη. Η εταιρία διαθέτει δύο εγκαταστάσεις. Οι μεν βρίσκονται στην Ορεινή Ναυπακτία, στον οικισμό Χάνι Μπανιά (Διαβάστε το Σχετικό Άρθρο), στις όχθες του ποταμού Ευήνου. Αποτελούνται από ένα πάρκο περιπέτειας 6 στρεμμάτων, χώρο κατασκήνωσης και parking, ενώ υπάρχει και τραπεζαρία όπου μπορείτε να απολαύσετε το πρωινό σας καθώς και γευστικά εδέσματα σπιτικής κουζίνας. Οι δε βρίσκονται στην Ορεινή Αρκαδία, στην Καρύταινα, στα μισά του δρόμου από Μεγαλόπολη προς Ανδρίτσαινα. Υπάρχει και εδώ ένα αντίστοιχο πάρκο περιπέτειας με μία όμορφη τραπεζαρία με τζάκι.

Για περισσότερες πληροφορίες και τιμές επισκεφθείτε το site της εταιρίας.

* Alpine Zone
Πρόκειται για τουριστικό γραφείο εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αναλαμβάνει υπαίθριες δραστηριότητες και σε συνεργασία με δήμους, κοινότητες και άλλους φορείς (όπως ιδιωτικές εταιρίες). Δραστηριοποιείται στην Ήπειρο και αναλαμβάνει καταβάσεις στους ποταμούς: Αωό, Βοϊδομάτη, Άραχθο (και νυχτερινή κατάβαση), Καλαμά και Βενέτικο. Το γραφείο συνεργάζεται με συγκεκριμένα καταλύματα στις περιοχές: Ζαγόρι, Βασιλίτσα, Ιωάννινα και Τζουμέρκα. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε τη διαμονή σας και έπειτα, με τη βοήθεια των ξενοδόχων, να οργανώσετε και το rafting σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του γραφείου.

* No Limits
Η εταιρία, μεταξύ των πολλών υπαίθριων δραστηριοτήτων που διοργανώνει, αναλαμβάνει και καταβάσεις σε ποτάμια της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων. Πιο συγκεκριμένα, στους ποταμούς:
-Βοϊδομάτης – 35 ευρώ το άτομο
-Αωός – 35 ευρώ το άτομο
-Αωός-Vjosa – 90 ευρώ το άτομο
-Άραχθος (3 πίστες διαφορετικής δυσκολίας) – από 45 έως 90 ευρώ το άτομο.

Στο site της εταιρίας θα βρείτε επίσης δωμάτια στις περιοχές αυτές καθώς και περισσότερες πληροφορίες για σχολές, εταιρικές διοργανώσεις αλλά και παιδικές δραστηριότητες.

* Περιπέτεια
Η εταιρία διοργανώνει αμέτρητες δραστηριότητες στη φύση, μεταξύ των οποίων και rafting στους ποταμούς Λούσιο, Ταυρωπό και Τρικεριώτη.
Μπορείτε επίσης, μετά από συνεννόηση με την εταιρία, να προγραμματίσετε ένα διήμερο rafting σε κάποιο από τα ποτάμια, με διαμονή που θα σας προτείνει η Περιπέτεια.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας.

Και μερικές οδηγίες προς… (πρωτάρηδες) ναυτιλλόμενους

Αν σκοπεύετε να επιδοθείτε σε μία τρελή κατάβαση ποταμού με την παρέα σας για πρώτη φορά, λάβετε υπ’όψιν σας τις εξής οδηγίες (από πρώτο χέρι):
* Να ξέρετε ότι θα κουραστείτε.
Θα διασκεδάσετε αλλά θα κουραστείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις ποταμών η κατάβαση ξεκινά από κάποιο σημείο αρκετά μακρύτερα από το αρχικό σημείο συνάντησης (ή από τις εγκαταστάσεις), στο οποίο θα μεταφερθείτε με πούλμαν. Η διαδρομή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μισή ώρα και μπορεί να περιλαμβάνει στροφές. Όλα αυτά δεν προσφέρονται για άτομα που ζαλίζονται στο αμάξι.
* Μην πάρετε μαζί σας φωτογραφική μηχανή, κινητό και οποιοδήποτε άλλο gadget (εκτός αν είναι εντελώς αδιάβροχα και μπορείτε να τα δέσετε κάπου πάνω σας). Είναι σίγουρο ότι θα βραχείτε και είναι πιθανό να μπουν πολλά νερά στη βάρκα. Πιστέψτε με, δεν θέλετε να το ρισκάρετε.
* Ακριβώς επειδή σίγουρα θα βραχείτε καλό είναι να αποφύγετε το rafting αν είστε κρυωμένοι ή αδιάθετοι (ειδικά οι κοπέλες).
* Και εννοείται ότι πρέπει να έχετε μαζί σας μία αλλαξιά εσώρουχα
(και μία ακόμα μπλούζα και ένα ζευγάρι παπούτσια). Συμβουλή μου (από προσωπικό «πάθημα») να φορέσετε μέσα από την ολόσωμη στολή μαγιό και καλσόν και τίποτε άλλο (ούτε φανελάκι) το οποίο αν βραχεί θα σας παγώσει και θα σας βαρύνει. Επίσης, κατά τη διάρκεια του rafting φορέστε τα πιο παλιά σας παπούτσια (αυτά που σκοπεύετε να πετάξετε μετά). Αν μη τι άλλο, τα πόδια σας είναι δεδομένο πως θα βραχούν (ναι, ναι και θα παγώσουν).
* Εννοείται, επίσης, πως δεν το «παίζουμε αντράκια» και φοράμε ολόκληρο τον εξοπλισμό που μας παρέχει η διοργανώτρια εταιρία. Κυρίως το κράνος. (Φίλος μας που έπεσε από τη βάρκα θα χτύπαγε σε βράχο αν δεν το φόραγε).
* Έχετε μαζί σας, στις αποσκευές που θα έχετε αφήσει πίσω εννοείται, νερό, καφέ, κάποιο σνακ. Η πείνα και η δίψα που θα νιώθετε στο τέλος της κατάβασης δεν περιγράφεται.
* Αν οι εγκαταστάσεις τις οποίες θα επισκεφθείτε έχουν αποδυτήρια και ντους προετοιμαστείτε κατάλληλα γιατί είναι πολύ πιθανό στον ίδιο χώρο να «αλλάζουν» άνδρες και γυναίκες. Θα σας πρότεινα να έχετε μία πετσέτα για να σκουπιστείτε και να ντυθείτε και να αφήσετε το μπάνιο για όταν επιστρέψετε στο δωμάτιο.
* Απολαύστε το μέχρι τέλους. Μπορεί κάποια πράγματα σχετικά με την οργάνωση ή και την ίδια τη διαδικασία της κατάβασης να σας εκνευρίσουν ή να σας κουράσουν. Ξεπεράστε το. Χαλαρώστε στα eddies που θα σταματάτε, θαυμάστε το μοναδικό τοπίο, το ποτάμι που χάνετε ανάμεσα σε βουνά που μοιάζουν γιγαντιαία, πάρτε βαθιές ανάσες. Είπαμε, φωτογραφική δεν θα έχετε μαζί. Φροντίστε να αποτυπώσετε κάθε στιγμή καλά στη μνήμη σας, γιατί όσες φορές και να επαναλάβετε τη διαδικασία του rafting, κάθε λεπτό του είναι τόσο έντονο και εκστατικό που θα πρέπει να σας μείνει αξέχαστο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v